LIIKUTKO HAMPAAT IRVESSÄ? VÄLTTELETKÖ RASVOJA?


Kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa

MUTKIA MATKASSA

Helsingissä on ollut aivan mielettömän kauniita päiviä; aurinko paistaa ja maan peittää kauniisti öisin satanut lumi. Mulla on jalassa juoksijan polveksi kutsuttu rasitusvamma, joten juoksemisen sijaan olen pyöräilyt salilla sekä käynyt kävelyillä ulkona ja nauttinut säästä sekä auringosta.

Mä oon liikunnan suhteen suorittaja ja asetan itselleni paineita sen suhteen. Osittain on hyvä, että löytyy kykyä haastaa itseään ja vaatia itseltä enemmän, mutta osittain on myös todella raskasta, jos liikunnasta tulee pakkopullaa ja se tehdään aina hampaat irvessä. Suorittaja luonteen vuoksi mulle on haastavaa, jos mun täytyy pitää taukoa liikunnasta tai muuttaa suunnitelmaa. Kuitenkin tauko tekee välillä ihan hyvää, sillä joudun miettimään omaa motivaatiotani liikkumisen suhteen, kokeilemaan uusia liikuntamuotoja ja rauhoittamaan hieman tahtia. Haluan liikkua, jotta voin hyvin, enkä suorittamisen vuoksi.

LÖYDÄ LAJI JOSTA NAUTIT

Nyt kun aurinkoa alkaa taas näkymään ja mieli sekä keho pääsee palautumaan kaamoksesta, on hyvä aika lisätä liikuntaa arkeen. Tällä viikolla K-Supermarketin kaamosvinkeissä juuri minun kaamospersoonalleni puhutaan hyvistä rasvoista ja liikunnasta osana hyvinvointia. Liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista edistää omaa hyvinvointia. Liikunta lisää aineenvaihduntaa ja helpottaa suoliston toimintaa. Se parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa luustoa, helpottaa stressinhallintaa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja korkeaa kolesterolia sekä auttaa painonhallinnassa. Lisäksi liikunnalla ehkäistään sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta sekä liikuntaelinten sairauksia. Säännöllinen liikunta vaikuttaa mielenterveyteen ja henkiseen jaksamiseen. Liikunnan puute on yhteydessä heikentyneeseen unen laatuun sekä yleiseen väsymykseen. Liikunta on siis erittäin tärkeää.

Mikä on myös tärkeää on löytää se oma laji, josta nauttii. Liikunnan ei tarvitse olla aina suorituskeskeistä, vaan se voi myös olla hauskaakin! Sun ei myöskään tarvitse harrastaa sitä, mitä kaikki muutkin, vaan voit kokeilla eri lajeja ja löytää omasi. Liikuntaa pohtiessasi on hyvä muistaa, että elimistölle parasta olisi sekä aerobinen liikunta, että lihasvoiman kehittäminen, kuin myös kehonhuolto. Valitse siis joku laji tai lajit, joissa haastetaan kestävyyttä sekä vahvistetaan lihaskuntoa.

HYVÄT RASVAT TUKEVAT HYVINVOINTIA

Muista, että liikunnan lisäksi myös ravinto on edelleen tärkeässä osassa hyvinvointia. Monet aloittavat dieettaamisen sillä, että puskevat rasvat ihan minimiin. Vaikka kehossasi olisi isot varastot rasvaa, välttämättömät rasvahapot on tultava siitä huolimatta ravinnosta ja keho TARVITSEE rasvoja dieetilläkin! Liian vähäinen rasvan saanti näkyy ulkoisesti sekä kyvyssäsi toimia. Iho saattaa hilseillä, kynnet katkeilla ja ajatus pätkiä. Aivojen kuivapainosta 60 % on rasvaa ja tutkimuksissa on todettu ravinnon rasvoilla olevan vaikutusta oppimiseen ja kognitiiviseen (tiedolliseen) toimintaan.

Välttämättömiä rasvahappoja saat kasvi- ja kalan rasvasta. Vähennä ruokavaliostasi tyydyttynyttä, eläinperäistä rasvaa ja korvaa se kasvi- ja kalan rasvalla. Välttämättömiä rasvahappoja saat rasvaisesta kalasta ja kasviöljyistä (erityisesti rypsiöljy, pellava, kitupellava, chia, oliivi). Kasviöljyä kannattaa käyttää ruoanvalmistuksessa ja kasvisten sekä salaatin päällä. Pähkinöistä saat hyvien rasvojen lisäksi myös jonkin verran proteiinia, kuituja ja ravintoaineita. Kokeile levitteeksi vaikka pestoa, hummusta, tahinia tai muuta kasvirasvoja sisältävää levitettä. Runsaasti siemeniä sisältävä leipä tai näkkileipä ei välttämättä tarvitse levitettä lainkaan.

Mä oon itse aivan rakastunut siemennäkkäriin ja hummukseen. Huhuh, voisin vaikka elää niillä. :D

SIEMENNÄKKÄRI RESEPTI

  • 1dl pellavansiemeniä
  • 4dl kaurahiutaleita (puhdasta kauraa, Semper)
  • 2rkl psylliumia
  • 3/4tl suolaa
  • 50voita
  • 1rkl hunajaa
  • 3dl vettä

Valmistus

 

 • Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja ja vesi. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hetki kunnes seos alkaa paksuuntua. Anna taikinan turvota jääkaapissa noin tunti.
 • Levitä taikina pellille suorakaiteen muotoiseksi levyksi (koko 20 x 25 cm)
 • Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Käännä leipä varovasti ympäri ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarkkaile leipää paistamisen loppuvaiheessa.

Lisää loistavia reseptejä päivän aterioihin löydät Ruokareviiri-sivustolta.

 


No Comments

Post A Comment