ÄLÄ AINAKAAN TINGI YÖUNISTA!


Kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa

Tällä viikolla K-Supermarketin kaamosvinkeissä juuri minun kaamospersoonalleni puhutaan suolistosta, aivoista ja laadukkaasta unesta. Kerroin teille jo muutama viikko sitten, mihin perustuu ”suolisto on meidän toiset aivot” sanonta, jonka moni on varmasti joskus kuullut. Kertauksena tällä tarkoitetaan siis sitä, että kuten aivoissa, myös suolistossa on ihan yhtälailla hermostollista toimintaa ja nämä kaksi ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Sen vuoksi suoliston tila ja hyvinvointi vaikuttaa suuresti omaan hyvinvointiin sekä mielialaan.

Terveen ja hyvinvoivan suoliston ydin on kasvisvoittoinen ja kuitupitoinen ruokavalio, joten muistakaa edelleenkin syödä värikkäästi ja lisäillä vaikkapa hedelmiä välipaloihin. Kuitujen ja kasvisten lisäksi tulisi syödä hapatettuja tuotteita kuten jogurttia, viiliä, piimää sekä hapankaalia ja juureen tehtyä leipää. Suolisto pitää myös kasvi- ja kalan rasvasta, mutta muista kohtuu kaikessa. Proteiinin lähteeksi voit valita esimerkiksi kasviperäisiä tuotteita (pähinät, linssit, pavut…) tai kalaa.

Kuvissa näkyy herkullinen ja suolistoystävällinen idea aamu-ilta tai välipalaksi sopiva jogurtti & hunaja mixi, joka on helppo ja nopea tehdä, tarvitset:

 • Pirkka turkkilainen jogurtti
 • Pirkka juokseva hunaja
 • Sekaan esimerkiksi Pirkka pekaani-, cashew- tai saksanpähkinöitä / Pirkka auringonkukasiemeniä

Lisää hyviä reseptejä välipaloihin ja muihin päivän aterioihin löydät Ruokareviiri-sivustolta.

UNI JA HYVINVOINTI

Tänään keskitytään enemmän vielä uneen ja sen merkitykseen hyvinvoinnissa. Oon vasta viimeisten vuosien aikana innostunut ihan uudella tavalla aiheesta ja ollut jopa hieman kauhuissani siitä, miten suuri rooli unella on lähes KAIKKEEN meidän hyvinvointiin ja toimintaan liittyen. Jossain kohtaa oli todella trendikästä pärjätä pienillä yöunilla, mutta se on kaikkea muuta, kuin hieno ja hyvä juttu. Pitkittynyt univaje näyttää olevan yksi merkittävimmistä riskitekijöistä Alzheimerin taudin synnyssä.

Nukkuminen auttaa palautumaan ja jaksamaan kaamoksen keskellä. Sillä on myös suuri rooli kehosi toiminnan suhteen; unen määrä on suoraan yhteydessä meidän suorituskykyyn ja siihen, käyttääkö keho energianlähteenä rasvaa vai lihasmassaa. Hyvä uni vaikuttaa mielialaan tasaavasti ja elämä alkaa tuntua mielekkäältä. Unen aikana keho palauttaa aivoja ja kehoa, joka taas edistää elimistön eri toimintoja, kuten ruoansulatusta. Mä itse suosittelen, että jokainen pyrkisi nukkumaan vähintään 8 tuntia yössä, jotta laadukasta unta saataisiin vähintään 6-7 tuntia. Näin ylläpidät kehon ja mielen tasapainoa. Yleinen vireystasosi pysyy yllä helpommin ja hallitset stressiä paremmin. Väsyneenä voit kokea saamattomuutta, mieli on apea ja ärtyisä.

On myös tärkeää ylläpitää hyvää unirytmiä joka päivä. Epätasaisesti nukkuminen, eli se että nukut vähemmän arkena ja kirit unta kiinni viikonloppuisin, sekoittaa koko elimistösi toimintaa. Unta ei voi kiriä kiinni viikonloppuisin, vaan unirytmin tulisi olla tasainen joka yö.

MITEN SAADA TASAINEN UNIRYTMI?

 • Vältä älylaitteiden käyttöä sängyssä. Jos uni ei tule heti, kokeile kirjaa tai rauhoittavaa hengitysharjoitusta.
 • Pyri menemään joka ilta samaan aikaan nukkumaan (suosittelen olemaan klo 22 sängyssä).
 • Ennen nukahtamista rauhoittumis aikaa ja rauhoittumista tulisi olla noin tunnin ajan.
 • Ei kahvia 6h ennen nukkumaanmenoa.
 • Unirytmi kannattaa pitää yllä myös viikonloppuisin sekä lomilla. Hyvä uni on oman hyvinvoinnin tärkein ylläpitäjä.
 • Myös säännöllinen liikunta auttaa nukahtamaan paremmin, kunhan et liiku juuri ennen nukkumaanmenoa.


2 Comments
 • Avatar
  Pinja Mitrovitch
  Posted at 15:10h, 02 helmikuu Vastaa

  Moi Linda,

  Hyviä vinkkejä, miksi käytäntö on niin vaikea?
  Tuntuu, että unirytmiin pääseminen on tosi vaikeaa ja pitää tehdä asteittain, jos se on kerran mennyt rotuperällä.

  yst. Pinja Mitrovitch // http://www.pinaycoco.fi

  • Avatar
   lindamanuella
   Posted at 11:58h, 11 helmikuu Vastaa

   Moikka! kiitos :) Joo niinpä, aina näitä hoen ja itsekin kompastelen silti jatkuvasti :D

Post A Comment