KAAMOS PAINAA – SYÖ MIELESI PIRTEÄMMÄKSI


Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa

Hellurei tyypit ! <3

Tammikuussa on oikeesti ihan super kivaa kirjoittaa liikuntaan, ruokavalioon ja hyvinvointiin liittyviä postauksia, sillä ihmiset ovat tavallista kiinnostuneempia aiheesta ja motivoituneempia oppimaan itsestään ja hyvinvoinnistaan lisää. On ollut kivaa huomata, että kommentteja aiheeseen tulee enemmän ja vuorovaikutus täällä bloginkin puolella kasvaa. Pitäkää tämä meininki! On kiva jutella teidän kanssa.

Aika moni teistäkin kamppailee tällä hetkellä kaamospersoonansa kanssa; jokainen reagoi kaamokseen hieman eri tavoin, mutta lähes kaikilta löytyy joitakin seuraavista oireista: kireyttä, väsymystä, ärtymystä, ahdistuneisuutta, huonosti nukuttuja öitä, laiskaa oloa, saamattomuutta, stressiä…

Tein mielenkiintoisen testin K-Supermarketin ruokareviirin sivuilla, jonka mukaan kaamospersoonani on alivireinen. Alivireinen kaamospersoona tuntee alakuloa, kärsii jatkuvasta kylmästä ja nukkuisi mielellään suurimman ajan talvesta. Olo on saamaton ja lautaselle eksyy helposti valkoista pastaa ja runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Kaikki täysin totta, allekirjoitan. 😀

RUOKAVALIOLLA PIRTEÄMPI MIELI JA HYVINVOINTIA KAAMOKSEN KESKELLE

Mä oon paasannut aika paljon blogissakin vuosien varrella siitä, miten suuri merkitys ruokavaliolla on kaikkeen. Liian usein ruokavalio otetaan huomioon vain sillon, kun halutaan parempaan kuntoon fyysisesti tai kun halutaan pudottaa painoa. Tehdään ruokaremontti ulkonäöllisistä syistä, vaikka oikeasti ruokavaliolla on paljon tärkeämpiäkin tehtäviä.

Meidän suolistoa verrataan meidän toisiin aivoihin, sillä se on aivojen lisäksi meidän toinen hermokeskus ja paikka, jossa elimistö valmistaa aivoille välttämättömiä välittäjäaineita.  Tiesitkö, että esimerkiksi suuri osa (n.95%) onnellisuudesta vastaavasta hormonista (serotoniinista) syntyy suolistossa?

STRESSI, PELKOTILAT, HUONO MUISTI, MASENNUS

Huolehtimalla suolistosta huolehtii samalla omista stressitasoista, aivoista ja mielentilasta. Suolistosta huolehtiminen on onneksi hauskaa ja suhteellisen helppoa, jos vaan hoksaa perus asiat.  Mitä se sitten on? Suolistosta huolehtiminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan mahdollisimman monipuolista ja VÄRIKÄSTÄ ruokavaliota; suolisto rakastaa kuitupitoisia ravintoaineita, joita monet kasvikset ja hedelmät ovat. Myös maitohappobakteerit ja rasvat ovat hyväksi suolistolle.

Eli lisäämällä kasviksia, hedelmiä ja marjoja ruokavalioosi, teet paljon hyvää hyvinvoinnillesi ja jaksamisellesi. Mieti, että pelkästään lisäämällä väriä ruokavalioosi, lisäät myös vireyttäsi. Ja kuka ei tykkää marjoista tai hedelmistä? Nehän on parasta!

MITEN LISÄTÄ VÄRIÄ RUOKAVALIOON?

Vaikka mulle kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti on helppoa, niin ymmärrän myös sen, että joillekin se ei ole. Jotkut eivät välitä niin paljoa värikkäistä aterioista, ellei kyse ole pizzasta tai karkki kulhosta. Joskus mullakin on näitä päiviä ja viikonloppuisin se on ihan sallittua. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö muutosta voisi tehdä nyt ! Mielestäni hyvä keino on lähteä tekemään pikkuhiljaa konkreettisia muutoksia ja askel askeleelta lisätä värejä omaan ruokavalioon. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä päivässä, vaan parhaaseen lopputulokseen päästään ajan kanssa, kunhan ensin ottaa sen ensimmäisen askeleen.

Jos sä innostuit asiasta ja haluaisit tehdä itsellesi hyvää, niin päätä vaikka, että lisäät kaksi hedelmää päiviisi; aamulla mandariinin ja välipalaksi banaanin. Joka päivä viikon ajan. Jo näin pieni muutos tukee onnistumisen tunnetta ja se taas ruokkii halua yrittää lisää, jolloin voit lisätä seuraavan muutoksen ruokavalioosi vaikkapa lisäämällä kasviksia.

Kirjoita tavoite ylös, jolloin sen toteutumismahdollisuus kasvaa.

TEE POSITIIVISIA PÄÄTÖKSIÄ

Tilaamissani ruokareviirin hyvinvointivinkeissä oli aivan super hyvä muistutus siitä, että myös omalla ajattelulla pystytään vaikuttamaan omaan hyvinvointiin hurjasti. Eli syö hyvin, voi hyvin, mutta ajattele myös positiivisesti.

Talvella päivät pimenevät, synkkenevät, kylmenevät ja sen mukana helposti myös oma mieli. Ruokavalion tueksi olisi hyvä aloittaa tietoinen oman mielen harjoittaminen kohti iloa ja positiivisuutta. Niitä nimittäin kannattaa vaalia synkkinä aikoina.

Tee siis uusia juttuja, jotka kiihdyttävät dopamiinin tuotantoa, urheile, liiku, lue hyviä kirjoja ja vietä aikaa rakkaiden kanssa. Läheisten seurassa oleilu tuottaa oksitosiinia eli hyvän tahdon, rakkauden ja luottamuksen hormonia.

Mä ainakin itse huomaan, että mun omalla asennoitumisella on ihan mieletön merkitys mun mieleen ja jaksamiseen. Jos annan itseni vaipua kaamos fiiliksiin ja mietin ainoastaan, miten väsynyt olen, en varmasti saa mitään aikaiseksi ja olo on sen jälkeen vielä huonompi. Jos taas päätän yrittää parhaani, saan usein paljon enemmän aikaiseksi, jaksan olla hyvällä mielellä, syödä hyvin ja liikkua.

Käykää ihmeessä tekemässä kaamospersoona testi ja lisää vinkkejä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä syömiseen voi lukea ruokareviirin sivuilta!

Kerro mulle, minkä persoonan sait, niin voidaan vertailla! 😀

 

 

 


4 Comments
 • Saara
  Posted at 19:40h, 23 tammikuun Vastaa

  Tein ton testin, ja sain tulokseksi että mun kaamospersoona on stressaaja…enkä ylläty :DD oon kova stressaamaan kaikkea mahdollista!
  Herkullisen näköinen tuo viimonen ruokakuva 😛 mitä siinä on?

  • lindamanuella
   Posted at 18:40h, 24 tammikuun Vastaa

   Joo mäkin voisin kyllä hyvin olla se stressaaja XD
   Siinä on alla pastaa , salaattia, fetaa, falafel pyöryköitä, punasipulia, porkkanoita 🙂

 • Nilla
  Posted at 20:20h, 23 tammikuun Vastaa

  Oon stressaaja.. Ei yllätä. Nytkin taistelen väsymystä ja huonoa omatuntoa vastaan, koska pitäis mennä salille mut oon ihan loppu 🙁

  • lindamanuella
   Posted at 18:39h, 24 tammikuun Vastaa

   Aaaah , musta tuntuu että moni kamppailee tosta väsymyksestä ja siitä että saamattomuudesta tulee huono omatunto :/ tsemppiä, et ole yksin <3

Post A Comment