AINEENVAIHDUNTA LIIKKEELLE x 5


 

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä FitLinen kanssa

 

Mulla on itsellä aika nesteinen ja pöhettynyt olo, jonka takana ovat jouluherkut, Italian reissun pizzat & pastat (ja viinit) sekä se, että olen ollut pian 2 viikkoa kipeenä ja liikkuminen on rajoittunut pieniin kävelymatkoihin.

Moni muukin on ollut nyt pahassa flunssassa ja jouluherkut sekä uuden vuoden juhlat tuntuvat varmasti monilla edelleen kehossa. Tänään jaan teille mun lemppari keinot saada aineenvaihdunta taas rullaamaan ja nesteitä kiertämään! Mä itse olen soveltanut näitä kikkoja nyt päivän ja multa lähti heti 0,5kg pelkkiä nesteitä kiertämään. :D

1. Huolehdi hyvistä ja pitkistä yöunista!! Nukkuminen auttaa palautumaan ja jaksamaan kaamoksen keskellä. Sillä on myös suuri rooli kehosi toiminnan suhteen; unen määrä on suoraan yhteydessä meidän suorituskykyyn ja siihen, käyttääkö keho energianlähteenä rasvaa vai lihasmassaa. Nuku vähintään 8 tuntia yössä!

2. Syö säännöllisesti pieniä annoksia ja älä skippaa aamupalaa, jolla saat aineenvaihduntasi herätettyä yöpaaston jälkeen. Näin pidät kehosi pois säästöliekiltä ja buustaat aineenvaihduntaasi. Elimistösi on niin älykäs, että se adaptoituu tavoillesi nopeasti = keho uskaltaa käyttää ahkerammin hh varastoja ja rasvoja energianlähteenä, kun sen on totuttanut säännölliseen ruokailurytmiin. Jos syöt epäsäännöllisesti, kehosi alkaa varastoimaan ravintoaineita, eikä kuluta & käytä niitä toivotulla tavalla.

3. Juo vettä vähintään 2,5-3 litraa päivässä. Mikään kehossa ei liiku tai toimi ilman nestettä, jolloin lopputuloksena on pöhettynyt ulkonäkö ja olo.

4. Liiku säännöllisesti; reippaat kävelylenkit ja oman kehonpainon jumpat ovat mielestäni parhaimpia keinoja saada nesteet kiertämään. Muista aloittaa liikkuminen maltilla: kuntoosi ja suorituskykyysi nähden liian rankat salitreenit saavat kehosi keräämään nestettä.

5. Pidä huolta, että ruokavaliosi on ravitseva, monipuolinen ja vastustuskykyä sekä palautumista tukeva.

Stressaantunut ja alipalautunut keho kerää nestettä ja ei kehity. Siksi yllämainituista lähes jokainen kohta tukee palautumista. Liikunta on kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeä tekijä, mutta liian usein myös stressin aihe mielelle ja keholle. Jotta voit hyvin ja kehityt, on todella tärkeää muistaa osata myös rentoutua, hengittää ja antaa keholle aikaa palautua. Kuuntele kehoasi, tunnistat kyllä onko kyse laiskuudesta vai kaipaako kehosi lisää palautumista.

Halutessasi voit kokeilla FitLinen Activize AC Tea – Punssia, joka on käytännössä sama tuote kuin palautumiseen loistava Activize, mutta maku on hieman eri ja tämä nautitaan kuumana. Tuote sisältää mm. B2-vitamiinia ja niasiinia, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta, sekä biotiinia, niasiinia ja muita B-vitamiineja, jotka edistävät hermoston normaalia toimintaa.

Toimii siis talven ehdottomana glögi-suosikkina.

Olin tänään pitkästä aikaa ensimmäisellä kevyellä kävelylenkillä muutaman viikon tauon jälkeen. Kävelin ihan kevyesti noin 4 km, sillä en uskalla kokeilla vielä hikiliikuntaa päällä olevan flunssan vuoksi. Haluaisin muistuttaa myös teitä siitä, että jos olette joutuneet talven flunssan uhreiksi niin muistakaa levätä ja tervehtyä kunnolla, ennen kuin palaatte treenien pariin!!

Uni, ruokavalio, veden juonti ja lepo pitää kyllä kehostanne huolta kunnes pääsette taas jumppailemaan.


9 Comments
 • Kati
  Posted at 20:24h, 11 tammikuun Vastaa

  Millä perustelet sen että yöuni vaikuttaa siihen käyttääkö keho rasvaa vai proteiinia energianlähteenä?

  • lindamanuella
   Posted at 22:57h, 11 tammikuun Vastaa

   Moikka!
   Hyvä kysymys , Neurotieteiden ja Psykologian professori (unitutkija ammatiltaan) Matthew Walker selittää sen paremmin kuin minä ja kannattaa muutenkin katsoa tämä (kohta 3:20 uni + dieettaus)
   !! Tuosta löytyy parhaat kohdat , mutta tästä löytyy myös pidempi versio YouTubesta , suosittelen katsomaan, todella hyvä ja mielenkiintoinen :)

 • Nana
  Posted at 23:23h, 12 tammikuun Vastaa

  Hei,
  .
  Tää on mulla ajankohtainen aihe, sillä oon täs puolen vuoden aikana pudottanut n. 8 kiloa painoa. En tiedä onko se yhteydessä tähän viimeseen asiaan, mut kerään nestettä nykyään tosi helposti ja valtavia määriä. Esim. Laivavkl:n aikana mun paino nousi yli 4 kiloa, saattoi olla jopa yli 5. Se oli KAIKKI nestettä ja ne lähti pois viikon aikana. Söimme ala cartessa ja buffassa seuraavana päivänä ja nautin muutaman alkoholijuoman ja tax freestä tuli ostettuu karkkia, jota naposteltiin hytissä. Mutta joo olo oli kyl ollu todella tukala koko risteilyn ajan siis jo alussa ja olinkin sitä avopuolisolle valitellut. Reidet olivat mm. Kipeät, kun niihin nestettä kertyy eniten. Tosi kumma juttu ja olin ihan paniikissa matkan jälkeen, kun kävin vaa’alla.

  Nyt eilen ostin namipussin, kun olin tosi väsynyt ja kävin tänä Aamuna pelkästään varmaan joku 8 kertaa vessassa, kun näköjään karkit oli kerääntynyt jotenkin kummasti nesteeksi. :D Tää on tosi nolo, tukala ja epämukava vaiva. Onko sitten niin, että kroppa ei enää siedä epäterveellisiä elämäntapoja ollenkaan ja reagoi niihin tällä tavoin niihin?

  • lindamanuella
   Posted at 00:15h, 13 tammikuun Vastaa

   Moikka Nana!
   Kuulostais vähän siltä, että sun kroppa on ottanut vähän itseensä dieettaamisesta (jos tää on vasta nyt alkanut olemaan ongelma) ja ehkä tottunut dieetti kaloreihin?
   Sillon keho menee helposti säästöliekille ja imee itseensä koreampien kaloreiden tullen helpommin varastoon kaiken ylimääräisen energian.
   Jos olisin sinä ja olet tavoitteessasi, niin lisäisin viikottain hieman kevyttä liikuntaa, nostaisin maltillisesti kaloreita (erityisesti hiilareita) ja huolehtisin veden juonnista ja yöunista ! :) Näin saattaisit saada kehosi aineenvaihdunnan uudelle levelille ja kehon pois varastointi-moodista. :D

   Mutta no worries, mä kerään nestettä kyllä itsekin suht helposti, eli toi ei oo mitenkään epätavallista jos muutaman kilon vaaka heittelee esim juhlavklopun jälkeen. Naisilla myös todella moni asia vaikuttaa painon heittelyyn; mikä aika kuukaudesta, hormonit…

 • Aliisa
  Posted at 10:25h, 13 tammikuun Vastaa

  Allekirjoitan! Kroppani oli syömishäiriövuosien jälkeen mennyt mukavasti säästöliekillä. Myös käsitykseni päivän syömisten energiamääristä oli pahasti vinoutunut ruokailuajoista puhumattakaan. Lisäksi olin sitä mieltä, että pärjään mainiosti 5-6 tunnin yöunilla. Pari vuotta sitten päätin vihdoin ja viimen lisätä energiamääriä asteittain. Kesän lopulla suostuin myös pohtimaan tuon unimäärän riittävyyttä. Täytyy sanoa että nyt olen kuin eri ihminen verrattuna siihen väsyneeseen ja turpeaan zombieen joka peilistä kurkkasi aikoinaan :D Valmistuttuani yliopistosta viime jouluna istuminen on vähentynyt ja arkiaktiivisuus lisääntynyt muun treenin ohella, minkä vuoksi yritän vielä rohkeasti lisäillä energiansaantia. Ja kuten edellisessä kommentissa kävi ilmi, meillä naisihmisillä pieni painonvaihtelu molempiin suuntiin kuuluu ”settiin” :)

  • lindamanuella
   Posted at 16:21h, 14 tammikuun Vastaa

   Wau , huonot yöunet + niukka ravinnonsaanti on varmasti super väsyttävä elämäntapa ! 😅 Muistan että omina sh vuosina nukuin ihan kokoajan, kun olin niin loppu.
   Onneks nykyään oot saanut hommat toiminaan ruokapuolella ja et unistakaan enää pihtaa. Uni on niin tärkeää !!
   Jossain kohtaa elettiin aikaa ,kun pidettiin tosi trendikkäänä sitä, että pärjättiin vähemmällä unella …

 • Pinja Mitrovitch
  Posted at 14:32h, 14 tammikuun Vastaa

  Moikka Linda,

  Todellakin näille keinoille iso peukku! Ei voi tarpeeksi korostaa ihan peruskunnon ylläpidossa, miten tärkeää nukkuminen ja lepo kropalle ovat.
  Olen vasta opetellut syömään uudestaan aamupalan ja pikkuhiljaa kroppa rupeaa ymmärtämään missä mennään. Melkein vuoden aamupaasto siis todellakin teki tehtävänsä ja nyt ei voi muuta, kun olla onnellinen toimivasta aineenvaihdunnasta

  yst. Pinja // http://www.pinaycoco.fi

  • lindamanuella
   Posted at 16:18h, 14 tammikuun Vastaa

   Moikka !
   Hyvä että kroppa alkaa taas toimimaan!
   On niin super ärsyttävää ja tukala olla, jos aineenvaihdunta junnaa ja keho ei toimi kunnolla :(

Post A Comment