NÄKÖKULMA – ONKO SOSIAALINEN MEDIA PAHIS?

En varmasti ole ainut, joka kuulee usein kommentointia liittyen siihen, miten sosiaalinen media on pilannut ihmisiä ja erityisesti nuoria ympäri maailman. Itse kuulen tätä todella usein keskustellessani muiden kanssa työstäni sosiaalisen median parissa.

Sosiaalinen media on tuonut mukanaan paljon uusia ongelmia ja on varmasti suuressa roolissa mm. nuorten mielenterveyden sekä paineiden (ulkonäkö, omaisuus, raha, aktiivisuus, harrastukset, työ…) suhteen. Kuitenkin olen itse sitä mieltä, että se on tuonut mukanaan myös paljon hyvää.

Fakta on se, että hyvin suuri osa nuorista seuraa sosiaalisessa mediassa kirjaimellisesti roskaa. Feikkiä sisältöä ja elämää, jolla ei ole oikeastaan muuta agendaa, kuin myydä tavaraa ja luoda illuusio, että raha ja tavara ovat menestymisen ja onnellisuuden korkeimmat mittarit. Mä ymmärrän sen, että moni ei osaa edes kyseenalaistaa sitä, mitä illuusiota vaikkapa miljoonien ihailemat Kardashianit myyvät meille, eikä nuorilla välttämättä riitä tietyssä iässä kapasiteetti ymmärtämään meikkejä, rahaa ja photoshoppia pidemmälle. Olen itsekin elänyt vaiheen, jolloin mullakaan ei riittänyt.

Sosiaalinen media on kuitenkin paljon muutakin, kuin pelkästään belfieitä, selfieitä ja illuusion myymistä. Siellä on paljon muutakin seurattavaa, paljon hyvää ja paljon huippu älykkäitä vaikuttajia viemässä ihmisiä eteenpäin. You choose.

Mun mielestä on mieletöntä, miten rajattomasti meidän nuorilla on nykyään mahdollisuuksia ja tietoa ympärillään. Meidän nuoret ymmärtävät miten systeemi toimii ja mihin meidän kaikkien yhteistä maailmaa sekä tulevaisuutta ollaan viety jo pitkään. Meidän tietoisuutta ei rajaa ja manipuloi enää suljetut lähteet, vaan nykyään meillä on niin paljon vapaasti (internet) tietoa käsissämme, ettei itse systeemi meinaa pysyä meidän nuorien perässä, saatika pysty enää hallitsemaan meitä samalla tavalla kuin ennen. Jos ennen meillä oli muutama tietoinen nuori, nyt meillä on niitä miljoonia.

Eli vaikka pitää paikkansa, että huonot jutut sekä ilmiöt leviävät nopeasti somessa ja näkyvät yhteiskunnassamme, niin samalla tavalla myös hyvät asiat leviävät ja näkyvät. Sosiaalinen media on pystynyt vaikuttamaan suuresti siihen, että tiedon leviäminen ja oppiminen ovat kasvaneet hurjasti. Hyvä esimerkki on mielestäni ollut vaikkapa eläinten oikeudet (jopa muoti-ilmiöksi kutsuttu kasvissyönti) ja ilmastonmuutos (meidänkin portaalissa uusina aiheina esiintyvät lentäminen, fast fashion, kierrätys, paremmat vaihtoehdot).

Maailman tilanteesta tietoiset sekä kiinnostuneet ihmiset ovat onnistuneet vaatimaan niitäkin vaikuttajia, jotka eivät muuten asiasta puhuisi, pohtimaan kaikille tärkeitä aiheita ja omia valintojaan, jolloin myös heidän seuraajat, jotka eivät ole tottuneet tai kiinnostuneet tällaisista aiheista lukemaan, ovat tätä kautta tutustuneet aiheeseen ja sen seurauksena ehkä myös pohtineen aiheita. Olinko mä tietoinen näistä teininä? Nope. Osasinko itse kiinnostua näistä aiheista teininä? En. Mutta jos joku mun esikuva olisi näistä puhunut, niin aivan varmasti olisin ollut ja kiinnostunut.

Sosiaalinen media ja vaikuttajat ovat mielestäni onnistuneet lisäämään sitä ajatusta, että meidän kaikkien yhteisestä tulevaisuudesta ja maailmasta välittäminen on coolia. Niinkuin se onkin.

 

 


4 Comments
 • Kata
  Posted at 18:29h, 05 tammikuun Vastaa

  Hyvä postaus! Hienoja ajatuksia.

  Myös itse on vastuussa siitä ketä seuraa somessa ja minkälaisille vaikutuksille/vaikuttajille itsensä altistaa. Itse olen yksi käyttäjä kerrallaan lakannut seuraamasta niitä, jotka postaa pelkkiä belfieitä Malediiveilta tai esittelee jatkuvasti uusimpia kalliita epäekologisia tuotteita somessa (ja mietiskellyt omia motiivejani alunalkajen edes lähteä seuraamaan tän tyylisiä ihmisiä?).

  Tietysti teineillä on erilaiset paineet pysyä kärryillä asioista, joten ei välttämättä voikaan unfollata kaikkia somejulkkiksia yms ettei jää ulkopuolelle ja tietämättömäksi mitä tapahtuu. Sit pitää vaan toivoa että siellä seurattavien joukossa on myös niitä, jotka tuo tasapainoa tohon kaikkeen hömppään ja tuottaa jotain oikeesti merkittävää sisältöä. Niinkun sä yhä enemmissä määrin. 👍

  • lindamanuella
   Posted at 17:06h, 07 tammikuun Vastaa

   Moikka Kata!
   Kiitos super paljon!
   Oot todella oikeessa siitä, että ihmiset ovat myös itse vastuussa siitä, millaisille asioille altistavat itsensä ja ketä seuraavat somessa. Mä ainakin kannustan kaikkia unfollaamaan tilit, jotka triggeröivät tai jopa masentavat. Ja toi on ihan hemmetin hyvä kysymys itselle; mikä on alunperin saanut sut seuraamaan tällaista tiliä?

   Kiitos paljon vielä ihanasta kommentista. Nää antaa aina itselle uskoa siihen, että on menossa oikeaan suuntaan!

 • Saara
  Posted at 20:21h, 06 tammikuun Vastaa

  Erittäin hyvä ja asiallinen postaus! Tykkään kun sä kuulut just siihen joukkoon, joka nykyään kirjottaa ja laittaa someensa muutakin kuin vaikka just niitä belfieitä Malediiveilta (lainaten edellistä kommentoijaa :D).

  Ps. tosi kaunis valokuva susta :)

  • lindamanuella
   Posted at 17:04h, 07 tammikuun Vastaa

   Moikka Saara ja kiitos paljon kommentista! <3
   Ja ihana kuulla, että multa löytyy muutakin sisältöä kuin niitä belfieitä Malediiveilta, jonne tosin kyllä
   matkustaisin enemmän kuin mielelläni hah. ;D

Post A Comment