TOP 3 ASIAA, JOTKA PYÖRIVÄT MIELESSÄ NYT.

Moikka!

Pyörii nyt sen verran taas asioita mielessä, enkä tiedä mistä alottaisin, niin keksin koota tällaisen top 3 asiat mielen päällä – postauksen.

 

ESPANJAN HIRTETYT GALGOT

Muistan, kun asustelin Espanjassa ja sain aluksi sellaisen kuvan paikallisista, että onpas täällä ihana suhtautuminen eläimiin. Voi miten väärässä olinkaan. Se määrä, miten paljon lemmikeitä hylätään ”sesonkien” jälkeen on järkyttävää, puhumattakaan siitä ilmiöstä ja PERINTEESTÄ, jossa Galgot hirtetään puihin metsästyskauden jälkeen. Hyi helvetti miten itsekäs ja tunteeton ihminen voikaan olla. Varsinkin, kun enää ei eletä kivikaudella ja eletä siinä uskossa, että ihminen on ainut tuntemiseen ja ajattelemiseen kykenevä nisäkäs.

MITEN PITKÄLLE VAIKUTTAJA ON VALMIS MENEMÄÄN?

Melkoisen kohun sai aikaan super suosittu vaikuttaja, Johanna Olsson, joka photoshoppasi itsensä postailemiinsa Pariisin kuviin. Oli siis ihan Googlesta tai jostain kuvapalvelusta napannut kuvan maisemasta, johon oli liimaa & leikkaa tekniikalla liittänyt kuvan itsestään. Johanna jäi kiinni asiasta ja selitti tekosiaan sillä, että Pariisissa oli ollut niin huono keli ja kuvia oli pakko päästä postaamaan, että jotain oli keksittävä. Hän oli kuulemma tehnyt aiemmin saman jo kolmessa muussa kuvassa, jäämättä kuitenkaan siinä kiinni ja tästä motivoituneena jatkanut samalla linjalla. Uskomatonta?

Sama mimmi on myös myöntänyt tilaavansa kuviinsa mm. pastaa, jota ei edes gluteeniherkkyytensä vuoksi pysty syömään. Ruoan hän kuitenkin omien sanojensa mukaan lahjoittaa kuvaamisen jälkeen kodittomille….mutta silti. MIKSI? :D Vaikka se pasta / pizza / hamppari olis kuinka muodissa ig-kuvissa, niin miks ei voisi olla vähän fiksumpi ja tilata jotain, mitä pystyy syömään? Idioottimaista ja myöskin todella outoa esimerkkiä seuraajilleen.

MUOVIPUSSI VS. KANGASKASSI GATE

Mä en tiennyt , ennen kuin törmäsin asiaan Julia Toivolan blogissa, että muovipussi olisikin Tanskan ympäristöministeriön 14.3.2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan ekologisin vaihtoehto kauppakassiksi! Tutkimuksessa huomioitiin kassien koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset aina raaka-ainevalmistuksesta loppukäyttöön saakka. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan tavallista kangaskassia pitäisi käyttää yli 7000 kertaa uudestaan, ennen kuin sen ympäristövaikutukset ostoskertaa kohden ovat yhtä pienet mitä muovikassilla.

Lähteet ja suomenkielisen artikkelin löydät täältä. 

Mielenkiintoisemmaksi tekee se, että  Paperikassin ympäristövaikutukset olivat 43-kertaiset ja Biomuovikassi sijoittui samoille lukemille. Myös sen olen vasta oppinut, että edes Biomuovikassit eivät korvaa muovipusseja. 

Ilmeisesti muovipussin ”ympäristöystävällisyys” perustuu siihen, että suuri osa muovipusseista valmistetaan kierrätetystä muovista ja niitä uusiokäytetään esimerkiksi uusilla kauppareissuilla sekä roskapusseina. Toki myös kangaskassi voi olla kierrätettyä kangasta ja pientä fiksailua sekä paikkailua vastaan kestää hyvinkin pitkään. Sen alkuperäisenkin valmistaminen vaatii kuitenkin aina veronsa, jotka tässä vertailussa ovat ylivoimaisesti suurimmat.

Mun täytyy selvästikin tutkia näitä asioita ihan uudella asenteella, sillä taidan olla aivan pihalla todellisuudesta. Olen nimittäin jo pitkään ylpeänä valinnut Biokassit kaupassa ja pyrkinyt tuomaan oman kangaskassin mukanani, tai käyttämään ostosten kantoon omaa laukkua.

 

 


8 Comments
 • Kata
  Posted at 22:31h, 20 lokakuun Vastaa

  Ton muovipussin ekologisuuden opin jo lukiossa vuonna 2012 (meillä oli huipuin bilsan ope joka osas kertoa ja ottaa kantaa rohkeasti mitä mielenkiintoisempiin asioihin!) ja siitä asti olen hiljaa ns. ”vastustanut” tätä kangaskassi-hommaa ruokakaupassa käydessä. Ruokakauppapussithan kuitenkin päätyvät suoraan uusiokäyttöön roskispusseiksi.

  NYT kuitenkin jotenkin ympäristön painostuksesta ja muovipussittomuus-kampanjoiden takia ostin kerralla 4 kestokassia ja erikseen roskapussirullia kotiin ja vaihdoin täysin käytäntöäni asian suhteen.

  Tuntuu, että tälläinen tavallinen kuluttuja ei saa tarpeeksi tietoa asioista (eikä mulla oo aikaa ja resursseja lähteä sen tarkemmin tutkimaankaan asian todellista laitaa jokasen vastaavan asian kohdalla), ja oliskin ihan mahtavaa, jos joku sunlainen vaikuttaja tekisi laajemman blogipostauksen aiheesta molemmilta kannoilta mietittynä ja tietysti tutkimuksiin ja faktoihin perustuen. Siitä sitten voisi itse kukin tehdä helpommin omat päätelmänsä ja päätöksensä miten toimia jatkossa. Haluaisin vain toimia OIKEIN, mutta tuntuu vaikealta löytää itse sitä oikeaa ratkaisua.

  Kiva kun otit asian kuitenkin edes näin lyhyesti puheeksi! :)

  • lindamanuella
   Posted at 20:22h, 22 lokakuun Vastaa

   Moikka, huippua että sulla on ollut tuollainen bilsan ope!
   Musta tuossa tuli aika hyvä kommentti mun blogiin liittyen mm. tähän gateen, eli jos löytyy se kangaskassi niin se on silti parempi vaihtoehto, kuin ostaa aina UUSI muovipussi! :)

   Mutta todella hyvä ehdotus !

 • Ariel
  Posted at 09:32h, 21 lokakuun Vastaa

  Avasin ihan läppärin voidakseni kirjoittaa tähän juuri lukemaani postaukseesi kommentin, sillä puhelimella ei vain jaksa näppäillä, minkä vuoksi en lähes ikinä kommentoi mihinkään.

  Tuo viimeinen aiheesi on erittäin ajankohtainen. Olen perehtynyt aiheeseen jo vuosien ajan käymällä läpi tutkimusjulkaisuja muun muassa fast-fashionista, ecoconsumerismista, vaihtoehtoisista tavoista tuottaa vastuullisempia ratkaisuja, ympäristökuormituksesta, ruuan ympäristövaikutuksista, ekoenergiasta sekä eettisyydestä, ja on ollut erittäin suuri ilo huomata suosittujen bloggaajien ottaneen näihin asioihin kantaa juurikin mittavien vaikutusmahdollisuuksiensa vuoksi. Kuten sinun lisäksi Juliakin kirjoituksessaan kertoi, tietomäärä on verrattain suppea, ja näin ollen kansantietoisuutta näistä aiheista tulisikin ehdottomasti saada lisättyä, jotta ihmiset voisivat tehdä ympäristön kannalta oikeasti parhaita eli eettisimpiä valintoja.

  Vastuullinen brändäys on liiketoiminnan uusi trendi, jonka kuluttajien kasvavan kiinnostuksen vuoksi on huomattu lisäävän kannattavuutta. Näin ollen vastuullisella brändillä pyritään luomaan kuluttajalle mielikuva, jolla saadaan vaikutettua kuluttajan ostopäätökseen. Ympäristömme kuitenkin alituisesti kuormittuu juurikin kasvavasta kulutusvimmasta, minkä seurauksia ei saada pysäytettyä pyrkimällä kuluttamaan ekologisemmin, mikäli todellista kulutustahtia ei hidasteta. Tämä kuitenkin sotii fundamentaalista liiketoiminnallista ajattelua vastaan, missä pyritään (vastuullisenkin) kuluttamisen kautta saamaan liiketoimintaa kasvatettua –> enemmän kokonaiskulutusta. Vastuullisen liiketoiminnan asiantuntijoiden keskeisin kysymys onkin: Voiko tuottava liiketoiminta koskaan olla täysin vastuullinen?

  Kaikessa kuluttamisessa ja kuluttamattomuudessa pätee sama perusajatus. Mitä enemmän kulutat, sitä enemmän kuormitat. Ympäristöystävällisempi tapa kuluttaa ei tällä hetkellä millään sektorilla ole vastuullisempi vaihtoehto kuluttaa verrattuna päätökseen olla kuluttamatta. Tämä siten ei tarkoita sitä, että olisi ympäristöystävällisempää jättää jo ostamasi tai saamasi kangaskassi kotiin ja siirtyä takaisin muovikassien käyttöön. Sen sijaan tämä tarkoittaa sitä, että uusien kangaskassien, kestokassien tai kaikista vastuullisimmallakin tavalla tuotettujen kierrätysmuovista valmistettujen muovikassien ostaminen käyttöä varten on aina ympäristöä kuormittavampaa kuin jo omistamiesi kangaskassien tai laukkusi toistuva uudelleenkäyttö. Käyttäessäsi jo omistamaa et tällöin kuluta tai kuormita enempää ja uusi ympäristökuormitus realisoituu silloin, kun päätät tehdä uuden (ekologisenkin) ostoksen.

  Länsimaalaisen elintasomme puitteissa joudumme kuluttamaan elääksemme (ellemme halua asua metsässä omavaraisesti ilman sähköä), jolloin ekologiset ja eettisimmät valinnat kannattaa tehdä saatavilla olevista vaihtoehdoista aina silloin, kun oikeasti tarvitsee jotakin. Jokaisen tulisikin pohtia omaa tosiasiallista kulutuskäyttäytymistään kriittisesti ja pyrkiä ehdottomasti ensimmäisenä karsimaan selkeästi turhia kulutustapoja pois ja vasta seuraavaksi pohtia esimerkiksi ostoskassien ekologisuutta. Tämäkin pohdinta itsessään tärkeää, mutta ironista, sillä kyse on lopulta OSTOSkasseista. Esimerkiksi käyttösähkö uusiutuvasta energiasta, satokausituotteiden käytön lisääminen, lihansyönnin vähentäminen, shoppailun vähentäminen ja todellisen tarpeen tullessa second-hand -mahdollisuuksien hyödyntäminen, ”pakollisissa” käyttötavaroissa ekologisempien vaihtoehtojen lisääminen jne. ovat muutamia esimerkkejä muutoksista, joilla on empiirisesti todettu olevan mittava vaikutus ympäristöön kohdistuvassa kokonaisvaikutuksessa.

  On kuitenkin ymmärrettävää, että ympäristöongelmien ratkaisuvaihtoehtojen ristiriitaisuus puhututtaa ja hämmentää, sillä tutkimuksissakin on todettu ristiriitaisuutta ja yksioikoisia ratkaisuja on erittäin haasteellista toteuttaa. Yksi kiistattomimmista ratkaisuista ympäristöongelmille, erityisesti meille korkeaan elintasoon ja -tapoihin tottuneille, on kuitenkin selkeä — kuluta vähemmän.

  • mariem
   Posted at 16:25h, 21 lokakuun Vastaa

   Kiitos, voi kun tämän tekstin saisi johonkin lukion oppikirjaan ja päivälehteen. Välillä tuntuu, että yksilö kadottaa perspektiivin, mietitään avokadoa valitessa (joka on joka tapauksessa tuontituote) otetaanko luomu vai ei. Sama henkilö voi ajella autolla huvikseen illalla tai ostaa pari uutta talvitakkia. Nimenomaan turhan kulutuksen karsiminen ja kulutuksessa paremmat valinnat!

   • lindamanuella
    Posted at 20:24h, 22 lokakuun Vastaa

    Kyllä, just näin :)

  • lindamanuella
   Posted at 20:21h, 22 lokakuun Vastaa

   Voi vitsi, kiitos kun jaksoit kirjoittaa tämän, oli ihan hemmetin hyvä kommentti !!
   Todella hyviä pointteja ja selkeytti myös omia ajatuksia paljon, kiitos !! :)

 • MirvaAnnaMarian
  Posted at 09:49h, 21 lokakuun Vastaa

  Siis mä oon miettinyt ihan samoja juttuja.. Ihan hullu maailma 😫 Ja tosta Johannan photoshop casesta tulee ihan surullinen olo, miten pitkälle on valmis menemään ja mitä tän ihmisen todellisuus sit oikeasti on? Hirveitä paineita jatkuvasti ainakin.

  Ja voi muovipussit…. Mä en oikeesti enää yhtään tiedä itekään mitä pitäis ostaa, varmaan vaan kävellä kauppaan ja käsin kantaa kaikki kotiin 😄

  • lindamanuella
   Posted at 20:23h, 22 lokakuun Vastaa

   Tuo photoshop oli musta niin turha ja … en edes tiedä, miten joku voi noin suurella seuraajalla määrällä edes ajatella tollasta tempausta ja luulla, ettei jää kiinni?!:D

Post A Comment