SOME JA KAUNEUSIHANTEIDEN KEHITYS

Moikka!

Kirjoitin tänään Instagramissa uuteen kuvaani tekstin, jossa phdiskelin nuorta minääni ja totean, että nykyään mua naurattaa se, miten paljon näin vaivaa nuorenpana siihen, että sain tehtyä itsestäni jotain mitä en luonnollisesti ole. Meikkasin tosi paljon ja suoristin hiuksia ihan pakkomielteisesti. Muistan erittäin hyvin ne monet kerrat, kun äitini yritti saada mut pitämään mun luonnollisista piirteistäni ja mä annoin vastaukseksi vain syvän huokaisun ja eye-rollin, koska eihän äidit nyt mitään tajua.

Nykyään laittaudun aikalailla niin, miten mun äiti yritti laittaa mua sillon aikoinaan ja nyt ymmärrän, mitä hän tarkoitti, kun totesi, että joskus vielä opin arvostamaan omia piirteitäni. Nykyään rakastan mun piirteitä sellaisinaan ja oon mielelläni kiharalla käkkärätukallani.

Olen huomannut, että nykyajan nuoret ovat selvästi alkaneet enemmän arvostamaan itseään sellaisenaan ja uskon, että monilla liikkeillä ja myös somella on siihen suuri vaikutus. Kun mä olin teini, niin ainoat asiat mitä mä näin ihailemistani ihmisistä olivat todella photoshopatut kuvat vaikkapa cosmopolitanissa. Vastapainoksi ihmisiä yritettiin aivopestä juorulehtien ”kääk”  palstoilla, josta löytyi kuvia julkkisten olemattomista iho-makkaroista rannalla, punaisella ympyrällä korostettuna ja zoomattuna, jollain provosoivalla kuvatekstilla varustettuna. Mun nuoruutta on ohjannut todella rankalla kädellä media ja sillä on ollut suuri merkitys siihen, millainen itsekin halusin olla ja millainen luulin, että täytyy olla.

Somella on ollut toki myös negatiivisia vaikutuksia; ensin ihmiset olivat todella huumassa siitä, että he voivat itse luoda täydellisen mielikuvan itsestään ihmisille somen kautta, käyttäen hyväkseen lukuisia muokkausohjelmia ja filttereitä. Nyt on kuitenkin tapahtunut selkeä vastaliike kaikelle yli menevälle pinnallisuudelle, sillä monet suuret vaikuttajat ovat kyllästyneet tähän feikkiyteen ja tulleet ns. kaapista ulos inhimillisten virheidensä kanssa. Nykyään nuorten ihailemat vaikuttajat ja heidän idolinsa postaavat itse näitä makkarakuvia someen ja pelleilevät instagram liveen kaksoisleuoillaan ja näyttävät nuorille, että KAIKILLA meillä on inhimillisesti vähän masua ja kaksaria tai jotain muita ”epäkohtia”ja se on täysin normaalia. Näin ollen ne entiset ”kääk” juorut ovat menettäneet täysin arvonsa ja kuvat naisten makkaroista eivät enää merkitse tai kerro kenestäkään mitään.

Toki liikkeet saattavat lähteä käsistä ja olen sitä mieltä, että mikään ääripää ei ole hyvästä. Vaikka selkeästi sairaalloinen laihuus ei onneksi ole enää trendissä ja inhimillisyys ja itsensä hyväksyminen rokkaa suhteellisen kovaa, niin ihmisten on tärkeää muistaa pitää itsestään huolta – olit sitten mitä kokoa tahansa. Erityisesti terveydellisistä syistä. Nykyään ylipainoon ja sen aiheuttamiin sairauksiin kuolee järkyttävä määrä ihmisiä.

Kuitenkin uskon, että erityisesti milleniaalien minäkuva on terveemmällä mallilla kuin koskaan ennen. Jopa suositut vaatebrändit ovat alkaneet käyttämään kaiken pituisia ja kroppaisia tyttöjä malleinaan ja nuorien ihailemat idolit ottavat yhä enemmän itsekin vastuuta siitä, että jakavat realistista materiaalia itsestään seuraajilleen. Toki meitä on siellä edelleen hyvin moneksi ja some on yhä täynnä todella pinnallista ja epärealistista materiaalia, mutta jokainen voi sen verran ottaa  myös itse vastuuta, että valitsevat itselleen sopivat seurattavat – ainakin nykyään on edes vaihtoehtoja, joita media ei ole päässyt säätelemään.

Myös kaikenlainen rasismi ja syrjintä nostaa päätään, kun puhutaan kauneusihanteista ja niiden muokkautumisesta. On ihanaa nähdä, että enää se ”valkoinen, hoikka nainen” ei ole se mitä kaikki haluavat olla ja minkä ympärillä kauneusihanteet pyörivät, vaan erilaisten vaikuttajien sekä liikkeiden ansiosta yksilöllisyys on päässyt todella suureen suosioon ja erilaisuus on nostettu hyvin äänekkäälle jalustalle. Olit sitten minkä värinen, kokoinen tai sukupuolinen tahansa. Se on upeaa!

 


12 Comments
 • Mari
  Posted at 00:13h, 17 heinäkuun Vastaa

  Ihan mahtava postaus , ja mikä tärkeä aihe !

  • lindamanuella
   Posted at 16:53h, 24 heinäkuun Vastaa

   Kiitos <3

 • Irina
  Posted at 10:07h, 17 heinäkuun Vastaa

  Jes kiva postaus ja olen kyllä huomannut tämän kehityksen suussa ja näytät ihan lumoavan kauniilta nykyään 🙂

  Ja mä kattelin just uikkareita Nellyltä ja Asokselta ja olin ihan fiiliksissä, ku niillä malleilla näkyy venymisarpia ja selluliittia 😀 mietin, että miks ne on pitänyt aikoinaan edes photoshopata pois? Paljon paremmin muhun tekee vaikutuksen mainonta, jossa mun ei tarvii ajatella, että en voi käyttää jotain siksi, että ”mulla on selluliittia, joka näkyis noissa uikkarissa, ja noilla kaikilla on tommonen täydellinen iho” – ei sillä, että edes välttämättä enää ajattelisin niin, mutta nuorempana oli niin epävarma.

  • lindamanuella
   Posted at 16:53h, 24 heinäkuun Vastaa

   Moikka ja kiitos ihana ! <3

   Mä oon niin samaa mieltä. Se on vain ennen ollut niin vahvasti valtamedian käsissä koko kaupallistaminen. Nykyään, kun mm. vaikuttajat ovat päässeet itse vaikuttamaan markkinointiin ja sisältöön, on saatu aikaiseksi tosi isoja muutoksia !! 🙂

 • Heini
  Posted at 12:10h, 17 heinäkuun Vastaa

  Hyvä postaus! Täytyy sanoa että oon aina pitänyt sua todella kauniina mutta vau miten luonnonkaunis sä olet,olet selvästi puhjennut kukkaan ja se välittyy sun somekanavista! 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 16:52h, 24 heinäkuun Vastaa

   Moikka, kiitos paljon ihana <3

 • Nilla
  Posted at 18:53h, 17 heinäkuun Vastaa

  Hyvä Linda! Kiitos, että sä otit esille tän; ”Vaikka selkeästi sairaalloinen laihuus ei onneksi ole enää trendissä ja inhimillisyys ja itsensä hyväksyminen rokkaa suhteellisen kovaa, niin ihmisten on tärkeää muistaa pitää itsestään huolta – olit sitten mitä kokoa tahansa. Erityisesti terveydellisistä syistä. Nykyään ylipainoon ja sen aiheuttamiin sairauksiin kuolee järkyttävä määrä ihmisiä.”

  Vaikka laihuutta ei enää niin ihannoida niin oon huomannut toisen huolestuttavan ilmiön. Esim. facebookin naisteenhuonella näkee kun selkeästi sairaalloisen ylipainoiset ihmiset lisäävät itsestään bikineissä kuvan koska ”bodypositive”. Kuva saa toki positiivisia kommentteja ja ”turhaan häpeät vartaloasi, oot just hyvä tollasena kun oot <3'' Joo. Musta on ihanaa et naiset on kannustavia toisilleen, mutta.. Jos kerran ollaan nin kannustavia niin miksei kukaan anna vinkkejä terveellisistä elämäntavoista. Tärkeintä on tietty että viihtyy omassa vartalossaan, mut mä en oikeastaan pysty uskomaan et liikalihava oikeesti viihtyy niiden liikakilojen kanssa, ainakaan siinä vaiheessa kun näkee, et maha roikkuu melkeen reisissä ja polvet kääntyy ihan vinoon kun jaloissa on liikaa ylimääräistä kannettavaa.
  Tän kommentin tarkoitus ei oo mollata ketään, päinvastoin.
  Jotkut ihmiset on tainnut ymmärtää tän bodypositive-jutun hieman väärin, koska liikalihavuus aiheuttaa ihan älyttömästi eri sairauksia joten mun mielestä sellaista ei kenenkään pitäis ihannoida tai kannustaa ylipainoon.

  • Joanna
   Posted at 09:46h, 20 heinäkuun Vastaa

   ”miksei kukaan anna vinkkejä terveellisistä elämäntavoista”

   Siis eihän isompikokoiset juuri muuta kuulekaan… 😀 Siksi juuri on hienoa, että nykyään voi myös vähän rohkeammin iloita julkisesti kun on hyvä fiilis itsestään, vaikka olisikin enemmän kokoa.

   Vaikka olisikin isokokoinen ja tarvitsisi/aikoisikin tehdä asialle jotain, niin ei se tarkoita, että itseään ja kehoaan pitäisi hävetä ja vihata niin kauas kunnes on laiha.

   Juuri kannustava ympäristö on paljon hedelmällisempi ympäristö terveeseen itsetuntoon ja sitä myötä itsestä huolen pitämiseen kuin jatkuva tuomitseminen.

   Minusta tuntuu, että olet mahdollisesti itsekin ymmärtänyt bodypositive-liikkeen hieman väärin jos sillä mielestäsi kannustetaan ylipainoon, koska tuo ei todellakaan ole liikkeen idea tulkinnastasi huolimatta. Bodypositive kannustaa terveeseen kehonkuvaan ja siihen, että kaikenlaiset kehot ovat arvokkaita.

   • lindamanuella
    Posted at 16:51h, 24 heinäkuun Vastaa

    Kyllä, vastasinkin edelliseen, että usein paljon parempi muutos tapahtuu positiivisuuden kautta, että osaa olla onnellinen, vaikka ”ei olekkaan vielä tavoitteessaan”. Laiha ei kenenkään tarvitse olla , se, että on vähän pyöreämpi ei automaattisesti tarkoita, että ei esimerkiksi harrasta liikuntaa tai syö terveellisesti tai pidä itsestään huolta. Ihminen saa olla millainen haluaa, kunhan ei vaaranna omaa terveyttään – oli liian laiha tai liian lihava.

  • lindamanuella
   Posted at 16:48h, 24 heinäkuun Vastaa

   Moikka,
   mä olisin naiivi jos sanoisin, että en olisi huomannut yksittäisiä tapauksia, joissa jo oikeasti todella sairaalloista lihavuutta ihannoidaan. Toki, vaikka sanoo toista kauniiksi ja kehuu itsevarmuutta, vaikka olisikin jo oikeasti todella vaarallisen ylipainoinen, ei se heti tarkoita, että ketään kannustetaan olemaan ylipainoinen – joskus itsensä hyväksyminen on parempi tapa tehdä muutos kuin se, että vihaa itseään ja alkaa ns. negatiivisen kautta laihduttamaan ja ajautuu BED häiriöön ym, todella yleistä..
   Mutta, ne ”olet juuri hyvä noi”, kommentit ei ole oikein kun puhutaan ihmisestä, joka hädin tuskin kävelee enää ilman hengästymistä huoneesta toiseen.
   Tästä on tehty jo tutkimuksia ja ihmiset jostain syystä nykyään näkevät itsensä noin 5kg kevyempinä mitä ovat 😀 Monet lääkärit ja ravintoterapeutit ovat ottaneet asiaan myös kantaa, koska ylipaino on todella kasvava ongelma ja syy ennenaikaisiin kuolemiin…

 • Annika
  Posted at 09:25h, 23 heinäkuun Vastaa

  Semmosia täydellisiä alusvaatekuvia katellessani oon monesti ajatellut, että kunhan laihdun vielä vähän niin voin ostaa tollasia. Nyt kun näkee luonnollisempia kuvia, musta tuntuu et hitsi tollasissa ois niin hyvä olla. Ihan mainosten uhri taidan olla siis edelleen, mutta mun kohdalla nää nykyiset kuvat arpineen kaikkineen ainakin toimii paremmin 😀

  • lindamanuella
   Posted at 16:42h, 24 heinäkuun Vastaa

   Joo, vaikka mä olisin minkä kokoinen vaan, niin kyllä ne photoshopatut katalogi kuvat saa varmasti jokaiselle sellaisen olon, että ”tosta ja tosta” pitää saada vähän pois, ennen kuin noita voi käyttää…. Ihanaa, kun tää on mennyt parempaan suuntaan ja ihmiset ovat ymmärtäneet, että jopa niillä photaroiduilla malleilla on kaiken sen takana arpia ja selluliittia ja omia epäkohtia. 😀

Post A Comment