3 KK ILMAN LIHAA.

Moikka!

Mites teidän pääsiäinen sujui? Mua vähän huvittaa, että hehkutin juuri edellisessä postauksessa kevyttä oloani, sillä pääsiäinen lähti multa herkuttelun suhteen hieman lapsesta… Pidin sunnuntaina nimittäin ihan jäätävän mättöpäivän, enkä tainnut liikuttaa evääkään koko päivänä. Olin kirjaimellisesti koko päivän sängyssä. Söin, nukuin, söin, nukuin, katsoin netflixiä ja söin… :D Olin tosin päättänyt jo aijemmin, että pidän sunnuntaina herkkupäivän, mutta homma venyi tietenkin vähän myös eiliselle. Noh, fuck it, no regrets! Oli kivaa ja teki törkeen hyvää! Ainut ongelma noissa päivissä on, että jos niiden antaa venyä, niin musta ainakin tuntuu heti siltä, että keho alkaa himoitsemaan sokeria ja rasvaa entistä enemmän ja olosta tulee nopeasti todella flegu. On erittäin tärkeetä, että tällaisten päivien jälkeen palaa mahdollisimman nopeasti tehokkaimpiin rytmeihin ja jättää ne herkut ja roskaruoat ainoastaan niille tarkoitetuille päiville.

Nyt vain pyrin pitämään mielen positiivisena ja ignooraamaan sen faktan, että vielä muutaman päivän slimmimpi lookkini on silmän räpäuksessä vaihtunut nesteiseen pöhöön. Lisäksi olen onnistunut saamaan silmätulehduksen, joten olo ei ole ihan fresheimmästä päästä. :D

Pääsiäisenä tuli kaiken kaikkiaan levättyä muutenkin todella paljon. Käytiin lauantaina poikaystävän kanssa spa:ssa lillumassa, josta kerron lisää myöhemmin ja vietettiin hyvin paljon aikaa vain yöpuvuissa ja sängyssä hengaillen. Katsottiin varmaan viisi leffaa koko loman aikana. :D

Tällaisten lomapäivien jälkeen on oikeesti niin kivaa myös palata tekemään duunia. Tänään olikin heti karu paluu arkeen, sillä aloitin päiväni 9:ltä aamulla kolmen tunnin (kirjanpitoon liittyvällä) koulutuksella, joka on yhtäaikaa niin raskas, mutta myös niin kiinnostava aihe. Tästä myös myöhemmin lisää kiinnostuneille.

3 KK ILMAN LIHAA

Kerroin tammikuussa ensimmäisen kerran, että olen pyrkinyt olemaan täysin ilman punaista lihaa ja kanaa. Olen käyttänyt ainoastaan kalaa, kananmunaa ja joitakin juustotuotteita ruokavaliossani ja olen huomannut, että mitä pidempään olen ilman lihaa, varsinkin ilman punaista lihaa, sitä enemmän se jotenkin on alkanut puistattamaan mua. Mä en oikeen voisi enää edes kuvitella, että vapaaehtoisesti valitsisin lihaa tai että ollenkaan haluaisin syödä sitä.

Todella outoa, en nimittäin aijo tai pyri ihmiseksi, joka tekee siitä numeroa, mutta nyt kun olen itse ollut ilman lihaa kuukausia, alan näkemään sen jollain tapaa jopa vastenmielisenä. Toki tähän varmasti vaikuttaa myös se, että olen ollut kiinnostuneempi eläinten kohtelusta ja tietoisempi lihatuotannosta, varsinkin maailmalla…

Myös poikaystäväni on alkanut välttelemään punaista lihaa, sillä olemme yhdessä käyneet läpi lihatuotantoon liittyviä asioita ja halunneet molemmat tulla tietoisemmaksi aiheesta. Olen jutellut aiheesta jonkin verran muidenkin aiheesta kiinnostuneiden kanssa ja myös veljeni ilmoitti muutama päivä sitten, että vaikka rakastaa lihaa, aikoo hänkin kokeilla ainakin yhtä lihatonta kuukautta.

Tää on ollut mulle itselle herättävä jakso. Mun ruokavalio nyt ei ihan hirveesti ole muuttunut, kanat ovat jääneet päivittäisestä ruokavaliosta pois ja soija, pavut ja kala lisääntynyt. On kuitenkin ollut mielenkiintoista pohtia ihan vaan sitäkin, miksi liha on niin suuri osa meidän ruokakulttuuria, vaikka vaihtoehtoja on niin monia ja miksi meistä on tullut niin itsekkäitä. On ollut hauskaa jutella asiasta kiinnostuneiden kanssa ja todeta, että lihansyönnin syy löytyy usein kulttuurista ja ympäristöstä, opitusta ruokailumallista. Nykyään olemme onneksi niin tietoisia, että osaamme kyseenalaistaa ne jopa hieman typerästi ja kyseenalaisesti suunnitellut ruokaympyrät, joita meille lapsesta asti tuputetaan ja ymmärretään itsekin paremmin, mikä meille oikeasti on hyväksi ja mikä ei. Toivottavasti tulevaisuudessa ruokailukulttuuriamme ei hallitse enää niin suuresti vain isot yritykset ja raha.

Meille tuputetaan pienestä asti jo kouluissa (tääkin on niin kyseenalaista) harhaanjohtavaa tietoa monistakin asioista ravintoon liittyen, joka valitettavan usein pohjautuu  isoihin bisneksiin. Samaan aikaan kuitenkin pelkästään jo meidän purukalusto kertoo, että me ei olla lihansyöjiä, vaan olemme aikoinaan toimineet opportunistisina metsästäjinä, eli mahdollisuuden tullen syöneet pienissä määrin lihaa. Pääosin ollaan kuitenkin keräilty ja syöty mitä luonnosta löydettiin, vähän niinkuin karhutkin. Sillon kun ihminen ei vielä kuulunut ravintoketjun huipulle, ne asiat mitä ei tarvinnut tappaa olivat meidän ruokavaliossa tärkeintä ja joskus kun kävi tuuri metsästämisessä niin saatettiin syödä lihaa. Ihminen kuitenkin pystyy selviytymään hyvin ilman lihaa ja aikoinaan joutuikin.

Mun matka jatkuu hyvillä fiiliksillä ilman punaista lihaa ja kanaa ja ehkä pikkuhiljaa kehittyy vielä enemmän vegaanisempaan päin. :)

 

 

 

 


10 Comments
 • Avatar
  Minielo
  Posted at 10:18h, 04 huhtikuu Vastaa

  Niiin kiva postaus!! :) Itse oon vasta viimeisen vuoden aikana rakastunut papuihin! Siis miten ravitsevia, halpoja ja proteiinipitoisia (ja ekologisia, etenkin kotimaiset pavut)?? Niistä on tullut väkerrettyä vaikka mitä ruokaa, etenkin kun tottui niiden makuun. Enää en edes muista, miten joskus elin ilman papuja :D Ihana postaus! <3

  • Avatar
   lindamanuella
   Posted at 14:32h, 04 huhtikuu Vastaa

   Joo pavut on aivan mahtavia jokatavalla :D ja niiden proteiinipitoisuus on ihan huikea, ei todellakaan tarvitse murehtia lihan perään jos niitä tykkää syödä… myös kuivatut härkäpavut menee suolasen napostelun himossa. :D
   Ja kiitos paljon <3 ihana kommentti :)

 • Avatar
  Pämppä
  Posted at 19:48h, 04 huhtikuu Vastaa

  Minäkin tykkään pavuista mutten ilkeä ostaa tai syödä niitä kun ovat halppisruokaa ja mieheni ei syö niitä ei ole koskaan maistanutkaan, nauraa kun englannissa syödään leivän päällä aamulla. No, ostan aina joskus ja nautin, ihmeen vähän kaipaan lihaa, kalaa syön paljon ja kanaakin mutta kana vaatii hyvät mausteet ja sipulit sun muut sösselit. Painoa on mennyt alas niin, että olen nyt normipainoinen, laihduin vuodessa 30 kiloa ja mies jotain yli 60 kiloa mutta hän ei syökään vaaleaa leipää vaan yhden näkkärin illalla Emmental juustolla ja aamulla kauraleivän siivun kinkulla ja juustolla. Huomasin juuri, että meillä seksi on kuin nuorena ja luulen, että mieheni alkaa kohta kalastaa nuorta saalista. Sopii. Ei me eletä täällä ikuisuutta ja jokainen saa tehdä mitä haluaa aikuisten kesken.

  • Avatar
   lindamanuella
   Posted at 11:09h, 05 huhtikuu Vastaa

   Vau, hienosti ootte saaneet painoa putoamaan! :D

 • Avatar
  Emilia Tuukkanen
  Posted at 09:53h, 05 huhtikuu Vastaa

  Mahtavaa Linda! Suomessa on niin ihania vaihtoehtoja lihalle, että vegeilyn ei tarvi olla tylsää harmaata salaatinpupeltamista. Mua kasvissyönnissä kiinnostaa myös pitkäikäisyys, googlaapaa ”siniset alueet” tai ”blue zones” jotka ovat 5 eri puolilla maapalloa olevia pieniä paikkoja, joissa ihmisten keski-ikä on 100v ja kaikkia yhdistää kasvisruokavalio vaikka alueet ovat täysin eri mantereillä yms. Sairaan mielenkiintoista!

  • Avatar
   lindamanuella
   Posted at 11:09h, 05 huhtikuu Vastaa

   Oho, olipas mielenkiintosta, oli pakko mennä heti lukemaan noista :D ! Kiitos vinkistä <3

 • Avatar
  roosa
  Posted at 14:32h, 05 huhtikuu Vastaa

  Oletko vielä käynyt Salsa-tunneilla? Olis kiinnostavaa kuulla päivitystä tästä aiheesta :)

  • Avatar
   lindamanuella
   Posted at 10:44h, 06 huhtikuu Vastaa

   Moikka,
   en oo valitettavasti käynyt, vaikka se olikin super kivaa ja kaipaan kokoajan tunneille! Pitäisi vaan päättää ja mennä :)

 • Avatar
  vege
  Posted at 18:52h, 05 huhtikuu Vastaa

  Hienoa huomata että olet aatteissasi menossa vegaanimpaan suuntaan. Ja hei kannattaa sukulaisilta pyytä hyviä ruokareseptejä koska kreikkalaisessa keittiössä käytetään paljon kasviksia :) lisäksi itse rakastan paahdettuja kikherneitä. Olen ollut n 10 vuotta syömättä lihaa ja tavoitteena on myös luopua tai vähentää maito- ja munatuotteita.

  • Avatar
   lindamanuella
   Posted at 10:43h, 06 huhtikuu Vastaa

   Joo, sen kreikkalaisuuden vuoksi oon varmasti myös aina ollut niin ”vege” ruokailuiltani, kun oon rakastanut kaikkia kasvismössöruokia, mitä sieltä löytyy. :D Toki Kreikassa myös rakastetaan lihaa… :D
   10 vuotta, nice ! Pienin askelin parempaan päin :)

Post A Comment