MITES LIHATTOMUUS SUJUU?

Moikka! <3

Olipas viikonloppu. Vietettiin perjantaina kaverin läksäreitä ja seuraavana päivänä toisen kaverin synttäreitä. Myös mun äiti oli stadissa koko viikonlopun, joten pääsin viettämään myös hänen kanssaan aikaa pitkästä aikaa. Kasimir lähti torstaina laskettelemaan perheensä kanssa, joten oli kivaa, että oli jotain hässäkkää kavereiden kanssa viikonlopun ajan, koska vaikka mä tunnetusti rakastan olla yksin, niin eilinen tuntui maailman yksinäisimmältä päivältä ikinä. Olen tottunut toisen läsnäoloon ja lähinnä vain odotan, että tämä viikko menisi super nopeasti ohi…  Tänään on kuitenkin ollut jo ihan kiva päivä ja mieli paljon parempi.

Mulle ei ole ikinä ollut näin vaikeaa luopua jostain ihmisestä näin pieneksi hetkeksi. Sain ihan hirveitä itkukohtauksia torstaina ja samalla nauroin reaktiolleni, koska en ole koskaan ennen käyttäytynyt vastaavasti tai muutenkaan mikään ”itkijä” tyyppi. :D Kaikenlaista…

Mites lihattomuus sujuu?

Kirjoitin hetki sitten blogiini siitä, miten olen alkuvuodesta saakka kiinnittänyt ruokavaliooni enemmän huomiota ja tietoisesti vähentänyt lihansyönnin minimiin. Homma on jatkunut edelleen samalla tavalla. Syön kalaa, kananmunia ja käytän esimerkiksi maitorahkaa sekä raejuustoa aamupalassa, mutta muuten olen pyrkinyt välttämään punaista lihaa ja jopa kanaa kokonaan. En todellakaan ole vielä tietoinen, että missä ruoissa käytetään vaikka jotain liivatetta tai vältä vaikkapa sushissa olevia majoneeseja, mutta suurimmissa valinnoissa olen onnistunut olemaan lähes 99% ilman lihaa. Todella mielenkiintoista, mutta mitä kauemmin olen ilman lihaa, sitä vähemmän mun tekee sitä mieli. Oltiin esimerkiksi gaijinissa viikonloppuna syömässä ja annoin kaikki lihaperäiset ruoka-annokseni menusta pojille. Mun ei tee enää edes kanaa mieli ollenkaan, päinvastoin. Mulle tämä ei ole ollut lainkaan vaikeaa tai mikään ongelma. :)

Pidin Kasimirille muutama viikko sitten yllätyssynttärit, joihin tilasin catering ruokaa yritykseltä nimeltä Baba foods.

Törmäsin heidän ruokiinsa uuden vuoden bileissä ystäväni luona, joka oli myöskin tilannut ruokaa illan tarjoiluja varten heiltä. Ihastuin ruokiin heti, sillä rakastan kaikenlaisia tahnoja ja mössöjä sekä falafeleja. Otin heistä selvää Kasimirin synttäreitä varten ja selvisi, että Baba valmistaa tuoreita ja aivan saaaaaakelin hyviä välimeren kasvisruokia, mikä sopi täydellisesti mun vegaanisempaan linjaukseen.

Otin heihin yhteyttä ja he loihtivat aivan mielettömän ihanan tarjoilukokonaisuuden bileisiin. Heidän catering palvelu oli mulle ihan älyttömän suuri helpotus, sillä mun ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin avata ovi. Ruoat tuotiin paikalle kauniissa astioissa valmiina, sitten mulle näytettiin miten ruoat pysyvät lämpiminä koko illan ja sen kuin vain nauttimaan. Mahtava palvelu! Heidän käsintehty Falafel Menu sisälsi:

 • Hummusta
 • Chili Hummusta
 • Olivinadea
 • Baba Ganoushia
 • Falafeleja
 • Harissaa
 • Bulgursalaattia
 • Pitaa

Ruoka oli aivan MIELETTÖMÄN hyvää ja täydellistä ns. haarukkaruokaa juhliin! Baba Foods tarjoaa Catering palveluita, mutta he myös myyvät tuotteitaan kaupoissa. Jälleenmyyjät löytyvät heidän nettisivuiltaan tai täältä.

Meillä luonnollisesti myös Kasimir on syönyt todella vähän lihatuotteita, koska mä suurimmaksi osaksi päätän mitä meillä syödään, eikä ole tullut poikaystävältä lainkaan valituksia. Nykyään kasvisruoka on niin hemmetin hyvää ja myös helpposti saatavilla, että minkäänlaista säätämistä ei ole tarvinnut vielä kokea edes matkustaessa. Tietenkin jos päättää tehdä tästä itse itselleen ongelman sekä jonkinlaisen numeron muille, ihan samalla tavalla kuin vaikkapa jostain uskonnosta tai fitness kisadieetistä, niin siitä kyllä varmasti ongelman saa. :D

Energiatasoissa tai muutenkaan missään oloissa en ole kokenut muutosta. Voi myös johtua siitä, että en ole koskaan ollut kova syömään lihaa ja aina syönyt esimerkiksi punaista lihaa ihan muutamia kertoja vuodessa, usein muiden tekemänä ja tarjoamana. Saa kuitenkin nähdä, joskos tässä jotain positiivisia muutoksia olisi esimerkiksi hormonitoimintaan ja painonhallintaan liittyen jatkossa. Niihin liittyen olen kuullut esimerkiksi muilta aktiivisesti urheilevilta paljon hyviä kokemuksia! :)

Millaisia kokemuksia teillä on ollut? Aihe on mulle uusi ja kuulen mielelläni muiden kokemuksia ja vaikutuksia lihattomuudesta sekä tietenkin vinkkejä ruoista kaivataan !! 😍


12 Comments
 • Milla
  Posted at 19:22h, 20 helmikuun Vastaa

  Heippa Linda, tätä sun kasvisruokailua on ollu mukava seurata blogista, symppaan varsinkin tosi paljon sun tausta-ajatuksia kasvissyönnille. Mutta kiinnostais tietää, että millä sitten oot korvannut normi arkiruokavaliossa esim sen ah-niin-näppärän kanan? Syötkö paljon papuja vai turvaudutko ’eineksiin’ kuten nyhtökaura, tofu jne? Mulle on ollut suht. helppoa itselleni haalia protsku kattavasti esim kvinoa/parsakaali/pari pähkinää setistä, mutta mikään ’korvike’ ei oo vielä tullut jäädäkseen..

  • lindamanuella
   Posted at 19:56h, 20 helmikuun Vastaa

   Moikka!
   Joo, kana on kuulunut ennen mun ruokavalioon kalan kylkeen :D mä oon syönyt paljon esim pavuista tehtyjä pastoja , joiden kylkeen ei edes tarvii muuta kun sisältävät about 40-50g prodee/100g 😂 sit oon syönyt paljon kananmunia , kalaa lähes päivittäin , käyttänyt myös maitorahkaa ja raejuustoa puuroissa ja ruoassa, erilaisia papuja monissa muodoissa, parsakaalia, soijaa… myös just quinoaa, kikherneitä & hummusta menee 😂 En oo silleen stressaillut, mutta veikkaan että ihan tarpeeksi tulee proteiinia, kun sitä löytyy joka aterialta :) syön yleensä päivässä munakkaan, puuron rahkalla tai raejuustolla, pastaa tai ruokaisen salaatin tai molemmat, nykyään enemmän myös keittoja välipaloina löytyy sitten hedelmiä / vihanneksia , smoothie, proteiini patukka tms :)

 • Heidi
  Posted at 13:32h, 21 helmikuun Vastaa

  Itse huomasin että omat hormonit jotenkin tasapainoittui lihattomuuden ja maidottomuuden aikana. Entiset todella pahat kuukautiskivut olivat poissa.
  Onko tämä faktatietoa että liha/maito vaikuttaa ihmisen hormonitoimintaan?

  • lindamanuella
   Posted at 23:09h, 21 helmikuun Vastaa

   Okei :)
   Kyllä varmasti jotain faktatietoa ainakin lihoihin sekä maitotuotteisiin liittyen, sillä ovat usein niin prosessoituja ruoka-aineita ja sisältävät antibiootteja ym, millä on varmasti jonkinlainen vaikutus hormonitoinintaan jos niitä syö paljon.:) googlaamalla saattaa löytää jotain tarkkoja tietoja näistä !

   • viipa
    Posted at 10:34h, 01 maaliskuun Vastaa

    Moikka! Nyt on pakko korjata tuota antibioottiasiaa, eli kohtaa ”lihoihin ja maitotuotteisiin liittyen, sillä ovat usein niin prosessoituja ruoka-aineita ja sisältävät antibiootteja ym…”
    Suomessa antibiootteja kytetään vain todettuun tautiin, ja tuolloinkin varoajat ovat todellakin niin pitkiä, ettei antibioottijäämiä jää lihaan. Asia on aivan toinen jo ihan Etelä-Euroopassa tai puhumattakaan Aasian maista. Suomalaista lihaa voi siis syödä ilman mitään antibioottipelkoa!

    Kyseisestä aiheesta löytyy lisää esim. täältä: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.214667 Tuolla kerrotaan selkeästi ”Suomessa ja Ruotsissa annetaan tuotantoeläimille vähemmän mikrobilääkkeitä kuin missään muussa Euroopan lääke­viraston Eman listaamassa EU-maassa. Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa antibiootteja käytetään 10–20 kertaa enemmän kuin Suomessa.”

    • lindamanuella
     Posted at 11:11h, 01 maaliskuun Vastaa

     Joo , itse Espanjassa juuri asuneena allekirjoitan tuon että meillä lihantuotanto on hyvin paljon eettisempää ja puhtaampaa kuin esim. juuri Espanjassa , jossa tuntuu olevan lähes uhkarohkeaa syödä eläintä 😅
     Itselle jäi vaan vahvasti mieleen , kun näin mainoksen jossa erikseen mainitaan että nyt saa antibiootitonta lihaa ja sivuilla kerrotaan, että 40% maamme lihantuotannosta olisi todistetusti antibioottivapaata. Lähtökohtaisesti on vähän pelottavaa , että se on asia joka toimii lihan myynnissä valttikorttina 😬 mutta en tosiaan ole hirveesti aihetta tutkinut, eli en osaa mitään faktoja kertoa. Toivottavasti Suomessa niitä ei ruoasta löydy :)

     • viipa
      Posted at 12:14h, 01 maaliskuun

      Nyt oli pakko itsekin googlaa lisää :D mutta siis tuo kun nykyään mainostetaan telkkarissa kokonaan antibiootitonta lihaa, tarkoittaa sitä, ettei tuotannon missään vaiheessa eläintä ole lääkitty antibiooteilla. Toisin sanoen muissa suomalaisissa lihoissa eläintä on saatettu lääkitä antibiootilla todettuun tautiin, mutta tuolloinkin varoajat ovat pitkiä ja mitään lääkejäämiä ei pitäisi jäädä. :) Ja tosiaan ulkomailla lääkitään usein ihan vaan ennaltaehkäisevästi, jolloin jokainen tuotantoeläin on saanut antibiootteja, oli tauti tai ei… ja tää saattaa johtaa antibioottiresistanssiin, mikä ei oo todellakaan hyvä juttu. Toivottavasti muutkin maat siirtyisi tuohon, että lääkitään eläintä antibiooteilla vain todettuun tautiin, ei ennaltaehkäisevästi. Tietysti vielä parempi jos ei enää koskaan tarvitsisi käyttää mitään antibiootteja eläimiin. :)

     • lindamanuella
      Posted at 17:25h, 01 maaliskuun

      Joo näin mäkin ymmärsin :)
      Jep, meillä on täällä vielä hyvä tilanne lihan puhtaudessa ym, monissa vanhoissa kulttuureissa joissa vähät välitetään eläimistä tai mistään säädöksistä on kyllä aikamoista tuo meininki eläinten kasvatuksessa ja lihabisneksessä…

 • Anna
  Posted at 10:10h, 22 helmikuun Vastaa

  Tässä juuri yritin vilkaista uudelleen, mitä kaikkia koristeita olit laitellut yllätyssynttäreille, mutta sivua avatessa tulee ”404 error”. Onko teksti poistettu vai jokin häikkä sivulla? :o

  Joka tapauksessa aivan superhuippu idea nuo yllärisynttärit. Tässä kesälle pitäisi järkätä yhdet ja jo nyt niistä stressailen (hyvällä tavalla), enkä malta odottaa toisen reaktiota. :D

  • lindamanuella
   Posted at 10:14h, 22 helmikuun Vastaa

   Moikka!
   Mä teen sen itseasiassa pian uudestaan, koska odotan vielä muutamia kuvia 😄
   Tulee varmaan ensiviikon alussa ☺️❤️ Punanaamiosta löytyy ihan mahtavia koristeita sekä palvelu !

 • Ava
  Posted at 21:01h, 22 helmikuun Vastaa

  Tästä aiheesta on kiva lueskella sun kirjoittamana! Mulle tuli joulukuun alussa vaan yhtäkkiä olo et en enää pysty syömään lihaa, ei vaan maistu. En oo koskaan hirveesti tykännyt punaisesta lihasta, mut kanaa, kalkkunaa ja kalaa on aina mennyt. Nyt kaikki ns. kuollut ei vaan enää uppoa, ja se on tosi outoa. Ihan kuin elimistö ei haluais ottaa sitä enää vastaan. Oon myös tosi runsaaati vähentänyt maitotuotteita ja kananmunia en käytä sellaisinaan ollenkaan, mut syön kyllä tuotteita joiden valmistuksessa niitä onkäytetty. Oon kärsinyt aina ärtyvästä suolesta ja tänä aikana se on rauhoittunut täysin oireettomaksi. Muutenkin se mitä päivittäis syö on nykyään paljon monipuolisempaa kuin ennen, kun oli helppo paistaa vaan kanaa ja jotain siihen kylkeen. On myös ihan superia että vegaaniudesta tuli ns muotia just nyt, kaupat on täynnä kaikkea jännää. Hassua on se et miten näin iso muutos on voinut käydä jotenkin niin luonnostaan ja ilman just tota taistelua mikä on esim sokerilakossa tai dieeteissä. Ehkä se ero on siinä että ei enää halua, eikä syy ole se että on pakko.

  • lindamanuella
   Posted at 22:13h, 22 helmikuun Vastaa

   Moikka,
   niin outoa mutta mullakin on just tollanen fiilis, että muhun ei vaan uppoa!! En ole nimittäin mitenkään dramatisoinut asiaa itselleni tai ollut ehdoton, eli en saa mitään slaagia vaikka jossain jonkun tarjoamassa olisikin lihaa, mutta olen tietoisesti vältellyt ja nyt ei enää tee lainkaan mieli. :D
   Ja on kyllä ihan mahtavaa, että kaikenlaista niin HYVÄÄ on tarjolla, että ei haittaa yhtään :D

Post A Comment