HALUATKO NAUTTIA JUOKSEMISESTA?

MOIKKA!

Mun ensimmäinen harrastus, jota harrastin itsenäisesti yksilönä (ratsastuksen lisäksi) enkä joukkueessa, oli maastossa juokseminen. Rakastin yli kaiken juosta pururadalla, sillä maasto vaihteli pehmeämmästä kovempaan, oli mahdollista hyppiä esteiden yli ja kamppailla ylämäkiä vastaan, joista seurasi usein palkintona alamäki. Maastossa ja pururadalla juokseminen on mielestäni mielellekkin mielenkiintoisempaa kuin radan, polun tai tasaisen tien juokseminen.

Jossain vaiheessa siirryin asfaltille ja voi juku miten innoissani olin siitä, miten kevyeltä juokseminen tuntui tasaisella ja kovalla maalla. Harrastin juoksemista 4-5 x viikossa muutamia vuosia ja siitä tuli mulle todella rakas harrastus. Jossain kohtaa kuitenkin halusin hieman muotoja kehoon ja aloin käymään myös salilla. Pikkuhiljaa fitness tyyppinen treenaus vei voiton ja tässä sitä ollaan. Juokseminen on kuitenkin kuulunut elämääni jo kohta 10 vuotta, enkä toivottavasti ole siitä pitkään aikaan luopumassa.

Vedettiin eilen hyvä juoksutreeni jonka ajattelin jakaa teidän kanssa. Mulla on tiistaina tehdystä kuntopiiristä vieläkin peppu niin kipeä, joten voi olla että treeni tuntui musta vähän raskaammalta mitä onkaan. Jalat nimittäin ovat aika nesteissä ja kipeät, joten juokseminen ei ole kaikista miellyttävin liikuntamuoto. Kuitenkin lihasten lämmettyä treeni sujui yllättävän miellyttävästi.

Multa on usein kysytty, miten tauon jälkeen kannattaa aloittaa. Ei ainakaan niin, että vedät itsesi ihan tappiin asti ja makaat seuraavat päivät tulehtuneiden lihasten kanssa tai vedät liian pitkän lenkin, jonka toistaminen seuraavalla kerralla ahdistaa. Alkuun lihasten palautuminen on paljon hitaampaa, sillä lihakset eivät ole tottuneet treenin aiheuttamaan ärsytykseen. Keho kerää huomattavasti enemmän nesteitä ja kipu sekä väsymys saattaa olla suurempi kuin säännöllisesti jo hetken treenanneella. Lihaksiin saattaa alkuun tulla myös pieniä tulehdustiloja, jotka väsyttävät ainakin mua todella paljon aluksi.

Eilinen juoksutreeni oli mukavan leppoisa, mutta siinä oli kuitenkin ihan hyvin rasittava ja haastava ”työvaihe”, jonka aikana tuli kyllä hiki. Sen jälkeen kulutus pysyi kiihtyneenä pitkään ja hiki virtasi. Tämän pystyy helposti vetämään, jos pohjalla on urheiluharrastuksia ja kestävyyskuntosi on ainakin joskus ollut hyvässä kunossa. Tällä on mielestäni hyvä aloittaa juoksuharrastus. Raskaampaa vaihetta voi pidentää viikko viikolta, kunnes koko 45 minuuttia on reipasta ja tehokasta juoksua, eikä hölkkäämistä.

JUOKSUTREENI ALOITTELIJALLE/TAUON JÄLKEEN:

5 minuuttia kävely taso 6km/h

5 minuuttia kävely taso 7km/h

5 minuuttia juoksu taso 10km/h

5 minuuttia juoksu taso 10km/h

5 minuuttia juoksu taso 10km/h

5 minuuttia juoksu taso 10km/h

5 minuuttia juoksu taso 9km/h

5 minuuttia juoksu taso 8km/h

5 minuuttia kävely taso 6km/h

Tähän perään tehtiin vielä muutamat sarjat vatsalihaksia. Keskivartalon hallinta ja coren voimakkuus auttavat myös juoksemisessa, jotta selkä ei kipeydy.

Kokeile ihmeessä tätä seuraavalla kerralla, kun treenaat juoksemista, jos edellisestä kerrasta on hetki. 

ps. olisi kiva tietää, haluatteko lukea treenejä blogissa ja mitä treenejä kaipailette kokeiluun?


11 Comments
 • Mietin
  Posted at 16:47h, 19 tammikuun Vastaa

  Onko tasojen välissä tarkoitus kävellä vai mitä? Ja kuinka kauan?

  • lindamanuella
   Posted at 16:54h, 19 tammikuun Vastaa

   Ei ole, vaan ensin kävellään reippaasti 10 minuuttia , sitten juostaan reippaasti (ei kuitenkaan mitenkään törkeän lujaa) 20 minuuttia (tämä on se ns. työvaihe jossa syke nousee ja hiki puskee päälle), sen jälkeen hölkötellään kevyesti 10 minuuttia (tässä vauhdissa voi kävellä reippaasti tai hölkätä hyvin kevyesti) ja tasataan sykettä ja kävellään vielä loppuun 5 minuuttia.

   Tämä on tarkoitettu ihmisille, joilla on kestävyyskuntoa ja liikunta harrastuksia taustalla, joiden keho on tottunut liikuntaan ja rasitukseen. Jos on enemmän kuin ”hetki taukoa” tai on ihan alottelija, niin kannattaa ihan aloittaa vaikka 10 min kävely – 5/10 min juoksu – 10 min kävely meiningillä ja viikottain nostaa juoksuosuuden pituutta 3-5 minuutilla kunnon kehityksen mukaan 🙂

 • Helmi
  Posted at 16:52h, 19 tammikuun Vastaa

  Täytyy laittaa kokeiluun tämä treeni. Musta on tosi kiva lukea ja kokeilla aina sun suosittelemia treenejä, joten niitä toivoisin ehdottomasti jatkossakin!! 🙂 Ikinä ei voi olla liikaa treenivinkkejä 😀 Yks mikä erityisesti kiinnostais kuulla sulta niin olis just joku tollanen oikeesti hyvä ja toimiva kuntopiiritreeni, jossa pysyy sykkeet korkeella ja saa takamuksen tuleen. 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 16:56h, 19 tammikuun Vastaa

   Moikka, kiitos paljon, tosi kiva kuulla että näitä joku testailee ja että näistä pidetään ! 🙂
   Mulla on kolmatta päivää peppu tulessa tiistain kuntopiiristä, mä laitan sen tänne seuraavaksi 😀

 • Petra
  Posted at 22:24h, 19 tammikuun Vastaa

  Joo täälläkin yks joka tykkää näistä treenipostauksista ja on myös testaillut niitä! Mielelläni luen jatkossakin muun sisällön ohella. 🙂 Kiitos Linda näistä blogipostauksista, näitä on aina mukava lukea!

  • lindamanuella
   Posted at 00:45h, 20 tammikuun Vastaa

   Mukava kuulla ! Täytyy siis tehdä jatkossakin 🙂 ! Kiitos itsellesi <3

 • Noora
  Posted at 20:59h, 21 tammikuun Vastaa

  Kuinka oot jakanu sun treeniohjelman?:) esim aerobiset ja salitreenit?

  • lindamanuella
   Posted at 21:35h, 21 tammikuun Vastaa

   Tällä hetkellä teen noin 30-40 minuuttisia aerobisia , joko aamulla erikseen tai sitten teen salilla molemmat putkeen. Pidän treenit atm todella intensiivisinä, sillä haluan polttaa rasvaa.

   Pyrin tekemään 2x salilla jalat ja kerran vähintään yläkropan (jota pystyn olkapään vamman vuoksi hyvin rajoittuneesti treenaamaan), sekä coren erikseen , eli noin 3-4 salia ja päälle 3-4 aerobista 🙂

 • Outi
  Posted at 20:16h, 22 tammikuun Vastaa

  Ehdottomasti treenipostauksia lisää ❤️ Suositteletko tekemään rasvanpolttoa tukevan tasasykkeisen aamuaerobisen ennemmin juosten vai kävellen?

  • lindamanuella
   Posted at 21:12h, 22 tammikuun Vastaa

   Riippuu mistä itse tykkää ; kävellä reippaasti tai hölkötellä menenään 🙂 molemmat toimii Kunhan pitää sykkeen 120-140 alueella !

   • lindamanuella
    Posted at 21:12h, 22 tammikuun Vastaa

    Ja kiva kuulla 🙂

Post A Comment