Mummon jalanjäljillä joulupöydän antimissa!

[mittaustagi]

Kaupallinen yhteistyö: Atria

Moikka ja terkkuja taas täältä Helsingistä! Palasin tänään aamulla takaisin Suomeen. Lento meni tosi kivuttomasti ja on ihan kivaa olla taas kotona, vaikka olisin hyvin voinut olla vielä muutaman viikon…

Kiva juttu on, että jouluun on enää alle viikko ja uskon näiden vikojen päivien menevän todella nopeasti. Mä en koskaan ole pitänyt itseäni kummosena jouluhössöttäjänä, mutta onhan mulla ollut jo yli kuukauden joulukuusikin koristeineen olkkarissa ja valoja näyttäisi ilmestyvän kokoajan vain lisää ympäri kotia. Ehkä musta sittenkin vuosi vuodelta kuoriutuu enemmän ja enemmän perus joulumuori. Saa nähdä miten sitten hössötän kun on (toivottavasti joskus) omia lapsia kämppä täynnä. Onhan se  varmasti kivaa ja erilaista, kun on joku jolle rakentaa sitä taijanomaista kokonaisuutta ja kenen kanssa hössöttää. Muistan itse miten jännittävä juttu joulu oli pienelle Lindalle, hyvä kun sai unta koko joulukuun aikana, kun jännitti niin paljon vuoden huipennusta.

Olen onnekkaana saanut vielä tähän asti elämässä jouluisin vain rennosti istua valmiiseen pöytään. Tietenkin olen osallistunut rakentamaan joulua yhdessä perheen kanssa ruokineen ja koristeineen lapsuudenkotiini sekä mummolaan, mutta se suurin joulupöhinä on kuitenkin ollut vielä toistaiseksi muiden vastuulla. Ehkä sitä pitää pikkuhiljaa alkaa ottamaan omille harteillekin enemmän. Mitä jouluruokiin tulee, niin olen oikeastaan vasta nyt vanhemmiten (huom. sanavalinta 6/5) innostunut tekemään arjessa muitakin ruokia, kuin vain niitä mun lemppari salaatteja, joita jaksaisin syödä aina ja ikuisesti. Varsinkin nyt, kun en tiedä tulevaisuuden kisasuunnitelmista, eikä kaiken ravinnon tarvitse koostua riisi-kana-parsakaali makroista ja on kotona muitakin joille tehdä ruokaa. Voisin varmaan itsekseni hyvin helposti elää pelkillä vihanneksilla ja salaateilla, (olen jostain syystä aina ollut hulluna niihin) mutta silloin tällöin on kieltämättä super kivaa tehdä kunnon perinneruokia ja vaikka en itse ole mikään suurin jouluruoka fani, niin musta on todella kivaa tehdä muille ruokaa.

Viimevuonna innostun kokkailusta ja perinneruoista enemmän. Tehtiin Rosan kanssa jopa ihan perinteinen kiitospäivä dinneri, täytettiin kalkkuna ja kaikkee ja kutsuttiin kavereita sekä perhe syömään. Touhuaminen ystävien ja perheen kesken on mielestäni kaikista kivoin asia juhlapyhissä.

Meillä alkoi joulun ja jouluruokien fiilistely aikaisin tänä vuonna, sillä olen mukana Atrian kanssa kaupallisessa yhteistyössä, jossa bloggarit tekevät omalla twistillään yhden heidän perinteiseen joulupöytäänsä kuuluvan reseptin. Meillä yhdistyy kotona kahden kulttuurin joulu, joten joulupöydästä löytyy niin kreikkalaisia kuin suomalaisiakin perinneruokia.

Jos mietin joulua ja joulupöytää, niin mulle ei ekana tuu mieleen joulukinkku, vaikka niin ehkä luulisi, sillä se on niin klassikko. Mulle kinkku ei ole ollut koskaan lemppari, siitä en oikeastaan ole kummosemmin välittänyt. Sen sijaan mulle tulee ensimmäisenä mieleen meidän mummun tekemä, super perinteinen karjalanpaisti, joka on ollut osa perinnettä niin kauan kuin vain muistan. Siihen kylkeen mummun itse poimimista puolukoista tehtyä hilloa, oman maan perunoita sekä oman kasvimaan antimista tehtyjä eri salaatteja keventämään kokonaisuutta, hitto miten hyvää. Mummu huomioi aina tietenkin myös meidän toisenkin kotimaan sekä kulttuurin, joten pöydästä löytyy myös fetaa, jota meidän perheessä tungetaan oliiviöljyn lisäksi about kaikkeen, myös karjanlanpaistiin.

Multa toivottiin tähän kamppikseen perinteistä karjalanpaistia, johon sain lisätä kreikkalaista twistiä! Sehän käy multa helposti, sillä kokosin super perinteisen, suomalaisen kokonaisuuden ja heitin paistin päälle hieman fetaa ja korianteria. Tadaa! Nyt ei valitettavasti päässyt mummolan oman kasvimaan antimille, mutta oli tämäkin ilmeisesti todella hyvää, sillä poikaystävä veti tupla paistit hetkessä.

Olisi varmaan vielä kreikkalaisempaa tehdä paisti lampaasta, mutta ehkä kokeilen sitä joskus myöhemmin.

Niinkuin sanoin, en ole vielä koskaan ”joutunut” itse vastuuseen perinneruokien valmistamisesta, enkä ole rehellisesti sanottuna ikinä ennen valmistanut karjalanpaistia. Mikä onni, että Atria tarjoaa super helpon ratkaisun tähän perinneruokaan, sillä mun ei tarvinnut kuin poistaa yks tarra, laittaa paisti uuniin ja lisätä haluamani twistit ruokaan!

Tällainen paistoa vaille valmis setti on minun kaltaiselle kokille aivan mahtava pelastus, joka ei ole mikään ekspertti liharuokien valmistamisessa, mutta haluaa kuitenkin tulevaisuudessa tarjota vieraille ja perheelle muutakin kuin kanasalaattia 😀 Eihän sitä kenenkään tarvitse tietää, että mä en itse ole lihoja marinoinut ja pilkkonut…

Poikaystävälle en tietenkään kertonut, että käytin Atrian uunivalmista paistopakkausta ja hän onnellisena kehui kokkaustaitojani. Eli jos luet tätä nyt jälkeenpäin, niin sori, mä huijasin hieman. 😀

Resepti

Karjalanpaistia kreikkalaisella twistillä 4 henkilölle

 Karjalanpaisti

Atria Bravuuri Karjalanpaisti n. 900 g

(Sisältää n. 400g lihaa ja 300g kasviksia, valmiiksi maustettu)

Fetaa, korianteria

Tilli-perunamuusi

500g perunoita

1 dl maitoa (käytin itse soijamaitoa)

suolaa

voita tai margariinia

1 tl oliiviöljyä

tilliä

päälle korianteria

Puolukkahillo

Puolukoita 150g

Ripaus sokeria

Ohje valmistukseen:

Ota karjalanpaisti pakkauksessaan huoneenlämpöön 1 tunti ennen kypsentämistä. Huom! Älä avaa pakkausta. Lämmitä uuni 150°C. Laita karjalanpaisti pakkauksessaan uunipellille etiketti ylöspäin, irrota etiketti. Laita pelti uunin alatasolle ja kypsennä noin 2 tuntia. Pakkaus avautuu osittain paiston aikana, jotta lihan pinta ruskistuu. Ota pakkaus varovasti pois uunista ja aseta kulhoon, josta tarjoilet paistin. Ripottele päälle joko rikottua fetamurusta tai leikkaa fetajuustosta pieniä levyjä/paloja paistin pinnalle.

Pese ja tarpeen mukaan kuori perunat. Keitä perunoita, vähäisellä suolalla maustetussa vedessä 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Kaada perunoiden keitinvesi pois. Soseuta perunat ja lisää halutessasi kuumaa maitoa, kunnes saat haluamasi paksuisen soseen.

Mikäli käytät pakastepuolukoita, ota puolukat sulamaan noin tunti ennen niiden asettamista ruokapöytään. Laita puolukat kulhoon ja ripottele hieman sokeria puolukoiden pinnalle.

Tarjoile haluamasi lisukkeiden kera.

 

Mummulle terkkuja ! <3

 

 

 

 

 


1 Comment
  • Mom
    Posted at 02:18h, 20 joulukuun Vastaa

    Voi 💟 ja tosi hyvältä näyttää 😊😊

Post A Comment