ÄÄRIPÄISYYS + EHDOTTOMUUS = VASTAREAKTIO

Haluan jatkaa hieman WWF postauksen teemalla, sillä osa kommentoinnista inspiroi minua kirjoittamaan aiheesta ääripäisyys ja ehdottomuus. Sain paljon ihania kommentteja postaukseen, kiitos siitä. Sain erittäin hyviä näkökulmia ja monia hienoja ajatuksia itsellenikin pohdittavaksi. Muutamia kommentteja jäin kuitenkin miettimään, sillä mielestäni joidenkin tapaa tuoda omia mielipiteita ja aatteita esille pitäisi muuttaa. Monet ihmiset helposti ampuvat itseään nilkkaan liian agressiivisella tavalla tuoda asioita esille, kivittämällä kaikki muut, jotka eivät ole niin ehdottomia kyseisessä asiassa.

Mulle on nuoruudesta jäänyt todella vahvasti mieleen, miten helluntailaiset vähättelivät mun omaa suhdettani uskontoon. Mä en kuulemma ollut oikeutettu sanomaan, että olen uskossa, sillä perus nuorena join alkoholia kotibileissä ja elin eritavalla kuin he. Olin myös aika villi ja levoton, joten se ei sopinut yhteen uskomisen kanssa. Se tuntui musta todella pahalta, sillä uskonnollisuus on aina ollut mulle todella lähellä sydäntä sekä läsnä mun elämässä ihan pienestä pitäen. Mä en ikinä ole kyseenalaistanut ns. toista maailmaa, vaikka mulle ei ole sitä ideaa ja ajatusta mitenkään tuputettu päähän, se vain on aina ollut mulle todella läsnä.

Sen sijaan mitä he edustivat, että on vain yksi ja ainoa tapa saada ns. pelastusvarmuus, oli mulle opetettu armollisuutta ja rakkautta, että on täysin inhimillistä mokata, mutta Jumala rakastaa kaikkia ja antaa anteeksi, jos anteeksiantoa pyytää. Muistan kun olin menossa maata näkyvissä festareille ja kysyin matkalla pojalta, joka dumasi oikeuteni uskoa, että onko hän koskaan lukenut itse raamattua, jossa kerrotaan että se joka itsensä ylentää, alennetaan?

Toisin kuin nuorempana, en enää koe, että olisin selkeästi vaikkapa jonkin uskonnon edustaja. En koe, että tarvitsen mitään konkreettista uskontoa tai rakennusta välikädeksi itseni ja toisen maailman välille. Olen täysin sitä mieltä, että kirkot ja uskonnot ovat ihmisten rakentamia vallankäyttö välineitä, eivätkä ne näin ollen liity minun omaan suhteeseeni toiseen maailmaan tai uskomiseen. Tiedän, mitä itse tunnen ja koen, eikä siihen tarvita mitään instituutiota väliin. Jos sä aidosti olet yhteydessä johonkin, niin ne on sulla sydämessä ja sielussa mukana missä tahansa oletkin, eikä missään yhteisössä tai rakennuksessa.

Olen kannustanut monia ystäviäni antamaan energioille sekä toisen maailman asioille mahdollisuutta, jos olen aistinut heidän olevan herkkiä energioiltaan sekä spirituaalisia, mutta todella monilla on äärimmäisen negatiivinen kokemus näihin liittyvistä asioista juurikin uskontojen kautta. Se on harmillista, koska itse koen saavani näistä asioista paljon rikkautta elämääni, mutta ymmärrän myös täysin, että ihmiset vierastavat aihetta ja haluavat pysyä siitä kaukana. Miksi sä haluaisit tutustua asiaan, jossa ihmiset kertovat miten sun tulee elää ja jos et tee näin, olet täysin paska ja lähinnä palat helvetissä? Tästä pääseekin taas kysymykseen, olisiko vähän pehmeämpi tapa lähestyä asiassa ihmisiä vaikkapa paljon tuloksellisempaa?

Välillä kun kuljen kaupungilla ja kuulen jonkun paasaavan ihmisille agressiivisesti uskonnosta, tekee mieli mennä kertomaan, että sä olet juuri se syy, miks ihmiset eivät halua tietää mitään uskonnoista ja vihaavat aihetta, etkä todellakaan edusta sitä, mikä uskontojen pohjimmainen sanoma on, vaan sitä mitä ihmiset ovat siitä kehittäneet.

Mulle tuli hieman samanlainen reaktio WWF postaukseen tulleista kommenteista. Kerroin tekstissä, miten eläimet ovat lähellä sydäntä ja kannustin ihmisiä lahjoittamaan rahaa luonnon- ja eläintensuojeluun.

Sain muutamia kommentteja, joissa suhdettani eläimiin sekä luontoon väheksyttiin. Minä en kuulemma rakasta eläimiä, koska käytän eläinperäisiä tuotteita. Minä olen tekopyhä ja puhun ristiin. Jotkut kommentit olivat niin agressiivisia, etten voinut edes työhön liittyvän sopimuksen pohjalta julkaista niitä, sillä kommentointi tulee pysyä asiallisena.

Sain kuitenkin onneksi vastapainoksi myös muutaman erittäin hyvän kommentin sekä esimerkin siitä, miten asiasta tulisi puhua ja ”sanomaa levittää”. Eräs ihminen kommentoi postaukseeni, miten on nykyään kasvissyöjä, mutta aloitti projektin pikkuhiljaa, pienillä valinnoilla, joka päivä tekemällä enemmän. Hän myös kertoi, että vaikka on itse yhä ehdottomampi, eikä ymmärrä miten joku vielä vuonna 2017 syö lihaa, ei hän siltikään paasaa asiasta agressiivisesti ystävilleen. Pakottamisen ja paasaamisen sijaan hän tekee usein ystävilleen kasvisperäistä ruokaa, jotta he huomaavat, miten kasvissyönti on oikeasti tosi jees, kunhan tutustuu asiaan enemmän.

TÄMÄ! Mä olen pitkään halunnut ja pyrkinyt vähän enemmän vähentämään eläinperäisiä tuotteita; käytän esimerkiksi ainoastaan kasvisperäisiä maitoja arjessa, syön todella harvoin punaista lihaa, tsekkaan tarkkaan minkälaisista tarhoista kanamunani ja kanani tulevat, yritän valita mahdollisimman ekologisia tuotteita ja suosia pakkauksia, joissa tämä otetaan huomioon, kierrätän ja lahjoitan sekä autan kun vain pystyn. Mä olen katsonut monia dokumentteja aiheesta ja pyrin kokoajan parempaan sekä olemaan yhä tietoisempi. On kuitenkin hyvin vaikeaa sormia napsauttamalla tehdä täydellinen elämäntapamuutos sellaisissa asioissa, joita et ole nuorena oikeastaan edes ajatellut. Meillä on aina kotona tehty liharuokia kreikkalaiseen tapaan, vaikka ollaankin kaikki perheessä oltu äärimmäisen eläinrakkaita. Mut on kasvatettu siihen, että lihan syöminen kuuluu ns. kulttuuriin, eikä ole väärin, mutta ymmärrän nykyään täysin lihatuotannon vaikutuksen esimerkiksi ilmastonmuutokseen, jolloin toki myös ymmärrän epäkohdan siinä, että lahjoitan arktiseen kohteeseen, mutta samalla myös syön lihaa. Asia ei kuitenkaan ole esimerkiksi mulle niin yksinkertainen ja itse henkilökohtaisesti vasta yritän opetella huomioimaa tätä yhä enemmän joka päivä ja nähdä asiat isompana kokonaisuutena.

On todella harmillista, että vegaanisuudesta tehdään ikään kuin joku todella seksikäs trendi, että jokainen, joka ei tällä hetkellä ole täysin vegaani, on vegaanien mielestä kivitettävä. Tällainen agressiivinen haukkuminen ja täydellinen dumaaminen ihmistä kohtaan, joka edes vähän yrittää, saa varmasti aikaan paljon enemmän pahaa kuin hyvää. Kannattaa pyöritellä näitä asioita mielessä, kun ensi kerralla tekis mieli haukkua jotain, jolla on jo toinen jalka samalla polulla sun kanssa, jos sä ihan OIKEASTI ajattelet eläinten parasta ja haluat parantaa maailmaa. Kuinka usein asioita ollaan parannettu haukkumalla, sen sijaan, että voitaisiin kehua yrittävää, tarjota vaikkapa tietoa ja apua ja kannustaa tekemään vieläkin paremmin? Onko kyseessä halu auttaa, vai oman egon pönkittäminen?

Mä itse edustan ja opetan ihmisiä terveellisempiin elämäntapoihin ja mulla on paljon mielipiteitä ruokavalioon ja treenaamiseen liittyen ja jos joku edes yrittää, niin se on mun mielestä mahtavaa ja olen onnellinen heidän puolestaan ja pyrin tarjoamaan siihen apuni sekä tukeni. Se, kun vegaani haukkuu ihmistä, joka yrittää pikkuhiljaa tehdä enemmän parempia valintoja eläinten sekä luonnon eteen, on verrattavissa siihen, että mä menisin ammatissani haukkumaan jotakin salilla olevaa läskiksi, joka yrittää olla parempi pikku hiljaa paremmilla valinnoilla, mutta ei ole täysin tikissä vielä.

Kun ihminen tekee vegaanisuudesta itselleen uskonnon ja paheksuu jokaista joka ei vielä täysin ole vegaani, mutta yrittää parhaansa ja on kiinnostunut (sekä ehkäpä mahdollinen tulevaisuuden vegaani), saa hän aikaan varmasti todella pahoja vastareaktioita ja turhautumisia.

Mä arvostan todella paljon vegaaneja ja haluan oppia asiasta paljon lisää, saada vinkkejä ja ideoita olemaan parempi ja toivoisin, että tällaisissa meitä kaikkia koskevassa asiassa oltaisiin hurjasti positiivisempia sekä kannustettaisiin toisiamme olemaan parempia ja tekemään yhä enemmän hyvää eläinten sekä luonnon eteen. 🙂

 

 

 


32 Comments
 • Eve
  Posted at 19:48h, 22 marraskuun Vastaa

  aivan ihana postaus! Ihan kuin olisi minun kirjoittama, kaikki mun ajatukset tiivistettynä uskonnollisuutta ja kuten myös veganismia koskien. Hienoa, että sulla oli rohkeutta kirjoittaa näinkin nykypäivänä aroista, mutta tärkeistä aiheista.

  • lindamanuella
   Posted at 20:07h, 22 marraskuun Vastaa

   Nämä on vaikeita mutta ainakin itselleni tärkeitä ajatuksia ja tunteita. Kiitos <3

 • Jonna
  Posted at 19:54h, 22 marraskuun Vastaa

  Word!!! Ihana Linda 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 20:07h, 22 marraskuun Vastaa

   Kiitos <3

 • Jannatin
  Posted at 20:01h, 22 marraskuun Vastaa

  Mutta kyllä asia on myös niin päin että meitä vegejä jatkuvasti vähätellään. Mä en ole ikinä lihansyöjiä mollannut, vaan pikemminkin herättäny ajatuksia ja saanut ihmisiä pohtiin asioita hyvällä tavalla. Se paskamyrky mitä mä saan kun mainitseekin sanan vege, on raivostuttavaa. Jatkuvasti tägätään facessa johonkin ”hauskoihin” ruohonsyömis videoihin. Sit tää perus ”ainiin mutta et syö lihaa, miten sä oik eesti pärjäät ja mitä sä syöt?” ”mutta kasvitkin tuntee kipua” ai että ihmiset on idiootteja.

  • lindamanuella
   Posted at 20:07h, 22 marraskuun Vastaa

   Ymmärrän, uskon ja toi on typerää:/! Postaus kuitenkin käsitteli lähinnä sitä, että miksi dumata ihmistä joka samassa asiassa kuin sinäkin, yrittää olla parempi pikkuhiljaa.

 • Aliisa
  Posted at 20:17h, 22 marraskuun Vastaa

  Todella fiksua pohdintaa! Nykyään tosiaan sellainen joko/tai -linja on surullisen yleinen. Itse teologian opiskelijana kummastelen, kuinka toisten uskon tasoa voi arvostella. Samaa mietin vegaaniuden kohdalla. Näkisin paljon realistisemmaksi että ihmiset vähentävät lihansyöntiä kuin ryhtyisivät täysin vegaaneiksi. Jostain syystä vain jälkimmäinem kelpaa, vaikka osittainen muutos vaikuttaa paljon. Lienevätkö yli-ehdottomat ihmiset yksinkertaisesti niin mustavalkoisten näkemysten kyllästämiä, että vain yksi vaihtoehto käy. Enkä siis yleistä ajatustani, onneksi lukuisia poikkeuksia löytyy 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 22:28h, 22 marraskuun Vastaa

   Kyllä, todella hyviä pointteja!
   Välillä musta tuntuu, että nämä ovat ihmisiä jotka hakevat esimerkiksi uskonnoista, veganismista tai vaikka fitneksestä jotain yhteisöä itselleen, kokevat kuuluvansa johonkin ryhmään ja sen vuoksi lähinnä esittelevät itsensä vegaaneina nimensä sijaan ja kirjoittavat bioonsa vegaani ja rakentavat kaiken sen ympärille.

 • Elisa
  Posted at 20:21h, 22 marraskuun Vastaa

  Itse olen nykyään lähes täysin vegaani mutta matka siihen oli pitkä, olin ensin kasvissyöjä n. vuoden. Nykyään elämäntapa tuntuu helpolta, joskus lipsun mutta kunhan pääpiirteittäin ruokavalio on vegaaninen niin olen itse tyytyväinen. En tosiaankaan saarnaa kenellekään, Suomessa on vaan totuttu tietynlaiseen ruokavalioon ja on täysin normaalia pysyä siinä. Ymmärrän että uusi ja erilainen tuntuu aina hieman pelottavalta, eikä siihen asiasta paasaus auta, päinvastoin. Tsemppiä sinulle, kannatan pieniä muutoksia niin että itsestä tuntuu hyvältä! Hyvä kirjoitus muutenkin.

  • lindamanuella
   Posted at 22:26h, 22 marraskuun Vastaa

   Juuri näin ja tällai se menee monilla luonnollisesti ja positiivisesti eteenpäin, kun kannustetaan muita ja tarjotaan tietoa sekä apua asiassa 🙂

 • Lot
  Posted at 21:16h, 22 marraskuun Vastaa

  Luulen että monet ääripään kommentit veganismista liittyvät siihen, että lihansyönti sisältää elävien olentojen tappamista, joka luonnollisesti herättää monissa ihmisissä paljon tunteita. Olen kuitenkin myös sitä mieltä että maailmaa ei muuteta hetkessä, vaan tärkeintä on juuri se, että mietitään omaa toimintaa ja tottumuksia, ja pikkuhiljaa omaksutaan uusia toimintamalleja. Hienoa, että olet miettinyt omia ruokailutottumuksia noin perusteellisesti. Jatka samaan malliin 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 22:26h, 22 marraskuun Vastaa

   Tottakai ja tottakai mustakin se on hirveetä. Meillä oli pienenä jo kotona sääntö, että jos ruoassa on lihaa niin mulle ei saanut kertoa ja ravintolassa piti aina tarjoilijalle erikseen sanoa, ettei mainitse mitään eläimiä mun kuullen, koska en pystynyt sen jälkeen enää syömään. Niillä harvoilla kerroilla kun pienenä suostuin syömään fetasalaatin lisäksi jotain muuta, se oli yleensä pizza ja jos siinä oli lihaa niin kaavein täytteet pois ja söin pelkän pohjan. Mutta en mä ketään muuta ajatuksillani häirinnyt tai paasannut asiasta, kunhan tein itse valintani tunteideni mukaan. Aloin syömään lihaa kunnolla vasta 20 vuotiaana, kun aloin harrastamaan fitnestä tosissani ja nykyään se on mulle ihan fine ja syön välillä, esimerkiksi juhlapyhinä ja jos teen muille safkaa.
   Asian ajamisessa ole MITÄÄN väärää, päinvastoin, mutta ei se muiden yrittämistä haukkumalla mene yhtään eteenpäin. Posin kautta !! 🙂

 • Bb
  Posted at 21:28h, 22 marraskuun Vastaa

  Mun mielestä ihminen joka syö lihaa ja sanoo olevansa ”eläin rakas” on ennenminkin kotieläin rakas. 😊 Kannustan kyllä vegaaniksi tai vegetaristiksi tulemista. Silloin kun itse lopetin lihan syönnin ajattelin että tekisi tiukkaa mutta ei todellakaan tehnyt ja nyt ollut yli 2vuotta vegaanina. 😊

  • lindamanuella
   Posted at 22:22h, 22 marraskuun Vastaa

   Mä olen erimieltä tosta, mutta tästä voisi puhua ikuisuuden ja hyväksyn ehdottomasti tämän mielipiteen jos näin ajattelee.
   Musta on tärkeää kannustaa ja jakaa juurikin kokemuksia, jos itseltä löytyy näistä siirtymisistä vegaaniksi. Varmasti monia kiinnostaa!

 • its me
  Posted at 22:04h, 22 marraskuun Vastaa

  Hyviä pointteja. Olen itse paljon kokenut tuota naureskelua osakseni, sillä olen ns ”pitkän linjan”lihansyöjä, mutta en halua enää osoittaa tukeani ylijalostamiselle ja naurettaviin mittasuhteisiin paisuneeseen lihantuotantoon. Vegaania minusta tuskin koskaan saa, mutta siitä olen aloittanut, että punaisen lihan jätän nykyään suosiolla pois. Tämä minulle todella iso muutos saa kuitenkin pelkkää tirskumista ja kettuilua osakseen, sillä sitä ”ei lasketa”, ja ”en oikeasti välitä”, ”mitä oikein esität”. On järkyttävää, että omille valinnoille ei ole oikeutta kuin valtavassa kaikki tai ei mitään-kaavassa!

  • lindamanuella
   Posted at 22:20h, 22 marraskuun Vastaa

   Joo, ihminenhän ei tunnetusti voi muuttaa mielipidettään tai tapojansa. Jos on 20 vuotiaana sanonut rakastavansa lihaa ja että ei ikinä luopuisi siitä ja 25 vuotiaana onkin sitä mieltä, että haluaa ihan ilmastonmuutoksen vuoksi tuoda korren kekoon ja luopua punaisesta lihasta, niin on tekopyhä ja puhuu ristiin. 😀 kun ihmiset vain muistaisivat, että on hienoa mennä eteenpäin ja ihmisellä on OIKEUS kasvaa ulos vanhasta mielipiteestä ja vaihtaa mieltä asioista, vaikkapa tiedon lisääntyessä.
   Musta on hienoa, että teet pieniä askelia, niistä saadaan jengillä jo isoja muutoksia aikaan 🙂

 • Tommi
  Posted at 23:06h, 22 marraskuun Vastaa

  Ääripäät: eläinrakas ihminen ei ymmärrä maailman puhtainta ja valvotuinta lihan kasvatusta, mutta pitää itse koiraa tai vielä pahempaa, kissaa, 23tuntia päivässä pienessä kämpässä joista puolet yksin. (Ja tässä en missään vaiheessa Linda viittaa millään tavalla sinuun, esimerkkihenkilöni on aivan muu 🙂 )

  Valokuvaaja joka luvatta murtautuu navettaan/sikalaan/ joista ottaa kuvia usein esim. sairaskarsinoista joissa o, yllättäen, sairaita eläimiä (jännä kyllä, eläimetkin on joskus sairaana siinä missä ihmisetkin) ja jakaa kuviaan kuvia kuin kaikki eläimet joka tilalla olisi tälläisiä.
  Jne.

  Tai,
  Henkilö joka vastustaa kaikkea ylläolevaa samaan aikaan

  Ääripäihin kannattaa aina suhtautua omalla varauksella 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 23:30h, 22 marraskuun Vastaa

   Ihan totta, että ääripäihin on hyvä suhtautua varauksella ja kukaan meistä ei ole täydellinen, oli vegaani tai ei, niin maailmassa on liian pajon ristiriitoja monissa asioissa sekä epäkohtia.

 • Suvi
  Posted at 23:14h, 22 marraskuun Vastaa

  Moikka! 🙂 Kiitos kivasta blogistasi ja tästä mielipiteitä herättävästä kirjoituksesta! Musta on mahtavaa, että teit tuon WWF postauksen ja haluat vaikuttaa ihmisiin positiivisesti tällä saralla! Sulla on paljon seuraajia ja ihailioita, eli voit todellakin saada aikaan muutoksen monissa ihmisissä 🙂 Olen itse vegaani, ja olen ollut kolme vuotta siitä lähtien kun näin eläinaktivisti Gary Yurowskin puheen Youtubessa (kannattaa katsoa, ”The best speech you will ever hear”). En ikinä saarnaa tai paasaa lihansyöjille, koska kuten sanoit, en usko sen olevan tie muutokseen. Kannustus, positivisuus ja apu on se millä ihmisten mielipiteet muuttuu! Sitä paitsi, kaikki muutos parempaan on muutos parempaan! Turha siis tosiaan moittia ihmistä, joka on jättänyt jo punaisen lihan pois vaikka syökin vielä kanaa!Kunhan suunta on eteenpäin. Mutta toisaalta, ymmärrän myös jollain tapaa agressiivisesti käyttäytyviä vegaaneja (joita me kaikki ei siis todellakaan olla, ei pidä yleistää!). Kyseessä ei ole ylemmyydentunne tai mahdollisuus lytätä muita. Ajatus siitä, että eläimeltä viedään henki, elämä, vapaus vain ihmisen hetken kestävän mielihyvän ja nautinnon takia on sietämätön. Itsellenikin se tuottaa suorastaan vastenmielisen ja raivostuneen olon, ja tuntuu täysin avuttomalta ja toivottamalta etteivät kaikki tunne samanlaista empatiaa. Oli kanat kuinka luomua tai vapaita tai onnellisia eläessään, niiltä silti riistetään henki. Ei ole inhimillistä tapaa tappaa. Eihän raiskaajakaan saa oikeudessa helpotusta siitä, jos hän ennen tekoaan toi tytölle ruusun ja vei ravintolaan syömään. Mielestäni myös ihmisen vapautta uskoa mihin haluaa on vähän ristiriitaista verrata lihansyöntiin ja eläinten tappamiseen. Pointtisi on kai se, että jokainen saa tehdä kuten haluaa jos se ei satuta muita? Kuitenkin lihansyönnin kohdalla tuo ei toteudu, sillä eläimet todella tuntevat kipua ja kärsimystä.
  Kommenttini ei todellakaan ollu tarkoitus moittia tai mollata, sillä kuten sanoin, mielestäni on ihailtavaa että olet mukana WWF:n kanssa ja puhut näistä asioista. Selvästi koet empatiaa ainakin joidenkin eläinten kohdalla! Muutos on todellakin vaikeaa, jos koko ikänsä on tottunut syömään lihaa. Mitään ei kuitenkaan kannata jatkaa vain siksi, että se on kulttuurinen normi. Olihan vasta sata vuotta sitten mustan orjan omistaminenkin kulttuurinen tapa eikä se nykyään tulisi kenellekään edes mieleen! Jo pienenä lapsena olet tajunnut, että eläinten tappaminen pizzanpäällisiksi on väärin, miksi siis jatkaa nyt?
  Muuten, jos vegaanisia reseptejä kaipaat niin mun lemppareita on ehdottomasti hotforfood, bonny rebecca, Maddie Lymburner, Kalel, Jon Venus ja Simnett Nutrition Youtubessa!! 🙂 Kaks jälkimmäistä on vegaanibodaajia 😉

  Ystävällisin ja ihailevin terveisin,

  Suvi

  • lindamanuella
   Posted at 23:29h, 22 marraskuun Vastaa

   Moikka,
   Kiitos paljon sun kommentista. Musta on mahtavaa saada näin asiallista keskustelua ja kommentointia tänne! Sultakin tuli rauhallisessa kokonaisuudessa todella hyviä pointteja ja avausta monien reagointiin, mikä on varmasti monien kohdalla totta. Kumpa vaan ihmiset kannustaisivat enemmän niitä, jotka yrittävät pienilläkin teoilla/valinnoilla kohti parempaa kokonaisuutta ja jättäisivät sitten ne jotka taas pitävät vaikkapa veganismia täysin höpöhöpönä niin omaan arvoonsa.
   Kiitos vinkeistä ja täytyy katsoa tuo puhe youtubesta! 🙂

 • sara
  Posted at 00:23h, 23 marraskuun Vastaa

  Itse olen vegaani ja mieheni on sekasyöjä. En lähde syyllistämään häntä hänen päätöksestään syödä lihaa vaan olenkin yrittänyt kannustaa maistamaan vege ruokia. Vaikka mies ei koskaan aikaisemmin olekkaan ollut vege ruuan ystävä niin nyt meillä kotona syödään lähinnä vain vegeä ja mies ulkona syödessä saattaa tilata kanaa tai kalaa.
  Ryhdyttyäni vegaaniksi noin vuosi sitten olen saanutkin tämän jälkeen selitellä syömisiäni varmaan kaikille sukulaisille ja ystäville jotka eivät ole itse vegaaneja. Heitä asia kummastuttaa ja he tuntuvat välillä arvostelevan minun syömisiäni vaikka itse en tee samaa heille…. Itse en enää pystyisi palamaan entiseen lihansyöntiin kun ajattelen miten älykäs koirani on ja miten paljon tunteita tuolla pienellä 10kg nappisilmällä on. Miten siis lehmät, possut ja kanat eivät tuntisi ahdistusta ja pelkoa? Itselle viimeisin päätöksen teki se kun näin juuri yllä mainitun puheen ja videossa näytettävän materiaalin. Kannattaa siis katsoa.
  Itse aloin kasvissyöjäksi vähän niinkun vahingossa kun päätin pitää taukoa kanasta ja punaisesta lihasta kun se alkoi tulemaan jo korvista. Tauon piti kestää noin 2 viikkoa, mutta lihat ei enää tulleet koskaan takaisin ruokavalioon sillä niitä ei tehnyt enää mieli. Siitä sitten pikkuhiljaa jäi myös kala ja lopulta maito ja kananmunat. Olen sitä mieltä että pienikin muutos kohti kasvissyöntiä on hyvä. Toivottavasti innostut kokeilemaan erilaisia kasvisruokia ja liha ja muut eläinperäiset tuotteet jäävät pois ruokavaliostasi kuin itsestään kun huomaat että et tarvise niitä eikä sinun pian enää tee mielikään! 🙂
  Hyvää Joulun odotusta!

 • Audrina
  Posted at 00:48h, 23 marraskuun Vastaa

  Hei! Pahoittelen jo alkuuni kieli-oppi virheitä, en jaksa korjata enää näin myöhään. Minä olen aina uskonut jeesukseen kristukseen ja jumalaan ja olen ajatellut aivan samalla tavalla kuin moni muu ja inhonnut jopa kun joku on sanonut miten raamattu opettaa elämään , koska ”minun elämä” kunnes jumala ja jeesus kristus opetti elämään niinkuin Raamattu opettaa . Minun silmäni aukenivat ja minä koin olevani elossa jälleen , kaikki pelot lähti , ei ollut enää entistä minää. Olin saanut uuden minän , en tuntenut enää niitä asioita hyvänä , mitä sitä ennen pidin . Huomasin mitä ne olivat saaneet minussa aikaan. olin minä ja ahdistus kahdestaan ennen kuin palasin seuraamaan jeesusta kristusta . Jumala varoitti minua poikkeamasta polulta mutta nuorena teininä , halusin nähdä millaista se elämä on . Jouduin toteamaan ,ei jumala Yahuveh kieltänyt minua kieltämisen halusta , se maailma mitä ihmiset ihailevat sai minut onnettomaksi vaikka ekana se toi hyvää ja hetkittäistä onnea.voi kunpa joku olisi muistuttanut minulle helvetistä , olisin säästynyt monelta pahalta tunteelta sisälläni ja voi kunpa olisin turvannut Yahuveen ja Jeesukseen Kristukseen kaikesta sydämestäni enkä turvautua maallisiin asioihin tai ihmisiin jotka voi menettää. Nyt minulla on sydän kevyt ja rauha sisällä. Kyllä kun minä huusin ja itkin Yahuvea apuun ja jeesusta kristusta , he olivat armollisia . Minä pyysin saada seurata jeesusta kristusta koko sydämestäni ja tehdä niinkuin hän tahtoo , enkä ole katunut hetkeäkään , jokainen voi päättää seuraako vai ei koska on vapaa tahto annettu , mutta ei se ole mokaamista , jos tahalteen tehdään isää vastaan . Se on kapinointia ja pahaa sellaista , jos pomoni käskee tehdä minun jtn esim työelämässä , antaa viisi käskyä ja pidän kolme ,Takuu varmasti saisin potkut . YAHUVEH on suurin ja pyhä ja se on pienin asia mitä voimme tehdä on totella häntä, hän antoi ainoan poikansa pieksettäväksi ristilla tunnistammattomaan kuntoon , meidän syntien tähden , että saisimme synnit anteeksi ja eläisimme hänen ohjeiden mukaan, mitä me annamme hänelle? Kapinointia hänen käskyjään vastaan palvellen sielunvihollista , joka vihaa Yahuvea . Mutta jumalan pitäisi antaa anteeksi teot jotka teemme tahalleen tietäen sen satuttavan jumalaa ja jeesusta ja itseämme , ei se niin mene. Myös Raamatussa lukee , ei jumalan ihminen huuda tai räyhää. Ps . En ole kultin enkä kirkojäsen he palvelevat pahuutta niinkuin raamattu varoittaa.

 • Tanya
  Posted at 05:43h, 23 marraskuun Vastaa

  Mielestäni uskonto ja veganismi eivät ole suoranaisesti vertauskelpoisia, mutta ymmärrän pointin!

  Ja mitä tulee tuohon ”jos syöt lihaa, rakastat vain lemmikkejä” -kommenttiini, ymmärrän ettet ole täysin samaa mieltä. Itse olen myös kokenut aina rakastavani eläimiä, vaikka olen aiemmin syönyt lihaa. Sitä vain alkaa jotenkin huomaamattomasti tiedostamaan asioita eri tavalla, kun muuttaa elämäntapojaan 🙂 Itse en kuuluta yleensä kaikille ruokavaliostani ja arvoistani (juuri tuon vastareaktion takia), mutta osallistun kyllä niihin liittyviin keskusteluihin.

  Olet fiksunoloinen nainen ja mahtavaa, että välität myös luonnosta ja eläimistä!

  • lindamanuella
   Posted at 11:07h, 23 marraskuun Vastaa

   Pointtina ei ollutkaan verrata veganismia ja uskontoja, vaan ihmisten käyttäytymistä tietyissä asioissa. Samanlaista ehdottomuutta näkee muissakin asioissa sekä aiheissa.
   Kiitos paljon 😊🙏🏼

 • Kirsi
  Posted at 10:31h, 23 marraskuun Vastaa

  Itse olen huomannut monissa voimakkaan vastareaktion esim vegaaniutta vastaan ihan vaan kun mainitsee, että en kiitos syö lihaa tms. Monet hyökkää vastaan selitellen kuinka liha on ainut millä kasvaa tai kuinka paska ihminen on kun arvostelee toisten syömistä, vaikka on vaan kohteliaasti kieltäytynyt itse syömästä. Uskon, että mollaavien kommenttien taustalla tekopyhyyttä koskien, on ollut tarkoitus kertoa kuinka susta näkee että välität eläimistä mikset välittäisi vielä enemmän. Jos käy järkeen? 😊 ihmiset kasvavat uskomaan asioista mitä ympärillään näkevät elämänsä aikana, vain harva pystyy avoimin mielin muuttamaan näkemyksiään ilman jonkun moista vastustelua ja kriittisyyttä. Tärkeintä olisi ettei näistä asioista riideltäisi, oli kyse uskonnosta tai vegaaniudesta tai mistä tahansa asiasta.

 • Kristiina S
  Posted at 13:56h, 23 marraskuun Vastaa

  Niin mahtava kirjoitus! Oon sun kanssa täysin samaa mieltä!

  • lindamanuella
   Posted at 14:25h, 23 marraskuun Vastaa

   kiitos paljon!:)

 • Elisa
  Posted at 21:05h, 23 marraskuun Vastaa

  Tässä puolen vuoden takainen postauksesi http://lindamanuella.indiedays.com/tag/atrian-jauheliha/ toteutettuna yhteistyönä atrian kanssa, jossa mainostat jauhelihapakkauksia? :D:D:D

  Kirjoitat mm. näin; ”Ei siis ole mikään salaisuus, että minun taloudessani tulee käytettyä paljon proteiinin lähteenä tuotteita, jotka tulevat kotiin aivan tarpeettoman isoissa paketeissa. Oletteko koskaan kiinnittäneet huomiota siihen, miten paljon tyhjää tilaa jauheliha -ja kanapakkauksissa on? Tai onko kenenkään muovipussit hajonneet, koska kulmikkaat, terävät ja kovat paketit ovat rikkoneet ostoskassin?”

  Hienoa, jos ruokavaliossasi on todella tapahtunut puolen vuoden sisällä valtava muutos!

  • lindamanuella
   Posted at 21:34h, 23 marraskuun Vastaa

   Nyt on pakko kysyä, että mitä ihmettä sä nyt selität 😀 MISSÄ vaiheessa mä olen sanonut että mä EN syö lihaa? Mä olen sanonut, että mä rakastan kasviksia ja syön järkyttäviä määriä salaatteja ja hedelmiä, harvemmin tulee käytettyä arjessa punaista lihaa, lähinnä jos teen muille ruokaa, on juhlapyhiä tms. mutta harvemmin teen punaista lihaa vain itselleni, koska en niin super paljon välitä siitä tai koskaan ole ollut mikään fani, vaan lähinnä kanaruoat sekä kala on mun arjen proteiinin lähteenä. Sä voit selata mun blogia vaikka ihan vuoteen 2010 asti, olen tuhansia kertoja kertonut, miten pidän enemmän kalasta sekä kanasta kuin punaisesta lihasta, ja miten voisin vaikka elää jäävuorisalaatilla ja omenoilla jos se keholleni riittäisi, jos sulla on noin kova taustatutkimuksen tarve mun ruokailutottumuksille sekä mieltymyksille.
   Taas niin käsittämättömän tarpeetonta kohun nostamista ja lietsontaa tai sitten et ymmärrä tekstiä. Sitäpaitsi, postauksen idea EI ole veganismi, vaan WWF postauksen kautta huomaamani vegaanien todella agressiivinen käyttäytyminen sekä dumaaminen ihmisiä kohtaan, jotka tekevät eläinten vuoksi hyvää, mutta ovat kuitenkin vielä sekasyöjiä, mikä on käsittämätöntä.
   Tästäkin tahallaan väärinymmärtämisestä/luetunymmärtämisen ongelmasta voisi tehdä postauksen, sillä tuntuu, että on joku trendi käsittää väärin.

   • Elisa
    Posted at 23:02h, 23 marraskuun Vastaa

    Omasta mielestäni atrian kanssa toteutetut yhteistyöt, jossa mainostat jauhelihapakkauksia ja tekemällä näin promoat tehotuotantoa, nyt vain ovat aika auttamatta ristiriidassa eläinrakkauden kanssa. Ilmeisesti tästä voi olla montaa mieltä..

    • lindamanuella
     Posted at 23:17h, 23 marraskuun Vastaa

     Ilmeisesti joo, en oo ikinä kokenut että ne poissulkevat toisensa, mutta ymmärrän jos joku näin haluaa asian nähdä. Kyllä mä edelleen käytän lihaa ja mm atrian tuotteita todella paljon.

  • Suvi
   Posted at 19:14h, 26 marraskuun Vastaa

   Musta on mahtavaa että puolessa vuodessa on tapahtunut iso muutos, miksi noin negatiivinen sävy? Me kaikki aloitetaan jostain tiemme valveutuneeseempaan ajatteluun ja ruokavalioon 🙂 Itsekin vielä viisi vuotta sitten ajattelin että vegaanit syö ruohoa ja en voisi ikinä jättää lihaa!

Post A Comment