”THANK YOU FOR TRAVELING” – KIELITAITOSI

Mä olin pienenä hieman ujo mun englannin kielen kanssa, koska mun perheessä kaikki muut olivat siinä älyttömän hyvä ja mä tunsin itseni sen vuoksi jotenkin huonommaksi ja epävarmaksi. Mun veljet ovat niin hyviä puhumaan englantia, että he käyttävät sitä paljon enemmän kuin suomea. Pikkuvelikin meni englannin kieliseen lukioon, sillä kokee sen olevan helpompi kieli itselleen.

Yhteistyössä: EF kielimatkat

Veikkaan, että oon ehkä sen vuoksi kokenut nuorena, että mä en muka osais englantia, koska en ole osannut vääntää kymmentä eri slangia tai hiffannut ihan kaikkea, niinkuin muut perheessäni. Koin itseni usein ulkopuoliseksi, kun muut perheessä väänsivät vitsit englanniksi, käyttäen erilaisia murteita ja mä en tajunnut paljoakaan tai pysynyt perässä. Nauroin vaan kun muutkin nauroivat, sille, että kaikki nauroivat. Mulla on kaiken lisäksi huono kuullun ymmärtäminen, mikä on lisännyt epävarmuutta kielien käytön kanssa sekä välillä on hieman jännittänyt, että saanko selvää, jos joku puhuu mulle vierasta kieltä. En nimittäin aina ymmärrä ihan suomeakaan, jos joku puhuu epäselvästi. 😀

Hyvin pitkään yritin vältellä englannin kielen käyttöä ja pakotin aina mahdollisuuden tullen muut puhumaan mun puolesta ulkomailla ja tilanteissa, joissa piti käyttää englantia.

Mulle oli todella tärkeä läpimurto mun oman englannin kielen taidon kanssa, kun lähdin ensimmäistä kertaa yksin ulkomaille nuorena. Olin yhtäkkiä tilanteissa, joissa mun oli pakko hoitaa itse asiani ja mennä rohkeasti tilanteisiin, joissa jouduin tietenkin puhumaan englantia. Työskentelin myös muutaman kesän ulkomailla, joten joo, siinä oli vähä niinkuin pakko puhua sekä käyttää kieltä.

Aika nopeesti hiffasin, että mähän oon aika hyvä tässä englannin kielessä ja mulla ei ole mitään hävettävää. Musta tuntuu, että meillä on Suomessa sen verran hyvä opetus, että ollaan kaikki aika hyviä jopa tahtomattaammekin. Me ollaan vaan usein niin ujoja sekä tietynlaisia suorittajia; pelätään mokaamista ja sitä, jos joku sana ei mene ihan täydellisesti, vaikka todellisuudessa sillä ei ole mitään väliä perus kanssakäymisessä.

Oikeastaan tuon reissun jälkeen mulla ei oo ollut ongelmia englannin kielen kanssa. Ymmärsin, että ongelma oli enemmänkin mun omassa päässä, kuin osaamisessa. Sen jälkeen myös kehittyminen kielissä on kiinnostanut ihan eri tavalla, kun ymmärsin, että oon ihan hyvä, enkä todellakaan mikään toivoton tapaus kielissä. Samana kesänä opin myös puhumaan ja ymmärtämään ruotsia todella hyvin, sillä kaikki mun työkaverit olivat Ruotsalaisia. He puhuivat mulle ruotsia ja mä vastasin usein englanniksi. Nykyään mulla on mm. mun puhelin ruotsin kielisenä, koska haluan jollain tasolla ylläpitää senkin kielen osaamista ja kielen käyttämistä.

Harvemmin sitä kuitenkaan on täydellinen kielissä, ellei ole natiivi, joten mullakin on vielä paljon opittavaa. Mulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä EF:n kautta muutaman viikon kielikurssille San Diegoon tutustumaan heidän kursseihin ja totta hemmetissä mä lähden! Olen jo nuorena haaveillut lähteväni heidän kielikurssille jonnekkin päin maailmaa, mutta en koskaan saanut aikaiseksi, sillä vietin useimmat kesät Kreikassa.

Mikä olis parempi tapa oppia puhumaan englantia, kuin matkustaa vieraaseen maahan sitä opiskelemaan? Jos mulle riitti aikoinaan pelkästään matkustelu, niin uskon, että matkustaminen, uusiin ihmisiin tutustuminen vieraan kielen kautta sekä siihen päälle vielä kielen opetus on aika täydellinen tapa harjoitella sekä oppia kieltä. Ujolle ja epävarmalle ihmiselle tämä saattaa olla askel oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta jos me aina pysytään siellä turvallisilla ja tutuilla vesillä, niin me harvemmin päästään asioissa eteenpäin tai voitetaan niitä omia pelkoja, jotka liian usein on meidän omassa päässä.

Tästä tulee varmasti aivan ikimuistoinen reissu, en millään malta odottaa! <3

Tiedätkö sä, missä kunnossa sun englannin kielitaito on? Jos et ole hetkeen mitannut taitojasi, niin käy ihmeessä tekemässä yks hauska testi EF:n sivuilla. Testi on hieman pidempi, mutta antaa todella hyvän analyysin sun kielitaidon tasosta. Pääset testiin suoraan TÄÄLTÄ .

 


3 Comments
 • Mm
  Posted at 17:20h, 15 marraskuun Vastaa

  Oon miettinyt, että osaatko puhua Kreikkaa? Mitä kieltä teillä kotona puhuttiin isän kanssa? Hyvää kielimatkaa 🙂

 • Jenni
  Posted at 07:44h, 17 marraskuun Vastaa

  Mulla taas on käynyt toisin; lähdin ummikkona ulkomaille, kun en saanut matkalle kaveria mukaan ja jouduin tosiaan hoitamaan kaiken itse. Kyllähän se rohkeutta toi, ainakin hetkellisesti, mutta samalla myös tajusin sen, että hetkinen, mä oikeasti olen huono englannissa. Mä ymmärrän englantia hyvin ja siks mullekin on sanottu, että ”höpö höpö, kyllä sä osaat, sä vaan kuvittelet ja ajattelet itsestäs huonoa”, mutta ei. Kun lausuminen on mitä on, niin minkäs teet 😀 En tiedä missä tätä lähtis parantamaan, koska rakastan matkustelua, mutta kynnys puhumiseen on korkeahko, eikä kielikurssi sovi nykyiseen elämäntilanteeseen.

 • Tintti
  Posted at 15:44h, 17 marraskuun Vastaa

  Kuulostaa todella hyvältä! Mukavaa matkaa. Mun serkku asuu San Diegossa ja hänellä oma kampaamo siellä, joten jos tuntuu että haluat käydä laittamassa tukkaa ja puhumassa vähän suomeakin, niin suosittelen ehdottomasti häntä 🙂 Löytyy IG:stä nimellä fleda_salon

Post A Comment