LEPO -MAJOR KEY KEHITTYMISELLE

Niinkuin kerroin, olin kipeä lähes koko viime viikon, joten se meni aikalailla lepäillessä. Valmentajani kanssa maanantaina sovittiin, että vedän tän viikon ”miten nyt vedän” ja saan ennen ensi viikkoa uudet ohjelmat, joilla jatketaan kohti syksyn skaboja.

Mä jatkan dieettiä ihan normaalisti, mutta aijon pitää kesällä sitten totaali breikkejä, esimerkiksi juhannuksena, joillekkin festareille mennä sekä jos tulee jotain spessua. Lähtökunto on sen verran siisti, ettei tarvitse vetää sitä 26 viikkoa ihan tukka putkella.

Olenko cheattaillut? En. En ole puuroa enempää vaihtanut safkaamisiani, vaan jatkanut aikalailla samalla meiningillä. Tällä viikolla en ole tehnyt yhtäkään aamuaerobista, ainoastaan päivällä käynyt JLOn kanssa muutaman 5 km kävelylenkin sekä tehnyt muutaman HIIT treenin salin päälle, mutta mitään aamuvetoja en ole tehnyt.

Mun olo on todella energinen. Perjantaina väänsin pelkkiä olkapäivät yli 2h salilla, koska en vaan halunnut lähteä kotiin, kunnes lopulta loppui ideat kesken ja oli pakko ja eilen treenit menivät myös hyvällä energialla . Haluankin painottaa nimenomaan sitä, että tähän energisyyteen ei ole tarvittu sitä ”hiilaritankkausta” tai cheattaamista tai mitään muutakaan sen erikoisempaa, kuin hieman lepoa.

Lepo on äärimmäisen tärkeä työkalu, varsinkin silloin, kun kyse on tavotteista, jotka vaativat normaalia enemmän. Siksi nyt, kun moni varmasti treenaa omaa kesäkuntoaan kohti, haluan kirjoittaa aiheesta LEPO teille.

”No days off!!” ja muut höpöhöpö jutut saavat helposti päät sekaisin sekä luovat levosta negatiivisen asian, vaikka kyseessä on yksi tärkeimpiä työkaluja kehityksen kannalta.

Ensinnäkin. Ei ole mikään urbaani legenda, kun sanotaan että lihas kasvaa levossa. Tässä vaiheessa painotan, että kirjoitan tekstin mahdollisimman helppolukuiseksi ja ymmärrettäväksi, joten en ala käyttämään erikoistermejä kertoessani lihaksen kehittymisestä tai palautumisesta.

Miten lihas kehittyy?Lihas saa treenistä tarvitsemansa kasvuärsykkeen, mutta itse kehitys tapahtuu levossa ja siksi lihaksille tulee antaa mahdollisuus kehittyä ja korjaantua ”rauhassa”.

Lihakseen syntyy pieniä mikrovaurioita treenin aikana. Treenin jälkeen lihas alkaa korjaamaan itseään, jonka vuoksi on erityisen tärkeää nauttia treenin jälkeen ravintoa, joka hajoaa mahdollisimman nopeasti sekä tarjoaa elimistölle työkaluja solujen uudelleenrakentamiseen. Prosessi vaatii treenatulle lihasryhmälle lepoa, jotta rakennusvaihe ja palautuminen ovat mahdollisia. Sen vuoksi liian usein treenaaminen samalle lihasryhmälle EI ole kasvun ja kehityksen kannalta suotavaa.

Lepo ja jaksaminen. Kuinka kauan jaksaa vetää tukka putkella viikkoja putkeen ilman esimerkiksi kunnon lepoviikkoa? Itse suosittelen asiakkaille 5 viikon välein kevyitä viikkoja, jolloin on hyvä tehdä pitkiä, rauhallisia kävelylenkkejä, mutta antaa hermoston ja lihaksiston levätä.

Lepo saattaa tuntua ikävältä joskus, kun on kova draivi ja into päällä, mutta se on kuitenkin lähes aina kotiinpäin. Olen huomannut, että saatan väsyneenä kamppailla kovienkin mielihalujen kanssa, mutta pieni lepo ja rauhoittuminen vie usein mielihalutkin mukanaan, jolloin ruokkiksesta ei tarvitse poiketa, eikä lepoa suurempia muutoksia tehdä. Homma jatkuu normaalisti, mutta paljon energisimmin mielin ja ilman mielihaluja.

Liian väsyneenä ei mistään tule muutenkaan mitään. Treeni saattaa alkaa tuntumaan inhottavalta, tehot laskevat ja unenkin laatu usein huononee, kun aletaan menemään ylikierroksille. Palautuminen hidastuu ja kehitys tyssää.

Hyvä mun on huudella, kun olen monesti vetänyt väsyneenäkin treenejä. Kisaaminen ja kilpaurheilu on kuitenkin tilanne erikseen, sillon mennään oman jaksamisen ulkopuolelle ja suoraan sanoen jopa vedetään siellä rajoilla jokaisen asian suhteen.  Meillä on valmentajat ja tarkkaan harkitut suunnitelmat taustalla, joiden mukaan eletään hetkien mukaan. Sellaista en suosittele kuitenkaan kenellekkään ei kilpailijalle, eikä omia tavotteita kohti treenaavan ihmisen tulisi ikinä verrata itseään kilpaurheilijaan. Ei siihen treeni määrään, ei ruokavalioihin eikä kuntoonkaan. Ei mekään olla siinä kunnossa, missä lavalla hillutaan, kuin hyvin pienen ajan, joten miksi tavoitella sellaista?

Kaikki tavoitteet vaativat pitkäjänteisyyttä, kovaa duunia ja omistautumista, mutta muistakaa hyvät ihmiset myös LEVÄTÄ. Lepo ei ole vihollinen, vaan yksi tärkeimpiä avaimia tavotteidenne saavuttamiseksi!

PS! Tavotteista puheenollen! Mulla on vielä tämän päivän ajan tarjous henkilökohtaisista ohjelmista! Loman, mämmin ja suklaamunien runsaan kulutuksen vuoksi tarjoan lukijoilleni alennuksen henkilökohtaisista ohjelmista; ruokavalio ja treeniohjelma SULLE henkilökohtaisesti, omien tavoitteiden ja lähtökohtien mukaan räätälöitynä VAIN 99€! Yhteydenotot Linda.manuella@fitnet.fi 

 


2 Comments
 • Jessi
  Posted at 13:20h, 17 huhtikuun Vastaa

  Hyvä teksti mutta hajosin ihan totaalisesti tuolle urbaalille legendalle :’D

  • lindamanuella
   Posted at 13:34h, 18 huhtikuun Vastaa

   Ai juma mä repesin kun huomasin 😂😂😂😂

Post A Comment