MIKÄ ON SUN TAVOITE?

Mikä on sun tavoite treenien suhteen? Entä tiedätkö, tukeeko sun treeni- ja ruokavalio ohjelma niitä?

Tätä aihetta ei voi liikaa korostaa, sillä valmennusten viidakossa sitä helposti unohtaa pysähtyä miettimään mitkä ne omat tavoitteet ovat? Teetkö sä valinnat oikeasti niiden perusteella, vai sen, että joku täysin eri tavotteilla ja lähtökohdilla treenaava pääsi tavotteisiinsa ohjelmalla x , joten siks säkin valitset sen?

Juttelin eilen yhden ystävän kanssa, joka on mukana yhdessä valmennuksessa. Hän kertoi että treenaa suhteellisen suuren määrän aerobista (yli 2 x enemmän kuin minä kisadieetillä) ja lisäksi käy 4 x salilla viikossa. Hänen tavoitteensa oli kiinteytyä kesää varten, eli yksinkertaisesti suomennettuna polttaa rasvaa niin, että lihakset eivät kuitenkaan pala. Kyseessä oli jo valmiiksi hoikka, suhteellisen kevyellä lihasmassalla varustettu tyyppi, jota en itse laittaisi lenkille kertaakaan.

Juteltuani hänen kanssaan ymmärsin, ettei hän oikeastaan itsekään tiedä, mitä hänen tavotteiden saavuttaminen vaatii, joten hän nyt tekee niinkuin muutkin. Valmentajana sitä helposti unohtaa, ettei jokaisella ole samaa tieto-taitoa kuin itsellä, eikä ”tavallisen ihmisen” sinänsä edes tarvitse tietää mikä ero treenimuodoilla on ja miten tavoitteet saavutetaan kunkin kohdalla. Siksi me ollaan täällä, että me autetaan jokaista yksilönä näissä asioissa.

On täysin kaksi eri asiaa:

 1. Laihduttaa, pudottaa painoa
 2. Kiinteytyä

Laihduttaminen, sekä painon pudottaminen on yksinkertaisimmillaan sitä, että syöt vähemmän kuin kulutat. Tavalla, millä sä kulutat ei sinänsä ole mitään väliä; oli se hölkkä, kävely, uinti tai vaikka vain nukkuminen, kunhan kulutus menee alle kalorien saantimäärän. Lopputuloksena tuskin on se instagramin inspo-fitness-tytön pinkeät pakarat, vaan tällä tavalla saat varmasti myös poltettua lihasmassaasi. Mutta nyt päästäänkin siihen, ettei kaikki halua isoja pakaroita tai ole kiinnostuneita lihaksikkaasta vartalosta, eikä siinäkään ole mitään vikaa! Ihanteellisena tavoitteena meille kaikille on viihtyä omassa kehossaan ja voida hyvin.

Mikä omasta lajistani tekee vaikean on se, kun tavoitteena on polttaa se ylimääräinen fätti niin, että kuitenkin samalla säilytän lihasmassani. Jos tavoitteena olisi pudottaa painoa mahdollisimman paljon, olla lavalla mahdollisimman LAIHA, niin mähän eläisin miniporkkanoilla ja omenilla ja nukkuisin kotona. Kävisin ehkä välillä lenkillä. Ehkä.

Sen takia on erittäin tärkeää tietää omat tavotteet, kun lähtee valitsemaan itselleen valmennusta ja valmentajaa. Jos ostat yleisen nettivalmennuksen, kysy tekijöiltä ja tsekkaa tarkkaan mitä valmennuksen kuvauksessa lukee; tukeeko se sun tavotteita? Mitkä on sun lähtökohdat? Oletko jo valmiiksi hoikka vai onko sulle tärkeintä vain saada painoa alas? Haluatko vain voida paremmin?

Kauneusihanteita on erilaisia ja joku haluaa näyttää pitkän matkan juoksijalta, catwalk tytöltä, kun taas joku fiilaa enemmän 100 m sprinttereitä, fitness ihmisiä ja tykkää olla urheilullisesti muodokas. Joku taas haluaa vain olla pirteämpi, syödä hyvin ja voida hyvin, liikkua niin että kunto pysyy hyvänä ja suorituskyky eri laske.

Jos sä kuitenkin haluat ne pyöreät pakarat, niin onko sun tavotteita tukevaa juosta 5 x viikossa aamulla 45-60 minuuttia juoksumatolla tai hinkata sitä crosstraineria hulluna, VAI olisiko sittenkin fiksumpaa ensinnäkin pitää ne salitreenit tehokkaina sekä hölkän sijaan valita vaikkapa aerobiseksi mäki-spurtti-kuntopiiritreeni, joka samalla aktivoi sun lihaksia, antaa niille erilaista hermotusta sekä todennäköisesti myös kuluttaa treeninä enemmän kuin se hölkkä.

Jos tavoitteena on olla ”mallimainen” sekä hoikka, niin ehdottomasti hölkkä voi olla sulle fiksumpi vaihtoehto, kun tavoitteena on vain lisätä kulutusta. Kuntopiirit eivät kyllä tee edes VS malleille pahaa, mutta ovat paljon rankempia ja vaativat enemmän, kuin hölkkääminen. Tosin, jos multa kysytään, 45 minuuttia juoksumatolla on henkistä itsemurhaa. Itse rakastan toiminnallisia treenejä ja mixaan aamutreeneihini AINA kehonpainon treeniä; kyykkyjä, hyppyjä, punnerruksia, vatsoja, mäkitreeniä, spurtteja. Aika menee paljon nopeammin ja tylsää ei tule.

Oli tavoitteenasi ihan mikä tahansa kunto/fiilis, niin fiksu ja mietitty tapa tavoitella niitä on tärkein osa koko prosessia. Se on aivan turhaa hakata päätä seinään liian pienillä kaloreilla ja hinkata niitä lenkkipolkuja vaikka 20 x viikossa, jos se ei tue sun omia tavotteita millään tasolla.

FIKSUA JA MIETITTYÄ TEKEMISTÄ KAIKILLE <3

 


12 Comments
 • Miksu
  Posted at 17:20h, 23 helmikuun Vastaa

  Mä taidan tietää just kenen treeniohjelmasta puhut. Ite oon urheilullinen ja treenannut vuosia. Uteliaisuuttani halusin nähdä Ruusilan ohjelman ja voi herranen aika!! 1500kcal 4x sali ja helvetisti airoobisia päälle ja myöhemmim vielä lisätään aeroobista ja kcalorit tiputetaan 1300! Kysyin foorumilta asiasta ja vastaukseksi sain (joltain foorumin pitäjältä) että kyse on Ruusilan omasta Treeniohjelmasta eli 8vko ennen kisoja hän treenasi ja söi tämän mukaan.. ensinnäkin onko oikein myydä omaa kisaohjelmaansa tavallisille ihmisille jotka eivät välttämättä koskaan ole salilla käyneet ja toisekseen kuinka ikinä pystyt ylläpiyämääm saavutettuja tuloksia!?!?! Itse en lähtenyt kyseiseen hulluuteen mukaan ja fb ryhmässä ennen/jälkee kuvat kertoivat kaiken. Vatsalihakset oli saatu mutta samalla myös menetetty takapuoli ja riudutettu kroppa. Kukaan vastuullinen PT ei myisi omaa kisavalmennustaan tavallisille ihmisille.. järkyttävää!

  • lindamanuella
   Posted at 19:49h, 23 helmikuun Vastaa

   Moikka!
   Kyse ei ollut samasta ohjelmasta, en edes tiedä itseasiassa kenen ohjelmasta , mutta epäilen koska kyseessä oli mies 🙂 puhuttiin vaan yleisesti tavoitteista ja hänen tämän hetkisestä tekemisestä, jotka eivät ihan kohdanneet toisiaan. Luulen että aika moni valmennus pitää sisällään saman tyylistä jakoa , varsinkin jos kyseessä on lyhyt valmennusjakso ja tavoitteena on saada iso muutos 6-8 vkssa. Silloin se vaatii kovaa tekemistä ja sitä todella moni myös haluaa 🙂 eli on taas itsestä kiinni haluaako nopeasti tuloksia , jolloin meininki on kova ; joudun itsekin vielä todella koville loppua kohden, mutta suosittelen valmennettaville pidempijänteistä tekemistä. Mitä enemmän on kokemusta takana , sitä enemmän oppii sen että pysyvät tulokset vaativat pitkäjänteistyyttä, joten jos sullakin on treenivuosia takana niin suosittelen ehdottomasti henkilökohtaisia ohjelmia. 5 aerobista ja 4 punttia ei aloittelijalle varmasti edes vastaa samaa kulutusta kun sulla , sillä treenien tehot ja tasot ovat varmasti erit ja treeni enemmän ”sinnepäin läpsyttelyä” vrt. Kokeneen salilla kävijän treenit joka myös vaatii itseltään kovia treenejä.

 • Siiri
  Posted at 10:53h, 24 helmikuun Vastaa

  Moikka Linda.
  Sä vaikutat blogissa tosi fiksulta ja järkevältä ihmiseltä, mut kun kun kattoo sun snappeja ja instagramia niin tuntuu ettet ole sama ihminen ollenkaan. Olet itsekin monesti ihmetellyt miksi ihmiset kuvaavat omaa naamaa huulet mutrussa ja omaa kroppaa selkä kaarella pers pystyssä, ja sä teet sitä samaa. Myös mua on jotenkin alkanut hävettää se rosan kanssa teineily ja muutenkin sellainen ”teinikieli” esimerkiksi ne cashmeousside jutut tänä vuonna 25vuotta täyttävältä ihmiseltä..
  Toisit tätä ammatillisuutta ja järkeviä juttuja enemmän myös muun somen puolelle niin sinusta saisi fiksumman ja ei niin ”pinnallisen” kuvan=)

  Mukavaa kevättä ja tsemppiä treeneihin. Milloin sinä kisaat seuraavan kerran?

  • lindamanuella
   Posted at 11:24h, 24 helmikuun Vastaa

   Moikka, ikävä kuulla. En kuitenkaan jaksa myöskään vetää minkäänlaista feikki geimiä, mitä monet tekevät tai yrittää olla ns parempi kuin muut ja liian harkiten alkaa tekemään julkaisuja. Huumori on mun juttu ollut aina, tykkään kauneus jutuista, olen samaan aikaan sekä hyvin kiinnostunut niin pinnallisista kuin syvällisestä asioista ja se varmasti onkin yksi mun juttuja 🙂 olen myös ajoittain hyvin lapsellinen ja ajattelin kyllä olla sitä ikuisesti. Ihmisten ei tarvitse olla Aina niin joko-tai mustavalkoisia ja pidän siitä, ettei mua lokeroida & se joka niin tekee voi yllättyä kun on hieman avoimempi . keväällä kisaan.

 • Enni
  Posted at 12:24h, 24 helmikuun Vastaa

  Hei! Mulla kevään tavoitteena on polttaa rasvaa ja juurikin saada kuorittua bikinikuntoa esiin ja muutosta on ehtinyt tapahtuakin.Puhun siis rasvanpoltosta normaalipainon sisällä ja en tosiaan halua menettää lihaksiani! Välillä mietityttää onko mun kalorimäärät asianmukaisia. Yhdessä vaiheessa söin n.1500 kcal/vrk ja treenasin 4kert viikossa, mutta huomasin sen olevan liian vähän koska yöunet oli rauhattomia ja katkonaisia. Nyt oon syönyt n. 1800kcal ja jaksan hyvin mut mietin onko liikaa😬 jos 4 kert/vko sali mutta muu aktiivisuus on aikalailla pääsykokeisiin lukua eli istumista niin mitä luulet palaako läski? Lepoaineenvaihdunta on 1500.

  • lindamanuella
   Posted at 14:00h, 24 helmikuun Vastaa

   Pitäisi palaa läski tolla lepo aineenvaihdunnalla, mikä On kyllä kova jos näin on 🙂 nosta vaikka treenien intensiivisyyttä, jos tuntuu että junnaa 🙂

   • Enni
    Posted at 17:08h, 24 helmikuun Vastaa

    Okei, kiitos nopeasta vastauksesta ja kiva kun tulee usein uusia postauksia!:) Oon laskenut ton lepoaineenvaihdunnan harris- benedict kaavalla, onko se sun mielestä luotettava? Aloin miettimään, et onkohan toi 1500 todellisuudessa mun lepoaineenvaihdunta, jos kuulostaa paljolta :/

    • lindamanuella
     Posted at 02:33h, 25 helmikuun Vastaa

     Toi 1500 on kyllä mahdollinen , vaikea sanoa näkemättä mutta ei pitäisi laihtuminen olla vaikeaa 😀

 • Taru
  Posted at 22:14h, 24 helmikuun Vastaa

  Moikka! Heti pakko sanoa et sun blogista välittyy niin positiivinen viba, ihanaa tän harmauden keskellä 🙂 ja toisena asiana olisi, mistä olisi mahdollista saada sinulta tilattua oma treeni/ruokavalio ohjelma?

 • Veera
  Posted at 04:22h, 27 helmikuun Vastaa

  Loistava teksti tärkeästä aiheesta 🙂 itse ostin valmennuspaketin ja olisi pitänyt olla tarkempi, minkä yrityksen valitsen, samalla saliohjelmma mennään toista vuotta. Onneksi kohta loppuu, mutta rahan menetys toki harmittaa
  https://byveera.blogspot.fi/?m=1

  • lindamanuella
   Posted at 01:52h, 28 helmikuun Vastaa

   Moikka,
   kiitos paljon, hyvä jos näistä on hyötyä!
   Jatkossa enemmän perehtymistä mitä ostaa, niin saa itselleen hyödyllisempiä palveluita. Sama ohjelma voi olla täysin erilailla hyödyksi monelle, kun taas jollekkin ei mitenkään sovi.

Post A Comment