KEEP IT SIMPLE

[mittaustagi]

Mun elämä pyörii tällä hetkellä hyvin pitkälti työn lisäksi treenien, levon ja monipuolisen sekä tarkan ruokavalion ympärillä. Ruokavalioni koostuu mahdollisimman puhtaasta ruuasta sekä itse tehdyistä aterioista. Voisi kuvitella, että tällainen ruokavalio ei tuota paljoakaan jätettä, mutta olen monena päivänä kauhistellut miten hirveät määrät sitä syntyykään; roskia saa olla viemässä lähes joka päivä, vaikka kyseessä on vain yhden ihmisen roskat! Vaikka valitsenkin tuoreita ruoka-aineta, ei siltikään lähes mitään tule ostettua ilman jonkinlaista pakkausta, pussia tai muovia tuotteen ympärillä. Onneksi vihdoinkin näihin ongelmiin on tartuttu ja askel kohti fiksumpaa ratkaisua tehty. Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Atrian kanssa, joka on kehittänyt uuden, yli 50% vähemmän pakkausmateriaalia sisältävän jauhelihapakkauksen!

Mun ruokavalio koostuu hyvin yksinkertaisista ruoka-aineista ja aterioista, jotka sisältävät lähes poikkeuksetta

 • kanaa, jauhelihaa (10% tai alle), kalaa tai kananmunia proteiinin lähteenä
 • riisiä, bataattia tai puuroa hiilihydraatti lähteenä
 • marjoja
 • avokadoa, oliiviöljyä
 • vihanneksia ja salaattia
 • yrttejä, sokerittomia mausteita, suolaa
 • + lisäravinteet

Ei siis ole mikään salaisuus, että minun taloudessani tulee käytettyä paljon proteiinin lähteenä tuotteita, jotka tulevat kotiin aivan tarpeettoman isoissa paketeissa. Oletteko koskaan kiinnittäneet huomiota siihen, miten paljon tyhjää tilaa jauheliha -ja kanapakkauksissa on? Tai onko kenenkään muovipussit hajonneet, koska kulmikkaat, terävät ja kovat paketit ovat rikkoneet ostoskassin?

Atrian uudessa jauhelihapakkauksessa on 50% vähemmän pakkausmateriaalia, sillä jauheliha on pakattu todella tiiviiseen, vain ja ainoastaan tarpeelliseen tilaan. VIHDOINKIN! Pakkaus on näin ollen myös pehmeä, eikä riko ostoskassiasi! Uusi pakkaus ei sisällä suojakaasua, ei mitään väriaineita tai muutakaan ylimääräistä! Silti kokonaissäilyvyysaika on pitkä, sillä jauheliha on tyhjiöpakattu.

En ymmärrä miten tässä on mennyt näin kauan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pakkausuudistus on Atrian jauhelihatuotannon merkittävin uudistus sitten 90- luvun, joten jo oli aikakin 😉

Koska pakkaukset ovat huomattavasti pienempiä, mahtuvat ne paljon nätimmin niin ruokakassiin, jääkaappiin, kuin pakastimeenkin. Itse ostan aina aika suuren satsin ruokaa kaupasta ruokapreppien vuoksi, joten pakastan myös hyvin usein osan liha-kana- ja kalatuotteista. Mun pakastin ei ole mitenkään maailman isoin, joten on mukavaa kun pakastimen ovea ei tarvitse väkivalloin survoa kiinni, sillä pakkaukset eivät pursua jääkaappini ahtailta ja kapeilta hyllyiltä.

Kaikista parhain juttu kaikista näistä siisteistä uusista ominaisuuksista ja käytännöllisyyksistä on se, että käytetyn pakkauksen saa todella kätevästi rullattua pienen pieneksi mytyksi. Jäljelle jäävä pakkausmateriaali ei vie roskiksesta lähes lainkaan tilaa. Samaa ei voi sanoa edeltävistä pakkauksista. Jokainen lihaa syövä on varmasti survonut tuskallisesti lihoista jääviä pakkauksia roskikseen, rikkomalla samalla liian täynnä olevan pussin ja joutunut lopuksi toteamaan, ettei se välttämättä mahdukkaan sinne. Nyt ei ole enää sitäkään ongelmaa niinä päivinä, kun ruokalistalta löytyy jauhelihaa! Eli mun tapauksessa lähes joka päivä.

Jos joku haluaa reseptin mun mielettömään, lähes joka päivä toistuvaan sekä identtiseen gurmee ateriaan, niin täältä pesee:

Riisi 60g

Jauheliha 125g

Salaattia ja vihanneksia vapaasti.

*Reps*

Miten paljon syön proteiinin lähteitä päivässä?

Proteiini trendi oli ja vähä niinkuin meni jo. Ainakin itse huutelen hiilihydraattipitoisen ruokavalion perään ja suosin hiilareita pääasiallisena energianlähteenä, sillä niillä ainakin itse jaksan paremmin. Riittävä proteiinin saanti on kuitenkin välttämätöntä kehitykselle ja tärkeää kaikille urheilijoille lajista riippumatta. Urheilijan proteiinintarve on yleensä 1,2 – 3 g painokiloa kohti, lajista ja tavoitteesta riippuen. Mun proteiinintarve vaihtelee hieman kauden mukaan; offilla syödään enemmän, kun tavoitteena on rakentaa uutta lihasmassaa ja dieetillä sitten karsitaan proteiinistakin. 

Tällä hetkellä jos söisin pelkästään jauhelihaa, vetäisin lähes 400g paketin päivässä. Kun valitsen kaupasta pakkauksen, josta jää yli 50% vähemmän jätettä, on se oikeasti todella suuri muutos parempaan entiseen pakkaukseen verrattuna. Jauheliha on kokonaisuudessaan noin 50% koko lihan kaupankäynnistä ja suomalaisten TOP-mieluisimmat ruoat 6/10 sisältää jauhelihaa. Miettikää miten suuri vaikutus näinkin pienellä ja sinällään yksinkertaisella valinnalla on, jos kaikki suosivat jatkossa atrian uudistuneita jauhelihapakkauksia!

ps. tiesitkö, että Atrian liha tulee aina suomalaisilta tiloilta ja että Atria Perhetilan Jauhelihan pakkaus on jäljitettävissä lihan tuottaneelle tilalle? Tällaiset pienet seikat saavat ainakin mut tekemään valintoja kaupan hyllyillä, entäs teillä?

Yhteistyössä Atria


18 Comments
 • mari
  Posted at 11:41h, 22 helmikuun Vastaa

  Tuli nälkä 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 12:50h, 22 helmikuun Vastaa

   Niin tuli mullekkin kun tein tätä. Varsinkin kuvatessa 😀

 • Henna
  Posted at 12:00h, 22 helmikuun Vastaa

  Pakko sanoa myös, että usein jauheliha pakkauksien pohja on sellainen ärsyttävä, jossa on sellaisia ”korotuksia” ja ei meinaa millään saada kaavittua kaikkea jauhelihaa pois sieltä 😀 Hyvä Atria!

  • lindamanuella
   Posted at 12:51h, 22 helmikuun Vastaa

   Niin on! 😀 Tää on kyllä joka tavalla helpompi, nopeampi ja ekologisempi uudistus! 😀

 • Anna
  Posted at 13:08h, 22 helmikuun Vastaa

  Tää on kyllä niin hyvä uudistus!! Miksei tätä oo tehty jo aijemmin 😀 Nyt kun keksisivät kanallekkin uuden tavan paketoida niin avot!

  Pikainen kysymys liittyen ruokaan. Aloitin fit for bikinin tässä hetki sitten (ihan mahtava treeniohjelma, peukku sille) ja aamupalan kanssa tuottaa pikkusen ongelmaa. Kaurapuuroa olen syönyt ennenkin vaikka olen aamuisin tosi huono syömään, mutta ne muut lisukkeet.. En tiedä mikä niissä marjoissa ja raejuustossa on puuron kanssa kun suoraan sanoen meinaa yrjö lentää väkisin, ei mausta vaan koostumuksesta. Eli siis opettelenko väkisin syömään setin vai voisko aamulla vetästä jonkin smoothien esim?

  Kiitos ihanasta blogista, ja mahtavaa kevättä sinne. Tsemppiä reeniin! 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 16:53h, 22 helmikuun Vastaa

   Älä mitään! 😀

   Jos vedät kaurahiutaleet ja marjat smoothiena, niin muuta se raejuuston x määrä (musitelisin, että se on noin 80-100g) 150g maitorahkaa tai soya jogurttiin smoothien sekaan 🙂
   Oletko huomannut, että pääset kirjautumaan forumille, jossa saat vastauksen valmentajilta kaikkiin kysymyksiisi? Lisäksi sieltä löytyy varmasti muitakin hyviä vinkkejä ja korvaavia ruoka-aineita tarkoilla määrillä. Mä en itse muista grammoja ulkoa, kun siitäkin ruokkiksesta on 3 eri vaihtoehtoa muistaakseni painon mukaan 🙂

 • oona
  Posted at 13:53h, 22 helmikuun Vastaa

  Moikka!

  Tuli mieleen, mittaatko kypsänä ton 125g jauhelihaa, vai onko raakapaino? 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 16:51h, 22 helmikuun Vastaa

   Ruoat ilmoitetaan aina tai ainakin tulisi ilmoittaa aina raakapainoina, kun kyse on resepteistä tai ruokavalioista, sillä niiden paino kypsänä vaihtelee valmistustavan mukaan. Kanan kypsäpaino on esimerkiksi hurjasti eri jos sen paistaa uunissa vs. pannulla. Tai vaikkapa riisin tekee joku ”ylikypsäksi”, jolloin se paisuu isommaksi, imee vettä itseensä enemmän ja painaa enemmän, kuin jonkun muun hieman raaemmat riisit. 😀
   Siksi ne ilmoitetaan aina ruokavalioissa raakapainon mukaan 🙂

 • Emppu
  Posted at 23:09h, 22 helmikuun Vastaa

  Toki naudan jauheliha taitaa olla ympäristön kannalta se kaikkein ”huonoin” ratkaisu lihoista, sillä sen tuotanto aiheuttaa niin valtavat kasvihuonepäästöt sekä saasteet vesistöihin. Mutta jokainen tälläinenkin muutos ilahduttaa, ainakin yritetään jotain ja merkittävä erohan tällä pakkauksella voi olla muovijätteiden vähentämiseen! Muille valmisteille kiitos samanlaista 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 13:47h, 23 helmikuun Vastaa

   Joo toivottavasti tällaiset muutokset leviäisivät mahdollisimman nopeasti 🙂

 • Kamilla
  Posted at 23:11h, 22 helmikuun Vastaa

  Hei. Mietin vain postauksen perusteella kun näin paljon mietit ympäristöongelmia ja käytät aikaa miettien muovipakkauksen kokoa, kannattaisiko eka harkita sitä lihatuotannon kannattamisen ja mainostamisen lopettamista? 🙂 teet juuri sitä nimittäin tässä postauksessa, kun teet yhteistyötä kannattaen tappotuotantoa ja suurinta ympäristöongelmaa. Hieman ristiriitaista.

  • lindamanuella
   Posted at 13:46h, 23 helmikuun Vastaa

   Moikka, oon tietoinen näistä lihantuotannon vaikutuksista ympäristöongelmiin ja odottelinkin vähän tällaista viestiä. Mä kuitenkin sen verran mietin, että Atria tukee kotimaista lihatuotantoa sekä lihat on saatavilla myös luomuna, koska itseäni hirvityttää ne steroideja täyteen pumpatut olennot, joita ulkomailla tuotetaan. Espanjassa esimerkiksi tuli ilmi hyvin nopeasti, ettei eläimillä ole siellä mitään oikeuksia, eikä tällaisiin asioihin puututa. Suomessa lihatuotannossa asiat ovat vielä todella hyvin ja kuluttajille selkeitä, kuten tuossakin kirjoitin, että paketilla voi jopa jäljittää lihan alkuperän takana olevan tilan.
   Mutta pointti hyvä. Kisakauden ulkopuolella en tunnetusti syö edes lihaa päivittäin ja jos saisin ”itse päättää” eläisin varmasti omenoilla ja miniporkkanoilla. 😀

 • Kiia
  Posted at 23:56h, 23 helmikuun Vastaa

  Pakko sanoa että mun mielestä tän 10% jauhelihan koostumus vaihtu samalla kun toi pakkaus vaihtu.. liha ei paistettaessa enää maistu/tunnu samalta syödessä eli siis jotenki siitä tuli vähemmän syötävää kun se puristetaan noin tiiviisti pieneen pakkaukseen..

  Se ei vaa jotenki maistu niin hyvältä enää 🙁 😀

  • lindamanuella
   Posted at 05:59h, 24 helmikuun Vastaa

   Moikka,
   Oikeesti? Tiiviimpää se oli mutta maku oli mulle sama 😀

 • Katriina
  Posted at 07:36h, 24 helmikuun Vastaa

  Vähemmän pakkausjätettä on aina hyvä, jos kotisi läheltä löytyy keräyspiste muovijätteelle ja valitset sen tavallisen roskiksen sijaan niin vielä parempi. Vaatii vähän totuttelua, mutta kun itse olen jo pidemmän aikaa aamulla koulumatkalla tiputtanut muovit matkan varrella olevaan keräyspisteeseen en oikein enää osaa laittaa muoveja perus roskikseen. Aurinkoista kevättä ja tsemppiä treeneihin 🙂

  • lindamanuella
   Posted at 08:25h, 24 helmikuun Vastaa

   Joo löytyy onneksi kotipihalta lähes kaikkiin tarkoituksiin lajittelupisteet 🙂 Mullekkin tulee niin paljon lähetyksiä, että olen opetellut lahittelemaan. Tuntuu pahalta lattaa roskikseen kaikkia, pahvit ja paperitkin pakko lajitella 😀
   Kiitos samoin sulle!

 • Moi
  Posted at 16:38h, 27 helmikuun Vastaa

  Moi,

  kiinnostaisi kuulla mitä mieltä olet triathlonista. Harrastin aikasemmin salia mutta nyt täysin hurahtanut kestävyysurheiluun ja etenkin triathloniin. Salia viikossa pari kertaa teen että lihakset ei ihan katoa, muuten treenitunteja kertyy viikossa 10- 16 tuntia. Hyvinä viikkoina yli 20 mutta näitä vain max kerran kuussa.

  • lindamanuella
   Posted at 01:54h, 28 helmikuun Vastaa

   Moikka!
   Triathlon on todella kiehtova laji ja kiinnostaa muakin, tosin ei tue omaa tavoitettani, juurikin tuon suuren määrän kestävyysharjoituksien ja pitkien suoritusten vuoks. Omaa uraani urheilijana tukee juuri päinvastaiset, räjähtävät ja intensiivisemmät treenit. 🙂
   Eli mielipiteeni on, että tekee ehdottomasti sitä mikä tuntuu hyvältä, mistä nauttii, kunhan ottaa huomioon juurikin lajin kuluttavuuden levossa sekä ravinnossa. 🙂

Post A Comment