LÄSKI LIIKKUU.

Seuraava teksti on luvan kanssa kopioitu tuttavani eilisestä facebook päivityksestä.

”Ota hetki ja lue tämä, sillä kerrompa nyt kokemukseni aiheesta: läski liikkuu!

”Liikunnasta tulee hyvä olo, mieli on virkeämpi ja duuniki maistuu paremmalta ja blaa blaa”

Miksi kukaan ei kerro miltä tuntuu, kun läski lähtee ekaa kertaa kunnolla liikkumaan? Käytän sanaa läski, koska ainakin itse olen ylipainoinen vähintään 70% omasta valinnastani. Ei kiinnostaa liikkua aktiivisesti paitsi talvella, kun lumi tulee maahan ja pääsee rinteeseen, viina on hyvää ja poppari vielä parempaa. 

Asiaan. Tulin juuri Cardio Start -tunnilta, jossa hiki virtas enemmän ku ammattilaisilla maratoonilla. Helvetin epämukava olo, tissit on tiellä, tuntuu että jäsenet menee sijoiltaan, kunto loppuu ja niin edelleen.
Tunnilla on yksi ylipainoinen mimmi mun lisäksi, tämä ei nosta motivaatiota. Tuntuu, että kaikki kattoo kuinka se lyllerö tossa porskuttaa. Näät ittes ryhmäliikuntatunnin peilistä ja haluut vetää ittes narun jatkeeks ja luovuttaa.

”Rakasta ittees sellasena kuin olet! Kurvit on kauniita” Älkää ny naurattako hyvät ihmiset ja naistenlehdet. Mä haluan olla terve, enkä läski, jota kutsutaan nykyään tredikkäästi muodokkaaksi.

Nyt jälkeenpäin, missä on se euforinen hyvä olo? Silmiä sumentaa ja oksettaa. Voimat on loppu. Kirjaimellisesti vituttaa.
Kertokaa, miten tästä motivoidut menemään samaan paikkaan jälleen huomenna? Sinne salille, jossa mimmit ja miehet näyttää suoraan Playboyn kannesta olevilta ylijumalilta ja napsii sosiaaliseen mediaan muutaman edustavan valokuvan vielä kesken treenin?

Onko tämäkin marmatus nyt vain läskin päähänpisto, jota höystää paska itsetunto ja maailman asettamat kauneusihanteet vai mitä helvettiä?
Mä kumarran kaikkia niitä, joille urheilu on elämäntapa ja se on niin SIISTIÄ! Mut miten lyllerö oppii saman?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eräs tuttavani päivitti eilen kyseisen tekstin facebookissa ja vielä loppuun kyselikin minulta sekä muutamalta muulta alan ammattilaiselta vinkkejä sekä mielipidettä kyseiseen aiheeseen liittyen. Kysyin tänään luvan käyttää tekstiä blogissani, sillä aihe on varmasti JOKAISELLE (kyllä, myös minulle) tuttu.

Mikä mun mielestä särähti tekstissä ja ajattelutavassa eniten oli se yleinen virhe ja ajattelumalli, että mennään ryhmäliikuntatunnille, koska MeNaisissa suositeltiin tätä super tehokasta hypertehokasta uutuustreeniä ja koska kaikkien nyt pitää harrastaa tämäntyyppistä, tehokasta ja sydämen räjäyttävää liikuntaa keväisin ja syksyisin. Sen lisäksi sinne pitäisi nyt mennä se viisi kertaa viikossa, joka arkipäivä, kunnes olen -10kg. Mielellään jo huomenna olisin.

VÄÄRIN.

Kun ihminen, joka on ylipainoinen tai muuten vain jättänyt terveydestään huolehtimisen viimeaikoina hieman vähemmälle, aloittaa liikunnan harrastamisen ja terveellisten elämäntapojen vallankumouksen, pitäisi kaikki alku aloittaa pienistä muutoksista ja pikkuhiljaa asioita lisäten.

Kenenkään pää, kunto ja elämä ei kestä sitä, että lähes liikuntaa harrastamaton ihminen aloittaa kertaheitolla kuntosalin rankimmalla ryhmäliikuntatunnilla ravaamisen heti viitisen kertaa viikossa. Sen lisäksi että ruokavalio menee kertaheitolla täysremppaan. Se on aika raju shokki keholle mukautua kaikkeen päivässä, jonka aikana oletetaan jo sitä -5kg peilikuvaa ja mahtavaa fiilistä mistä kaikki aina puhuu.

On täysin luonnollista että tauon jälkeen on vaikeaa aloittaa taas treenaamaan täysillä. Aluksi treenaaminen tuntuu turhauttavalta, oma keho vieraalta ja sen toimintakyky täysin hallitsemattomalta. Niin se menee meillä kaikilla. Kirjoitinkin hetki sitten aiheesta, jonka voit lukea TÄÄLTÄ. Tekstissä totean, miten ensimmäiset kerrat tauon jälkeen ovat kirjaimellisesti aivan ahterista. Tuntuu että on maailman surkein ja koko salin huonokuntoisin tyyppi, eikä liikkeetkään kulje yhtään niin sulavasti kuin miten ne ennen sujuivat. Koko treeni on lähestulkoon kömpelöä heilumista ja kokeilua. Koko touhu lähinnä nolottaa.

Ammatikseen tai puoliammatikseen urheilevat sekä elämäntapaurheilijat ovat siitä ”onnekkaita”, että lihassolumuistin ansiosta homma on kivuttomampaa. Kunto, voimatasot ja treeni kehittyvät sekä palautuvat nopeasti siihen, mihin viimeksi jäätiin, mutta he jotka aina aloittavat muutamiksi viikoiksi tai kuukausiksi treenaamisen ovat hyvin lirissä, jos luulevat että koko homma toimii heti ekasta treenistä lähtien täydellisesti.

Jotta treenaamisesta tulisi elämäntapa ja se kantaisi tuloksia (säännöllisyyden sekä kärsivällisyyden seurauksena), tulisi jokaisen löytää ensin se oma juttu ja laji josta nauttii. Joskus on päiviä, kun pitää mennä läpi sen harmaan kiven ja lyödä päätä seinään, mutta liikunnan tulisi kuitenkin pääsääntöisesti antaa enemmän mitä se ottaa.

Itse en esimerkiksi mene koskaan ryhmäliikuntatunneille, koska haluan tehdä treenini rauhassa. Nautin tällä hetkellä aivan älyttömästi aamulenkeistä, sillä ne ovat mulle niitä hetkiä, jolloin on olemassa vain minä, maisemat ja musiikki. Jos on tarpeeksi kivipää ja pystyy haastamaan itse itseään, lenkkeily raikkaassa ilmassa on todella oiva tapa aloittaa liikkuminen. Lisäämällä ensiksi vaikkapa vain kolme aamulenkkiä viikkoon teet jo mielellesi ihmeitä sekä lisäät kulutustasi, mutta kuitenkin niin, että aloitus on tarpeeksi pehmeä liikkumiselle, eikä luo heti treenaamisesta sitä negatiivista horror kokemusta sekä mielikuvaa, jota ei halua kokeilla enää koskaan vapaaehtoisesti.

Kun muutama viikko menee aamulenkkien parissa, voi arkeen lisätä pikkuhiljaa vaikka yhden ryhmäliikuntatunnin tai salitreenin. Viikko viikolta, pikkuhiljaa lisäilee treenejä, siinä samalla myös hapenottokykysi sekä kuntosi kohonee luonnollisesti treenien tehon ja tason mukana ja kokemuksetkin ovat paljon mukavampia. Kaikki aloittavat jostakin, joten on aivan turhaa ajatella, että sun pitäisi heti hyvällä fiiliksellä kestää saman tasoista ja samoja määriä treeniä, kuin joku joka on tottunut siihen.

Liikunta ja liikkuminen on hyvis, ei pahis. Terveys ja kyky liikkumiseen eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan etuoikeuksia. Muistakaa, mitä ikinä päätättekin harrastaa, lähtekää aina liikkumaan sillä asenteella, että olette kiitollisia siitä, että ylipäätään pystytte. Silloin asian näkee eri näkökulmasta ja lähteminen sekä treenin toteuttaminen on paljon helpompaa.

 

 

 


14 Comments
 • Jenna
  Posted at 00:10h, 08 syyskuun Vastaa

  Osui ja upposi teksti kyllä täysin. Mä itse olen sellainen että kun aloitan jälleen sellaisen liikunnan mistä pidän niin pitäisi malttaa aloittaa rauhassa, että en vetäisi jälleen kerran sitä tuttua rasitusvammaa. Sitten aloitetaan taas sieltä alusta ja kierre sekä v*tutus on valmis.

  Esimerkiksi juoksun kanssa ne kaksi ekaa viikkoa on ihan hirveitä, varsinkin ensimmäinen. Happi ei kulje, jalat hapottaa ja huono kunto latistaa mieltä. Sitten kun on pään hakannut sen kiven läpi ja meneillään onkin kolmas viikko niin yhtäkkiä se juoksu lähteekin rullaamaan ja pitää alkaa toppuuttelemaan menoa.

  • linda
   Posted at 00:20h, 08 syyskuun Vastaa

   Juuri näin ! Maltti on valttia , tämän kun jengi muistais niin olis vähemmän pahottuneita ja lannistuneita mieliä :)

 • Vivi
  Posted at 02:56h, 08 syyskuun Vastaa

  Mä olen se salin vakiokävijä, joka on käynyt ryhmäliikuntatunneilla vuosia ja viihtyy eturivissä. Ylipainoiset aloittelijat salilla herättää mussa lähinnä kunnioitusta. Vaatii todella paljon lähteä outoon ja vieraaseen ympäristöön ja kokeilla ummikkona jotain uutta, mikä näyttää olevan helppoa ja tuttua kaikille muille ympärillä. Ulkonäköä enemmän mä arvostan ”treenimoraalia”. Ei haittaa vaikka kunto ei aluksi riittäisi pitkään tai kovin raskaaseen treeniin, jos tekee kunnolla sen, mitä jaksaa/pystyy ja uskaltaa haastaa itseään vähitellen enemmän.

  • linda
   Posted at 04:29h, 08 syyskuun Vastaa

   Itse ihan täysin samaa mieltä :)

 • ilari
  Posted at 00:50h, 11 lokakuun Vastaa

  pääsin tohon blaa blaa vaiheseen asti mut tosiaan kyl se kun sydän ja ppkoppa on virkee niin sillonku ly pysyy parahiten vireenä sit liikunta tukee sitä vai trakotikko tota?

 • ilari
  Posted at 00:53h, 11 lokakuun Vastaa

  mut eiks sua koskaan pelota se et viinan jälkeen tulee ne huonot päivät ja ties mitä kaikekee turhaa on hölöttänyt ja ist kun viellä jsut sanoo epähuomiossaa joo tehään vaan. noh kyl sauna bisse on bisse ja sillo ntällön kortti illassa ni jees ja tiiäks kyl se espanaissa oli siistii ku nekaa kertaa pysyi balnssi kun otti tapaksii ja punaviinii se oli paras olotila kyl mitä tulee känniin .

 • ilari
  Posted at 00:54h, 11 lokakuun Vastaa

  oo toi ol itosi kaunsi kuva susta just se söpö mistä mä hetk isiten puhuin ja ei tuu se yli juttu kyl selkee ero tohon meikkiin

 • ilari
  Posted at 00:56h, 11 lokakuun Vastaa

  tiiäks tuleeko sulle jos yli treenaat nii nse olotila on just sellanen tuhkanen olo kropassa viakee kuvailla mut siis jos henkinen on hyvin mut kropassa on se yli treenaus niin se on jotenkin sellanen ?no siis emmää kyl noin paljoo treenaile lähellekkään kuin sä mut mitäs tykkääks sä pyöräilystä?

 • ilari
  Posted at 00:59h, 11 lokakuun Vastaa

  mut joo kyl mä tiiän esim minkä näkönen ja tuntunen olisi just passeli tiiäks kuulostele vaan sitä tunnetta siit et nyt tuntuu myös mielessä parahimmalle niin siinä se ja eikös sitä voisi kisoissakin kaikkein eniten tukee et se kuka saannut tunteessa n parhaimpaan viritettyä itsensä ja se näkyy sit treeneissä ta ien tiiä juurikaan fitnessin säännöistä :). mut kun luin et jotain ongelmii oli ollut niin pysyisi nekin terveenä ne kisat henkisestikkin? ja silti näyttää ne lihakset hyville?

 • ilari
  Posted at 01:07h, 11 lokakuun Vastaa

  miksi luoda itsellee kaune ihanne ja sitten ollaan taas vankilassa ja kapeana parashan on mielenterveydelel ku ntuntee itsensä hyväksi olo pysyy kaikkein virkeimpänä siinäkin hommassa? mut sitten toi lyllörö homma niin kyl se hyvällä tavalla ja tosita tsemppaamalla lähtee esim ei nolostuta kun liika voi tuntua eka hämmentävälle mut sillain rauhakseen taas ehkä kyslemällä niist hyvistä ja huonoist jutuist ja pikku hiljaa kun on tottunut kestää sitä hyvän olon tunnetta paremminkin ja siit sitten tahtia kiristää. mörököllikin voi muuttua sillä tyylillä toisenlaiseksi?

 • ilari
  Posted at 01:09h, 11 lokakuun Vastaa

  tiiäks mikä on kyl ittelle ainakin se kaikekin paras tapa kun kuuntelee musaa ja koittaa vetää sen tahilla tyylistä riippuen niin huomaa et toimii kyl tosi hyvin ja noh sillon ei ees sit ohjauta tartteekkaan kuhan heittäytyy musan fiilikseen .

 • ilari
  Posted at 01:13h, 11 lokakuun Vastaa

  totta toi tomii kyl hyvin siis itell sillai net on se muutaman päivän paasto tai sillain syö vähemmän ja sit joku neljä päivää ja masu on tottunut niinku tohon pienmpään ruoka rytmiin. mut jees siitä tunteesta et hei toi vetää isommin ku mä niin pitää svan päästää irti tai rikkoo itsensä ja sit hölmö onkin luinkin sen jostain vuorisen kirjasta ja se oli hyvin kuvailtu sitten kun meni peelo nsotelees liia nisoi puntei ja loma pilalla sisi se hahmo rooli

 • ilari
  Posted at 01:17h, 11 lokakuun Vastaa

  eli pitäiskö saleilel laittaa isolla et hei täällä on mutiakin joilal krapula kroppa tänään et ole ainoo murheet pois :D

 • ilari
  Posted at 01:19h, 11 lokakuun Vastaa

  kyl tai aamupyöräily itte tykkään vauhdikkaamsta ja musasta ja tietty illlal taas rauhallista mennä kävelleen

Post A Comment