PÖYDÄN TOISELLA PUOLELLA.

Hei!

Saavuin eilen (hieman mutkien kautta, kiitos VR :D ) Poriin. Tarkoitukseni on olla täällä muutama päivä, sillä mulla oli tänään yhden ja huomenna on toisen yrityksen henilökunnan koulutus pidettävänä. Pidän yrityksille koulutuksia heidän työtään tukevasta liikkumisesta, kehonhuollosta ja ertyisesti ravitsemuksesta.

12543349_577327509088973_1516451466_n

Olen toiminut Personal Trainerina vuodesta 2012 asti ja nyt nämä asiat alkavat olemaan mulle niin iskostuneita, termit tuttuja ja asia sen verran hallussa vuosien valmentamisen jälkeen, että on helppoa kertoa aiheesta myös isommille porukoille ja mitä tärkeintä; arki kiellä ja tavalla, jolla tavallinen kansalainen (ei mikään fitness fanaatikko) myös ymmärtää MIKSI syödään ja MITÄ syödään. MIKSI ei syödä prosessoituja ruokia vaan suositaan luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita. MIKSI syödään hiilihydraatteja, MIHIN proteiinia tarvitaan ja MIKÄ on rasvan, kuitujen, vitamiinien ynm. ravinteiden tehtävä elimistössä. MIKSI panostaa mielummin laadukkaaseen ruokaan, kuin myöhemmin maksaa lääkärisedälle? ;) 

En koskaan halua vain käskeä asiakasta tai kuuntelijaa tekemään jotain, minkä syytä hän ei ymmärrä. Pyrin aina valmentamaan asiakkaan ulos valmennuksesta ja oikeasti oppimaan ravitsemuksesta ja liikunnasta niin, että hän pärjää niillä eväillä itsenäisestikin sekä on kykenevä itsenäisiin ja tietoisiin, terveellisiin valintoihin elämässä.

12814306_10153422763495794_2869839074110977387_n

Faktahan on se, että meillä on tällä hetkellä niin paljon teollista tarjontaa ja suuri osa meistä ovat täysin markkinoinnin uhreina. Milloin tulee mitäkin uutuusTUOTTEITA ja kamppanjaa. Ymmärrettäväähän se on. Jos ei esimerkiksi koulussa kiinnostanut tieto makroravinteista, mitä ne ovat ja mihin kaikkeen niitä tarvitaan, niin ei se tieto myöskään itsestään kenenkään tietoon tule. Jos ei tiedä mikä tehtävä ravinnolla on ja miten elimistö reakoi keinotekoisiin tuotteisiin, ei välttämättä osaa olla huolestunut aiheesta ennenkuin on liian myöhäistä.

Onneksi nykyään kuitenkin informaatiota on sen verran paljon tarjolla, että ihmiset ovat tietoisempia, mediakriittisempiä ja itsenäisempiä päätöstensä kanssa. Myös varmasti tämä suomessakin jyllännyt fitness boomi on tehnyt jonkinalisen tietoiskun monien elämään ravinnon ja liikunnan kannalta. Jotain hyvää siitäkin! Varjopuolina ovat toki myös sadat erilaiset trendit, tavat ja väitteet hiilihydraateista, proteiineista ja rasvoista. Yksi syö proteiinipitoisesti, toinen hiilaripainoitteisesti ja kolmas ottaa energian täysin rasvoista. Tapoja on monia; se mikä sopii jollekkin ei välttämättä sovi itselle. Siksi onkin erityisen tärkeää olla kopioimatta muiden ruokavalioita ja ohjelmia itselleen. Kokeilla saa jos se koostuu ns. perus pohjasta ja elimistölle tärkeistä ravintoaineista, sillä tottkai ravitsemukseen kuuluu tiettyjä vakio faktoja ja jokaisen elimistö tarvitsee tietyn määrän tiettyjä ravinteita, mutta minkäänlaisilta erikoisruokavalioilta on turha odottaa että ne toimivat jokaiselle samalla tapaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Musta on kyllä niin hauska ajatus minusta kouluttamassa ja opettamassa ihmisiä, varsinkin isompia ryhmiä. Juurihan itse istuin lukion terveystiedontunneilla, sen jälkeen yliopiston kursseilla ja FISAFin ravitsemusluennoilla. Siitäkin on muka kohta 5 vuotta kun opiskelin ravitsemustieteitä. Niin ne ajat vain muuttuvat ja ihmiset vaihtavat paikkaa itse pöydän toiselle puolelle. Kyllä aika menee nopeasti!

 


35 Comments
 • Elina
  Posted at 21:47h, 30 elokuun Vastaa

  Kuinka syvälle näissä asioissa muuten mennään solutasolla? Mainitsemallasi kursseilla siis. Mietin vain, miten hyvin asioita voi ymmärtää, jos ei osaa kemiaa ja biologiaa. T. Tuleva lääkäriTÄTI

  • linda
   Posted at 22:34h, 30 elokuun Vastaa

   Niin syvälle solutasolla kun pääsee, eli Ihan varmasti yhtä syvälle kun teilläkin mennään lääkäriopinnoissa. Yleislääkärithän eivät missään nimessä ole mitään ravitsemuksen ylijumalia, monien kanssa Olen aiheesta jutellut. Vaatii heiltäkin omaa , itsenäistä opiskelua sekä mielenkiintoa ja motivaatiota aihetta kohtaan jotta ovat kunnolla perillä asiasta. :) Yliopistotason kokeet, kurssit ja vaatimustaso kova. Jos ei päässyt läpi joutu käymään koulun/kurssin uudestaan :) sen lisäksi meillä on kyllä myös biologia ja ihmisen anatomia ollut todella suurena aiheena .
   Lisäksi tämä on ala, kuten kaikissa muissakin aloissa (myös lääkärinä!!!) että koulutus toimii hyvänä ja vahvana pohjana , jatko , oma pätevyys ja taso riippuu siitä miten motivoitunut ja kiinnostunut alasta/aiheesta on. Koulutus takaa varmasti sen, että olet ”paperilla pätevä”, muttei kerro oikeasta osaamisesta vielä mitään. Ihminen on kykenevä opettelemaan asioita ulkoa kokeisiin sekä vastaamaan ulkoa opetellun lauseen kuitenkaan asiaa sisäistämättä ja ymmärtämättä.

   • Elina
    Posted at 09:43h, 31 elokuun Vastaa

    Huh, en todellakaan väittänyt, että lääkärit olisivat ”ravitsemuksen ylijumalia”! Mietin vain, opetellaanko noilla kursseilla peruskemiaa ja bilsaa, se kun itsestäni tuntuu todellakin edellytykseltä myös ravitsemuksen ymmärtämiseksi. Ei välttämättä peruspulliaiselle, mutta asiantuntijalle. Tarkoitukseni ei todellakaan ollut provosoida, olin aidosti kiinnostunut, käydäänkö kursseilla läpi solutason asioita, koska kaikki kuitenkin pohjautuvat jokaisen solun jatkuvasti porskuttavaan koneistoon. Se, että lopetin vastaukseni lääkäriTÄTInä, viittasi vain siihen, että oli mielestäni hassua, että kirjoitit lääkärisetä.

    Pakko kuitenkin lainata muutamaa lausetta vastauksestasi. ”Niin syvälle solutasolla kun pääsee, eli Ihan varmasti yhtä syvälle kun teilläkin mennään lääkäriopinnoissa. ” Niinkö? Oletko tosiaan ensin a) päässyt lääkikseen ja b) käynyt lääkiksen, että tiedät, miten syvälle meillä mennään ja millainen tahti on? Perusteet on hallittava todella hyvin, jotta ylipäätään pääsee sisään (en tarkoita, että edes haluaisit päästä sisään, tarkoitan vain, että ei ehkä voi ihan kertoa miten jossakin opiskellaan jos ei siellä ole opiskellut) saati pääsee koulusta ulos! Sen takia tämäkin oli aika paksua: ”Koulutus takaa varmasti sen, että olet ”paperilla pätevä”, muttei kerro oikeasta osaamisesta vielä mitään.” HUHHUH! Ainakin itselleni ylipäätään se, että pääsin sisään, oli pitkän ja tuskaisen työn takana. Saati kursseista läpi pääseminen! Kaikki ne paineet, tekisi mieli huutaa että ei saakeli, mekin ollaan vaan ihmisiä. Itsepähän ammattini valitsin, ei siinä mitään, mutta tää on niin paksua. Kaikki, jotka pääsevät ulos koulusta, ovat takuulla tehneet niska limassa ja ”opiskelleet itsenäisesti” aivan helvetisti, sitä kun peräänkuulutit.

    ”Ihminen on kykenevä opettelemaan asioita ulkoa kokeisiin sekä vastaamaan ulkoa opetellun lauseen kuitenkaan asiaa sisäistämättä ja ymmärtämättä.” Tarkoitatko, että lääkiksessä opiskellaan näin? Että lääkikseen päästään sisälle tällä tavalla? Tietäisit, paljonko asiaa yksi kurssi voi sisältää! Huhhuh, olen ihan pöyristynyt tästä vastauksesta. Eikö sinun, terveysalalla työskentelevän, tulisi kunnioittaa ja arvostaa muita alan työntekijöitä eikä dissata lääkäreitä? En minä dissannut sinua tai opiskelualaasi, kysyin vain, miten syvälle asioissa opinnoissasi mennään. Lääkärin koulutus on pitkä, vaativa ja henkisesti tajuttoman raskas.

    • linda
     Posted at 13:16h, 31 elokuun Vastaa

     Moikka , tämä lääkärit vastaan ravitsemusalan ihmiset on niin ikuinen sota että jos haluat asiasta keskustella , mulle voi aina lähettää sähköpostia , mutta veikkaan että
     Paljon kivempi kun ei aleta vääntää lapsellisesti blogissa . Mulle on oikeasti ihan sama mitä mieltä olet, voin olla mielelläni paljon huonompi alallani kuin mitä sinä olet jos se tekee sulle paremman mielen. Se ei todelliseen osaamiseeni vaikuta mitenkään (:

   • Norma
    Posted at 11:58h, 31 elokuun Vastaa

    Nolasit kyllä itsesi (taas) totaalisesti tällä kommentilla.. Olen lukenut sun blogia kauan, koska aihe kiinnostaa ja välillä tulee oikeasti mielenkiintoista asiaa. Nykyään, yhä useammin saa hämmästellä kaikkia ristiriitaisuuksia blogin ja muiden some-kanavien välillä. Esimerkkinä nyt vaikka tuo sun Alkon käyttö ja miessuhteet. Vuoden alussa kerroit, kuinka alkoholi jää pois sun elämästä, ja blogissa tasaisin väliajoin kerrot kuinka skippasit bileet, ja jäitkin kotiin mummoilemaan. No, snäpissä kyllä meno näyttää ihan muulta. Teet hirveän numeron bileiden skippaamisesti, vaikka kuitenkin harrastat sitä tasaisin väliajoin. Enkä näe bilettämisessä mitään väärää, mutta miksi pitää todistella jotain muuta? Se antaa hyvin epävarman kuvan sinusta. Käy vain bilettämässä, mutta unahda fitness-etuliitteet nimestäsi. Eipä tuo sun elämäntapa loppujenlopuksi niin kauheasti eroa esim mun elämäntavasta, joten olenko oikeutettu kutsumaan itseäni fitness-urheilijaksi? Ja tiedän, että provosoidut taas valtavasti, mutta mietin vähän noita sun juttuja.

    • linda
     Posted at 13:22h, 31 elokuun Vastaa

     Aikamoista , jos mun snappi niin hurjalta vaikuttaa. Itse olen saanut lähinnä palautetta siitä
     Että en koskaan käy missään ja mystory koostuu lähinnä jlosta :D Olen ollut tänä ”kesänä” (huhti-elokuu) aikana neljästi ulkona :) skippaamisista olen maininnut , koska olen ollut huvittunut mun uhkailuista osallistua ja olen kuitenkin aina nössöillyt ja jättänyt menemättä. ja kutsu toki itseäsi fitness urheilijaksi jos olet kisannut ja sijoittunut siihen malliin! :)
     Jos olen mielestäsi niin nolo ja epäpätevä ihminen niin miksi luet blogiani sekä noin kovin tarkkaan seuraat elämääni ? Oletko kenties ihminen joka elää muiden epäonnistumisista, kun esimerkiksi miessuhteeni mainitsit? Mielestäni olen menneeseen vuoteeni nähden , jonka aikana olen mm menettänyt isäni sekä kärsinyt vakavan hermostollisen ylirasitustilan, pärjännyt ja suoriutunut erittäin hyvin. Ymmärrät ehkä joskus , kun omalle kohdalle osuu, mitä tällainen vuosi vaatii henkisesti ihmiseltä, että pystyy edes toimimaan normaalisti arjessa.

     • AnniinaTuulia
      Posted at 10:45h, 01 syyskuun

      Linda sä oot pärjännyt tosi upeasti, älä välitä idiooteista. Olen itse samantapaisessa tilanteessa enkä meinaa selvitä ollenkaan :( Menetin muutama kuukausi sitten oman äitini ja nähtävästi sen seurauksena vanhat syömishäiriöiset käyttäytymiset nostavat päätään ja puran ahdistusta treenaamalla hulluna. Olen lukenut sun blogia ja ihailen sinua ja siitä miten olet selvinnyt kaikista vastoinkäymisistä. Näitä idiootteja ja ilkeitä ihmisiä riittää, älä välitä niistä. Oot upea!

     • linda
      Posted at 13:50h, 01 syyskuun

      Otan osaa paljon <3 älä tee sitä virhettä että jätät käsittelemättä asioita ja yrität tehdä itsesi kiireiseksi . Sulla on lupa surra ja ottaa itsellesi aikaa <3 käsittely tosin alkaa vasta noin 6kk jälkeen kun suurin shokki lieventyy…

 • Lin
  Posted at 22:54h, 30 elokuun Vastaa

  Taisi mennä lääkäritädin kommentti tunteisiin :D itse en kyllä kuuntelisi kanssa pt-tyyppejä vaikka ois mitä tahansa maksullisia opintoja käynyt xD

  • linda
   Posted at 00:40h, 31 elokuun Vastaa

   jokainen saa onneksi itse valita ketä kuuntelee :) . Ja sit kun kommentoi kahesta eri nimimerkistä nii kannattaa muistaa et noi ip:t näkyy 😁

   • Elina
    Posted at 09:34h, 31 elokuun Vastaa

    En kirjoittanut tuota kommenttia, jos viittasit siihen.

   • Mia
    Posted at 12:26h, 02 syyskuun Vastaa

    Mun täytyy myös sanoa, että tuo kommenttisi lääkäreistä oli mielestäni todella epäasiallinen ja loukkaava. Kannattaisi todella perehtyä toisten ammattitaitoon ja osaamiseen ennen kuin alkaa väheksyä huippututkintoa, joka vaatii psyykkistä lujuutta ja älykkyyttä.

    Uskallan väittää, että lääkärin osaaminen on aivan eri luokkaa, joten turha edes rinnastaa pt:itä samaan luokkaan. Mielestäni lääkärit-pt:t kiista on ihan naurettava (kertoo jotain meidän yhteiskunnasta) – nämä kun painivat ihan eri luokissa :)

    • linda
     Posted at 13:25h, 02 syyskuun Vastaa

     En väheksy sitä mitä tutkinto vaatii , mutta mullakin on ollut paljon lääkittyjä asiakkaita , jotka on saatu hoidettua opastamalla oikeanlaiseen ravintoon ja liikuntamuotoihin ynm. Ystäviini kuuluu myös kourallinen lääkäreitä ja ymmärrämme kyllä aina kaikki toisiamme sekä puhumme samalta leveliltä asioista, joten yhtään ketään väheksymättä haluan myös muistuttaa että on kaikissa ammateissa hyviä ja huonoja , tai toisinsanoen jokaiselle henkilökohtaisesti sopivampi vaihtoehto (: Mielestäni vielä muutamia vuosia sitten kontrasti oli suurempi lääkärit vs muut terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaiset, kun tietoa ei ollut missään muualla kuin kouluissa, kun taas nykyään kaikki opetusmateriaalit ovat kaikkien käytössä muutaman hakuklikin takana , joten oikeasti asioista palavasti kiinnostunut ihminen saattaa olla hyvinkin perillä asioista, vaikka ei siitä paperia omistakaan !

     Eli missään nimessä en ketään väheksy , päinvastoin arvostan suuresti! Mutta muistuttelet myös siitä miten nykyään kaikki tieto on kaikkien ulottuvilla (toisinkuin vielä hetki sitten) ja kontrasti ihmisten välillä ei ole enää kiinni pelkästään koulutuksesta, vaan oma-alotteisuudesta, intohimosta sekä tiedon Janosta. :)
     Toki et todellakaan voi tehdä työtä jos et omista tutkintoa tai vaarana näissä itse oppineissa on se , että he yleensä perehtyvät vain asioihin jotka kiinnostavat ja jättävät kaiken vähemmän kiinnostavan opiskelematta , vaikka sillä olisi suuri merkitys kokonaisuuden kannalta ymmärtää asioita ja rakentaa tietotaito monista palikoista vahvaksi (:

 • Jenna
  Posted at 23:04h, 30 elokuun Vastaa

  Hei saako kysyä missä opiskelit tota ravitsemustiedettä, oon nimittäin itekin miettinyt sen opiskelua? :)

  • linda
   Posted at 00:41h, 31 elokuun Vastaa

   Moikka!
   Ensin avoimessa yliopistossa yksi lukuvuosi liikuntaravitsemusta ja terveystieteitä ja sen jälkeen FISAFilla :)

   • Julia
    Posted at 17:43h, 31 elokuun Vastaa

    Hei, minua kiinnostaisi nuo liikuntaravitsemuksen opinnot. Kävitkö jonkin perusopintokokonaisuuden niistä vai ihan jonkin tutkinnonkin, tai ylipäätään monen opintopisteen verran?

 • ansu
  Posted at 08:29h, 31 elokuun Vastaa

  En kyllä usko, että tavalliset pulliaiset tarvitsevat solutason tietoa ravitsemuksesta :) muuten monilta menisi mielenkiinto aika äkkiä.. kyllä heille riittää, että ymmärrettävässä muodossa kertoo asiat. Tsemppiä Linda! :)

 • Jani-75
  Posted at 09:53h, 31 elokuun Vastaa

  Moi Linda täytyy kysyä mitä mieltä olet tästä kasvisruokabuumista? Minusta se on mennyt överiksi.

  • anteeksi mitä
   Posted at 12:35h, 31 elokuun Vastaa

   Millä tapaa kasviruoan syönti on mennyt överiksi? Nyt puhutaan kuitenkin lihantuotannosta, joka on yksi suurimpia saastuttajia ja ilmastonmuutoksen edistäjiä. Oma mielipiteeni on, että jokainen lihansyöjä tekee itsekkään päätöksen evätessään tulevilta sukupolvilta mahdollisuuden hyvinvoivaan elinympäristöön. Minusta sen sijaan luomuruokabuumi on se överiksi mennyt, sillä nykyisessä muodossaan ”luomu” ei ole millään tapaa tieteellisesti parempaa.

 • Saara
  Posted at 13:48h, 31 elokuun Vastaa

  Ihme fanaatikko ja haastaja tuo lääkäritäti, kaikenlaisia höyrypäitä sitä otetaankin lääkikseen sisään (jos edes on sisään päässyt). Muutkin haukkujat hävetkää, teette vain itsestänne pellen! Hyvä Linda, äänestin sua blog awardseissa :)

  • Elina
   Posted at 16:15h, 31 elokuun Vastaa

   Mitä tarkoitat, jos edes olen päässyt sisään? Aika hyvin taisin fysiikkaa höyrypäissäni laskea kun sisään pääsin ;) Ja ei kyllä hävetä :D en ole haukkunut mitään, Lindahan tässä haukkui.

   • linda
    Posted at 17:46h, 31 elokuun Vastaa

    Haukuin missä kohtaa ? (:

 • Jani-75
  Posted at 16:43h, 31 elokuun Vastaa

  Anteeksi mitä juuri niin kaikkien pitäisi olla kasvissyöjiä tai ituhippejä lisäksi ydinvoimavastustukselle,turkistarhauksen vastustamiselle lihansyönnin vastustamiselle ei löydy täältä ymmärystä joku keksii jotain niin se on hienoa olla mukana ns. trendikäs. Jo ihmisen hampaat kertoo,ettei olla porkkanan purijoita eli kohtuus myös kasvisten syönnissä.

  • anteeksi mitä
   Posted at 08:34h, 02 syyskuun Vastaa

   Kannattaa selvittää faktoja ennen kuin alkaa huutelemaan :D Itsekin olin vielä pari vuotta sitten vannoutunut lihansyöjä, kunnes tajusin ettei tämä kosketa ainoastaan omaa napaani. Olen myöskin ydinvoima-alalla ja olen hyvin tietoinen siitä, että kyseessä on puhtain ja vähäpäästöisin energiantuotantomuoto, kun huomioidaan koko elinkaarikustannukset. Ydinvoimavastustajat voisivat opiskella pari vuotta alaa ennen kuin alkavat meuhkoamaan.

   • anteeksi mitä
    Posted at 08:36h, 02 syyskuun Vastaa

    ja siis tosiaan elinkaaripäästöt ei kustannukset…

  • Noora
   Posted at 23:09h, 02 syyskuun Vastaa

   Tää ”ihmisen hampaat” kommentti on aika hupaisa argumentti. Verrataanpa ihmisen hampaita oikeiden lihansyöjien hampaisiin;
   http://i.imgur.com/sqbWb67.jpg

   Joo, ja kynnet kans on meiltä ku suoraan petoeläimiltä. ;)

 • Hama
  Posted at 22:56h, 31 elokuun Vastaa

  Hei.
  Tästä blogien kommentoinnin vaikeudesta ja väärinymmärryksien määrästä vois joku tehdä vaikka väitöskirjan 😉. Lääkäritädin kommentin viimeisestä lauseesta voi kyllä äkkiä saada arvostelevan käsityksen Lindaa kohtaan, samoin Lindan Lääkäritädille vastineen vika lause olis kannattanu jättää pois… Mutta olisko osapuolet loukkaantuneet toisilleen, jos kommentti olis sanottu kasvotusten? Ehkäpä ei. Niin paljon merkitystä äänen painoilla jne. Bloggaaja kirjoittaa itsestään ja meille lukijoille muodostuu ’kuva’ bloggaajasta. Hänestä tulee jollain lailla tuttu, vaikka kuinka ymmärrämme, ettemme tunne ihan oikeasti. Ja sen ’kuvan’ mukaan olettaa miten kommentin voi muotoilla ja yllättyy kun bloggaaja loukkaantuu. Joka on sinänsä ymmärrettävää, kun hänelle taas kommentin laittaja ei tunnu mitenkään ”tutulta”. Tämä on nyt sekavasti muotoiltu, mut toivottavasti edes sinä Linda ymmärrät mitä ajan takaa… Ja kun nyt aloin ”filosofoimaan”, niin jatketaan… Sinä, Jani -75, olisit myös voinut ajatella kannattaako laittaa noin provosoivaa kommenttia ja avata uutta ”kiistelylistaa” kommentoijien välille.

  Mukavaa syksyä Lindalle ja koko lukijafanikunnalle! Eiköhän täytetä tämän postauksen loppu positiivisilla kommenteilla! Kuka haluaa olla eka?

  • linda
   Posted at 23:37h, 31 elokuun Vastaa

   Aivan oikeassa olet . Usein on ongelma kun ei näe ilmettä eikä kuule äänensävyä, jolloin asia on helposti väärin tulkittava (:

 • Satu
  Posted at 15:06h, 02 syyskuun Vastaa

  ”Hei, minua kiinnostaisi nuo liikuntaravitsemuksen opinnot. Kävitkö jonkin perusopintokokonaisuuden niistä vai ihan jonkin tutkinnonkin, tai ylipäätään monen opintopisteen verran?”

  Olisin myös kiinnostunut, sillä pohdin kovasti avoimen opintoja tälle syksylle aloitettavaksi.

  • Kata
   Posted at 22:56h, 02 syyskuun Vastaa

   Muakin kiinnostaa kuinka monta opintopistettä suoritit :)

  • linda
   Posted at 23:34h, 02 syyskuun Vastaa

   Moikka! Avoimessa 30 op verran, mitkä vaaditaan FISAFIn koulutukseen :)

 • ilari
  Posted at 02:15h, 11 lokakuun Vastaa

  eli kun aloin meittimään sitten vähävaraisempia niin esim oliko tuolla intiassa yhessä temppelissä kaikki kävi safkaas kolem lämminta ateriaa päivässä ja sit se ruoka onkin terveeliistä niin taas yhteiskutna säästää hienosti fuanttu se et myhemmin sairaalasetä maksaa enemmän :)

 • ilari
  Posted at 02:17h, 11 lokakuun Vastaa

  Pyrin aina valmentamaan asiakkaan ulos valmennuksesta
  siis takotikki toi sitä et tilanteesta tulee luonnolinen? ja sit se sujuu sillain noh luonnostaan ja tulee välitön fiilis? :)

 • ilari
  Posted at 02:18h, 11 lokakuun Vastaa

  https://www.youtube.com/watch?v=A4GhUglZ5NU
  loop troop kertoo kyl paljon

 • ilari
  Posted at 02:24h, 11 lokakuun Vastaa

Post A Comment