Diabeteksen unelma.

”Mä en pysty tähän” oli tänään mantra jonka päästin noin kymmenen kertaa muutaman tunnin Linnanmäki vierailun aikana. Tämä pakonomainen ja paniikkimainen lauseen toistaminen johtui järjettömästä ampiaisten määrästä! Tottakai, paljon makeaa ja ruoan tähteitä jokapuolella, kukkien ja puiden lisäksi.

IMG_2292

Mä olen aina pelännyt ampiaisia, mutta mun ensimmäisen kisadieetin aikana sain jonkinlaisen trauman näistä piikikkäistä kavereista. Olin aivan kisadieetin lopulla vetämässä porrastreeniä, kun yhtäkkiä mun kimppuun hyökkäsi parvi ampiaisia. Muistan miten huidoin paniikissa kaulastani, naamastani ja käsistäni amppareita pois, mutta ne vain pysyivät siinä kuin liimatut. Sainkin piston käteeni josta seurasi hillitön paniikkikohtaus. Pelästyin niin paljon, että tilanteen jälkeenkin yritin vähintäänkin viiden minuutin ajan lopettaa hysteeristä itkemistä ja tasoittaa hengitystäni. Itse pistäminen ei niinkään haitannut, vaan yhtäkkinen agressiivinen hyökkäys pelästytti. Pelkäsin, että ampiainen pistäisi minua esimerkiksi kurkun lähelle.

Silloin oli jo sen verran kylmä ja syksyinen sää, että ampiaiset olivat todella nälkäisiä ja sen vuoksi agressiivisia. Jokapäivä sai Facebookista lukea hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden uhrien kertomuksia ampiaisten kummallisesta ja agressiivisesta käytöksestä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Halusin kuvata hattaran kanssa muutaman kuvan ja sehän ei ollut ollenkaan hyvä idea. Hattara käteen ja välittömästi kymmenen ampiaista perään. Ampparit ilmeisesti rakastavat sokeria, en usko että ne musta mitään muuta halusivat. Ainoastaan palan tuota sokeripilveä itselleen. Vaikka kuinka yritin rauhoittua ja pysyä paikallani, niin jostain solumuistista pinkaisee välittömästi paniikki kun ampiainen lähestyy. Tiedän itsekin että se panikoiminen ja huitominen ainoastaan pahentaa tilannetta, mutta en vain pysty olemaan paikallani kun ampiainen pörrää ja kiehnää ympärilläni.

13620831_10153762940770794_7118930516724527185_n

No, loppu hyvin kaikki hyvin. Mä sain mun hattaran ja kuvat ilman yhtäkään pistosta.

Salaisuutena voin paljastaa, että vaikka kuvien perusteella ei uskoisikaan, niin näiden kuvien jälkeen meni mun hattaraT parempiin suihin, (kyllä, monikossa, sillä ensimmäinen suli jo ennen kuin kuvaus spotti löytyi…) koska en itse pidä hattaran mausta, enkä koostumuksesta, enkä varsinkaan siitä olosta mikä siitä seuraa. Kunnon diabeteksen unelma. 😀

Linnanmäki on muutenkin aivan horror, kun miettii ruokailumahdollisuuksia. Muutamasta paikasta taisi saada hampurilaisten ja ranskalaisten lisäksi jonkinlaisen salaatin, mutta muuten tuo paikka pursusi sokeria, rasvaa ja höttöhiilaria. Teki ihan pahaa viattomien lasten puolesta, sillä en usko että monikaan lapsi ymmärtää mitä suuhunsa laittaa, mä ainakaan nähnyt asiassa mitään ongelmaa nuorena ja tietämättömänä. Jos mulle tuli huono olo jo muutaman hattarapalan jälkeen, miten mahtaa 30 kg lapsi reagoida tuohon sokeripommiin? Ei mikään ihme, että linnanmäkeä säestää lähes loputon itku-raivo-potku-huuto ja joka toinen lapsi kiukuttelee niin, että kitarisat vain heiluvat kun sokerihuuma laskee ja väsymys iskee.

Mä en todellakaan rupea paasaamaan blogiini siitä, miten lapset tulisi kasvattaa, vaan siitä, että aikuisten tulisi aina muistaa ketä lapset katsovat ylöspäin ja mistä he oppivat elämäntapansa. Aikuisilta ja nimenomaan omilta vanhemmilta tietenkin. Silloin tällöin tivolissa herkuttelu tai karkkipäivä on ihan ok, kunhan herkuttelu ei ole jokapäiväistä ja ruokavalio koostu roskaruoasta. Lapsilta löytyy nykyään jo valtimotaudin riskitekijöitä ja kakkostyypin diabeteksen oireita: paastosokeri ja veriarvot ovat koholla ja insuliinieritys häiriintynyt. Lapsella saattaa olla rasvamaksa, iho-oireita sekä tuki- ja liikuntaelinongelmia. Euroopassa lasten liikalihavuus on jo epidemian mitoissa, eikä loppua näy. Jo joka neljäs murrosikäinen suomalainen lapsi on ylipainoinen. Lapsiakin huolestuttavammalta vaikuttaa aikuisten tilanne. Muutama karkki ei välttämättä silloin tällöin kenenkään lapsen ruokavaliossa tee vahinkoa, mutta jos äiti vetää esimerkilisesti kaksin käsin vieressä hampurilaisia, ranskalaisia ja sokerihillo-kermavaahto-lettuja kokiksella, niin saattaa lapsen hyvinvointiin ja ylipainoon löytyä syy lähempää kuin uskoisikaan.

Vaikka mua ei lapsena kielletty tai pakotettu mihinkään ruokailuun tai ruokavalioon liittyen, niin mun äiti on aina tehnyt ihan hemmetin hyviä salaatteja sekä kotiruokia ja olenkin pienestä pitäen kasvanut kasviksia rakastavaksi salaatti-hedelmä monsteriksi. Jo vaippaikäisenä pyysin meidän kreikan mummua tekemään mulle salaattia, vaikka tarjolla olisi ollut herkullista pitaa. Mulla menee normaalisti päivässä vähintään muutama kurkku, yksi jäävuorisalaattikerä, 200g tomaatteja plus kaikenlaista muuta porkkanaa ja vihannesta. Mä väitän, että mulle on itsestään selvää että syön paljon kasviksia, hedelmiä ja kotiruokaa, koska niin meillä on aina tehty lapsuudessakin. Syön kunnon ruokaa, hedelmiä ja kasviksia niin paljon, ettei mulla edes jää tilaa karkille tai roskaruoalle mun mahalaukkuun. 😀 Ei ihme, että mun valmennettavat ja fitnetin asiakkaat tuskailevat aina ruokien määrää.

"kun mä en edes pidä tästä hattarasta"

”kun mä en edes pidä tästä hattarasta”

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – mä en edes tykkää tästä hattarasta.


38 Comments
 • Rista
  Posted at 23:14h, 25 heinäkuun Vastaa

  Hyvä teksti ja täyttä asiaa. Korjaisin kuitenkin yhden kohdan tekstistäsi, eikö diabeteksessa insuliinin eritys laske, eikä lisäänny? 🙂

  • linda
   Posted at 23:38h, 25 heinäkuun Vastaa

   Hyvä pointti, korjasin sen häiriintyneeksi, koska myös kohoaminen johtaa terveysongelmiin 🙂

 • Nea S
  Posted at 23:16h, 25 heinäkuun Vastaa

  On kyllä ihan tuskaa yrittää löytää mitään kunnollista syötävää tuolta! Tosin toivon, että tuo huvipuistopäivän roskaruoka-annos on juurikin harvinainen erikoisuus, ainakin meillä ollut ihan lapsesta asti sellainen kerran kesässä -juttu.

  Mutta muuten aiheesta; näin kaupan kassalla työskennellessä oon oikeasti järkyttynyt mistä suomalaisten perheitten ravinto koostuu.
  Näin lapsettomana en tietenkään osaa sanoa onko se arki oikeasti niin kiireistä, ettei ruuanlaittoon ole muka aikaa, jonka vuoksi kassahihnat täytetään eineksillä. Lihapullapaketteja, ranskalaispusseja, nakkeja, valkoista leipää, hilloa, vanukkaita ja jugurtteja ja listaa voisi jatkaa saman linjan mukaan ties kuinka pitkäksi. Ainoat hevituotteet hihnalla ovat tuorekurkkua ja tomaattia leivän päälle jos edes niitä.
  Mua oikeasti surettaa niin paljon tällaiset, kun useimmissa tapauksissa mukana olevat lapsetkin ovat jo selvästi ylipainoisia noin 10-vuotiaina ja alle.
  Kerran eräs tällaisen perheen lapsi pyysi saada siitä kassalta vielä suklaapatukan, niin vanhemmat alkoivat sättimään miten nyt laihdutetaan kun olet noin lihava. Pienelle lapselle! Ja silti kassahihna täynnä valmisruokaa:( Onko siitä oikeasti tullut niin normaalia ravintoa ihmisille??

  • linda
   Posted at 23:39h, 25 heinäkuun Vastaa

   Jep ! Yhtään sen erityisemmin kenenkään ostoksia kyttäämättä olen itsekin laittanut saman asian merkille. :/

  • Frida
   Posted at 00:07h, 26 heinäkuun Vastaa

   Mä olen huomannut saman! Ihan kamalaa mun mielestä ku kotiin ostetaan kauheat määrät p*skaa :O sit ku mulle joskus tulee lapsi niin aioin kaikin keinoin yrittää opettaa niitä terveellisiä elämäntapoja ja keinoja löytää hyviä terveellisiä ruokia ! Tottakai välillä voi ostaa eineksiä mut se että se tulis mun jokapäiväiseen elämään niin ei ikinä! Kotiruoka kunnollisista aineksista ja tuoreista vihanneksista on parasta! Tulipa paljon tekstiä mut muakin tää asia on vaivannu pitkään, ja siis ei pelkät einekset muutkin ruokavalioon liittyvät asiat mut voisin paasata näistä vaikka kuinka pitkään mutta ehkä en kuitenkaan 😀 yritän ainakin opettaa lähimmäisiä mikä ruoka on hyvä ja mikä ei ku monella on perustieto niin hukassa. Ei mitään tietoa, mietyttää välillä et onko edes käyny koulussa ku ei tiedä mikä on hiilari 😀

   • linda
    Posted at 00:35h, 26 heinäkuun Vastaa

    Onneksi nykyään ollaan jopa enemmän kartalla, koska internetin, blogien ynm. fitness boomien ansiosta tietoa on tulvillaan netissä. Tosin niitäkin tulee lukea kriittisesti ja etsiä se oma tie tasapainoon, mutta olette aivan oikeassa.

 • eshesh
  Posted at 01:07h, 26 heinäkuun Vastaa

  Huomasin saman viime kesänä Linnanmäellä: olen vilja- ja kananmuna-allerginen, joten roskaruoka sillä tavalla aika harvinaista herkkua mulle (ranskalaisia tms lukuunottamatta, monissa ristikkoperunoissakin vehnää), joten melkein mitään syötävää ei löytynyt. Frendit menivät johonkin raflaan syömään mistä taisi saada yhtä salaattia, joten otin sitten sen. Ei ollut hyvää ja varmaan puolet kalliimpaa kuin kavereiden burgeriateriat ja tietysti salaattia oli supervähän. Ei jatkoon…

  • linda
   Posted at 01:11h, 26 heinäkuun Vastaa

   Joo itsekin katselin vierestä kun seuralaiset veti makkaraperunoita 😀 kotiin syömään !

 • Meri
  Posted at 06:27h, 26 heinäkuun Vastaa

  Mä oon kasvanut maalla ja aika paljon mummon pöperöillä, eli ei mitään oikomista ruuan suhteen 😀 Sellasen kauheen sokerikorpun sai jos teki mieli makeaa 😀 Lähin roskaruokapaikka oli reilun 100 km päässä. En oo ikinä välittänyt roskaruuasta tai leivoksista enkä oikein karkeistakaan ja uskonkin että juuri tuo lapsuus siihen vaikuttaa.
  Nyt aikuisena ja lapsellisena täällä pk seudulla asuessani kuulen tooooodella usein vanhemmilta että he eivät kerkeä ei jaksa tehdä ruokaa, tai mä en anna mun lasten nauttia elämästä kun en anna kalapuikkoja/kaupan lihapullia/karkkia/pullaa jne. Siis mitä helkkaria, mun lapset on aivan tyytyväisiä ilman viikottaista tai jopa päivittäistä sokeripommia KOSKA EIVÄT OLE OPPINEET SITÄ SAAMAAN. Kaupassa kävellään ilman ongelmia karkkihyllyn ohi eikä kertaakaan ole muksut kysynyt, saisko. Ne syö herkkuinaan banaania ja rusinoita 😀 käytiin nuoremman kanssa ekaa kertaa mustikassa ja voi sitä riemun määrää kun pääs syömään itse keräämiään marjoja.

  Joo meni vähän tunteisiin toi sun teksti hahah! Mutta ehdottamat olen siis samaa sieltä, kyllä se kotoo lähtee minkä vanhana taitaa 😉

  • linda
   Posted at 14:07h, 26 heinäkuun Vastaa

   mulla myös sama, että Merikarvialla varsinkin kesäisin ruoat tulee melkeinpä mummolan omasta kasvihuoneesta ja pellosta. Stadissa on todella eri meininki. Meillä käytiin ehkä 1-2 x vuodessa hampparilla, jos eksyttiin poriin . Se oli todella erityistä ja spessua, että käytiin ulkona syömässä. Jossain vaiheessa, kun vähän vanhennuttiin, käytiin kerran viikossa perheen kanssa kunnon ravintolassa syömässä ja meitä kasvatettiin sitäkin kautta oikeaan ruokaan, jos siitä jonkinlaista elämystä etsi.:)

 • EK
  Posted at 09:00h, 26 heinäkuun Vastaa

  Ihan pakko näin perheellisenä tähän kommentoida. 🙂
  Nuo huvipuistoruokailut näen sellaisina kerran kesässä tapauksina eli jos tuolloin syö vaikka ranskalaiset niin ei se maailma siihen kaadu…varsinkin, jos ruokailut on noin muuten ihan kunnossa. Meillä lapset ovat vielä sen verran pieniä, että nuo huvipuistot eivät ole vielä heidän juttunsa, mutta eläintarhassa kävimme ja sinne otimme omat eväät mukaan (ettei tarvitse jonottaa jne.) Mutta kyllä tosiaan voisi olla vaikka jotain salaattibaareja huvipuistoissa.

  Meillä suositaan tavallista kotiruokaa. Salaatteja, kasviksia ja/tai hedelmiä on joka aterialla. Pyrin opettamaan lapsille sellaiset hyvän ruokailun ”peruspilarit” , joista voi myös sillon tällöin poiketa. Meidän kauppakassissa on joskus esim. nakkeja ja kalapuikkoja, mutta mielestäni jos ruokailutavat ovat noin muuten kunnossa niin satunnaiset nakkikastikkeet eivät hetkauta. Ja let’s face it, joskus lapsiperheessä täytyy saada lapsille nopeasti jotain ruokaa niin kyllä puolivalmiit einekset (esim. lihapullat tai valmis makaronilaatikko) ovat parempi vaihtoehto kuin vanukkaat, karkit, sipsit tai pikaruokapaikasta haettu hampurilaisateria.

  Ja mitä tulee vielä ihmisten ostoksiin niin voi myös olla, että kasvikset sun muut on ostettu vaikka torilta tai sitten jostain toisesta kaupasta tai vaikka kasvatettu itse (näin siis meillä näin kesäisin 🙂). Eli pointtini on ehkä se, että aina ei pysty päättelemään koko asiaan yhden ostoskärryn perusteella.

  Mutta joo, olette ihan oikeassa, että paljon on sellaisia perheitä, joissa käytetään todella paljon pelkkiä eineksiä, herkkuja sekä roskaruokaa. Ja se mikä on mielestäni hälyyttävää on se, että ihmisistä tulee ns. uusavuttomia eli ei osata tehdä enää itse ruokaa ja siitä syystä ostetaan niitä eineksiä. Lapset oppivat ruokailumallit pienenä ja niitä voi olla vaikea muuttaa. Ja jos alle kouluikäinen lapsi on selkeästi ylipainoinen niin kyllä syy siihen yleensä löytyy vanhempien/perheen ruokailutavoista sekä yleisestä liikkumattomuudesta (ei arkiliikuntaa saati sitten liikuntaharrastuksia).

  • linda
   Posted at 14:05h, 26 heinäkuun Vastaa

   Jep, niinkuin kirjoitin, en missään tapauksessa paheksu erikoistilanteita, kuten huvipuistossa karkkien tai synttäreillä kakun syömistä, kunhan muuten arki on tasapainossa ja ruokailut kunnossa 🙂

 • Tyttönen
  Posted at 09:03h, 26 heinäkuun Vastaa

  Hyvä kirjoitus. Itse olen kiinnittänyt huomiota kummipoikani ruokavalioon ja olen huolissani. Äitinsä syö joka päivä sipsiä, keksiä ja karkkia, mutta on kuitenkin hoikka. No tämä pikkupoika on oppinut samat ruokatavat äidiltään ja aina kun olen nähnyt niin syö suklaata, mäkkiruokaa, sipsiä.. Ja eineksiä. Nirsoilee tavalliselle ruualle. Miksi edes neljävuotias tietää mitään mäkkiruuasta? Itse olen ollut ylipainoinen ja omille lapsilleni tulevaisuudessa syötän kyllä kotiruokaa ja kerran viikossa namipäivä ja kohtuudella. Tästä samasta aiheesta mistä kirjoitit, tulisi puhua paljon enemmän.

  • linda
   Posted at 14:04h, 26 heinäkuun Vastaa

   Kommenttien perusteella näköjään pitäisi! todella surullista!

 • Hertta
  Posted at 10:04h, 26 heinäkuun Vastaa

  Täyttä asiaa! Työskentelen lastenvahtina ja viimeksi eilen jouduin kauhistelemaan perheen jääkaapin sisältöä. Pakastepizzoja, valmisruokia, vanukkaita, sokerijogurttia, valkoista leipää… Eikä kasviksia nimeksikään! Tekee pahaa tarjota lapsille näitä mutta minkäs teet kun vanhemmat ovat niin käskeneet ja ruoat ostaneet… Eikä tämä valitettavasti ollut ainoa kerta kun lasten ruokavalio on minua kauhistuttanut.

  • linda
   Posted at 14:03h, 26 heinäkuun Vastaa

   Aikamoista. :/ Taitaa olla isoin ongelma nimenomaan nuo lapsiperheet!

 • Julia
  Posted at 10:40h, 26 heinäkuun Vastaa

  Moi, nyt menee ehkä vähän niuhottamiseksi, mutta kohta 20 vuotta ykköstyypin diabetesta sairastaneena tuntuu suoraan sanottuna aivan paskalta että tuosta 2-tyypin itseaiheutetusta diabeteksesta saadaan jotenkin meidän molempien tyyppiläisten ongelma kun puhutaan vain ”diabeteksesta”.
  1-tyyppi on sairaus, jonka syntymisen syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta se ei ole todellakaan sama asia kuin tämä ”lihavien ongelma” – diab 2 on TÄYSIN itseaiheutettu tauti. Ykköstyypissä haima lopettaa insuliinin erityksen kokonaan- usein lapsena/murrosikäisenä, ja taas kakkostyypissä läskisoluihin ei enää imeydy koska niitä on niin PALJON elämäntapojen ja huonon ruokavalion/liikunnan puutteen takia. Olis kiva jos joskus joku toteaisi senkin 😀 ykköstyyppiläisissä on todella kovakuntoisia ihmisiä, sairaus ei välttämättä aiheuta mitään lisätoimenpiteitä jatkuvan lääkityksen lisäksi elämään.

  On joskus hauska selitellä jollekin ääliölle että miksi olen näin kovassa kunnossa ja mulla on diabetes.. Hohhoiijakkaa.

  Ja sori jos jollain pullamössöllä menee nyt ruoka väärään kurkkuun, mut jos mulla olis mahdollisuus parantua OMILLA elämänvalinnoilla sairaudesta niin mä todellakin tekisin sen. Että herätys 2-tyyppiläiset…

  T. Vakkarilukija

  • linda
   Posted at 12:06h, 26 heinäkuun Vastaa

   Joo mulle tämä nyt on täysin itsestäänselvä asia, ymmärrän kyllä että tosi turhauttavaa jos jengi ei näiden eroa ymmärrä. Se nyt on taas ihan yleissivistyksen puutetta !

  • Henna
   Posted at 13:13h, 26 heinäkuun Vastaa

   WORD! Varsinkin tuo viimeinen kappale osui ja upposi, olen miettinyt ihan samaa!

   T. toinen itsestään huolta pitävä tyypin 1 diabeetikko

 • Petra
  Posted at 12:27h, 26 heinäkuun Vastaa

  Ihan vaan näin diabeetikkona pakko sanoa, että se hattara tuolla on se pienin paha 😀 yhdessä hattarassa on n. 1-2 sokeripalaa, eli hiilareissa 10-20hh. 🙂 Siinä on niin jäätävästi sitä ilmaa josta sitä kokoakin sit tietysti tulee.

  • linda
   Posted at 14:03h, 26 heinäkuun Vastaa

   Joo, sweet but mostly air 😀

 • Viivi R
  Posted at 15:53h, 26 heinäkuun Vastaa

  Muistan kun oltiin yläasteen vikalla luokkaretkellä lintsillä ja koska en roskaruokaa halunnut syödä jouduin yli parikymppiä pulittamaan salaatista kun muut söi ainakin puolet halvemmalla 😀

  • linda
   Posted at 16:33h, 26 heinäkuun Vastaa

   No kiva 😀

 • K
  Posted at 17:45h, 26 heinäkuun Vastaa

  Mun äiti on kokki ja innokas tekemään töiden ohessa myös kotona ruokaa ja siks meillä onkin syöty lähes aina itsetehtyä kotiruokaa. Toki poikkeuksia on välillä ollut, että on syöty valmis kalapuikkoja yms mutta suurimmaksi osaksi itse valmistettua kotiruokaa. Muistan lapsuudestani sen, että kaikilla kavereilla oli lauantaina aina karkkipäivä. Heille käytiin aina ostamassa karkkipussi. Meidän perheessä tällaista tapaa ei ollut. Jos teki mieli karkkia, niin sitä haettiin. Mutta koskaan ei tehnyt mieli, eikä tee nykyäänkään. En valehtele jos väitän ostaneeni karkkia viimeksi 10 vuotta sitten 😄 Jos herkuttelen, tykkään tehdä sen ennemminkin hyvän ruoan merkeissä ravintolassa tai vaikka kotona tortilloja tehden. Mutta kyllä sipsit ja karkit uppoo jos niitä on tarjolla, itse en niitä pelkästään omaan herkutteluun ostaisi 😄 Veikkaan että tää tyyli juontaa siitä, että mulle ei oo tuputettu karkkia joka ikinen lauantai vaan oon saanut nauttia hyvästä ruoasta!

 • Janni
  Posted at 11:40h, 27 heinäkuun Vastaa

  Pitäisiköhän sun pyytää joku vieraileva asiantuntija kirjoittaa kansanterveysongelmista?:) Joku terveysalan koulutukseen omaava? Perus bloggaajan kirjoittamana tosi kiva lukea, mutta kun jengi lukee nuo samat jutut jo esim . Iltasanomien terveysosiosta 😀

  • linda
   Posted at 12:09h, 27 heinäkuun Vastaa

   Jos mä joskus alan kansanterveysongelmista luennoimaan niin toki 🙂
   Sen verran niitä itsekin opiskellut, että sivulauseessa voi niistä muutaman faktan mainita 🙂 Todella monille edes ne eivät ole selvillä.

 • Ella
  Posted at 21:54h, 28 heinäkuun Vastaa

  Meillä on kans kotona opetettu syömään monipuolisesti vihanneksia ja aina oli ruoan kanssa jotain vihreää. Mun poikaystävän kotona ei oo ikinä tarjottu mitää vihanneksia ja se syöki korkeintaan kurkkua jos joku pilkkoo valmiiks.. Jos ollaan anopilla syömässä ja ruokana on makaraonilaatikkoa niin sitten on vaan sitä. Ihmettelen joka kerta asiaa vaikka en sitä ääneen tietty sanokkaa! Lautasella kuuluu olla salaattia 😀

  • linda
   Posted at 00:23h, 30 heinäkuun Vastaa

   Joo ahdistava ajatus ruoasta ilman vihreää 😀

 • ilari
  Posted at 14:28h, 11 lokakuun Vastaa

  tossa sun ekassa kuvassa vaik ei tumaks voi sanoo selalnen clintti katse ja silmät sirillään . tuli taas tosta lintstä mieleen kelaa mikä siellä on perseellään siis et kolme vee lapsii tai sen ranneke on saman hintanen kuin aikuisella ei mitään järkee kun eihän se pääse puoliinkaan laitteisiin

 • ilari
  Posted at 14:29h, 11 lokakuun Vastaa

  toi on kyl totta mitä sanoit et välillä jostain sanasta tulee sellanen vittumainen korvamato ja sitä ei saa aina keskeytettyy ja sit tulee se et ei vittu käännynkö mut sit taas jos blanssissa on niin tulee se rauhotu ny . mut ku se mieli josksu vielläkin säntäilee 🙂

 • ilari
  Posted at 14:32h, 11 lokakuun Vastaa

  siis tiiäks mä en niinkään pelkää sitä pistosta mut vituttaa odotta et pistäis nyt sitten niin pääsee siitäkin odotuksest akun se saa sit jännitymään koska se isku tuleee.

 • ilari
  Posted at 14:34h, 11 lokakuun Vastaa

  mun mielest kyl pehmis on parempi tiiäks kun sitkun o nfiilsitä niin haluaa jo mennä laitteisiin mut sit on iso törsä veil kädes ja kun ei haluu mitään heittää ylensä hukkaan ilman et tulee kadutus tuhlailusta 🙂

 • ilari
  Posted at 14:37h, 11 lokakuun Vastaa

  sä tosiaan anutit tosta hattarasta kaikesta pörräämsiestä huomilmatta toi kuvasarja oli just hyv ä:D

 • ilari
  Posted at 14:45h, 11 lokakuun Vastaa

  toi on kyllä totta ja ne hampaprit on tehty jollain muffinssi muotilla kin ja ranut mitattu desi mitalla ja siin se nälkä ees lähe. omat evääthän tuola pitäis olla kyll

 • ilari
  Posted at 14:46h, 11 lokakuun Vastaa

  mä oon ihan samaa mieltä noist hattaroista yhen haukun pystyy aina sillon tällöin maistamaan mut sitten ei enmpää kyl se pehmis vaan vie

 • ilari
  Posted at 14:50h, 11 lokakuun Vastaa

  totta kotiruuasta tulee paras fiilis ku sekin oikeesti nopeesti tehty ja välil sortuu sit muka helppouteen viak ei ti vie kauaa aikaa ja siit tulee itelle se et on tehty fiilis vaikka en mikän ramsay olekkaan ruuan laitossa. mut toi karkki juttu on paha tykkää tosi paljon karkeist kyl ja välil on se fiilsi et pitsaa voisi syödä aina mut siihenkin kyllästyy monipuolisuus on kyl hyvä aina se ei natsaa ja siitäkin tulee se väsy . porkkaaa on kiva popsii kyl

 • ilari
  Posted at 14:53h, 11 lokakuun Vastaa

  mut tossa vikassa tai toka vikasa kuvassa oot kyl saannut jsut sen ilmeen et kyllä maistui ku tiiäks jos joku masituu oikeen hyvälle siitä tulee kasvoilel se et nam fiilis ja se tulee heti suusta 🙂

 • ilari
  Posted at 14:55h, 11 lokakuun Vastaa

  mikä on sun suosikki ruoka jos teet itte ruuan sisi lämpimän? noh itelel se perus makraooni laatikko ja pasta kastike

Post A Comment