New family member sekä treenipäiväkirjani.

Heippa!

Tänään olin taas heppailemassa ruotsalaisen ystäväni Mariannen sekä erään britti naisen kanssa. Laukkailtiin pitkin maastoja taas niin lujaa, että mulla oli ripsarit pitkin poskia valuvien kyynelten vuoksi.

Bahri oli taas niin täynnä energiaa, että ensimmäiset 30 minuuttia lähinnä pompittiin laukan-ravin- ja pukkien mixausta ja yritettiin löytää jokin tasapaino siihen eteenpäin menemiseen. Niin huvittavaa sekä jopa omalla tavalla liikuttavaa kun hevonen on niin innoissaan, ettei meinaa nahoissaan pysyä. Vaikka Bahri on haastava, niin se ei ole kuitenkaan millään tavalla ”tahallaan vittumainen” ratsastaa. Se vain yksinkertaisesti on niin vähän ratsastettu, nuori ja naiivi hömppä jolla on aivan liikaa energiaa ja intoa. Uskon että treenaamalla Bahrista saadaan mieletön ratsu.

12442771_10153466061020794_1972087137_n

Bahri vilkuilee kokoajan ympärilleen, ei osaa oikeen itse katsoa mihin astuu ja reagoi kaikkeen todella vahvasti. Silti se on mieletön ikäisekseen, 9- vuotias on kuitenkin hyvin nuori ratsu vielä. Voin vain kuvitella miten ihana se on vaikkapa 15 – vuotiaana, kun hieman rauhoittuu ja oppii.

Kaikista surullisinta on Bahrin järkyttävän huono kunto. Kun tultiin takaisin niin se lähinnä roikotti takajalkojaan ja raahasi niitä perässä.

Päätin tänään, että vuokraan Bahrin itselleni kun palaan 10.4 Suomesta takaisin ja alan ratsastamaan sillä niin usein kuin mahdollista, vähintään 4 x viikossa. Tällaista otusta ei raaski seisottaa. Maksan 300e kuussa siitä, että Bahri ruokitaan ja hoidetaan kun en ole paikalla, mutta se on kuitenkin käytännössä ”mun hevonen”, eli sitä ei esimerkiksi ilman mun lupaa anneta muiden ratsastettaviksi, mikä tuskin on mikään asia, koska Bahrilla ei kukaan muutenkaan koskaan ratsasta. :D Se on melkein 3 vuotta ollut ilman kunnon ratsastajaa, eli noin 6 – vuotiaasta päässyt satunnaisesti treenaamaan. Tällä hetkellä se tuntuu osaavan lähinnä joko laukata paikoillaan tai mennä täysillä. Sellainen kiva balanssi ja perus asioiden opettelu olis paikallaan. :D

Noh, nyt alotetaan sitten ja katsotaan miten nopasti saadaan poika kuntoon. Mielenkiintoista seurata miten nopeasti hevosen kunto kohoaa. :)

Omakin kunto on kohonnut kivasti. Vielä 3 viikkoa sitten kun alotin tosissani treenaamaan kunnolla, en saanut tehtyä kun just ja just 10 punnerrusta putkeen ja lenkki oli 30 minuuttia lyhyempi kuin se mitä nyt teen ja olin enemmän poikki vielä 3- viikkoa sitten. Lisäksi punnerruksetkin sujuu todella kevyesti ja fiilis on muutenkin kunnon suhteen hyvä. Jotain kiristymistäkin on havaittu ;)

Tällä viikolla tuleekin täyteen taas 4 x sali ( pakara-takareidet ja pakara – etureidet, olkapäät + hauis, olkapäät + selkä), 3 x aamuaerobinen/kuntopiiri, 2 x HIIT ja 2 x ratsastusta. Siinä on ihan kivasti tekemistä ja liikuntaa. Fiilis on mahtava! Tavoite olisi saada 5 x sali viikkoon ja vähintään 2 x HIIT treeniä tehtyä. Pudotin tällä viikolla edellisillä viikoilla tehdyt 4 x aamaerobista 3 x kertaan ja lisäsin muutaman HIITin, sillä Nikoa valmentava Dorian Yates laittoi Nikon tekemään HIITtejä ja mielelläni teen itsekin niitä jonkun seurassa ja vertaistukena.

b8e510af16c112bcd49f489b506f0831

Meillä on vielä tänään ja huomenna -15% fitnet.fi valmennuksista, joten nyt viimeistään on hyvä aika hommata ohjelma itselleen ja alkaa treenaamaan!

Kesään on vielä kuitenkin melkein 3 kk aikaa ja jos 6- viikon treenisuunnitelma tuntuu liian lyhyeltä niin blostistani löydät vinkin myös siihen, miten saat normaalin 6- viikon ohjelmasta rakennettua noin. 3 kk treenijakson, jonka aikana saat varmasti huikeita tuloksia ja kehitystä fysiikkaasi.

Jäsenyys sivuillamme kestää 3 kk ajan, jonka aikana saat käyttöösi:

 • Kysymys forumin, jossa päivystävät valmentajat vastaavat kysymyksiin
 • Keskusteluosion, jossa voit jakaa fiiliksiä ja kokemuksiasi, sekä keskustella muiden treenaajien kanssa
 • Liikepankin, joka sisältää kaikki treeniohjelmiemme liikkeet kuvattuina, spiikattuina sekä tekstitettyinä!

11885209_992581234163454_7816390831114545947_n

Muistakaa, että musiikki on todella olennainen osa treenaamista ja parantaa todistetusti 15% suorityskykyä treenien aikana. Me ollaan kehityelty yhteistyössä Sonymusicin ammattilaisten kanssa teille soittolistat, joissa on parhaimmat hitit ja treeneihin sopivat musat valmiina. Listoja päivitellään jatkuvasti, joten ärsyttäviä ”osaan soittolistan ulkoa” – hetkiä ei pääse tulemaan, vaan aina löytää uusia hyviä biisejä jotka vie treeneissä eteenpäin!

Listoilta löytyy kolme eri listaa:

 1. Linda Manuella – soittolista josta löydät mun henkilökohtaiset lempparit ja treenimusat!
 2. GYM – soittolista, josta löytyy saliohjelmiin ja salitreeniin sopivat musiikit, vähän raffimpaa meininkiä, jotta saadaan se rauta liikkumaan 😉
 3. HIIT – soittari, josta löydät HIIT treeneihin ja menevämpiin urheilusuorituksiin, kuten lenkkeilyyn sopivat biisit! Tempo on meiningin mukainen :)

12507367_10153313949160794_1861370628667974833_n

 


15 Comments
 • Helena
  Posted at 08:46h, 20 maaliskuun Vastaa

  Bahri kuulostaa aivan upealta tapaukselta. Itse olen aina ollut juurikin heikkona näihin muiden mielestä ”vaikeisiin ja vittumaisiin” hevosiin. Ei ole mitään parempaa kuin haasteellinen ratsastaminen ja se tunne kun saa vihdoin luotua kunnon yhteyden hevosen kanssa. Itse aloitin juuri työskentelyn laukkatallilla ja en malta odottaa sitä kun pääsen kaikkiin hevosiin tutuksi ja löydän niiden joukosta ne omat lempparit. Onnea matkaan teille Bahrin kanssa, ja toivottavasti päivittelet kuvia ja kehitystä matkan varrelta. :)

  • linda
   Posted at 14:50h, 20 maaliskuun Vastaa

   Joo sama homma täällä! Tosin Bahri on kyllä siitä inhottava että puree ja potkii minkä kerkeää ! 😂 Ihana työpaikka sulla !!!

 • Johku
  Posted at 14:54h, 20 maaliskuun Vastaa

  ”Vaikea ja vittumainen” hevonen ei ole mitään muuta kun huonosti koulutettu ja huonosti pidetty/ratsastettu. Ihmiset jotka pitävät tälläisistä hevosista, pitävät siis hevosista jotka ihminen on ensin heille pilannut.

  Nuff said.

  • linda
   Posted at 16:13h, 20 maaliskuun Vastaa

   No ei se ihan noinkaan mene että aina joku on pilattu. Tottakai esimerkiksi pureminen on merkki siitä,ettei hevonen a)kunnioita tai b) sillä on jokin muisto/kipu esim satulan laitosta ym. johon se reagoi,mutta hevosia on erilaisia. On ”left brain” ja ”right brain” hevosia jne. ihan niinkuin muissakin eläimissä on eri luonteisia tapauksia. :)
   Ja tässä kun on kyseessä itsepäinen , todella vähän ratsastettu ja koulutettu ori, niin tottakai se on vielä vaikea tapaus. Pelkkä sterilointi varmasti tekisi jo paljon rauhallisemmaksi hevosen. :D

  • Helena
   Posted at 03:54h, 21 maaliskuun Vastaa

   Omasta mielestäni ei ole yhtään yllättävää että esimerkiksi parivuotias koulutuksessaan kesken oleva hevonen on vaikea ja vittumainen. Hevoset ovat yksilöitä, ihan niinkuin ihmisetkin ja jokaisella on omanlaisensa luonne. Jotkut ovat ihmisläheisiä ja jotkut ei. Jotkut nauttii koskeutuksesta ja jotkut ei voi sietää että esimerkiksi niiden korviin kosketaan. Osa hevosista taas on niin täynnä energiaa, että eivät malta pidätellä innostustaan liikkeelle lähtiessä ja kaipaavat pientä irroittelua heti alkuun. Ei näissä tilanteissa ole useinkaan kyse siitä että ”ihmiset olisivat ne pilanneet”, vaikka toki niitäkin tapauksia maailmaan mahtuu aivan liian monta. Ihan samalla lailla osa meistä ihmisistä on älyttömän temperamenttisia ja osa lauhkeampia. Mielestäni hevosen pilaamista on enemmänkin se kun kaikki temperamentti yritetään väkisin kitkeä pois jotta saataisiin siitä toisten perässä kulkeva ratsastuskoulun poni.

 • Johku
  Posted at 07:35h, 21 maaliskuun Vastaa

  Hevosen kanssa oleminen ja sen kouluttaminen (joka jatkuu koko iän) ei pitäisi olla koskaan vaikeaa. Jos on, se tarkoittaa vain sitä että ihminen ei ole osannut valita oikeaa metodia vaan homma on viety liikaa epämukavuusalueelle. Hevonen, yksilöstä riippuen, on rauhaa rakastava eläin eikä harrasta vittuilua.

  Hevosen reaktiivisuus tms luonne-erot eivät tee hevosesta ”vittumaista”. ”Vittumaisia ja vaikeita” hevosia löytyy ainoastaan sellaisten ihmisten käsistä, jotka eivät ole kovin kokeneita eikä heillä ole mitään käsitystä siitä, mitä ovat tekemässä.

  Näin se vain on. Hevonen voi yksilönä olla haastavampi verrattuna johonkin toiseen hevoseen, mutta jos homma menee kamalan mahdottomaksi/rumaksi, on kyse ainoastaan käsittelijän taitamattomuudesta.

  • linda
   Posted at 10:13h, 21 maaliskuun Vastaa

   Ei kyse ole ainakaan tässä hevosessa mahdottoman rumasta, vaan pulppuavasta energiasta ja leikkisästä ”pikkupoikamaisesta” orista jolla ei ole kokemusta oikeen mistään :D

 • Spain
  Posted at 13:47h, 21 maaliskuun Vastaa

  9v hevonen ei kyllä enää ole ns. nuori vaan ihan aikuinen jo eikä pelleilyä voi laittaa nuoruuden piikkiin:) varsinkin kun kyseessä on ori eikä tamma joka on esim varsonut. Kouluttamaton ja vähän kiikutettu mutta ei nuori:)

  • linda
   Posted at 13:55h, 21 maaliskuun Vastaa

   Mun skaalaan on nuori , nuorin jolla oon ikinä ratsastanut :D et sen käytöksessä voi aistia sellasta ”vekkuli” meininkiä , mutta ehkä olen väärässä

   • Spain
    Posted at 15:02h, 21 maaliskuun Vastaa

    Ehkä mä ajattelen kilpailumielessä koska 7v hevoset kisaa jo ihan aikuisten kv luokissa. Eli 9v kilpahevosella saattaa olla jo 3 vuotta aikuisten luokista kokemusta ja 5 vuotta kilpailukokemusta. Espanjassa kuitenkin hevosia aletaan kouluttamaan viimeistään 3v niin 9v pitäisi kyllä olla jo ihan vanha tekijä :)

    Velkkulihan voi olla luonteeltaan vaikka vanhuskin:)

    Hienon näköinen heppa jokatapauksessa!

   • just sayin
    Posted at 16:08h, 21 maaliskuun Vastaa

    Sun skaalaan nuori ei merkkaa mitään :D vaikka kuinka kehut ratsastusuraasi, et näytä tietävän paljoakaan lajista. Ei hyvänen aika, ei 9 -vuotias ori ole nuori.

    • linda
     Posted at 16:18h, 21 maaliskuun Vastaa

     Joo siis omg ihan Salee :D

 • reetta m.
  Posted at 22:10h, 21 maaliskuun Vastaa

  Joskus tuntuu että eläintä inhimillistetään liikaa. Vaikea tapaus kertoo koulutuksen puutteesta, tai se on oire/trauma. Tottakai on eri luonteisia ja erilaiseen taipuvaisia jo ihan käyttötarkoituksen ja rotujenkin puolesta.

  Upean näköinen ratsu sinulla! Ja ihanaa päästä ratsastamaan noihin maisemiin.

 • Hevostäti
  Posted at 19:43h, 25 maaliskuun Vastaa

  Moikka Linda!

  En ole lukenut blogiasi säännöllisesti mutta tämä hevosasia sai minut kommentoimaan Kerron sinulle kokemukseni hevosenomistajana, sen tuomat huolet, surut ja ilot. Sinulla on tulossa haastava taival, hevosesi on jo 9 vuotias, kouluttamaton ori. Orin tavoite on päästä tamman lähelle ja silloin millään muulla ei ole väliä, joten mieti tulisko ruunaus kyseeseen. Haluat varmasti hevosellesi hyvät lihakset millä se voi tehdä hyvin mielin töitä? Muista että hevoselle on todella tärkeä että sinä rakennat hänelle oikeat lihakset. Tätä varten sinun on osattava ratsastaa sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa. Tällöin hevonen lähtee kantamaan itseään ja liike lähtee takaa koko selän läpi eteen. Hevonen tarvitsee tässä prosessissa hierojan kerta viikkoon ja kiropraktikon kerta kuukauteen. Kannattaa ensimmäiseksi varata aika eläinlääkärille joka tutkii hevosen(ethän halua ratsastaa kipeetä hevosta,hevosilla on korkea kipukynnys etkä välttämättä huomaa kun vasta liian myöhään). Katsoin että teillä on nyt jo ihan liian kovat kuolainvehkeet käytössä, kannattaa pyytää eläinlääkäriä tutkimaan hevosen suu ja jos se on kunnossa niin on sinun tehtävä saada hevonen totteleivaiseksi istunnalle, ei kovalle kuolaimelle. Itselläni on 180cm iso kuumakalle kenellä käytettiin ennen pelhameita, valmentajani laittoi muovisen nivelen ja opetti minua ratsastamaan hevonen juuri sisäpohkeella koko kehon läpi kohti ulko ohjan tukea, nykyään hevonen on höyhenkevyt suusta. Osaathan laittaa hevosen ruokinnan kuntoon lihasmassan kasvatusta varten? Kannattaa syöttää todella laadukkaita rehuja, andalusialaisille tulee nopeasti hyvät lihakset, kunha autat hevosta liikkumaan ja syömään oikein. Painoitan ettet luota kenenkää sanaan vaan tarkistutat vähintään hevosen jalat, selkärangan ja suun lääkärillä. Satulan sopivuus kannattaa myös tarkistaa ja hyvä kengittäjä on avain moneen asiaan. Hevosen pito ei ole helppoa, ainaki jos sinua oikeasti kiinnostaa että hevonen ei ole kipeä ja on elämänsä kunnossa. Kuullostan nipolta, mutta totuus on se ettei kovin moni tiedä mitä tekee ja tekee jatkuvasti kaiken väärin. Sitten ihmetellään kun hevonen hajoaa käsiin tai voi vaan huonosti.

  • Myy
   Posted at 20:57h, 26 maaliskuun Vastaa

   Hevostäti, puhut asiaa. Hevosen omistaminen vaatii paljon, mutta antaa kyllä hurjasti, kun siihen jaksaa panostaa ja on valmis kehittämään myös omia taitojaan koko ajan.

Post A Comment