Heikentynyt makuaisti ja ylipaino

Voi vitsi miten ihana aamupäivä täällä on ollut. Mulla oli lepopäivä aamutreenistä, joten tein töitä terassilla auringonpaisteessa. Lisäksi pestiin meidän terassi ja vähän touhuiltiin ulkona. Näyttäisi siltä, että oon jopa saanut brunaa tänään ja värini on hieman tummentunut. Ajattelin olla super ruskee tänä kesänä…. Mun ihonväri muuttuu lähinnä mustaksi jossain kohtaa. Pienenä aina vihasin sitä, koska mua kiusattiin asiasta, mutta nykyään rakastan herkästi ruskettuvaa ihotyyppiäni! 😀

12814306_10153422763495794_2869839074110977387_n

Suosin paljon värejä ruokavaliossani

Sitten itse otsikkoon. Aloin tänään pohtimaan sitä, miten erilaisia makuaisteja ihmisillä on. Minun makuuni rasvainen ruoka voi jonkun mielestä olla juuri sopiva, tai jonkun makuun liian suolainen voi olla minulle taas täydellinen.

Vaikuttaako makuaisti ylipainoon? Tutkimuksissa on todettu, että ylipainoiset lapset aistivat vähemmän eri makuja kuin hoikemmat lapset. Lisäksi heillä on hankalampaa erottaa eri makuja toisistaan. Tämä saattaa johtaa siihen, että tarvitsee suuremman määrän ruokaa, jotta saa tyydyttävän makuelämyksen.

Myös hormonit, kulttuuritottumukset ja myös jopa sukupuoli vaikuttaa makuaistiin. On todettu, että naisten makuaisti on herkempi kuin miesten.

12512260_10153422765950794_709700969203641954_n

Tältä näyttää kun meikäläinen on keittiössä.

Voiko makuaistia sitten kehittää? Mun oman kokemuksen perusteella voi!

Mä oon aina ollut aivan hullu kasvisten, vihannesten ja hedelmien perään. Jo pienenä meidän kreikan mummu teki pojille pitaa ja mulle ison salaatin, koska himoitsin salaatteja. Söin tomaatteja suoraan kasvimaalta ja itkin yöt mahakivusta. Jäävuorisalaatti on aina maistunut suoraan kerästä ja mun omenoiden syöntiin ei edes tarvitse mennä… We have a real problem there. Jos voisin, söisin vaikka sata omenaa päivässä ja eläisin niillä.

12472519_10153422763460794_8051749917753049604_n

Meillä on tietenkin kotona käytetty paljon Kreikkalaisen keittiön tapaan mausteita, juustoja, pastaa ja leipää. Leipää joka aterialla, juustoja spagetin sekaan ja kunnon kastikkeet ruokiin. Leipä toimii kreikkalaisessa keittiössä haarukan tukena ja ikäänkuin veitsenä. Olen siis tottunut mausteisiin ja kunnon tuhteihin makuelämyksiin. Toki meillä tehtiin kaikki alusta asti itse, enkä ole koskaan elänyt valmisruokien tai pikaruokien keskellä. Mummu lähetti aina paketillisen spagettia ja kokonaisia juustoja, joista saatiin tehdä kunnon ruokia. Meillä pakastepizzan puolikas oli harvinainen näky keittiössä, ja sipsejä sai aina kerran viikossa, enkä niistäkään oikeestaan edes pidä. Se oli vaan sellainen perhe juttu.

Toki kasvaessa ja omien rahojen kanssa tuli ostettua karkkia ja limpsaa kaupasta, enkä mä todellakaan oo laskenut kaloreita tai miettinyt asioita sen enempää ennen lukio-ikää. Tänä päivänä nuoret ovat internetin ansiosta hyvin tietoisia terveyssuosituksista, kaloreista, makroista. Tässä on hyvät- ja huonot puolensa. Nuorempina ollaan jo varmasti tietoisempia siitä mitä suuhun laitetaan, mutta se luo myös varmasti kovia ulkonäköpaineita yhä nuoremmille ja nuoremmille. Ei meillä landella mietitty todellakaan sen enempää omaa painoa, pukeutumista tai ulkonäköä, kuin että mistä löytyy lähimmät vaatteet. Saatoin mennä ihan mitä tahansa päälläni kouluun, ei paljoo kiinnostanut. 😀 Jos joskus sai jotain timantteja housun lahkeisiin niin se oli super coolia! Nykyään 10 vuotiaat osaavat contourata ja blendata pohjameikkinsä paremmin kuin minä.

12801173_10153422763355794_7230567500128057065_n

Palataanpas nyt siihen, voiko makuaistia muuttaa, toisin sanoen kehittää? Minun mielestäni kyllä. On paljon ruokia, joita en voinut sietää vielä vaikkapa 5-3 vuotta sitten. Jopa suurimpia herkkujani, parsakaali ja avokado lähinnä kuvottivat ajatuksena. Nykyään voisin syödä ja syönkin parsakaalia suoraan ”tertusta”. 😀 Tottakai osaan ruoista voi totutella ajan kanssa ja kokeilla eri valmistustapoja, jotta niistä alkaa pitämään, mutta kyllä mä väitän, että mun makuaisti on kehittynyt sellaiseksi, että minulle makuaistillisesti rikas ateria saattaa toiselle ihmiselle, hieman toisenlaisilla elämäntavoilla maistua aivan täysin mauttomalle kasalle ravintoa.

Nykyään kaikki ennen syömäni juustot, kastikkeet ja rasvat ovat minulle aivan liikaa. Hyvä esimerkki on mun eräs herkkuni, feta. Ylläri 😉 Ennen pystyin syömään fetaa vaikka suoraan paketillisen. Ihmettelin miten jotkut jättivät fetoja syömättä ja söin heidänkin fetat. Nykyään olen yksi niistä fetojen jättäjistä ja jo muutama palanen saa mun fetakiintiön täyteen. Joitakin herkkuja, kuten esimerkiksi juustokakkuja en pysty edes katsomaan päin. Yksi lusikallinen on enemmän kuin tarpeeksi. Hyväähän se on, mutta herranjumala miten tuhteja!

Mä en monesti pysty edes haistamaan pikaruokia ja monien perus ravintoloidenkin ruoat on mulle aivan liikaa. Monesti maistan kuinka rasvat mixautuvat toisiinsa ja suolaisuus tulee korvista ulos. Tunnen kuinka ruoan rasva jää lähinnä kitalakeen kiinni ja kun sanon asiasta, katsotaan mua todella oudosti. Ihmettelen usein miten jotkut voivat rakastaa ulkona syömistä. Yleensä sieltä saa vain pienen annoksen kermalla ja rasvoilla pilattua ruokaa muutamalla lehdenpalasella. Vihanneksetkin ovat melkein joka ravintolassa rasvassa paistettuja ja pilattuja. Niistä on terveellisyys hyvin kaukana.  Sitten ollaan joko rasvaripulissa tai vatsa tukossa kotona. 😀 Ihanaa!

Tietenkin löytyy ihania, freshejä organic ravintoloita ynm. ravintoloita/lounas paikkoja joista saa oikeesti hyvää ja puhdasta ruokaa. Lähinnä ”iltaravintolat” ovat paikkoja, joista en saa nautintoa.

Tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni sekä vuosien puhtaan ravinnon syömisen tulos. Makuaistini on todella herkkä ja erotan erilaisia makuja todella helposti. Siksi vähempi on mulle useasti sopivampi.

Uskon että jokainen pystyy vaikuttamaan makuaistiinsa, tekemällä vaikka pieniä muutoksia kerrallaan. Tällä taas saattaa olla isojakin vaikutuksia lihoamisen ja painonhallinnan kanssa. Salaattikastikkeet ja majoneesit kun jättää pois, pääsee jo hyvin alkuun! 😉

 

 


10 Comments
 • Melina K.
  Posted at 19:36h, 02 maaliskuun Vastaa

  Ei se kyllä ole mitään makuaistien kehittämistä, jos mieltymykset vaihtuu? 😀
  Tottakai ruokailutottumukset muuttuu läpi elämän, mutta en kyllä ole kuullut, että kukaan kutsuu parsakaaliin tykästymistä (tai rasvaisen ruoan inhoamista) makuaistin kehitykseksi 😀

  • linda
   Posted at 20:24h, 02 maaliskuun Vastaa

   Kyllä ne mun suussa
   Maistuu nykyään aivan eriltä kuin joskus ennen , esimerkiksi tuo feta. Mieltymys ei ole kadonnut , himoitsen niitä yhä 🙂

 • Jaana
  Posted at 06:36h, 03 maaliskuun Vastaa

  Minä ainakin ymmärsin Linda sinun pointin täydellisesti 🙂 Ennen söin itse todella paljon makeaa eikä ruokavalio muutoinkaan ollut kunnossa. Hedelmät ei juuri maistuneet miltään, kun makuaisti oli turtunut.. Nyt makeiset eivät ole enää vuosiin näytelleet juuri mitään roolia ruokavaliossani ja voi jestas, miten joku mehevä omppu voikin maistua ihan karkille! 😀 <3

  Sitä vastoin jos syön karamelliasaan todella helposti huonon olon ja tuntuu, että seuraavana päivänä makuaisti on ihan tukossa eikä normaalisti niin ihanalta maistuva ruoka maistukaan juuri miltään :O 🙂

  Että näin täällä 🙂

 • Piia
  Posted at 09:17h, 05 maaliskuun Vastaa

  Ihan omakohtaisen kokemuksen perusteella kyllä komppaan täysin, että makuaistia voi kehittää ja uskon myös heikentyneen makuaistin olevan yhteydessä ylipainoon.
  Itse omilla valinnoillani tukin kehoni ja makuaistini, kaiken maailman einesruilla, rasvoilla ja sokerilla yli kymmenen vuoden ajan. Painon huidellessa huimia lukuja alkoi elämäntapamuutos-prosessi(joksi voisin matkaani tuosta tähän päivään kutsua), pudotin painoa paljon ja en kerralla vaan pikkuhiljaa ruokavalio, makuelämykset ja näkemys ravitsemukseen yleensä muuttuivat. Siitä einesruasta/rasvasta/sokerista josta hain ennen ”makuelämyksiä” muuttui puhtaaseen ja yksinkertaiseen ruokaan. Voin sanoa, että makuaistini on kuin uudesti syntynyt ja erotan oikeita makuja ruasta mikä on mahtavaa! 😀 Olo on freesi ja kevyt, mikä ei todellakaan tarkoita että söisin kuin hiiri ja pelkkiä smootheita vaan kunnon ruokaa ja usein, mutta kun se on puhdasta huomaa kyllä eron!:)

  • linda
   Posted at 12:07h, 07 maaliskuun Vastaa

   Joo kyllä nimenomaan just näin! kunnon ruoka alkaa maistumaan paljon paremmalta kun makuaisti on kehittyneempi 🙂

 • True that
  Posted at 15:45h, 06 maaliskuun Vastaa

  Kyllä tää sun Blogi on hiljentynyt. Taitaa neidillä olla ideat vähissä? Ei ole kyllä tullut enään luettuu juttujasi niin useasti, harmi :/

 • Anni
  Posted at 23:56h, 06 maaliskuun Vastaa

  Olisko sulla mitään vinkkejä miten ihminen joka ei oo koskaan pitäny mistään kasviksista saatika vihanneksista vois opetella niitä syömään? Mun täytys muuttaa mun ruokavalio ihan täysin (todella runsaasti ylipainoa) mut mulla ei mitään hajua että miten voisin esimerkiks käyttää parsakaalia? 🙂

  • linda
   Posted at 12:06h, 07 maaliskuun Vastaa

   Mä itse tykkään parsakaalista vaan kun höyrytän ne sellaiseksi pehmeeksi ja lisään suolaa sekä hieman ruiskutan oliiviöljyä päälle. Vihannesmixit menee esim uunissa tai ihan pannulla paistaen.:) Kannattaa kokeilla kaikkea ja sitä mukaan löytää ne omat mieltymykset ja mixit ! mausteet ovat sallittuja !! 😉

 • V
  Posted at 11:27h, 07 maaliskuun Vastaa

  Moikka! Mitkä on sun mielestä hienoimmat yökerhot/clubit marbellassa/puerto banusissa?

  • linda
   Posted at 12:05h, 07 maaliskuun Vastaa

   Moikka, mä en oo ollut täällä missään ulkona 🙁 Mutta luulen että googlettamalla löytyy jokin lista 🙂

Post A Comment