Miksi lisätä rasvaa ruokavalioon?

*Yhteistyössä Voimaruoka.

Rasva on todella oleellinen osa ruokavaliota ja välttämätön terveyden kannalta. Rasvojen tehtävä elimistössä vaihtelee sen olinpaikan mukaan. Rasva mm. antaa energiaa, lämpöä ja suojaa keholle, sekä auttaa vitamineja imeytymään kudoksiin.

Hermosto tarvitsee rasvoja ja mm. aivomme koostuvat 70%:sesti rasvamolekyyleistä. Rasvat myös säätelevät hormoneja ja ovat siksi erityisesti naisilla todella tärkeässä osassa ruokavaliota. Rasva myös tuottaa leptiiniä, hormonia, joka välittää aivoille viestejä kehon energiatasosta ja on yhteydessä lihomiseen ja laihtumiseen. Rasvojen minimointi dieettaamisessa ei siis ole kauhean fiksua, vaikka näin joskus luullaankin.

Rasvoja on tietenkin myös huonoja, niitä kutsutaan transrasvahapoiksi ja näitä rasvoja saa mm. margariineista ja syväpaistetuista ruista.

Hyviä rasvoja saa mm. Oliiviöljystä, kookosöljystä, pähkinöistä, siemenistä, kalasta sekä omega 3 rasvahapoista.

” Fizzy hair? -Coconut oil

No shaving cream? -Coconut oil

Dry skin? – Coconut oil

Boyfriend acting up? -Coconut oil ”

Kyllä, kookosöljy on terveysvaikutustensa lisäksi myös ratkaisu kaikkeen muuhunkin. :D Kookosöljy kesyttää pörröisen tukan, toimii hyvin rasvana iholle ja käy jopa sheivaus geelistä. Oon kuullut huhuja, että se jopa auttaa särkevään hampaaseen, jos sitä sivelee tulehtuneen hampaan päälle. Tutkimustenkin mukaan se auttaa kivun lievityksessä, lievittää kuumetta sekä auttaa vaimentamaan tulehduksia. Kookosöljyä on ilmeisesti hyvä löytyä lääkekaapista, kylpyhuoneesta sekä keittiöstä. :D Ei ainakaan tarvitse miettiä mitä pakkaa reissuun mukaan!

Mä en voinut lapsena sietää kookoksen makua ja mua ärsytti ihan törkeesti kun äiti osti aina itselleen kookossuklaata, jota mä en tietenkään voinut salaa siltä varastaa, koska en pitänyt kyseisestä mausta lainkaan. Vanhempana mulla on kuitenkin kehittynyt siihen joku käsittämätön tarve. Ehkä parasta ikinä oli kun Thaimaassa sai kookosta suoraan puusta. Hitto se oli hyvää ja aiheuttaa jonkinlaisen ”himon”, sillä sen syömistä ei vaan pysty lopettamaan.

12226995_10153219918865794_4855879061470132353_n

Mä itse käytän kookosöljyä ”ainoastaan” mun aamupuurossa. Sen lisäksi käytän oliiviöljyä, syön siemeniä, pähkinöitä sekä kalaa ja napsin omegat aina aamuisin.

Kookosöljy on kuitenkin yks lemppareista, ihan vaan pelkästään siks että mä rakastan nykyään kookoksen tuoksua ja makua. Se on aamupuuron seassa ihan kymppi ja yks iso syy miks en millään malta venata aamupalaa koskaan!

Mä suosin voimaruoka merkin tuotteita muissakin superfoodeissa, joihin kookosöljykin lasketaan, joten käytän myös heidän sentrifugoitua kookosöljyä.  Sana ”sentrifugointi” on tuottamismenetelmä, joka takaa että kookosöjy on mahdollisimman puhdasta sekä korkealaatuista.

 


14 Comments
 • Avatar
  milal
  Posted at 15:50h, 12 marraskuu Vastaa

  Mä niin Linda odotan että tuut kertomaan siitä lävistysreikäoperaatiosta :) varasin nimittäin sun innoittamana ajan sinne samaan mestaan konsultaatioon <3

 • Avatar
  Katariina
  Posted at 16:31h, 12 marraskuu Vastaa

  Mihin kookosöljyn terveysvaikutukset perustuu? Käsittääkseni se sisältää kuitenkin niitä huonoja rasvahappoja, vaikkakkaan kookosöljyn tyydyttyneillä rasvahapoilla ei olekaan tyydyttyneen rasvahapon negatiivisia vaikutuksia jostain syystä.. Itse en osaa nähdä sillä käyttöä minkään muun kuin maun takia, kun kylkeen täytyy kuitenkin syödä oliiviöljyä jne

 • Avatar
  Syvällisempää
  Posted at 16:46h, 12 marraskuu Vastaa

  Nyt Linda faktat kuntoon! Kookosöljy on yksi huonoimmista rasvoista ihmiselle. Ehkä kauneusrutiineihin se sopii, mutta kookosöljy sisältää paljon ihmiselle huonoja rasvahappoja ja on ns. kovaa rasvaa. Eikö jo se kerro jotain, että huoneenlämmössä kookosrasva on kovettuneena purkissa?

  Paras rasva ihmiselle on rypsi- tai rapsiöljy (käytännössä tarkoittavat samaa asiaa). Niiden rasvahappokoostumus on hyvä ja ne sisältävät vähän tyydyttynyttä (=kovaa) rasvaa. Niissä on myös ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, linolihappoa ja alfa-linoleenihappoa (omega-3 ja -6). Oliiviöljyn rasvahappokoostumus on ihan ok, mutta rypsiöljyssä se on silti parempi.

  Älä lähde mukaan tuohon humputukseen, että kookosöljy on hyvää, koska joku toinen fitnessmimmi on niin sanonut tai koska instagramit ovat täynnä kuvia kookosöljyaterioista. Järkeä mukaan :D

 • Avatar
  ansku
  Posted at 16:54h, 12 marraskuu Vastaa

  http://www.rasvatieto.fi/ajankohtaista/kookos%C3%B6ljy-mainettaan-huonompi

  Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kookosöljy ole sydämelle paras vaihtoehto :) se on kuitenkin 90% tyydyttynyt rasva

 • Avatar
  nana
  Posted at 22:08h, 12 marraskuu Vastaa

  itse olen lukenut jostakin, että rapsi- ja rypsiöljy ovat teollisuuden öljyjä, joita ei ole alunperin edes tarkoitettu ihmiselle. Ne eivät myöskään kestä kuumentamista ilman, että ne jotenkin muuttuvat ja ainakin silloin viimeistään niistä tulee haitallisia. Kuumennusta eivät myöskään kestä oliivi- ja kookosöljy, eikä auringonkukkaöljy mistä olikin vasta iltasanomissa. Paras rasva esim paistamiseen on siis tavallinen voi, joka kestää kuumentamisen. Uskon rasvojen saannissa niiden yhteisvaikutukseen, eli kovempien rasvojen vaikutuksia tasapainottaa kasvisrasvat. Kuitenkin moniin niistä on lisätty kaikenlaisia aineita, jotka tekevät niistä haitallisia, ja ja aiheuttavat joidenkin tutkimusten mukaan jopa tukoksia suoniin kovien rasvojen sijasta, esim. Keiju yms. levitteet. Siinä voit sinä, joka puhuit kookosöljyn kovasta olomuodosta, miettiä, että mitäs siinä sitten on kun rypsiöljy onkin yhtäkkiä keijurasiassa kovana jotta voit sen levittää keivälle yms…

  • Avatar
   venla
   Posted at 19:06h, 13 marraskuu Vastaa

   Iltasanomien viittaamassa tutkimuksessa nimenomaan todettiin, että oliiviöljy on paras vaihtoehto paistamiseen. Tutkimuksessa huomattiin myös, että rapsiöljy kestää kuumennuksen, eli kuumennuksen yhteydessä ei vapaudu yhtä paljon aldehydejä kuin auringonkukka- ja maissiöljyn paistamisessa.

   Rypsiöljy on ”keijurasiassa” kovana, koska sitä on hydrattu, eli siihen on lisätty vetyä. Ja kyllä, tässä prosessissa saattaa muodostua myös transrasvoja, mutta margariinien sisältämät transrasvamäärät ovat silti alhaisemmat kuin voin.

 • Avatar
  Saara
  Posted at 22:15h, 12 marraskuu Vastaa

  Jepjep, samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa: kookosrasva/-öljy ei ole hyvä rasvanlähde ihmiselle juurikin sen sisältämän tyydyttyneen rasvan vuoksi. Lisäksi haluan korjata, että suomalaiset margariinit eivät nykyään sisällä transrasvaa (tieto löytyy Kauneus & Terveys -lehdestä 14/2015). En vaan itse ymmärrä tuota kookosrasvan hehkutusta viime aikoina…

 • Avatar
  riikka
  Posted at 13:53h, 13 marraskuu Vastaa

  Linda tais taas kerran sohaista kunnolla muurahaispesään kun otti kookosöljyn puheeksi :D Itse käytän kyseistä tuotetta se on terveellistä ja ihanan makuista tekee aamupuuroon mahtavan koostumuksen sopii myös kahviin ja teehen ;) Toimii myös loistavana kosteusvoiteena (poistaa sheivaus näpyt) ja olenpa kuullut ystävältäni kuinka karkoitti kyseisellä tuotteella myös hiivasienen :D että aikamoinen tuote on kyseessä! Naurattaa niin paljon kun luin tän jutun arvasin et joku tulee iskemään ”faktojansa” pöytään :D sovitaanko että ne jotka tuotetta käyttää käyttäköön ja ne jotka ei dikkaa voi vaikka jättää kyseisen mömmön kauppaan?

  • Avatar
   Plaaplaa
   Posted at 15:05h, 13 marraskuu Vastaa

   Eihän se oo terveellistä. ..? Varmasti hyvää hiuksille tms ulkoisesti käytettynä, mutta puurooni sitä en laittaisi, kuten en normi voitakaan.

  • Avatar
   Emilia
   Posted at 18:25h, 13 marraskuu Vastaa

   Kukin syököön mitä itse haluaa, mutta ei pidä väittää tiettyjä asioita tietynlaisina, jos ei merkitse edes lähdettä, saatikka perustele ”tietoaan”. Jos Linda tai kuka tahansa sanoo esim. blogissaan että ”kookosöljyssä on hyviä rasvoja” niin silloin sitä pitää osatakkin ottaa ne muiden mielipiteet ja vastaväitteet vastaan.

 • Avatar
  miimi
  Posted at 15:24h, 13 marraskuu Vastaa

  On ristiriitaista tietoa , onko kookosöljy parasta vai ei. Itsekin sitä käytän, nimenomaan KYLMÄPURISTETTUA sellaista.
  Mutta jos tulee rypsiöljyä sanomaan hyväksi ja terveelliseksi, ollaan niin metsässä, että :D

 • Avatar
  Nella
  Posted at 19:19h, 13 marraskuu Vastaa

  Suomalaiset on opetettu sokeasti välttämään tyydyttyneitä rasvoja, mutta kuten Lääkäri Olli Sovijärvi sanoo:

  ”– Vaikka kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin eläinkunnan rasvahapot.”!!! ( Ja nimenomaan puhutaan siis tuosta kylmäpuristetusta kookosöljystä, eikä sieltä markettien rasvahyllyiltä löytyvästä ”munkkirasvasta”, SE on tosiaan huono valinta!)

  Tässä linkki Ollin haastatteluun:
  http://www.mynewsdesk.com/fi/pressreleases/artikkeli-kookosoeljy-parantaa-sisaeisesti-ja-ulkoisesti-808139

Post A Comment