Why are you competing?

Muistan kun alotin itse fitness touhuilut 2011. Sillon mun tavotteet oli puhtaasti hyvin pitkälle ulkonäöllisiä, myönnetään. Sillon kisaaminen oli pieni unelma vain, vasta 2013 lyötiin tavoite lukkoon ja sanottiin asiat ääneen. Tavotteitakin siirrettiin, sillä kehitys ei ollut riittävää ja loppuun asti olin sitä mieltä, että jos en ole valmis niin teen vaikka takahuoneessa U-käännöksen.

Kun innostuin lajista olin todella nuori ja bikinifitness oli vielä aivan uus juttu Suomessa. Ei ollut oikeestaan ketään näyttämässä mallia, eikä se näkynyt somessa niin vahvasti, ei lähes ollenkaan. Seurasin paljon Jenkkejä ja heillä nyt on hieman eri meininki somessa. 😀  Nykyään syyt harrastukselle ovat aivan muut, enkä pysty olemaan treenaamatta henkisen hyvinvoinnin vuoksi.

/srv/www/fitfashion wordpress/releases/20150429070043/app/wp content/uploads/sites/18/2015/04/IMG 0679

Ulkonäkö on tietenkin tärkeä asia, mutta ei edes top vitosessa, jos kympissäkään, kun alan miettimään syitä miksi elämäntyylini on millainen on. Treenaan offilla noin 8 x viikossa, enimmäkseen kehonrakennus mielessä ja kisakaudella 10-15x viikossa monipuolisemmin + poseeraukset.

Kehoni alkaa nykyään olemaan siinä pisteessä, että mut jopa saattaa tunnistaa urheilijaksi. Sain esimerkiksi ulkomailla kyselyitä suoraan, olenko fitness urheilija. Se tuntuu kieltämättä hyvältä.

Mistä haluan puhua, on se, että miten moni ihminen on nykyään silloin kun itselle sopii ”fitness girl”. Mun mielestä fitneksen innostama liikuntabuumi on hemmetin hyvä asia, vaikkakin tutkimusten perusteella Suomalaisten liikkuminen ei ole noussut buumin myötä ollenkaan, vaan jo ennestään liikuntaa harrastaneet ovat hurahtaneet myös fitneksen puolelle. Tai paremmin sanottuna salikulttuuriin mukaan.

11356676_697455157026327_328672781_n

 

Fitness alkaa kärsimään samanlaista inflaatiota, kuin missikisat ovat kärsineet jo vuosia. Kuka vaan voi tituleerata itsensä fitnessmalliksi, fitness kisaajaksi, sillä liittoja ja kilpailuja alkaa ilmestymään kuin sieniä sateella. Miks ei, hyvää bisnestähän se on. Asialla on kuitenkin muitakin puolia ja tämä on laji, johon liittyy myös pinnan lisäksi ihmisten tunteet ja monilla todella suuri osa elämästä.

Yritän itse olla provosoitumatta ja olla iloinen lajin suosiosta, keskittyä vain omaan juttuun ja sulkea kaikki ulkopuolinen hömpötys ulos. Olen iloinen niiden puolesta, jotka saavat lajista iloa ja menestystä. Joskus kuitenkin toivoisin, että ihmiset osaisivat kunnioittaa ensinnäkin enemmän lajia, sekä nähdä asiat ihmisen silmin, joka on tehnyt vuosia duunia lajin eteen, antaa itsestään joka ikinen päivä kaiken lajille ja painaa verenmaku suussa duunia päivittäin, että saisi edes sen minimaalisen kehityksen aikaiseksi, jonka vuodessa voi saavuttaa kaurapuurolla.

On paljon paljon paljon ihmisiä joiden edessä en kehtaa edes sanoa sanaa fitness, sillä olen itsekin vasta muutaman vuoden ollut kunnolla ”geimeissä” mukana. Täällä on ihmisiä jotka kisasivat jo ennenkuin internet oli keksitty, joille laji oli todella rakas ennenkuin mediaa kiinnosti pätkän vertaa. Jos musta tuntuu pahalta ja joskus turhauttaa, kun joku joka ei osaa edes tehdä vipunostoa oikein kertoo olevansa fitness urheilija, niin miltähän heistä tuntuu tämä nykymeininki. 😀

Ei aina se, että joku vetää herneet nenään muiden kisaamisista tms, tarkoita kateutta tai henkilökohtaista vihaa ketään kohtaan, vaan mä veikkaan että jokainen jolle joku asia on todella tärkeä, ymmärtää sen että ihminen saattaa hetkellisesti pahoittaa mielensä tai provosoitua, kun asian kanssa suoraan sanoen jopa pelleillään.

Kaikesta huolimatta, annetaan kaikkien kukkien kukkia. Mä itse yritän ja haluan ymmärtää, miksi yhtäkkiä laji kiehtoo niin monia ja moni haluaa osansa lajista. Selväähän se on. Tärkeintä on, että tekee ratkaisuja joista itse tulee onnelliseksi…mutta jos odottaa muilta hyväksyntää ja kannustusta, täytyy myös vastaavasti yrittää nähdä kokonaisuus hieman laajemmin ja ymmärtää miksi ihmiset reagoivat eritavoin kun kyse on itselle tärkeästä asiasta.

Tässä on musta hemmetin hyvä artikkeli kisaamisesta: Why are you competing?

Jkl 2014-1449

 

Liitossa jossa itse kisaan on todella hyvä ja mielestäni myös reilu meininki, harvemmin kuulee minkäänlaista draamailua ja sijoitukset ovat olleet mun silmään just sitä mitä tuleekin olla! Taso on hemmetin kova ja kukaan ei varmasti vaan kävele sisään ja saa mitään ilmaiseksi! Suomalaiset on aivan mielettömän hyviä tässä lajissa ja saa olla kyllä ylpeä siitä miten hienoja suorituksia Suomi on saavuttanut maailmalla!

Innolla odotan NFE2015! <3

 

 


12 Comments
 • jm
  Posted at 18:16h, 23 kesäkuun Vastaa

  Mä oon miettinyt tota että miksi fitness on niin suosittua. Ja nyt sanon jo heti että tiedän, että kilpailijat tekevät kovasti hommia! Varsinkin ne jotka menestyvät. Mutta luulen että yks syy suosioon on se, että tietty fitness muokkaa kropan kauniiksi mutta se ei myöskään vaadi samanlaista teknistä taitoa kuin esim jääkiekko, tennis tai alppihiihto. Tällä meinaan sitä, että jos haluaa olla maailman, tai edes Suomen paras tenniksessä niin saa paiskia hommia 15-20vuotta. Fitness on lajina helpompi aloittaa aikuisemmalla iällä mutta kuitenkin pääsee kilpailemaan kovalla tasolla. Toivottavasti ymmärsit mitä hain takaa 🙂

  • linda
   Posted at 18:22h, 23 kesäkuun Vastaa

   Onhan toi totta, meidän lajissa ei oo mitään kikkailua ellei harrasta yksinään vaparia, muuten sellasta touhua johon pystyy jos halua riittää (:

 • Niina
  Posted at 21:32h, 23 kesäkuun Vastaa

  Mutta sitten taas toisaalta, onko fitness-urheilija jokin titteli, jonka saa vasta kun on ollut mukana useamman tai edes muutaman vuoden? Vaikkei osaisi tehdä vielä täysin oikein vipunostoa. Muistan kun itse aloitin teininä jalkapallon, olin harrastanut sitä about kaksi kuukautta ja vaikken osannut potkaista palloa muuta kuin kärjellä niin silti minä olin ylpeä jalkapalloilija. 🙂 Mutta ymmärrän kyllä pointtisi, että nykyään kuka tahansa salilla kävijä haluaa kutsua itseään fitness-urheilijaksi. Mutta minun mielestä vasta-alkaja, joka ei vielä kaikkea osaa/tiedä, voi olla silti fitness-urheilija jos on se palo ja tavoite sama mikä muillakin fitnesstyypeillä. Eli mitä ilmeisimmin kunto kohdillaan ja kisat. 😀

 • Kiki
  Posted at 21:53h, 23 kesäkuun Vastaa

  Heippa Linda 🙂
  Mäpä kysym nyt vaan sulta suoraan, että mitä fitnetin dieteistä suosittelisit mulle. Taustatietoa; pituutta löytyy 168 cm ja painoa 65 kg, painoindeksi normaali vielä juuri ja juuri, mutta ulkonäöllisesti olen jo vähän pyöreä. Kasvot ja varsinkin reidet ovat ”lihoneet”’ parin vuoden aikana huomattavasti, sillä olen laiminlyönyt liikunnan ja ravintopuolen lähes kokonaan. Tavoitteenani on tiputtaa kiloja n.10 ja saada vartaloa vähän ”sporttisemman” näköiseksi ja kiinteämmäksi! Olen käynyt salilla muutamia kertoja silloin tällöin, mutta siinä hommassa olen aika alottelija. Myös kestävyyskunto on aika surkee.. Haluan kuitenkin aloittaa säännöllistä liiikuntaa pikkuhiljaa! Joten minkä noista fitnetin ohjelmista näkisit minulle sopivimmaksi?

 • Minä
  Posted at 01:06h, 24 kesäkuun Vastaa

  Olet aivan oikeassa. Mua häiritsee välillä ihan suunnattomasti se, kun joka toinen on olevinaan niin fitnesstä että.. Minä oon käynyt säännöllisesti salilla vuosia. Väliin tehnyt kolme muksua ja taas käynyt salilla.. Nyt viimeisimmän muksun tehtyäni olen puolivuotta kulkenut hikihatussa ja joka kerta särähtää korvaan ku mies sanoo et meidän äiti se on fitnesspimu en ole koskaan suunnitellut että yrittäisin kisaamaan kun tiedän kuin kovaa työtä pitäis tosissaan tehdä. Jätän noi hommat mieluusti niille, joista siihen todella on. Kiitokset Linda hyvästä blogista ja vielä isompi kiitos fitnetin loistaville ohjelmille. Oon saanut hyvää boostia taas omaan tekemiseen teidän opeilla.

 • Anne
  Posted at 09:28h, 24 kesäkuun Vastaa

  Ai ei ole IFBB:ssa mitään ongelmia? Hienoa jos et ole joutunut sellaisia kohtaamaan, mutta kyllä niitä on. Aina sijoitukset ei mene parhausjärjestyksessä vaan ulkopuoliset seikat vaikuttaa.

  Tuo on ihan totta, että nykyisenä bikinifitneksen aikakautena moni on täysin pihalla vuosikymmenen takaisista isoista nimistä, joiden tietotaito on valtava. Salillani käy kaksi entistä fitnesskisaajaa (siis vapaaohjelmallinen fitness, joka oli 200-luvun taitteessa todella suosittu), ja heistä huomaa että olisi paljon annettavaa sellaisille, jotka on käyneet bikinilavalla kerran ja nyt personalreineröi muita.. Pelkästään konkareita sivusta seuraamalla voi ammentaa paljon esim. liikepankkiin! Mutta tottakai on ymmärrettävää ettei kaikki ole seuranneet bodylajeja niin kauaa tai lukeneet vanhoja bodausaiheisia lehtiä.

  • linda
   Posted at 11:03h, 24 kesäkuun Vastaa

   Kyllä mun silmään finaalissa on ollut aina ne jotka kuuluukin, tosin puhun nyt bikinin puolesta & katsomon näkökulmasta (:

 • Laura
  Posted at 11:56h, 24 kesäkuun Vastaa

  Moi Linda!

  Kysyisin paria asiaa 🙂 Ekana sitä, et mitkä kuulokkeet sulla on nyt käytössä? Niiden valkoisten soundwearin bluetooth-kuulokkeiden valmistus on ilmeisesti lopetettu aikoja sitten ja etsisin jotain saman tyylistä: langatonta, hyvälaatuista ja ei hirvittävän kallista. Kuulokkeet sais pysyä päässä kovassakin vauhdissa, niin uskoisin että sulla on jotkut tämän tyyliset myös käytössä? 🙂

  Ja sit toinen juttu on treenivaatteiden pesu. Missä lämpötilassa peset treenivaatteet? Itse olen menny pesulapun mukaan 40 asteen pesussa, mutta tuntuu ettei se tunkkainen hikilemu lähde vaatteista millään… Joku suositteli treenivaatteiden pesua 60 asteessa, mutten ole ainakaan vielä uskaltanut pestä niin kovissa lämpötiloissa. Mitkä on sun taikatemput pitkän iän takaamiselle treenivaatteissa? 🙂

 • Emmi
  Posted at 17:47h, 24 kesäkuun Vastaa

  Nyt kyllä kiinnostaa tarkemmin nämä offin treenit? Jos offilla on treenejä 8 kertaa viikossa, niin mitä treenit sisältää? Kuntosalia joo, mutta tuskin sitä sentään kahdeksaa kertaa? Olen ymmärtänyt, että offilla ei hirveästi aerobista tehtäisi, eli mitä muuta kuin salia? Ja jos aerobista, niin miksi, eikö se syö lihasmassaa?

 • Katri
  Posted at 20:20h, 25 kesäkuun Vastaa

  Minusta jokaiselta ”fitness-harrastajalta” voisi kysyä, että harrastaisiko lajia edelleen, jos toteuttaisit treenin jossain epätrendikkäällä pikkusalilla (kanssatreenaajat tyyliin vanhuksia), treenivaatteena pierukollarit ja vanha t-paita, someen ei päivitettäisi perskuvia.. Vieläkö sulla olisi motivaatiota käydä salilla?
  En tarkoita tällä sinua, Linda, kuten sanoit tekeväsi hommaa hyvinvointi edellä:)

 • diudiu
  Posted at 20:22h, 28 kesäkuun Vastaa

  Mä taas kyseenalaistan, miten tuo fitnesstouhu parhaimmillaankaan on URHEILUA? Toki se vaatii alle tosi paljon treeniä, enkä mitenkään kyseenalaista sitä etteikö kisoja varten treenata tosi ahkerasti ja kurinalaisesti. Mutta itse kisaaminen ei ole urheilua, bikinin osalta se on missikisat (toki siihen ”tikkiin” on vaadittu uheilunomaista duunia – muihin missikisoihin ehkä erilaista duunia) 🙂

 • aino89
  Posted at 15:57h, 18 elokuun Vastaa

  Ootko nyt ihan tosissas?

  ”Yritän itse olla provosoitumatta ja olla iloinen lajin suosiosta, keskittyä vain omaan juttuun ja sulkea kaikki ulkopuolinen hömpötys ulos. Olen iloinen niiden puolesta, jotka saavat lajista iloa ja menestystä. Joskus kuitenkin toivoisin, että ihmiset osaisivat kunnioittaa ensinnäkin enemmän lajia, sekä nähdä asiat ihmisen silmin, joka on tehnyt vuosia duunia lajin eteen, antaa itsestään joka ikinen päivä kaiken lajille ja painaa verenmaku suussa duunia päivittäin, että saisi edes sen minimaalisen kehityksen aikaiseksi, jonka vuodessa voi saavuttaa kaurapuurolla.”

  Yrität olla provosoitumatta suosiosta? Meinaatsä et jengi on alkanu kisaamaan, että sais provosoida sun uraas? En voi uskoa, et joku joka oikeesti tekee duunii alalla ja on rakentanu siit uran JA TOIMII PERSONAL TRAINERINA kehtaa ees puhuu jotain tollasta! Mä todella toivon et tää oli nyt vaan joku aivopieru. Ihan käsittämätöntä et sä et kestä olla vaan ”yks tuhansista”, vaan koitat tällasilla teksteillä haalii itelles jotain tunnustusta enemmän ja tehdä varmasti kaikille selväksi että SÄ OLIT EKA. Noloo.

Post A Comment