Mitäs mä syön?

Heippa!

Lupasin edellisessä postauksessa kertoa hieman siitä, että mitä mä syön. Se on ehkä yks eniten kysytyin kysymys mitä saan täällä blogissa sekä siviilissä ja huomasin etten ole varmaan yli vuoteen hirveesti ravintoon liittyvistä asioista edes kirjoitellut. Osaksi sen vuoksi, että ravintoasiat on aikalailla sellainen aihe, mihin ei löydy mitään yleistä absoluuttista totuutta, vaan jokaisen tulee löytää se oma juttunsa. Jotkut tykkää syödä niin, ettei puhdasta hiilaria oteta oikeen mistään muualta kuin marjoista ja hedelmistä sekä kasviksista ja ensisijaisena energianlähteenä käytetään rasvoja ja proteiineja. Toiset taas elävät hiilarilla ja proteiineja ja rasvoja syödään just niin paljon kuin tarvitsee. Tää jälkimmäinen on ehkä enemmän se minkä puolesta mä liputan.

Sen sijaan että lähtisin kertomaan sen enempää miks en tue VHH dieettejä, tai mikä on mun mielestä väärä tapa syödä, niin kerron millainen ruokavalio toimii mulle itselle parhaiten. Suosin siis ravintopuolella todella yksinkertaista, mutta kuitenkin sellaista mallia, jossa on monipuolisesti kaikkea, minkä keho voi suoraan ja helposti käyttää työkaluina.

Mun ruokavalio koostuu perus kaurasta. Sieltä löytyy kaikki ne perus jutut, mitä mun keho tarvitsee ja mitkä tukee mun omia tavotteita. Päivän syömiset koostuu siis justiin niin eksoottisista ruoka-aineista kuten; puurosta, riisistä/makaronista/riisikakuista/bataatista, kanasta/jauhelihasta/kalasta/kananmunista, vihanneksista, salaatista, hedelmistä ja marjoista. Marjalla lähinnä tarkotan mustikkaa näin talvisin ja kesällä saatan olla niin hurja, että vedän muutaman tyrnin sekaan. Kananmunien lisäks rasvat tulee pitkälti oliiviöljystä. Maitotuotteitakin löytyy aamuisen raejuuston verran, joten vaikka en ole maitofani, niin en myöskään totaali blokkaa sitäkään.

Mitään kovinkaan eksoottista tai jännittävää ei löydy mun lautaselta. Jos jotain superfood ajatuksia mun arjesta löytyy, niin mä oon sitä mieltä että suomalaisten kuuluu syödä niitä mitä täällä kasvaa luonnossa. Ruokapuolessa on hyvä pitää maalaisjärki päässä ja aina muistaa, että me eletään hyvin paljon erilaisessa ympäristössä kuin ihmiset esimerkiksi Amerikassa. Meillä on todella rajut ja selkeät (ainakin on joskus ollut) vuodenajat ja siks luonto tarjoaa meille just niitä ruoka-aineita, mitä me tarvitaan selviytyäksemme. Sillä on tietyt syyt miks täällä kasvaa esimerkiks mustikoita eikä macaa, lucumaa tai chiaa, joten suositaan niitä mitä luonto just meille tarjoaa.

Mun ruoka on aika hemmetin tylsää monien silmään. Mä teen joka aamu sen puuron ja sisällytän sitä raejuustolla ja marjoilla. Musta se on aivan hellllllllvetin hyvää just niin. Päivä aikana syön n. 3 annosta, jotka 90% on riisi-kana-vihannes-salaatti-oliiviöjy komboa. Ja aina toimii, joka kerta maistuu hyvältä. Ja jos tekee mieli jotain erilaista, niin aina voi käyttää mielikuvitusta ja vääntää samoista aineista jotain erilaista. Ihmiset unohtaa usein, että ruokaa voi maustaa. Sen ei tarvitse olla suoraan paketti kamaa. Vertti esimerkiks teki mulle yks kerta ihan pizzan makusia lihapullia :D Ne on niin hyviä, ettei dieetillä uskalla tehdä, ettei syö kaikkia kerrallaan. Ja mitä niissä oli? Sivusilmällä salaa tsekaten taisin nähdä valkuaista seassa sitomassa sitä settiä kasaan ja sitten vaan oman maun mukaan maustamaan. Mä oon itse erittäin tyytyväinen ihan perus kana-riisi komboon, mutta jos tylsä perus ruoka on syy kiukutteluun niin maustakaa ja käyttäkää sitä mielikuvitustanne hyvät ihmiset.

Illalla usein vedän munakas-salaatti-joku hedelmä kombon. Eli siinä se ”suuri salaisuus”. Ruoka-annosten koot ovat sitten tietenkin oma juttunsa ja jokaisen kohdalla yksilöllisiä, mutta niihinkin löytyy helposti jokaiselle omat kun tavoitteet ja kulutus käydään läpi.

en oo kerinnyt ottaa niitä ihania ruokakuvia, mutta tässä tyypillinen annos. Kanat ei näy ja riisiä en jaksanut tehdä, niin äkkiäkös riisikakut toimii korvikkeena.

en oo kerinnyt ottaa niitä ihania ruokakuvia, mutta tässä tyypillinen annos. Kanat ei näy ja riisiä en jaksanut tehdä, niin äkkiäkös riisikakut toimii korvikkeena.

Toisiks yleisin kysymys on se, että herkuttelenko mä ikinä. No, jep, mutta harvemmin mä mitään levyjä suklaata syön. En oo koskaan ollut roskaruoan fani, eikä sipsit tai mikään rasva-suola setti oo oikeen ikinä napannut. Mun heikkous on ihan perus ruoka, karkki, makea ja oon karkkia syönyt esim. kisojen jälkeen muutamat kerrat, ehkä 5 kertaa jonkun kaverin kanssa. Yksin usein herkuttelen hedelmillä, marjoilla ja yks heikkous multa löytyy nimittäin quest barit. Niitä kyllä menee vähän liikaakin…Jos se lasketaan karkiksi, niin sitten ei pää riitä lukuihin.

Sellainen on mun ruokamaailmani. Ei mikään kauheen innostava. En valmistele superfoodeista super smoothieita tai leivo raakasuklaata himassa. Ehkä tekisin molempia jos osaisin, mutta mulle tuo riisin keittäminen on jo ihan tarpeeksi haasteellista :D Oon myös niin ahne ja pohjatonmaha- tyyppi, että mielummin syön kaikki ruokani kuin puristan ne pieneksi smoothieksi.

10895430_1461525644086674_1823503763_n

Tänään allekirjotin Antidopingsopimuksen syksyn SM-kisoja varten. En malttais taas lainkaan odottaa, vaikka toisaalta oon innostunut tästä offistakin taas ihan erilailla kun muistaa vaan ajatella sitä, että nyt on se aika kun tehdään se duuni sinne lavalle. Kisadieetillä ei enää paljoa rakennella kroppaa, mutta onhan se kivaa olla ”tikissä” ja nähdä jokapäivä muutosta kunnossa.


26 Comments
 • Kia
  Posted at 21:17h, 27 tammikuun Vastaa

  Voi kun söpö kuva :) Onnea <3

 • lottis
  Posted at 21:20h, 27 tammikuun Vastaa

  mua mietityttää että miks yleensä suurin osa teistä fitness ihmisistä syö just riisiä? :D tai miks ei perunaa tai bataattia? oon miettiny sitä jo pitkään ja nyt vihdoin sain kysyttyä! :D ps. oot upee ja innolla oon blogias seuraillu :)

  • v
   Posted at 13:40h, 28 tammikuun Vastaa

   mäkin oon miettinyt samaa! :D

   • linda
    Posted at 13:52h, 28 tammikuun Vastaa

    Riisi on hyvää ja imeytyy paremmin kuin esim makaroni. Bataatti imeytyy myös hyvin, mutta riisi on vaan jotenkin niin helppo ja toimii aina (:

 • Sarah
  Posted at 06:12h, 28 tammikuun Vastaa

  mahtava postaus!
  Sen verran viel kysyisin noista syömisistä että mitä syöt välipaloina? Syötkö esim rahkaa?

 • Elina
  Posted at 15:40h, 28 tammikuun Vastaa

  ”Meillä on todella rajut ja selkeät (ainakin on joskus ollut) vuodenajat ja siks luonto tarjoaa meille just niitä ruoka-aineita, mitä me tarvitaan selviytyäksemme. Sillä on tietyt syyt miks täällä kasvaa esimerkiks mustikoita eikä macaa, lucumaa tai chiaa, joten suositaan niitä mitä luonto just meille tarjoaa.”

  Kyllä, meillä on rajut vuodenajat. Ja juu niiden takia täällä kasvaa tiettyjä aineksia. Mutta se ei tarkoita ettäkö ne kasvaisivat täällä siksi, että ne sopisivat jotenkin erityisen hyvin suomalaiselle. Kasvit kasvavat siksi, koska ne ovat pärjänneet evoluutiossa. Ihmisen geenit taas ovat yhä lähes täysin samat kuin sillä esi-isällä, joka kuitenkin on peräisin Afrikasta (pl. pienet, yhden mutaation aiheuttamat muutokset, esim. suomalaisessa väestössä ilmentyvä geeni, joka mahdollistaa maidonjuonnin). Näinpä ei suomalaisen ravinnontarpeet/ruuansulatuskanavan kyvyt muokata jotain tiettyä ravintoa energiaksi ole sen kummoisemmat kuin muissakaan maissa.

  Eipä sillä, ettenkö olisi samaa mieltä kanssasi – Suomesta kyllä löytää aivan yhtä tehokkaat ”superfoodit”, kuin ne kaukaa rahdatut kalliit hömpötykset. Mutta vähän kyllä vie uskottavuuttasi pois personal trainerinä, että perustat ruokavalintojasi tämmöisiin epäloogisiin ajatteluketjuihin. Kannattaa tsekata faktat ennen kuin niitä kirjoittelet blogiin, jossa on aika monta potentiaalista asiakasta.

  Terveisin lääketieteen opiskelija

 • Heidi
  Posted at 15:48h, 28 tammikuun Vastaa

  Moikka!

  Aluksi haluan sanoa että sun blogi on ihan paras inspiraation lähde niin treeniin kuin muutenkin terveelliseen elämään! On älyttömän mielenkiintoista lukea tätä blogia :) Itsekin käyn salilla ja tavoitteena on lihasmassan lisääminen. Mutta oon miettiny sitä, kun treenin jälkeen en välttämättä pääse syömään 1,5h sisään mitään ”oikeaa ruokaa”. Palautusjuoman juon kyllä aina. Onko sulla antaa mitään vinkkejä mitä voisin treenin jälkeen syödä jos se kunnon aterian syöminen venähtää yli 1,5h päähän? Onko sulla koskaan näitä tilanteita vai pääsetkö aina nopeaa ruoan äärelle? :)

 • puuh
  Posted at 16:00h, 28 tammikuun Vastaa

  Voi jestas taas :D miten kukaan voi tulla sanomaan että on Joelia kohtaan väärin kertoa uudesta kumppanista ja onnesta blogissa? Mistä helvetistä me lukijat voidaan tietää että mitä Linda ja Joel on eronsa hoitaneet, 2kk on ihan hyvä suruaika! Ja jos Joel ja Linda on pysyneet ystävinä niin enpä usko että Joel on saanut tietää täältä Lindan blogista uuudesta kumppanista :D Oikeesti huhhuh..

  Mullekin on käynyt niin että erosin kihlatustani joka oli ns. teinirakkaus ja oltiin reilu 6 vuotta yhdessä, todellakin tarkoituksena olla ikuisesti yhdessä ja tehdä ne lapset ja ostaa omakotitalot, kaikki ystävätkin piti meitä parina joka ei voi erota ikinä.. Mutta tosiaan, pinnan alla kuohui tai oikeastaan ei kuohunut ja parisuhde vain kuivui kokoon. Tunne oli kyllä enemmän mun puolelta että itse tein eroa varmaan noin vuoden, exä kerkesi miettiä asiaa puolisen vuotta ennenkuin minä sitten sanoin sen viimeisen sanan. Vannoin että nyt pysyn sinkkuna, nautin vapaudestani ja keskityn liikkumiseen ja itseeni.. Mitenkäs kävi, tapasin niiin uskomattoman mahtavan tyypin siinä kun tavaratkin oli vielä yhteisessä kämpässä, eikä niille tunteilleen mitään voi.
  Onnea uudesta onnesta Linda, nauttikaa toisistanne <3 olet todellakin ansainnut onnesi, älä välitä nästä kiukuttelijoista!

 • Veera
  Posted at 17:27h, 28 tammikuun Vastaa

  Noi riisikakut on kyllä maailman paras keksintö just tän takia että voi äkkiä korvata riisin sillä! Riisin keittäminen on niin hidasta puuhaa, että aina ei jaksa kovassa nälässä alkaa keitteleen.

  Tsemppiä pian alkavalle dieetille! Tämä lukija ainakin odottaa innolla minkälainen paketti sieltä kuoriutuu tällä kertaa :)

 • Veera
  Posted at 17:29h, 28 tammikuun Vastaa

  Ja vielä Heidille vinkki, vaikka en olekaan Linda: kannattaa ottaa treeneihin mukaan se päivällinen/lounas tai sitä vastaava ateria, jossa hyvin proteiinia+hiilaria, vähän rasvaa. Näin et tarvitse palautuslitkuja, voit syödä ruokasi suoraan treenin jälkeen, eikä tarvi stressailla sitä että kuinka pian pääsee kotiin mättämään ruokaa poskeen :) Ite raahailen useinkin päivällisiä ja lounaita mukana, tai rahkaa. Ei ehdi mennä miksikään edes 5 tunnissa vaikka olis vaan laukussa!

 • S
  Posted at 21:43h, 28 tammikuun Vastaa

  Heippa Linda! Olen lukenut blogiasi alusta asti ja ei voi kun todeta että olet upea mimmi, sisältä ja ulkoa! Muistan sun joskus kirjoittaneen että syöt paljon omenoita ja että ne ovat herkkua, vieläkö ne on samalla lailla osa ruokavaliota? :-D

 • Juulia
  Posted at 23:08h, 28 tammikuun Vastaa

  Moikka! Miks oot poistanut kirjoituksestasi osuudet Vertistä? Ja kommentteja poistanut?
  Toisaalta ymmärrän, jos kommentit oli liian henk.kohtaisia. Harmittaa silti, mun mielestä sun bogi on ollut paras, koska sä annat itsestäs jotain blogille. Moniin kirjoittajiin kyllästyy, sillä he lakkaavat ’kirjoittamasta päiväkirjaa’.
  Harmi,jos meidän lukijoiden takia joudut rajoitttaa paljon mitä kirjoitat, ihan jo jos kirjoitat omasta onnestas. Siks haluan pahoitella, että minäkin kommentoin sun uutta suhdetta. Mutta toivottavasti jaksaisit pitää tän blogin SUN blogina!!! Tuntuu että kaikki blogit alkaa menemään jo siihen, että asioista kerrotaan liian yleisesti ja huomattavissa on ’itsensä mainostaminen’ eikä se että sä oikeesti kerrot itsestäs.

  • linda
   Posted at 09:44h, 29 tammikuun Vastaa

   Moikka!
   Otin ne pois ihan puhtaasti siks, että Vertti ei halua tai ole tottunut siihen, että hänen yksityiset asiat ovat julkisia, joita tietenkin kunnioitan 100% (:
   Minä pidän tän varmasti samanlaisena kaikkeen mikä muhun liittyy (:

 • Minna
  Posted at 01:10h, 29 tammikuun Vastaa

  Hei! Ei liity nyt yhtää tähän aiheeseen mistä kirjotit vaa ylipäänsä treenaamiseen :) oon jo pitkän aikaa seurannu sua intsagramissa ja sun treenailuja ja täytyy sanoo et wau! Mutta se kysymys mikä mua kiinnosti, minkälaisia jalkatreenejä sä vedät ja onko sulla joku tietty määrä liikkeitä mitä teet yms :) tai et millanen on hyvä jalkatreeni, onko siinä pakko olla joku tietty määrä liikkeitä vai riittääkö vain pari? kiitos jo etukäteen!!

  • Emilia
   Posted at 10:43h, 01 helmikuun Vastaa

   Moikka!

   En oo Linda, mut voin antaa kans vähän vinkkiä omasta takaa. Kannattaa ettiä netistä treeniohjelmia esim. Pakkotoisto.comis on aloittelijoillekin suunnattuja treeniohjelmia mitä voi kokeilla. Ei oo olemassa mitään yhtä ainoata jalkatreeniä, jolla sais poltetta jalkoihin ja kehitystä aikaan. En usko, että ihan kahella liikkeellä pärjää, mut laatu korvaa määrän AINA! (Liikettä tehdessä keskity siihen, että se liike menee oikeasti siihen treenattavaan lihakseen, myös kädellä voi tunnustella tuntuuko siellä lihaksessa mitään samalla kun teet) Yleensä sillon on ”tehnyt jotain” kun lähtee salilta jalat hieman hyytelönä ja aamulla jalat on hieman kipeät. Mut tätäkään ei välttämättä joka kerta tapahdu jos on vaikka hieman väsynyt tai lihas ei oo ehkä palautunut kunnolla ja tarvii lepoo tai sit lihas on jo tosi tottunut siihen treeniohjelmaan. Kannattaa kans vähän vaihdella treenien intensiteettiä; parina viikkona kovaa treeniä, yksi viikko kevyemmin, esimerkiksi. Muuten lihas tottuu siihen samaan treeniin, eikä se muutenkaan jaksa ympäri vuoden joka päiväisesti kovaa treenata. Ja sitä ohjelmaa kannattaa kans parin kuukauden välein muunnella. Mä suosittelen, että meet sinne salille ja otat mukaan vaikka jonku ihan esimerkkijalkatreeniohjelman ja kokeilet niitä liikkeitä läpi siellä. Siitä se sitten lähtee ja saat vähän tuntumaa minkälainen treeni sopii sulle.

   Linda voi vielä korjailla ja neuvoa paremmin! :)

 • Kristiina
  Posted at 09:29h, 29 tammikuun Vastaa

  Moikka! Oon lukenu sun blogia jo jonkun aikaa ja tuli tässä mieleeni, oisitko halukas tekemään postausta sun aeroobisista?:) ehkä vähän syvemmin, mitkä toimii sulla ja mitkä ei, vähän kestoista yms. Tsemppii tulevalle dietille ja jatka samaan malliin! <3

 • Chandra
  Posted at 11:07h, 29 tammikuun Vastaa

  Aww, olette todella söps. <3 :) Ja hei kysymys aiheen vierestä: syötkö riisikakuissa niitä maustettuja (joissa on sitten kaloreitakin jonkin verran enemmän) vai maustavattomia? Oon laiska kokki ja haluisin itse kans korvata joskus riisit noilla kakuilla mut ne maustamattomat on niiiin pahvisia omaan makuun.. sen sijaan maustettuja söisin vaikka paketillisen, mut yritän tässä katsella linjojen perään niin ehh. :D

 • anna
  Posted at 13:03h, 29 tammikuun Vastaa

  Moi. Sulla oli IG:ssä kuva sen Viivin tekemistä kulmakarvapigmentoinnista, missä kommentoit myös itsekin ottavasi semmoiset. Oletko jo käynyt laittamassa, ja voisitko tehdä postauksen jos olet? Huomasin, että olet poistanut kyseisen kuvan, joten jos et olekaan menossa niin miksi? Itseäni kiinnostaisi tuo kestopigmentointi, mutta olen hyvin epäileväinen.

  • linda
   Posted at 14:10h, 29 tammikuun Vastaa

   Joo kun se tarjous meni umpeen niin siks otin (: meen pian kun kerkeen ja teen postauksen !!

 • leipägiks
  Posted at 08:16h, 30 tammikuun Vastaa

  Hyvät ihmiset, mistä te tiedätte millon Linda ja Joel on eronnut. Siitä voi olla vaikka kuinka kauan, tuskin Linda samana päivänä täällä siitä ilmottelee, ei välttämättä edes saman kuun aikana. Voi olla että tää on tapahtunut paljon aikaisemmin.
  Eikä me tiedetä koska ne on Vertin kanssa alkanut seurustella. Siitäkään ei välttämättä ole kerrottu täällä samana päivänä.

 • Poola
  Posted at 20:35h, 04 helmikuun Vastaa

  Oletpa kyllä maanläheinen ja mainion kuuloinen typy! Mukavaa kevättä :)

 • Minttu
  Posted at 10:57h, 05 helmikuun Vastaa

  Moikka!

  Piti sellaiseen kysyä mielipidettäsi kun PT:ksi opiskeleva ystäväni ehdotti että alkaisin syömään puuron illalla ja rahkan/maustamattoman jogurtin aamulla? Itse olen aina syönyt aamuisin puuroa marjoilla ja rahkan marjoilla illalla mutta onko sillä oikeasti väliä? Treenaan aika paljon kestävyysurheilua ja keväällä olisi tarkoitus juosta toinen puolimaraton. Kiva jos vastaisit. :)

  • linda
   Posted at 14:48h, 05 helmikuun Vastaa

   kyllä mä sen puuron ottaisin aamuun :)

 • Mini
  Posted at 22:51h, 25 heinäkuun Vastaa

  Mä oon kans ihan koukussa quest bareihin. Helposti uppoo päivässä pari. Mitä mieltä oot, kannattaako niitä noin paljoa syödä?

Post A Comment