Mitä vinkkejä antaisin tuleville kisaajille?

Heippa!

I swear it was Friday like 9 minutes ago… Uus viikko ja uudet hasteet! Mulla loppuviikon haste tulee olemaan elämäni tähän mennessä rankin, mutta eteenpäin on mentävä.

Mietin tänään, mitä aijon itse tehdä nyt offilla paremmin ja mihin pyrin. Samalla mieleeni tupsahti hauska ajatus tehdä ikäänkuin lajista kiinnostuneille ja siinä tulevaisuudessa kisaaville lista siitä, mitkä asiat on hyvä laittaa kuntoon ja huomioida, jotta matkasta tulee helpompi.

Ensimmäinen mitä en voi ikinä tarpeeksi korostaa on osaava, ammattilainen valmentamassa ja se pohjatyö.

Kalorit ja makrot siis siihen malliin, ettei tarvitse mennä missään vaiheessa repimään tai kituuttamaan kyseenalaisin keinoin sitä rasvaa alas. Haluan sanoa, että rasvaa eikä painoa, koska vaikka paino onkin yksi hyvä keino seurata tilannetta, niin se ei kerro puoliakaan siitä miten dieetti todellisuudessa edistyy. Tarkoitus ei siis ole vain syödä hemmetisti, vaan saada kehon aineenvaihdunta ja kulutus mahdollisimman korkealle. Silloin voi syödä enemmän lihoamatta ja myös dieettaaminen on helpompaa.

Lihasmassa ei ole bikinissä kovinkaan suuressa asemassa ja pienemmätkin tytöt pärjäävät, mutta se on työkalu muokata kehoa mieleiseksi ja luoda illuusiota tiimalasi-efektistä. Itse olen esimerkiksi geneettisesti täysin pakaraton spagetti reisi, joten mun tapauksessa kyykättävä on ja ahkerasti. Sitä luuli meikäläinenkin että olis reisissä ruutia paljonkin, mutta yllättävän vähän sinne loppujenlopuksi mitään jää. En siis usko että kukaan voi ”tulla liian lihaksikkaaksi” tässäkään lajissa ;)

800_3116

bikinit Biancaneve

Läheisten, kuten perheen ja ystävien kanssa jutella asiasta. Kertoa heille, että tulee olemaan aikoja kun sun on pakko olla itsekäs, mutta toivot tukea ja ymmärrystä. Se on vain pieni hetki ja väliaikaista. Mikään ei ole inhottavampi ajatus kuin hyvin kulkeva dieetti, jossa läheinen heittää kapuloita rattaisiin. Dieetti on muuten yksi niistä vaiheista, jossa korostuu tosiystävät :D

Arki taisaiseksi. aka. tappavan tylsäksi ;) No ei , arki sujuu kyllä kuin offillakin, mutta kaikki ylimääräinen stressi ja kriisit saattavat laukaista pahimmassa tapauksessa burn outin, joten suosittelen että kisaamisen aikana ei välttämättä suorittaisi elämänsä tärkeimpiä tenttejä tai pyrkisi samaan aikaan ihan älyttömästi etenemään uralla.

Säästä rahaa! Varsinkin dieetin lopussa kun kisat lähestyy tulee ylimääräisiä menoja. Bikinit, korut, värit, kengät, ripset, kynnet, sokeroinnit, hiukset, kuorintavoiteet, meikkaaja, kampaaja, hotellit, kisalisenssit, hampaidenvalkaisut, matkat, kasvohoidot, kehonhuolto….Se on helposti muutaman tonnin keissi ilman sponsoreitakin. Järkevä tekee niin että laittaa 3e irtoripset ja kynnet sinne lavalle, mutta itselläni ainakin tuli sellanen fiilis että on ”ansainnut” kaiken viimisen päälle. :) Biancaneve on muuten oiva paikka hommata korut, värit, bikinit ja kengät :)

10701980_10152358113560794_7918327293734172087_n

bikinit Biancaneve ja korut

 Prioriteetit kuntoon. Käy mielessäsi läpi mitä dieetti vaatii ja mitä se tarkoittaa. Ymmärrä se, että ollaksesi paras versio sinusta treenejä ei skippailla eikä ruokavaliosta liusuta. Kisadieetille ei kannata lähteä hälläväliä meiningillä, sillä se kostautuu. Itse en ainakaan tiedä mikä olisi inhottavampaa kuin seistä lavalla ajatellen, että sillonkin olisin voinut tehdä toisin. Motivaatio saattaa laskea dieetillä, hetkellisiä houkutuksia tulee ja niihin on hyvä olla varautunut. Mikä saa sinut nousemaan ylös ja lähtemään treeneihin tai kieltäytymään juhlissa kakusta? Tähän voisi vastata, ettei kisaajan tarvitse tuollaisia miettiä, mehän eletään tälle lajille. Joo, me ollaan myös kaikki ihmisiä. Itsensä henkinen valmentaminen ja dieettiin valmistuminen on mielestäni yksi tärkeimmistä voimavaroista dieetillä.

Terveys edelle. Meistä jokainen vaipuu tietynlaiseen kuplaan dieetillä. Se on se mitä sä elät ja hengität. Kaikki tehdään dieetin ehdoilla. Joskus se saattaa sekoittaa pään ja ihminen tekee typeriä ratkaisuja jotka saattaa löytää joko dieetillä tai dieetin jälkeen edestään. Tulee muistaa, että kyse on yhdestä kisasta ja kisankin jälkeen on elämää. Pahimmassa kärsit koko loppuelämäsi ratkaisuista, jotka tehtiin yhden kisan vuoksi. Muistetaan se, ettei lähdetä epätoivoisiin ratkaisuihin jos tuntuu siltä, ettei ns. normaali riitä. Olen itse alunperin ollut menossa lavoille 2014 keväällä, mutta kroppa ei toiminut vielä niin hyvin, että lopputulos olis ollut kovin kaunista katseltavaa tai tervettä. Älkää siis menkö lavalle vaan koska on pakko, koska olet joskus kertonut meneväsi silloin, sillä me kisataan vain ja ainoastaan itsemme vuoksi. Ei valmentajan, ei kavereiden eikä perheen. Kunnioittakaa itseänne ja kehoanne sen verran, että toimitte terveyden ehdoilla ja tähtää siihen, että voit hymyillen katsoa kisakuvia jälkeenpäin.

Ylipäätään tasapainoinen elämä ja paketti dieetille lähtiessä on suositeltavaa. Hakeudu seuraan joka vie sua eteenpäin, inspiroi sua. Ennen kaikkea, muista nauttia ja oppia itsestäsi sekä elämästä. Mun mielestä hemmetin opettavainen kokemus. Et voikaan yhtäkkiä enää tehdä asioita ”koska vain haluat” ja pääset ylittämään itses satoja kertoja, kokemaan älyttömiä tunteita ja fiiliksiä ja oppimaan itsestäsi enemmän. Mulla ainakin selkeentyi se mitä elämältä haluan todella paljon. Olin varmasti monesti onnellisimmillani kisadieetillä, sillä siinä tulee vaan mieletön respect itseään kohtaan ja se fiilis, kun sä voit sanoa kisojen jälkeen hiljaa itsellesi, että ”I didnt give up ” on korvaamaton.

800_3225

bikinit Biancaneve


23 Comments
 • eerika
  Posted at 21:03h, 24 marraskuun Vastaa

  Word! Näiden juttujen tarkempi miettiminen ois ollu itellekin hyödyksi ennen ekalle dieetille lähtemistä :) Ennen kaikkea toi taloudellisen puolen ja arjen tasaisuuden funtsailu ois pitänyt vähän tarkemmin tehdä niin olisi ne vähäisetkin itkupotkuraivaristressikohtaukset vältetty :D

  • linda
   Posted at 22:24h, 24 marraskuun Vastaa

   Jep niinpä ;D

 • Sara
  Posted at 22:05h, 24 marraskuun Vastaa

  Hyviä vinkkejä ja en haluaisi nillittää, mutta tuosta Biancaneven kehumisesta tuli mieleen, että eivätkö he olleet yksi sun kisasponsoreista? Jos olivat niin olisi hyvä mainita siitä, nyt teksti antaa kuvan että ihan hyvää hyvyyttäsi ’mainostat’ heidän tuotteitaan (vaikka laadukkaista tavaroista onkin kyse). :)

  • linda
   Posted at 22:23h, 24 marraskuun Vastaa

   Siis oli ja 100% suosittelen heitä. Ihan mielettömät biksut ainakin itse sain ja myös kätsyä hoitaa koko blingi setti samasta paikasta . (:

 • V
  Posted at 22:38h, 24 marraskuun Vastaa

  Moikka! Vähän aiheesta poiketen, osaisitko neuvoa mua voiko soijalestiinin korvata chia-siemenillä aamupuurossa? :)
  Kiitos jo etukäteen!

  • A
   Posted at 11:04h, 25 marraskuun Vastaa

   Voinko värjätä hiukseni punaisella värillä? Joskus tyhmiä kysymyksiä on olemassa :D

   • Anna
    Posted at 12:09h, 25 marraskuun Vastaa

    Ei tyhmiä kysymyksiä olekkaan! Soijalestiini pistää aineenvaihdunnan liikkeelle ja chiassa on paljon muita ravintoaineita… Kai tiesit tämänkin….

  • linda
   Posted at 00:26h, 27 marraskuun Vastaa

   Chian siemenet ovat ravintorikkaampia ja sisältävät myös proteiinia hyvin, eli riippuu mitä muuta sun puurossa on niin miksi ei :)

 • vera matilda
  Posted at 08:15h, 25 marraskuun Vastaa

  Olipas jälleen hyvä ja kattava teksti. Mullakin on ”salainen” haave päästä joskus kisalavoille, eli mielenkiinnolla luin tekstin :)
  http://mynameisv90.blogspot.fi/?m=1

  • linda
   Posted at 00:24h, 27 marraskuun Vastaa

   Sinne vain, kunhan laitat ensin hyvälle mallille pohjatyöt :)

 • Juho Lukkari
  Posted at 13:21h, 25 marraskuun Vastaa

  Aivan loistavaa tekstiä sinulta!

  • linda
   Posted at 00:23h, 27 marraskuun Vastaa

   kiitos :)

 • K
  Posted at 18:44h, 25 marraskuun Vastaa

  Hyvää tekstiä kyllä, mutta alkaa vaikuttamaan siltä, että ”vastaat” näillä fitnekseen liittyvillä postauksilla Umpun kirjoituksiin. Toisaalta ymmärrettävää mutta toisaalta hieman naurettavaa. Yleensä urheilussa kunnioitetaan vanhempia ja kokeneempia, kun taas näistä teksteistä saa kuvan, että yrität olla parempi ja fiksumpi kuin sinua kokeneempi urheilija.

  • linda
   Posted at 19:04h, 25 marraskuun Vastaa

   siis… Nyt on kyllä mielenkiintoinen juttu, miten ihmeessä sä saat tähän tekstiin nyt umpun? :D Mä oon pian 4 vuotta kirjoitellut fitneksestä päivittäin blogiini, että kyllä tästä on hyvin kaukana umput. (: Enkä ymmärrä, miksi jollain olisi enemmän valtaa sanoa kuin toisella. Kyllä täällä on paljon muakin nuorempia, törkeen fiksuja ja upeasti menestyneitä fitness kisaajia joilta itse voin oppia paljonkin. Jokainen meistä on tehnyt kovan duunin omien urheilutaustojeni suhteen, joten voin mielestäni kirjoittaa omia fiiliksiäni ja yrittää auttaa uusia kisaajia niin paljon kuin mahdollista.

 • Sanna Latvala
  Posted at 21:43h, 25 marraskuun Vastaa

  Aika hyviä vinkkejä oikeesti! Tuli itselle monta uutta asiaa, mitä miettiä ennen kisahaaveiluja. Eipä sitä osannut ajatella, että kisat ovat noin suuri rahareikä! Taidan kuntoilla vain ihan omaksi ilokseni, ainakin toistaiseksi.. ;)
  http://pudotus.blogspot.fi

  • linda
   Posted at 00:23h, 27 marraskuun Vastaa

   Joo, ei sitä itsekään osannut ajatella :D

 • emj
  Posted at 17:26h, 27 marraskuun Vastaa

  Täh, en ymmärrä, onko totta että olette Joelin kanssa eronneet ? :(

  • linda
   Posted at 17:40h, 27 marraskuun Vastaa

   Ollaan erottu, joskus käy näin. Todella hyviä ystäviä kuitenkin ja hyvissä väleissä :)

   • emj
    Posted at 19:35h, 27 marraskuun Vastaa

    Eikä :/ ei voisi uskoa, vaikutitte niin mahtavalta ja tasapainoiselta parilta kaikin puolin, ompa sulla elämässä nyt muutoksia, ero ja isän kuolema, mutta kaikella on tarkoitukensa, kaikkea hyvää tulevaisuuteen kaikesta huolimatta :)

 • Katya
  Posted at 20:21h, 27 marraskuun Vastaa

  Olipas hyvä postaus! Vaikka en ite kisalavoille tähtääkään, niin silti tossa oli tosi hyviä pointteja! :)

  Ja koska en oo aiemmin tänne tainnut kommentoida, niin pakko oikeesti sanoa, että vitsi mä ihailen sua tosi paljon! Sulla vaan on jotenki niin reipas ja ilonen asenne, ja tietty sun kroppas on ihan to die for, että mä en voi muuta ku ihailla. :) Tsemppiä sulle ihan hirveesti, ihan joka asiassa!<3 keep up the good work :)

  • linda
   Posted at 00:31h, 28 marraskuun Vastaa

   heh hyvä että miellytti! Kiitos hirveesti <3

 • p
  Posted at 20:56h, 29 marraskuun Vastaa

  linda, olet ihana♥ sen vain halusin sanoa. ja paljon tsemppiä sulle kaikkeen mitä eteen tulee!

 • ilari
  Posted at 20:37h, 15 lokakuun Vastaa

  aa no nyt mä ymmärrän paremmin tota vihreetä bikini kuvaa kun tosta takaapäin tuli jsut mieleen et se on tiukka mut silti pehmee eikä liian kova kun se toinen kvua kulma anto sen vaikutelman ja sit se yks etukuva missä näkyi ne kylkiluut slekeesti ja se ei näyttänyt balanssiltasiis en tiiä kaikeka sääntöi mut jos sitä balanssia haetaan :D?

Post A Comment