Kiusaaminen saatava kuriin!

Heippa!

En olisi ikinä voinut uskoa, miten painava asia kiusaaminen nykypäivänä on. Lähes jokainen yhteydenotto jonka saan ja joka liittyy syömishäiriöihin (yli-tai alipainoon) ja masennukseen, liittyvät jollain tapaa kiusaamiseen tai syrjintään, joka on alkanut varhain ja johon ei olla puututtu.

Olen lukenut vaikka minkälaisia kauhutarinoita ja katkeria kertomuksia siitä, miten ihmisiltä on viety vuosia kiusaamalla ja jotkut ovat kertoneet kärsineensä pitkälle aikuisikään asti traumoista ja alemmuudentunteesta. Ihmisille luodaan kuva että he eivät ole tarpeeksi hyviä tai että heissä olisi jotain vikaa. Usein kiusattu luulee vielä ansaitsevansa kiusaamisen…. Tällaisessa tilanteessa kun koko elämä on muuten kaaottista, on täysin normaalia että ihminen pyrkii hallitsemaan edes jotain ja usein se jotain on juurikin syömistä. Ihmiset reagoivat eri tavoin, mutta useimmiten tällainen johtaa tunnesyömiseen (BED-häiriönä tunnettu syömsihäiriö) josta seuraa raju lihoaminen tai toinen ääripää vaihtoehto on syömisen lopettaminen kokonaan, joka usein johtaa anoreksiaan. Molemmat ovat hyvin vaarallisia ja vakavia sairauksia ja johtavat pahimmillaan kuolemaan.

Eräs tyttö kertoi, että kun kiusaaja oli luokassa kysynyt ketä on hänen ystävänsä, niin kukaan ei viitannut ja käytävillä ihmiset huusivat ”hyi vittu” kun kävelivät hänen ohitseen. Tämän vuoksi hän vihaa itseään vielä nykypäivänäkin ja tuntee itse olevansa syypää kiusaamiseen.

Mä olen itse nähnyt sen, että opettajia ei hirveesti kiinnosta asia eivätkä he puutu kiusaamiseen tosissaan. Yksi jälki-istunto tai kehityskeskustelu ei todellakaan muuta mitään. Mulla on aina olleet hyvin ”kiihkeät” vanhemmat ja asioihin on aina puututtu heti, mutta tiedän paljon ystäviäni joiden vanhempia ei ole ikinä kiinnostanut heidän henkiset pahoinvoinnit tai kiusaaminen. Ikäänkuin asian sivuuttaminen parantaisi asiaa tai että unohtamalla pahat asiat niitä ei tarvitse käsitellä. Valitettavasti ne käsittelemättömät asiat saattavat tuhota nuoren koko elämän tai ainakin varjostaa elämän mukana. 

Mä toivon että vanhemmat kuulostelevat lapsiaan ja ottavat tosissaan heidän pienetkin ongelmansa, sillä joskus  ”perus teini angsti” voi oikeasti olla vakavaa avunpyyntöä ja sellaisen asian laiminlyönti voi pahimmillaan pilata nuorelta koko elämän. Mulla on ystäviä, joiden ongelmia ei ole nuorena otettu tosissaan ja asiat on sivutettu ja he kärsivät niistä vieläkin. Tuki, turva ja tunne siitä että joku oikeesti välittää ovat nuorelle tärkeimpiä eväitä elämään. Nykypäivä on niin kovaa ja vaativaa, suurimmaksi osaksi pelkkää suorittamista, että siitä suoriutuminen ilman kiusaamistakin on jo vaikeaa. Voin kuvitella minkälaista on elää täällä peläten jokaista koulupäivää ja tietää, ettei ketään kiinnosta tai kukaan ei ymmärrä. Ei uskalleta puhua asioista, koska pelätään että se vain lisää kiusaamista tai kukaan ei kuitenkaan ota tosissaan.  

Tiedän että munkin blogia lukee moni nuori, joten pyydän että katselette ympärillenne ja puututte asiaan jos näette että joku on yksin tai häntä kiusataan. Muistakaa että hyvä tulee aina hyvän luo ja jokainen hyvä teko kyllä palkitaan.

No_Bullying

En edes viitsi alkaa käsittelemään nykypäivän tilannetta nettikiusaamisessa, sillä sitä riittää ja saan kyllä itsekin osani ”anonyymien” ja muiden juorupalstojen osalta, mutta kyllähän jokainen fiksu ihminen tietää ja ymmärtää, että jos ihmisen täytyy piiloutua anonyymiyden taakse sanoakseen mielipiteensä tai kiusatakseen jotain ihmistä, niin tällä ihmisellä on selkeästi itsellään hyvin hyvin vaikea olla. Niitä ei kannata ottaa itseensä. Edes takaapäin lyöminen ei ole niin pelkurimaista kuin huuteleminen nimettömänä netissä. Mutta jos tällaista kuitenkin tapahtuu häiritsevästi tai netissä on jotain mikä oikeesti satuttaa, niin ne on hyvin helppo jäljittää. Nettipoliisit tekevät sitä jatkuvasti. Pyytäkää apua, minkään asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin ja ketään ei ole täällä oikeutettu satuttamaan toista! 


25 Comments
 • mari
  Posted at 16:03h, 29 toukokuun Vastaa

  Nyt on pakko uskaltautua kommentoimaan 😀 Mua kiusattiin kans tosi pahasti ala-asteella ja sairastuin sen takia myöhemmin syömishäiriöön ja masennukseen. Näin tässä yksi yö unta et olin kirjottanut tästä kaikesta sulle kirjeen ja sä vastasit mulle tosi pitkästi ja siis mä tyyliin itkin aamullakin kun heräsin koska se mitä sanoit siinä unessa kosketti mua niin paljon 😀 haha kuulostaa vähän creepylle mut oli pakko sanoa!!

  • linda
   Posted at 23:09h, 01 kesäkuun Vastaa

   Voi että, vähän ihana! sun täytyy laittaa mulle kirje! ;D

 • Jenni
  Posted at 19:03h, 29 toukokuun Vastaa

  Kiusaaminen on niin säälittävää ja sitä näkee liikaa. Varsinkin syrjintää. Muistan pari päivää sitten kun bussissa istuin, edessä oli 3 n. 8-vuotiasta poikaa. He kaksi vain juttelivat keskenään eivätkä ottaneet kuuleviin korviinsa kolmannen pojan asioita tai kysymyksiä.. Oli toiki jo inhottavaa…

 • Kasvatusalalla
  Posted at 20:25h, 29 toukokuun Vastaa

  Niin… Kaikki kiva-kouluprojektit yms. on niin nähty. ”Miksei opettajat tee mitään?” Siksei koska ei ole oikeuksia. Aina siellä on joku äiti marmattamassa että ei meidän pentti sellasia tee, ja lopputuloksena opettajalle noottia tai potkut sopivassa välissä. Kukaan ei enää sano nykyajan lapsille ja nuorille mitään, vanhemmat ei kasvata vaan haluu olla kavereita omien lastensa kanssa. Ja siihenhän ei mikään kurinpito liity. Kaikki kasvatus koitetaan sysätä institutioille ja sitten siitäkin motkotetaan kun nekin kasvattaa ihan väärin ja vaan laiminlyö meidän omaa kermapersettä.
  Vanhempia tässä pitäis tintata ja herättää siihen että HE ovat vastuussa siitä jos oma lapsi ajaa käytöksellään toisen lapsen laitokseen hoitoon tai pahimmillaan itsemurhaan. Mitkään jälki-istunnot ei siihen auta.

  • linda
   Posted at 21:38h, 30 toukokuun Vastaa

   nykyään kun ei saa kasvattaa lapsia, kun kaikki täytyy olla niin hienotunteista…:D

 • emj
  Posted at 21:44h, 29 toukokuun Vastaa

  Tärkeä aihe. Itsekin ollut koulukiusattu ala-asteella. Omassa koulussani kyllä puututtiin kiusaamiseen todella hyvin ja välittömästi. Kiusaamisen kitkemiseksi pitäisi tehdä enemmän töitä. Ikävä kyllä olen törmännyt rajuun kiusaamiseen vielä myös työelämässä, en ikinä uskonut että aikuisiässäkin kiusaamista esiintyy vielä paljon ja vielä pahempana mitä nuoruudessa. Ja valitettavan usein se menee niin että loppujen lopuksi kiusattu joutuu kokemaan olevansa syyllinen…ikäviä asioita yhteiskunnassamme, jokaisen pitäisi ymmärtää millaista jälkeä kiusaaminen voi ihmiseen jättää.

  • linda
   Posted at 21:37h, 30 toukokuun Vastaa

   joo piti laittaa tähän se että myös aikusiällä kouluissa ja työpaikoilla on PALJON kiusaamista!

 • Tanja
  Posted at 22:18h, 29 toukokuun Vastaa

  Linda, oot mun idoli! Jatka samaan malliin, on ihanaa kun kaikkien tyhjäpääjulkkisten joukossa on tuollainen jalat maassa -tyyppi joka tekee oman osansa paremman maailman puolesta 🙂 T. Toinenkin ”yksinäinen” susi

  • linda
   Posted at 21:37h, 30 toukokuun Vastaa

   kiitos paljon!!! <3 yritetään jatkaa 😀

 • Sipuli
  Posted at 01:24h, 30 toukokuun Vastaa

  Pakko tähän on kyllä päästävä kommentoimaan :). Linda, olen lukenut blogiasi n. 1vuoden ja tämä bloggauksesi nosti kyllä tunteet pintaan! (Olen 15v tyttönen, jonka itsetunto kohosi kattoon kiusaamisen jälkeen, saliharrastuksen myötä))

  Tää teksti oli niin puhdasta asiaa ja jotenki on tätä ihana lukea, että mitenkä sinä oikeasti välität :)! Haters gonna hate. mut mee sä eteenpäin! Seuraan blogiasi mielellään jatkossakin:).

  • linda
   Posted at 21:37h, 30 toukokuun Vastaa

   voi kiitos! ei varmaan iskisi todellisuus tosta kiusaamisesta niin pahasti kasvoille jos ei jokapäivä saisi lukea niistä tarinoita :/

 • miimi
  Posted at 16:00h, 30 toukokuun Vastaa

  <3

 • Susu
  Posted at 16:15h, 30 toukokuun Vastaa

  Pakko sanoa että sulla on kyllä järki päässä ja hyviä mielipiteitä 🙂 Beauty and Brains todellakin!

  • linda
   Posted at 21:35h, 30 toukokuun Vastaa

   voi kiitos hurjasti! 🙂

 • .
  Posted at 19:22h, 30 toukokuun Vastaa

  Hyvä luoja miten tekopyhä postaus sulta.

  • linda
   Posted at 21:35h, 30 toukokuun Vastaa

   ymmärrän jos kolahti (: ilmeisesti nettikiusaaminen on sulle ihan yks harrastuksista!

 • Ninni
  Posted at 22:40h, 30 toukokuun Vastaa

  Kiitos inspiroivasta blogista. Kaunis kirjoittaja, jolla on järkeä päässä 🙂
  Pakko kommentoida tätä kiusaamisasiaa näin opettajan (yläkoulu) näkökulmasta. Varmaan on totta, että on opettajia keitä kiusaaminen tai siihen puuttuminen ei kiinnosta. Mutta voisin sanoa, että suurelta osin kyseessä on resurssien ja ajan puute. Koulun kiireisessä arjessa jää valitettavasti usein huomaamatta mahdolliset kiusaamishetket ja -tilanteet, toki kiusaaminen myös osataan ajoittaa hetkiin, jolloin aikuisia ei ole paikalla. Meidän koulussa kiusaamiseen puututaan heti kun sellaista nähdään, tai saadaan esim. vanhempien kautta tietoon. Tämä puuttuminen tarkoittaa sitä, että kiusaaja/kiusaajat sekä kiusattu jututetaan yksitellen ja kuunnellaan jokaisen näkemys ja osallisuus asiaan. Tämän jälkeen myös soitetaan jokaisen ko. oppilaan huoltajille käydystä keskustelusta. Suurimmassa osassa kiusaamistapauksia tällainen toiminta auttaa, ja kiusaaminen loppuu.
  Kouluilla on tietenkin oma roolinsa kiusaamistapausten selvittelyssä. Ja siinä kyllä parhaamme teemmekin. Yhä useammin kuitenkin tuntuu siltä, että se kasvatusvastuu on työnnetty sieltä kotoa meille opettajille (ja muulle koulun henkilökunnalle). Se ei kiusaamistapauksia kokonaan poista, että me kouluilla puutumme tilanteeseen ja käskemme kiusaajaa lopettamaan. Mielestäni tässä tarvittaisiin vanhempien tiiviimpää yhteistyötä ja ylipäätänsä suurempaa vastuun kantaminesta lastensa hyvinvoinnista!

 • sairasta käytöstä
  Posted at 22:52h, 30 toukokuun Vastaa

  En tietenkää haluu yleistää kaikkia nuoria, mut kiusaaminen on nykyään TODELLA yleistä :/ eihän siihen kaikki sorru mut just se että ei tee mitään asioille on hiljasta hyväksymistä. Ihan kauhea esimerkki mun sukulaistytöstä jota muut luokan tytöt alkoi kiusata koska suosittu poika tykkäsi tästä kyseisestä tytöstä eikä hänen kiusaajastaan. Laihalle ja sirorakenteiselle sanoivat päivittäin kuinka läski tämä on (en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, niin kaukaa haettua kommentti on) ja vielä sanoivat päin naamaa että tytön pitäisi tappaa itsensä. Huhhuh tälläsiä tulevaisuuden lupauksia tuolla kasvaa vapaana….

 • Niina Laakso
  Posted at 01:49h, 01 kesäkuun Vastaa

  Jännä kirjoitus ihmiseltä joka toimii täysin sanomansa vastaisesti. Huh huh mitä tekopyhyyttä.

  • linda
   Posted at 02:05h, 01 kesäkuun Vastaa

   Kuules ”Niina laakso”, on ensinnäkin laitonta esiintyä muiden ihmisten nimillä ja identiteetillä & nyt Kun päästiin asiaan niin ihan mielenkiinnosta kysyisin että mihin tää sun syytös tekopyhyydestä perustuu ja ketä olen kiusannut ? Vai etkö vain pidä minusta ja piti tulla huutelemaan ja pyrkimään saamaan paskaa siksi niskaani? harrastat näemmä itse vieläpä muiden identiteetillä netissä haukkumista joten ehkä kolahti?

  • just joo
   Posted at 11:55h, 02 kesäkuun Vastaa

   Tuolla joku jo sut ”Niina Laakso” etukäteen huomioikin, että haters gonna hate…. aina teitä löytyy; toisaalta niin huvittavaa. Koita jaksaa ittes kans.

 • elina
  Posted at 11:49h, 01 kesäkuun Vastaa

  Aivan älyttömän hyvä kirjoitus! Mua on kiusattu koko pieni elämäni ja vasta ihan hetki sitten olen alkanut saada itseluottamusta ja ymmärtää, että vika ei ole minussa. Kiusaajat itse ovat raukkoja, eikä heidän toimilleen ole olemassa minkäänlaista hyväksyttävää selitystä…
  Eniten kuitenkin kiukuttaa opettajien toiminta: he luulevat, että yksi puhuttelu/keskustelu lopettaa kiusaamisen ja sitten kaikki ovat kavereita keskenään – in your dreams sanon minä, nämä ”vakavat keskustelut” vain pahentavat asiaa entisestään eivätkä TODELLAKAAN paranna asioita!!! Kiusattu vain leimautuu kantelijaksi ja vellihousuksi kun hän kerran kertoo opettajille.
  Toivottavasti vielä jonakin päivänä joku opettaja käsittää, että kiusaamisen lopettaminen vaatii paljon paljon muutakin kuin yhden keskustelun tai KiVa-koulu -päivän.

  • Ninni
   Posted at 22:32h, 01 kesäkuun Vastaa

   Tähän on nyt pakko kysyä, että millaista konkreettista muutosta toivoisit opettajien toimintaan kiusaamistilanteiden selvittelyssä? Niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin, niin kyllä me opettajat tilanteisiin puututaan ja niitä selvitetään, mutta hyvin pian vastaan tulee resurssikysymykset. Aikaa ei ole, rahaa ei ole (ainakaan yhtään ylimääräistä) ja opettajien perustehtävä opettaminen jää helposti kaiken ”ylimääräisen” alle. Mielestäni päävastuu kiusaamisten selvittelyssä tulisi olla lasten vanhemmilla!

 • Niina Laakso
  Posted at 22:59h, 03 kesäkuun Vastaa

  Mitä haukkumista? Ja miksi mun pitäis olla sulle kateellinen yhtään mistään? Mä en vaan ole samaa mieltä sun kanssa. Ja voisitsä selventää mulle mun identiteettiä???:D Meni vähän ohi..

 • Love U!
  Posted at 20:26h, 09 kesäkuun Vastaa

  Moikka!

  Mun yläkoulusta alkaa olla jo kymmenisen vuotta aikaa ja on pakko sanoa, että kiusaaminen ei kyllä unohdu koskaan. Asuin lapsuuteni pienellä paikkakunnalla ja kun menin yläkouluun niin huomasinkin että oon suosittu, ihan tyttöjen sekä poikien keskuudessa.
  Vanhemmat tytöthän eivät tästä pitäneet vaan alkoivat haukkua ja huoritella ihan missä vain tulivat vastaan. (Ja olin tosiaan ujo pieni tyttö joka ei ollut edes koskaan pussannut ketään) Oli se bussissa, tunnilla ja jopa koulukuvauksen aikana. Kiusaamistani jatkui non vuoden ajan kunnes välitunnilla eräs Jenny tuli muutaman metrin päähän ja minulla napsahti (heh, ei pahasti) niin että huusin hänelle pari valittuua sanaa ja kävelin pois.
  Seeuraavalla välitunnilla nimeni oli kaikkien huulilla ja siihen loppui kiusaaminen!
  Uskomattominta koko tarinassa on se, että tämän jälkeen kiusaajani tulivat juttelemaan minulle kuin vanhalle ystävälleen!!! Nielin ihmetellen voittoni ja sain olla koulun viimeiset vuodet aivan rauhassa. 🙂

  Opetuksena siis että kiusaajista ei selviä kuin antamalla heille juuri samalla mitalla takaisin! Koskaan en vakivaltaa kannata, mutta kiusaamistilanteissakin itsensäpuolustaminen on sallittua!

  Ps. Joskus vahingossa klikkasin sinua koskevaan nettikeskusteluun ja voi hyvänen aika kuinka kateellisia ihmisiä luoja oikein elättää!!!! Sinusta huokuu aivan upea itseluottamus ja se varmasti on todella monelle kärttyiselle suomalaiselle kova paikka 😀
  Minun mielestä olet aivan upea näin netin välityksellä ainakin (voi vitsi jos joskus tapaisin sinut ihan henkilökohtaisesti!)

  Ps. Koska pieni kritiikki on aina hyväksi toivosin sinun postaavan kuvan jossa olet arkipäiväisemmässä meikissä, niin me vähemmän ulkoisesti kauniit ihmiset tuntisimme itsemme ihan ok yksilöiksi 😉

  Mukavaa kesää ! 🙂

Post A Comment