MERTEN MUOVIROSKAT

[mittaustagi]

Kaupallinen yhteistyö: WWF

Moikka!

Niinkuin varmasti moni on jo lukenut tai huomannut, vietin viimeviikon Kreikassa ystävieni kanssa. Mykonos oli henkeäsalpaavan kaunis ja mahtava matkakohde perheille sekä erityisesti romantiikkaa kaipaaville pariskunnille.

Yksi asia jäi kuitenkin negatiivisesti painamaan mieltä, nimittäin se muovin ja roskan määrä. Ongelma toki näkyy Suomessakin, mutta erityisesti turismimaissa se on sydäntä särkevä näky miten paljon ihmiset roskaavat ja jättävät muovia ympäri luontoa. Myös Barcelonassa sai kauhistella, miten paljon meren pinnassa lillui muovijätettä ja roskaa.

Ensimmäiseksi sydän särkyy niiden satojen tuhansien eläinten vuoksi, jotka todennäköisesti takertuvat jätteisiin, nielevät niitä ja saavat myrkytyksiä sekä tukehtuvat muoviin. Hylkeet, valaat, merikilpikonnat, merilinnut  sekä muut merinisäkkäät kärsivät ihmisten väliinpitämättömyydestä ja maksavat siitä hengellään. Myös tänä kesänä Suomen rannoissa lilluneet kuolleet kalat olivat hyvin pysäyttävä näky.

kuva: Milos Bicanski/WWF

SOMEN HYVÄT PUOLET

Olen aika varma siitä, että jokainen meistä on nähnyt omin silmin muovia meressä ja roskattua luontoa sekä tiedostaa vakavan muoviongelman. Erityisesti matkustellessa tämä ongelma lävähtää vasten kasvoja, kun autoteiden varressa roskat peittävät maan ja muovia tarttuu jalkaan uidessa. Ilman somea ja ihmisten jakamaa tietoa en kuitenkaan olisi itsekään näin tietoinen ongelmasta, mitä olen nyt ja huomaan, että sillä on ollut merkittävä vaikutus mun omaan käyttäytymiseen roskien ja muovin kanssa. Siksi on upeaa olla mukana kampanjoimassa näin tärkeän asian vuoksi ja toivottavasti itsekin voin omalta osaltani vaikuttaa seuraajieni ajatuksiin aiheen osalta. Olen huomannut ainakin itsessäni, että olen nykyään tietoisempana lähes hysteerinen siitä, että kaikki vievät roskansa roskiin ja pyrin tietoisesti välttämään kaikenlaista muovikrääsää sekä lajittelemaan jätteet tarkasti.

MITEN VÄLTTÄÄ PIENILLÄ TEOILLA MUOVIN KULUTUSTA ARJESSA?

VÄLTÄ MUOVPULLOJA – Mulla on melkein aina juomista mun laukussa mukana ja todella usein tulee ostettua kaupasta joku juoma, joka tulee luonnollisesti muovisessa pullossa. Sain hetki sitten ”meribottle” pullon, joka on tehty ruostumattomasta terkäksestä ja pitää juoman kylmänä. Meribottle kulkee muovipullojen sijaan kätevästi mukana laukussa.

OMA PUSSI MUKAAN KAUPPAAN – Oman kauppakassin ottaminen mukaan kauppaan on maailman helpoin kikka välttää muovin kulutusta arjessa. Vaikka kaupat tarjoavatkin biohajoavia muovipusseja, tarvitsevat nekin teollisen kompostoinnin ja hajoavat kemikaaleiksi, metaaniksi, CO2 ja vedeksi, eli jätteiksi. Eivät siis ratkaise muoviongelmaa.

ROSKAT ROSKIIN, AINA – Uskomattoman moni jättää roskat viemättä roskiin esimerkiksi picnicillä tai retkillä.

VAADIN VÄHEMMÄN PAKKAUSJÄTETTÄ – Tsekkaa kaupassa, onko ihan tarpeellista ostaa vaikka omenoita, jotka on pakattu muoviseen pakkaukseen. Pyydä myös jatkossa tilattu juoma ilman kantta ja pilliä!

SUOSI VAATTEISSA LAATUA –  Halpavaatteet ja pikamuoti saastuttaa aivan uskomattoman paljon. Vaateteollisuus päästää meriin mikrokuituja vuosittain määrän, joka vastaa 50 miljardia muovipulloa. Mikrokuituja irtoaa myös konepesun yhteydessä erityisesti vaatteista, joissa on käytetty polyesteria.

KIERRÄTÄ JA UUSIOKÄYTÄ!

Kuva: WWF

OPPILAITOKSET MUKAAN WWF:N PÄIVÄTYÖKERÄYKSEEN

Päivätyökeräys tarkoittaa koululaisentaksvärkkipäivää, jolloin koululainen käy päivän töissä ja saa sovitun summan palkakseen. Päivätyökeräyksessä oppilaat lahjoittavat työllään ansaitsemansa rahat koulussa yhteisesti valittuun tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen. Yksi vaihtoehto on kerätä lahjoituksia WWFn luonnonsuojelutyötä varten.

• päivätyökeräyksen kohde valitaan yleensä koulussa yhdessä oppilaiden tai opettajien toimesta
• työnantaja voi olla kuka tahansa –
yksityinen henkilö, yritys tai yhteisö
• työ voi olla esimerkiksi ympäristön siivousta, lemmikeistä huolehtimista, avustamista työpaikalla tms.

WWFn Päivätyökeräyksessä on vuosittain vaihtuva teema. Lukuvuonna 2018-2019 teemana on jälleen meret eli Itämeri ja arktinen meriluonto lajeineen ja elinympäristöineen, joita uhkaa muovi. Kampanjan sanoma tiivistyy otsikossa ”Sulaa hulluutta!…kun jää sulaa ja muoviroskat päätyvät meriin”.

Jos teidän koulussa lähestyy taksvärkkipäivä, niin vinkkaappas sun opettajalle, jos tänä vuonna osallistuisitte maailman yhteen isoimpaan ongelmaan ja puolustaisitte arktisten merialueiden ja Itämeren uhanalaista luontoa!

Ilmoita koulusi mukaan ja lue aiheesta lisää TÄÄLTÄ.

 

 


7 Comments
 • Irina
  Posted at 18:56h, 05 syyskuun Vastaa

  Upeaa Linda! 💕 Meillä on vain yksi maapallo, ihanaa kun teet tällaisia kaupallisia yhteistyötä sen sijaan, että aina vaan osta, osta, osta.

  • lindamanuella
   Posted at 19:36h, 05 syyskuun Vastaa

   Moikka, kiitos kommentista <3
   On ihanaa olla tällaisissa kamppiksissa mukana ja toivottavasti herättää ihmisten ajatuksia näin tärkeästä asiasta ! :)

 • Laura
  Posted at 07:29h, 09 syyskuun Vastaa

  Kiitos että kirjoitit näin tärkeästä aiheesta! Olen opettaja ja sain tästä inspiraation ryhtyä selvittämään olisko tässä ideaa meidänkin koulussa.

  • lindamanuella
   Posted at 12:18h, 09 syyskuun Vastaa

   Ihanaa kuulla !! Toivottavasti koulunne lähtee mukaan ❤️

 • Nipsu
  Posted at 16:23h, 09 syyskuun Vastaa

  Kiitos Linda tästä postauksesta! Somettajien pitäisi enemmän puhua tästä. Tuntuu, että tosi moni somevaikuttajakin kannustaa kuluttamiseen, ja onkin vaihteeksi virkistävää että joku puhuu myös tästä globaalista ongelmasta. Kiitos kiitos kiitos❤️

  • lindamanuella
   Posted at 17:04h, 09 syyskuun Vastaa

   My pleasure ❤️
   Tälläisissa mukana oleminen on parasta !

 • Jee
  Posted at 16:39h, 27 syyskuun Vastaa

  Moi, pakko vähän tulla kommentoimaan tähän :)

  Muovi on erittäin vaikea aine lajitella. Muoveja on niiiiiin paljon erilaisia, että ihmiset eivät osaa hommaa, ja sit heitetään vääränlaista muovia keräykseen ja näin satsi on pilalla.

  Myöskin muovin pesemistä kannattaa hiukan miettiä. Onko kannattavaa alkaa peseen pakkausta ja käyttään vettä? Hyöty menee aika nopeasti siinä.

  Esim. Pirkanmaalla kaikki sekajäte menee polttoon, josta tehdään lämpöä. Muovin voi siis hyvillä mielin laittaa Pirkanmaalla sekajätteeseen, se menee hyödyksi. Toinen vaihtoehto on pestä muovi, laittaa keräykseen josta auto hakee muovin vartavasten kauas Riihimäelle. Sieltä joku osa käytetään hyödyksi, loput poltetaan.. eli aina pitäisi myös ajatella asian toista puolta, kannattaako?

  Lisäksi kuluttajia huijataan TODELLA paljon pakkausten merkinnöissä. Joku voi mainostaa tuotettaan muovittomana, mutta hyvin usein näin ei ole. Esim. Monet maitopurkit sisältävät muovipäällysteen. Mutta kukaan ei tästä puhu.

  Olen itse jätealalla ja muovin kanssa työskentelen. Muovihan ei itsessään ole se ongelma, vaan se että maissa jossa jätettä tulee melkein eniten, ei ole jätehuoltoa. Jätteet laitetaan mereen, niin kamalaa kuin se onkin.

  Kannattaa oikeasti tutustua miovi asiaan tarkasti. Se ei ole ollenkaan niin yksinkertaista kun luullaan. Siinä on niin paljon kaikkia kikkailuja että normi kuluttaja ei niitä asioita ymmärrä, ellei lue oikeasti tutkimustietoja ja faktoja muovista. Lehtien jutut ovat yleensä skeidaa.

  Pointti oli se että pitäisi tutkia kaikkia näkökulmia asiaan, ja syyttää enemmän jätehuoltoa joissakin maissa kun muovia.

  Siistii et annat huomioo asialle! Keskustelu on aina hyvästä ja se että ihmiset välittävät 😊

Post A Comment