KEHONHUOLTO JA PALAUTUMINEN

[mittaustagi]

Olen huomannut, että talvisin olen paljon innostuneempi salilla huhkimisesta, kun taas kesäisin treenaan mieluusti ulkona ja nautin esimerkiksi juoksemisesta ihan eri tavalla, kun ulkona on niin upeat lenkkeilysäät.  Keskiviikkona palattiin stadiin ja lähdin akut täynnä ”kevyelle lenkille” – tarkoitus oli juosta noin 4-5 km, mutta juokseminen sujuikin niin hyvin, että 10km pyörähti todella kevyesti mittariin.

Uskon, että monille muillekin tulee kesäisin luonnostaan treenien siirtäminen esimerkiksi puistoon kuntosalien sijaan ja ainakin itse kannustan ihmisiä liikkumaan ulkona, jotta aivotkin saisivat mahdollisimman paljon happea. Ulkona treenaaminen on mielestäni ihan eritavalla rentouttavaa ja terapeuttista, kuin sisällä, joten kesäisin otan näistä keleistä kyllä kaiken irti!

Erilaiset treenit vaativat erilaisia palautteluja ja tänään aion kertoa teille hieman aiheesta lisää. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä FitLinen kanssa.

Olen tehnyt FitLinen kanssa yhteistyötä jo vuoden. FitLinen tuotteet ovat olleet säännöllisesti osana mun arkea, sillä ne sopivat kaltaiselleni ihmiselle täydellisesti. Tykkään FitLinen tuotteissa erityisesti siitä, että ne on tehty käyttäjälle mahdollisimman helpoiksi; mun ei tarvitse huolehtia kymmenestä purkista erikseen vitamiineja, vaan kaikki tarpeellinen löytyy valmiiksi suunnitelluista annoksista, joita otan päivässä tarpeen mukaan, yleensä muutaman.

Tämän päivän aihe; palautumisesta ja kehonhuollosta huolehtiminen eivät aina ole olleet mulle tarpeeksi tärkeässä roolissa. Nuorempana sitä pystyi painamaan ihan millaista treenitahtia tahansa ja palautuminen oli mielettömän nopeaa. Lämppäreitä, jäähdyttelyjä tai venyttelyjä ei aikoinaan paljoa tarvittu, kun taas nykyään niitä ilman ei voi edes treenata. Harvoin edes söin nuorena palautumista edistäviä vitamiineja, sillä vaikka tiesin että mun kannattaisi, niin mä en vain millään jaksanut popsia eri purkeista eri vitamiineja pitkin päivää. Liian vaivalloista. :D Kokeilin jopa välillä annostella vitamiinit valmiiksi, mutta silti ne helposti jäi ottamatta.

Tänä kesänä mun kuntosalitreenaaminen on ollut sellaista 1-2 kertaa viikossa ylä- ja alakroppa jakoa, mutta juostua on tullut sitten senkin edestä. Olen lenkkeillyt viikossa 20-30 kilometriä, välillä toki myös juoksumatolla salilla, mutta pääosin ulkona. Mä rakastan juoksemista ja se on mun yksi suurimpia intohimoja. Mikään ei ole parempaa kuin se fiilis, kun kunnon puolesta jaksaisi juosta vaikka kuinka kauan, jos vain jalat ja kärsivällisyys kestäisivät. Tunti on mulle kipuraja juoksemisessa ja sen jälkeen alan kyllästymään, nimittäin mulle paljon ominaisempaa on spurttailla 5km korkeilla sykkeillä…tosin tänä kesänä olen nostanut matkoja pidemmiksi ja yrittänyt juosta hitaammin. Se on yllättäen tehnyt lenkkeilystä vieläkin mieluisampaa, sillä en ole ihan rikki lenkin jälkeen. Lisäksi rauhallisemmalla meiningillä maisemista ja lenkkeilystä pystyy itse lenkinkin aikana nauttimaan eritavalla, koska lenkki ei tunnu suorittamiselta.

Usein kehonhuolto ja sen tärkeys nostavat päätään erityisesti kuntosalitreenaamiseen liittyen, sillä lihakset kipeytyvät ihan eritavalla salitreenistä, kuin juoksemisesta ja lenkkeilystä. Silti esimerkiksi vatsalihakset, selkä, sääret ja pakarat menevät jumiin, kun kilometrejä alkaa olemaan alla. Myös hengitysharjoitukset ja rauhoittuminen lenkin jälkeen ovat todella tärkeitä, koska esimerkiksi iltajuoksun jälkeen saattaa jäädä liian virittyneeseen tilaan, eikä nukkumisesta tule moneen tuntiin mitään.

Lenkkeilystä, kuten myös HIIT treeneistä tai kuntopiireistä palautumiseen auttaa todella paljon se, kun ei lopeta suoritusta heti, kun tavoite on saavutettu, vaan jatkaa reipasta kävelyä tai kevyttä hölkkää noin 5 minuutin verran. Se rauhoittaa ja tasoittaa sykkeen ennen liikkumisen lopettamista ja ei ole niin shokeeraavaa keholle.

Jos treeni ajoittuu illalle, niin olen huomannut, että treenin päätteeksi tehdyt kevyet venyttelyt ja hengitysharjoitukset rauhoittavat mieltä ja kehoa suorituksen jälkeen ja valmistelevat kehoa palautumiseen. Jos vain kävelen kotiin kovan treenin jälkeen ilman minkäänlaista rauhoittumista, olen vielä monta tuntia hyvin aktiivisessa tilassa ja pyörin sängyssä koko yön. Kehoni jää ns. treeni moodiin, eikä rauhoitu ennen aamuyötä. :D Se on jopa tuskaista välillä.

Jos kärsit samanlaisesta ylivirittyneestä tilasta treenin jälkeen, joka on hermostollisesti raskas tila keholle, kokeile näitä venytyksiä ja hengitysharjoituksia:

 1. Pakaravenytys ja pito, silmät kiinni ja muutaman kerran hengitys syvään, rauhassa
 2. Takareisivenytys, ja sen sijaan että kädet pysyvät lantiolla, niin venytä kädet mahdollisimman ylös pään yli yhteen. Muista tässäkin rauhallinen, syvä hengitys.
 3. Sisäreisien venytys ja hengitys syvään.

 

Treenin jälkeen nautin FitLinen Restorate juoman, jota löytyy esimerkiksi sirtuunan makuisena jauheena. Juoma on tehty edistämään palautumista ja yhdestä jauheesta löytyy kivennäisaineita, hivenaineita ja D-vitamiinia. Restoratesta löytyy mm. sinkkiä, kromia, seleeniä, kaliumia ja magnesiumia. Sopii todella hyvin illalla nautittavaksi tai ”yömyssyksi”. :D

Tuote on niin älyttömän helppo, sillä se vain sekoitetaan veteen ja nautitaan sellaisenaan. Mulla on ollut nyt mökilläkin Restorate pusseja mukana ja on ollut niin helppoa huolehtia vitamiineista, kun kaikki kulkee mukana yhdessä paketissa.

KILPAILU:

Nyt teillä on mahdollisuus voittaa itselleen restorate- purkki sekä fitlinen pullo itsellenne kommentoimalla ja kertomalla teidän tavasta rentoutua, rauhoittua ja palautua treenin jälkeen.

Kommentoimalla osallistut kilpailuun, jonka tarkemmat säännöt löydät täältä: http://saannot.indiedays.com/2018/06/26/fitline-tuotepaketin-arvonta-2/

Arvonta päättyy 19.7.2018


18 Comments
 • Elina
  Posted at 12:36h, 13 heinäkuun Vastaa

  Ite oon 21 vee ja about vuosi sitte tajusin että kehon palautumisestaki pitää huolehtia. Nykyään tykkään treenin jälkeen aina hakeutua johonkin rauhalliseen paikkaan yksin. Teen venyttelyitä ja juon paljon vettä. Ihan lopuksi teen lyhyen 5-10 minuutin joogan minkä aikana keho ja mieli rauhoittuu. Tää on paras ja toimivin tapa mulle.:) Ois tosi kiva pääsyä testaan tuota restorantea treenien jälkeen!

 • sofiass
  Posted at 15:20h, 13 heinäkuun Vastaa

  Mä rentoudun yleensä treenin jälkeen venyttelemällä jonkin hyvän sarjan, äänikirjan tai musiikin kanssa tai vaihtoehtosesti nautin hiljaisuudesta ja koitan tyhjentää mielen täysin keskittyen vaan kehon tuntemuksiin. :)

 • Paula89
  Posted at 16:23h, 13 heinäkuun Vastaa

  Treenin jälkeiseen palautumiseen venyttelen kunnolla. Ja rentoutumiseen ja rauhoittumiseen iltaisin keittelen kupillisen teetä. :)

 • Mariem
  Posted at 17:59h, 13 heinäkuun Vastaa

  Rauhallisia suosikkibiisejä listalta ja kroppaa kuunnelleen mistä kiristää eniten, hitaita venyttelyjä ja olon tunnustelua, näin tulee rennoin olo :)

 • Mari
  Posted at 16:05h, 14 heinäkuun Vastaa

  Rentoudun noin 25 min yksityiskohtaisella venyttelyllä, jossa käyn läpi pienimpiäkin lihaksia noin minuutin per lihas. Hengittelen syvään samalla ja tyhjennän mielen. Parhaimmassa tapauksessa sen jälkeen pääsen vielä saunaan rentoutumaan!

 • Kerttu
  Posted at 21:55h, 14 heinäkuun Vastaa

  Mulla rentoutumiseen kuuluu rauhottava musiikki, hengitykseen ja läsnäoloon keskittyminen, silmien sulkeminen ja hitaat, etenevät venytykset. Riippuu minkälainen treeni tai muu suoritus takana on, mutta kunhan muistaa pysähtyä ja keskittyä hetkeen, auttaa se jo itsessään palautumaan. Kehoa kuunnellen, aina :)

 • Carita
  Posted at 22:34h, 14 heinäkuun Vastaa

  Minun pitäisi enemmän panostaa rentoutumiseen/palautumiseen.Lapsiarki rajoittaa niin että pääasia on,että ehdin jumppaan tai salille..olen lukenut fitlinesta,mutta en ole raaskinut sijoittaa tuotteisiin. Mutta jospa arpaonni suosisi vaikka nyt:)

 • Clara
  Posted at 23:00h, 14 heinäkuun Vastaa

  Venyttely ja sen jälkeen suihkuun tai saunaan :)

 • henriikkav
  Posted at 08:44h, 15 heinäkuun Vastaa

  Heti treenin päälle ensin venyttely salilla, sit piiitkä suihku kotona ja sohvalle palautusateriaa syömään :D

 • Tiia
  Posted at 09:03h, 15 heinäkuun Vastaa

  Kunnolla syöminen ja rauhoittuminen kotona netflixin tai kirjan ääreen. Koiran vieminen rauhalliselle iltalenkille ennen nukkumaanmenoa saa vielä hiukan liikkeelle mikä on hyvä. 😊❤️

 • Emilia
  Posted at 08:27h, 16 heinäkuun Vastaa

  Syön hyvin treenin jälkeen ja yleensä rauhoitun hetken itsekseni.

 • Elina
  Posted at 14:34h, 16 heinäkuun Vastaa

  Minullekin venyttelyt ja salilta kotiin kävely toimivat eräänlaisena rauhoittumishetkenä, sen lisäksi että antavat paremman alun kehon palautumiselle. Silloin ehtii nauttia treeninjälkeisestä hyvästä, hieman uupuneesta mutta tyytyväisestä olosta.

 • Saara
  Posted at 14:11h, 17 heinäkuun Vastaa

  Mä tykkään heti treenin jälkeen ekaks tehdä lyhyitä dynaamisia venytyksiä 5-10 minuuttia, ja muutaman tunnin päästä venyttelen pidempään ja staattisia venytyksiä. Joogatyppiset liikkeet ja yin jooga toimii mulla myös tosi hyvin. :)

 • Pipsu
  Posted at 07:40h, 18 heinäkuun Vastaa

  Venyttelyn tärkeys pääsee välillä unohtumaan, mutta onneksi keho viestii välittömästi. Treenipäivinä kunnon venyttelyt iltasella, muina päivinä vaihtelevasti kevyitä venytyksiä tai avaavia/kiertäviä liikkeitä.

 • Karla
  Posted at 07:46h, 18 heinäkuun Vastaa

  Oma keino rentoutua treenin jälkeen on hyvä ja terveellinen ruoka, jota ennen kaikkea on riittävästi! :) Myös sauna toimii tähän komboon!

 • anna s.
  Posted at 07:10h, 19 heinäkuun Vastaa

  Sauna ja lempisarjat on parasta rentoutumista :)

 • Terhi
  Posted at 08:17h, 19 heinäkuun Vastaa

  Venyttely joka treenin jälkeen on itselleni tärkeää. Samalla saa rauhoitettua hengitystä ja kehoa. Mulla on ns. treenikalenteri 4 viikon jaksotuksella. Rasitus nousee asteittain viikkojen mukaan ja neljäs viikko on treenivapaa, jolloin keskityn kehonhuoltoon venyttelemällä ja joogaamalla. Toki saatan ulkoilla kävellen tms. tällä palautteluviikollakin, mutta pyrin pitämään viikon kevyenä, jolloin kroppa ja mieli saa rauhoittua. Sen jälkeen onkin taas energiaa treenata! :)

 • Elina
  Posted at 20:05h, 19 heinäkuun Vastaa

  Treenin jälkeinen venyttely kotona ja apteekin magnesiumia.

Post A Comment