”MIHIN SÄ HALUAT VAIKUTTAA?”

Moikkamoi!

Aihe, josta olen jo pitkään halunnut kirjoittaa on tämän hetkiset vaikuttajat ja trendikäs vaikuttaminen. Mulla ei ole oikeastaan lainkaan ”vaikuttajia” lähipiirissä, niinkuin monella muulla vastaavassa ammatissa työskentelevällä usein on. Kavereistani osa työskentelee julkisuudessa tai viihdealalla, mutta eivät ole niinkään vaikuttajia, vaan esiintyjiä tai tuottajia, eivätkä siis esimerkiksi bloggareita tai instagram tähtiä. Suuri osa kavereistani on kuitenkin aivan muilla aloilla, hyvin ulkona tästä some maailmasta ja usein kysyvätkin, että mihin me vaikuttajat mielestämme vaikutetaan?

Niin, mihin. Tämä on erittäin hyvä kysymys ja mun mielestä ihan ajankohtaista on myöskin pohtia sitä, mihin oikeasti tärkeisiin asioihin me vaikutetaan, vai vaikutetaanko lainkaan.

Syy, miks mä en ole kirjoittanut tästä aiheesta vielä, on ihan puhtaasti se, että mä en missään nimessä myöskään halua loukata ketään tai antaa sellaista kuvaa, että mulla olisi jotain vastaan meidän Suomen vaikuttajia tai tämän hetkistä tilannetta. Päinvastoin, olen ihan super ylpeä siitä, että Suomalaiset vaikuttajat tekevät töitä isojen brändien kanssa ja osaa on huomioitu ihan kansvainvälisesti. Ihan mahtavaa!

Koska somettamisesta on tullut todella suuri ilmiö sekä suuri osa markkinointia, näkyy se myös meidän sisällöntuotossa. Osa meistä on alunperinkin kirjoittanut vain hyvin pinnallisesti kauneudesta tai muodista, mutta todella paljon puhututtaa nykyään lukijoiden kesken se, että blogeista on kadonnut persoonallisuus ja olemme yhä enemmän kopioita toisistamme. Samat aiheet, kuvat, feedit ja tilaisuudet pyörivät suurimmissa blogeissa ja instagram tileillä. Hyvin iso osa meidän vaikuutamisesta on nykyään tasoa meikkisivellin, irtopuuteri, vaatteet sekä aamupuuro.

Mä en tiedä, ollaanko menty hieman vaikuttajina kuoreemme ja lopettaneet tietynlaisen ”itsensä likoon laittamisen”, mutta olisi ihan mielettömän hienoa nähdä useammin hieman agressiivisempiakin postauksia, vaikuttajien mielipiteitä sekä ajatuksia tärkeistä asioista ja vähän vähemmän sitä äänetöntä, cosmopolitan lehden artikkeli sisältöä, jossa bloggaaja toimii ainoastaan mannekiinina kuvissa ja koneena tekstin takana. Ja kyllä, olen itsekin ollut viimeiset muutamat vuodet hyvinkin sanaton ja niinkuin kirjoitin noin kuukausi sitten, mua harmittaa se, etten itse ole ollut vuosiin tarpeeksi vahva tai rohkea kirjoittaakseni oikeista asioista tai sanoakseni asioita tai ajatuksiani ääneen, koska en ole jaksanut ottaa vastaan myöskään niitä raivokohtaus-pimppirage kommentteja, joita jengi välillä vihapäissään painaa menemään, jos ja kun ovat asiasta erimieltä… :D  Sä oot hetkessä aivan paska ja arvoton, jos jossain kohtaa otat kantaan aiheeseen, josta joku on erimieltä tai osut arkaan kohtaan ja voi juku kun se palaute on välillä aivan hemmetin raakaa luettavaa.

Tämä teksti on oikeastaan suurimmaksi osaksi osoitettu ja kirjoitettu minulta itseltäni minulle itselleni. Musta tuskin ikinä tulee se bloggari, jonka sisällöntuotto koostuu mielettömistä kuvista ja vaikka yöpyisin maailman hienoimmassa paikassa, en tiedä, saisinko siitä läheskään niin hienoa kuvaa, mitä monet osaavat tuottaa pelkästään paikallisesta k-marketista. Mulla ei edelleenkään ole koneella yhtäkään muokkausohjelmaa, enkä oikeastaan ole vieläkään oppinut miten kameroita kunnolla käytetään… Help. :D  Lohduttavaa on, että mä en koskaan bloggarina noussut suurimpien joukkoon mun kuvien, vaan mun tekstien ja rohkean asenteen vuoksi, joten ehkä mä vaan jatkan sitä linjaa, missä olen hyvä ja miksi mua alunperin kukaan seuraa. Tottakai myös minä rakastan hienoja kuvia sekä niiden selaamista instagramissa ja pyrin itsekin tekemään silläkin saralla parhaani, tottakai, mutta mä en itse rehellisesti jaksa selailla kuvablogeja instagramin lisäksi, vaan luen ainoastaan ne tekstit, joissa tiedän olevan jotain mielenkiintoista asiaa.

Miksi on tärkeää, että me vaikuttajat vaikutetaan ja laitetaan oma korsi kekoon?

Suuren seuraajamäärän omaavat bloggarit ja somettajat ovat etuoikeutetussa asemassa vaikuttamisessa ja siksi heillä olisi tavallaan vastuu myös vaikuttaa yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin, jakaa mielipiteitä ja ottaa kantaa aiheisiin, joilla on merkitystä. Tottakai myös jostain on saatava palkkaa, joten kauaplliset yhteistyöt ja tuotemarkkinointi on täysin ymmärrettävää ja olennaista, mutta mielestäni vielä enemmän tulisi näkyä kanavissamme sitä, mitä me vaikuttajat oikeasti haluamme sanoa kansalle ja seuraajillemme. Miksi? Todella moni näkee seuraamansa vaikuttajat tietynlaisina idoleina ja varsinkin nuoret ottavat paljon vaikutteita meistä, joten on myöskin todella olennaista, että pystymme olemaan roolimalleja ja esimerkkinä muille ja mielestäni se on tällä hetkellä asia, jota puuttuu aika paljon blogi- ja vaikuttajaskenestä. Kenenkään ei missään nimessä tarvitse tai tule pyrkiä täydellisyyteen esimerkkinä tai miellyttää jokaista, koska se on mahdotonta, mutta enemmän mielestäni meidän pitäisi keskittyä myös oikeasti vaikuttamiseen.

Mitä esimerkiksi nuori Linda Manuella olisi kaivannut vaikuttajilta, ei missään nimessä ole se high life:n ja pinnallisuuden korostaminen ja ihannointi, vaan muistuttelua siitä, mikä oikeasti elämässä tekee onnelliseksi ja millä on merkitystä. Olisin esimerkiksi itse tarvinnut tietynlaista inhimillisyyttä vaikuttajilta, jotka kuitenkin ovat onnistuneet elämässään ja jotka elävät monipuolisesti kokemusrikasta elämää matkustellen kauniissa vaatteissaan, hyvinvoivina ja upean näköisinä. Olisin tarvinnut paljon ympärilleni kauniita, inspiroivia ja menestyneitä vaikuttajia puhumaan aidoista asioista, kuten älykkyydestä, ystävällisyydestä, oman itsensä löytämisestä ja tietynlaisesta nöyryydestä, kiitollisuudesta ja itsensä sekä muiden hyväksymisestä sekä rauhan ja tasapainon löytämisestä elämässä, sillä myös vasta nämä opittuaan sä voit ja kynenet nauttimaan myös niistä pinnallisista asioista elämässä tietäen, että ne eivät ole kuitenkaan se onnellisuutesi lähde tai määrittele sua. Mä esimerkiksi olin itse lapsena varsinainen luonnonlapsi ja olen sitä pohjimmiltani varmasti ikuisesti; rakastin eläimiä, fyysistä tekemistä ja touhuamista luonnossa ja rakastin omaa rauhaa. Sitten musta tuli teini ja aloin kiinnostumaan pinnallisemmista asioista, kuten pojista, meikeistä, vaatteista, bileistä, rahasta ja tavarasta. Ihailin Britney Spearsin kaltaisia julkkiksia ja kaikenlaista pinnallista meininkiä. Ajattelin, että toi on nyt sitten sitä upeeta elämää, vaikka en tiennyt, että elin jo sitä upeaa elämää.  Sillon meillä ei ollut bloggareita tai vaikuttajia, jotka olisivat voineet korostaa blogissaan tai kanavillaan, että vaikka mulla olis kaikki maailman hienointa ja kauneinta, se ei tekisi mua loppujenlopuksi yhtään sen tyytyväisemmäksi, vaan mä haluaisin aina vain enemmän ja enemmän, eikä se tavaroiden haluaminen ja epätyytyväisyys loppuisi ikinä. Mikä tekee mut nykyään päivittäin todella onnelliseksi on se, että tiedän kasvavani ihmisenä paremmaksi päivä päivältä, tai ainakin pyrin siihen ja varsinkin se, että hiffaan nää asiat nykyään. Se, että mä oon saanut olla ympäristössä, jossa ihmisiä ympäröi miljoonien tavarat, autot ja asunnot on ollut yksi hienoimpia kokemuksia elämässäni, sillä olen saanut todeta, että ne eivät tee ihmistä yhtään sen onnellisempaa ja joka näin väittää, valehtelee sisimmässään itselleen ja muille. Raha tuo ehkä tietynlaista vapautta ja riippumattomutta, mutta ei varsinaista onnea. Miksi näemme niin paljon huonovointisuutta ja masennusta hyvinvointivaltioissa ja asemissa, joissa ihmisillä on kirjaimellisesti kaikkea? Koska olemme niin tyytymättömiä, koska tavoittelemme vääriä asioita ja asetamme väärät asiat tärkeiksi elämässämme. Oli sulla sitten mitä tahansa tai ei ollut, niin se onni löytyy omasta asenteesta, kiitollisuudesta ja siitä, mistä perspektiivistä katselet maailmaa ja elämääsi. Kaikki muu on sitten sitä plussaa. :)

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan, joten jatketaan ehkä myöhemmin ehkä lisää.

 

 

 


No Comments

Post A Comment