MIKSI SIJOITTAJISTA VAIN 10% ON NAISIA?

Meidän naisten blogit, muut sosiaalisen median tilit sekä kiinnostuksen kohteet pyörivät usein hyvin yksinkertaisten asioiden, kuten muodin, ravintoloiden tai uuden trendikkään detox-superfood-dietin ympärillä. Somemme antavat helposti meistä sellaisen kuvan, että meille on elämässä tärkeitä saavutuksia, kun ostamme omilla rahoillamme chanelin sekä luomme ulkopuolisille fiiliksen, että haaveilemme paljon asioista ja tavaroista, jotka tuovat usein ainoastaan hetkellisen lisäarvon elämäämme. Moni nuori tyttö inspiroituu helposti näistä mielikuvista ja kokeevat onnistuneensa, kun ensimmäisen kerran kävelevät Vuittonille ja ostavat kesätyörahoillaan neverfullin. Tällä hetkellä on toki myös trendikästä olla todella ”woke” ja pohtia syvällisiä asioita, harrastaa joogaa ja olla luonnon kanssa enemmän yhtä, mikä on mielestäni hieno juttu, mutta myöskin selkeä vastaliike kaikelle teknologialle, jonka ympärillä elämme ja on myöskin näin ollen trendi itsessään, jota tällä hetkellä seuraamme. Me kaikki kuljetaan yhdessä aallossa, joihinkin se vaikuttaa näkyvämmin, joihinkin vähän vähemmän.

Ja mikä jottei, puhunhan nykyään itsekin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta, kun taas ennen kurinalainen fitness oli se juttu, mistä nautin ja johon uskoin. Sen lisäksi omistan itsekin muutamia chaneleita ja muita merkkituotteita, joihin on näin vanhemmiten mielestäni uponnut liian monia tuhansia omia säästöjä, täysin turhaan.

Luin jokunen aika sitten artikkelin, jossa tuotiin esille sitä, miten pieni prosentti naisista sijoittaa ja miten paljon epävarmuutta naisien rahataidoissa on. Osuus naisista jotka sijoittavat taitaa olla 5-10% luokkaa, mikä on älyttömän vähän, jos nyt mietitään nykyaikaa, jossa tieto on kaikkien saatavilla ja jossa me naisetkin tehdään ihan kivaa rahaa, jolla voisi hyvin tehdä lisää rahaa. Me naiset pärjäämme hyvin arjessa, yhä useampi meistä ostaa itse ne omat laukkunsa, otamme asuntolainan verran riskiä, sijoitamme siihen omaan asuntoon, mutta muuten suuri osa meistä tyytyy siihen hyvään kuukausipalkkaan tai nojaa miehiin.

Miksi miehet ymmärtävät tilastollisesti niin paljon paremmin sen, että rahaa tehdään rahalla, sillä välin kun me tuhlaamme omiamme liian kalliisiin laukkuihin ja asioihin, jotka eivät turvaa meidän tulevaisuuttamme?

Moni varmasti tietää, mikä on kryptovaluutta tai ainakin sen, mikä on Bitcoin. Jos ei muuten, niin ainakin sen verran, mitä ehkä media kirjoitti siitä pian räjähtävästä kuplasta tai ehkä olet kuullut, miten joku osti vuonna 2010 pizzoja Bitcoineilla, joiden arvo on nykyään yli sata miljoonaa euroa!?

Kyrptovaluutta on tällä hetkellä kuuma aihe, joka jakaa ihmiset kahtia; niihin, joille sana kryptovaluutta on kirosana ja niihin, joita aihe kiehtoo.

Joitakin aihe ei voisi vähempää kiinnostaa, sillä epäilevät sitä, voisiko muka ikinä ilman auktoriteettiä, kuten pankkia toimiva valuutta toimia. Jotkut taas seuraavat tilastoja, imevät tietoa aiheesta niin paljon kuin mahdollista ja uskovat tähän ”uuden maailman kultaan”, johon sijoittavat aktiiviesti.

Mä tutustuin kryptoihin ehkä jopa alkuun hieman puoliksi väkisin, sillä poikaystäväni on aktiivisesti mukana ”kryptoskenessä”, joten en ole onnistunut välttämään aihetta. Hän itseasiassa kirjoitti ensimmäisen artikkelinsa aiheesta tämän vuoden alussa, jossa väitti tietävänsä, miten jokainen meistä voisi tuplata omaisuutensa tänä vuonna sijoittamalla Bitcoiniin. Hän oli väärässä, sillä tällä hetkellä, jos esimerkiksi minä olisin sijoittanut hänen neuvojensa mukaan, olisin 17 kertaistanut omaisuuteni. Not bad.

Kun ekan kerran kuulin bitcoinista, en kiinnostunut aiheesta, sillä miten se muhun olisi liittynyt, enhän minä ymmärrä sijoittamisesta mitään. Lisää tutustuttuani aiheeseen, olen ymmärtänyt, että ihan samalla tavalla minullakin on mahdollisuus tehdä rahallani rahaa, sijoitin mä satasia, tuhansia tai kymmeniä tuhansia kerralla. Lisäksi olen ymmärtänyt, mistä ylipäätään kryptosijoituksessa on kyse; uskosta lohkoketjuteknologian mahdollistamaan tulevaisuuteen, eikä niinkään pelkästään tästä virtuaalisesta kolikosta, vaikka esimerkiksi Bitcoinista puhutaan ainoastaan valuuttana.

Kryptomarkkinoilla on tällä hetkellä useita muita ”kryptovaluuttoja”, jotka pyrkivät useisiin eri tarkoituksiin, kuten vaikkapa Ethereumin lohkoketjun mahdollistamat älysopimukset. Kaiken kaikkiaan lohkoketjuteknologia tulee mullistamaan useita eri toimialoja poistamalla kolmannen osapuolen transaktioista ja luomaan luottamuksen maailmanlaajuisen verkoston avulla. Lisäksi tämä teknologia mahdollistaa kokonaan uuden tavan rakentaa palveluita ja säilöä dataa. Pystymme ensimmäistä kertaa rakentamaan täysin läpinäkyvän ja hajautetun tietokannan. Tämä on yksi merkittävä tekijä kryptojen korkeaan arvostukseen. Nämä valtamedian pöhinät ainoastaan Bitcoinin käsittämättömästä arvonnoususta ovat toissijaista ja kaikki jotka tämän ymmärtävät ovat jo 99% edellä muita.

Kryptot ovat tällä hetkellä hyvin kuumaa kamaa ja puolesta ja vastaan kommentteja kuulee jokapaikasta. Vaikka kyseessä olisikin vuosisadan kupla ”tulppaanimanian” tai 2000 -luvun internet kuplan tavoin, uskon, että jos palaisimme kaikki 1990 -luvun puoliväliin, sijoittaisimme silti uudestaan teknologiayhtiöihin, kuten Amazoniin. Hypetys ja trendit luovat paljon huijauksia, mutta ennen kaikkiaan myös tulevaisuuden menestystarinoita. Sijoittamalla riskillä kryptoihin, voidaan päästä mukaan tähän vallankumoukselliseen kehitykseen. Tämä ei silti poista sitä faktaa, että voimme hävitä rahamme. Napster ja Myspace eivät menestyneet, vaikka olivatkin ensimmäisiä pelureita ennen Spotifyta ja Facebookkia. Bitcoin voi olla kulta 2.0 tai ei, mutta se on avannut kokonaan uuden maailman, jossa on tilaa usealle menestykselle.

 

 

Niinkuin totesinkin aikasemmin, olen kokenut olevani täysin ulkopuolinen mitä sijoitusmaailmaan tulee ja vaikkakin toin tässä tekstissä esiin hyvin seksikkään aiheen, kryptovaluutan, joka on trendikkäästi minunkin ensimmäinen kunnon sijoitukseni, niin tämä on auttanut minua näkemään madollisuuksia ”miesten maailmassa” ja tulen varmasti tulevaisuudessa tekemään lisää sijoituksia myös kryptovaluuttojen ulkopuolelle, jos suinkin mahdollista. Tiedostan, että kryptot ovat hyvin riskisiä kohteita. Meiltä naisilta pitäisi riisua tämä epävarmuus sijoittamisesta, sillä niinkuin miehetkin, mekin olemme kykeneviä tekemään päätöksiä, oppimaan ja tekemään rahoillamme rahaa. Jos miehet pystyvät siihen, niin pystymme mekin.

Maanantaina 18 päivä avataan valtava futuuripörssi (CME) Bitcoineille, mikä mahdollistaa sijoittajille kryptovaluutan tulevaisuuden hinnan arvoinnin.  Katotaan puhkeeko ”kupla”?


16 Comments
 • Hanna
  Posted at 23:18h, 16 joulukuun Vastaa

  Kiitos tästä ajankohtaisesta aiheesta! Olen itse miettinyt samaa ja tuumaillut, että naiset ovat ehkä enemmän carpe diem tyyppisiä materialisteja, jotka arvottavat tämän päivän varmat tulot ja kulutuksen selvästi korkeammalle kuin tulevaisuuden (epävarmat) tuottovirrat.

  Itseäni vähän harmittaa että heräsin bitcoin hypeen liian myöhään ja nyt ei kyllä mistään revitä enää pääomaa niihin sijoituksiin. Tämä on kuitenkin hyvä herätys koko alaa kohtaan. Faktahan on että bitcoinin arvo on lähes sataprosenttisesti spekulaatiosta johtuvaa ja se on niin riskialtis ja korkean volatiliteetin omaava että sillä on vielä pitkä matka keskuspankkienkin hyväksymäksi maksuvälineeksi. Tietenkään tällä ei ole väliä yksittäisen sijoittajan näkökulmasta ja vähän kadehdin niitä ketkä olivat apajilla vuoden alussa ja aiemmin. Heillä pitää vain olla pelisilmää myydä ajoissa ennen kurssiromahduksia :) toki arvo voi nousta vielä vaikka 20 000 saakka. Jään innolla odottamaan mitä bitcoinin arvolle tapahtuu futuuripörssin avautuessa.

  • lindamanuella
   Posted at 23:33h, 16 joulukuun Vastaa

   Olen samaa mieltä ensimmäisen kappaleen ajatuksista, mutta haluaisin nähdä tässä muutoksen parempaan suuntaan, jos niin voisi sanoa!

   Mitä Bitcoin hypeen tulee, niin onhan se joo spekulointia, mutta maksuvälineenä sen funktio on jo pienentynyt. Ymmärtääkseni siitä on muodustumassa jo arvon säilyttäjä kullan tavoin, mikä vaikuttaakin tosi absurdilta, mutta erittäin mielenkiintoiselta. Ja pääomaa ei Bitcoiniin sijoittamisessa tarvitse hirveesti sillä sitä pystyy ostamaan vaikka 0.02 Bitcoinia jos siltä tuntuu ja sen pystyy hajauttamaan muihinkin kryptoihin…

   Ja jepp, futuuripörssi tarjoaa mahdollisesti kunnon jännärin! Popparit syliin :D

 • marjaraj
  Posted at 20:36h, 17 joulukuun Vastaa

  Eräs samassa skenessä mukana oleva on todennut kryptoihin sijoittamisesta, että niihin kannattaa sijoittaa vain sen verran kuin on varaa hävitä, mutta kaikki, mitä on varaa hävitä.

  Hannalle sanoisin, että jos bitcoiniin sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa kyseistä valuuttaa hetki seurata. Kuten sanottu, se on hyvin volatiili ja kurssi saattaa jossakin vaiheessa laskea hyvinkin jyrkästi. Nykyisellä hinnalla en itsekään lähtisi mukaan.

  • lindamanuella
   Posted at 00:42h, 18 joulukuun Vastaa

   Juuri näin, en mä itsekään sinne heittäisi summia, jotka vaikuttaisi mun elämään radikaalisti, jos ne häviäisin.

 • Karla
  Posted at 21:20h, 17 joulukuun Vastaa

  Ihanaa, että naisetkin liikkuisivat sijoittamisen suuntaan! Ei se rakettitiedettä ole! Keep it up ;)

  • lindamanuella
   Posted at 00:43h, 18 joulukuun Vastaa

   Joo pikkuhiljaa opettelemaan :)

 • Sonja
  Posted at 23:29h, 17 joulukuun Vastaa

  Jesss tosi hyvä juttu! Ehdottomasti lisää tällaisia ajankohtaisia talousaiheita!

  • lindamanuella
   Posted at 00:44h, 18 joulukuun Vastaa

   kiitos :D tää oli ihan hauska kokeilu, että kiinnostaako mimmejä tällaiset aiheet , vai perinteiset laukku-vaate-kengät-sisustus-reseptit :)

 • Vilma
  Posted at 12:31h, 18 joulukuun Vastaa

  Loistava kirjoitus Linda!!!! Jesjesjes, juuri tälläisiä kirjoituksia on mielenkiintoista lukea. Itse olen tutkinut valtavasti kryptovaluuttoja kandi- ja gradutöitteni puolesta, ja niihin vuosia perehtyneenä olen jyrkästi niitä vastaan, mutta muuten allekirjoitan tekstisi täysin! :D

  Nätit merkkituotteet ja autot eivät ole valitettavasti ollenkaan järkeviä sijoituskohteita, koska niiden arvo tippuu välittömästi, kun niiden kanssa astutaan ulos kaupasta. Sijoittaakin voi turvallisesti ja pienellä riskillä. Itse olen juristi, mutta noin 10-15% vuosituloistani teen sijoittamalla, sen kummempaa analyytikkaa käyttämättä. :)

  Kiitos vielä kiinnostavasta postauksesta!

  • lindamanuella
   Posted at 14:36h, 18 joulukuun Vastaa

   Juuri näin! Mun tarkoitus ei suinkaan ole jakaa sijoitusneuvoja, varsinkaan näin riskiseen kohteeseen, vaan ylipäätään ihmettelen miksen minä sekä muut naiset kiinnostuisi enemmänkin aiheesta. Ja niinkuin sanoit , turvallisemminkin voi kuin kryptoihin sijoittamalla :D

 • Jessica
  Posted at 15:59h, 18 joulukuun Vastaa

  Merkkilaukku on hyvin todennäköisesti reilusti parempi, ja ainakin turvallisempi vaihtoehto bitcoineihin verrattuna.

  Kryptovaluuttojen kohdalla täytyy ymmärtää, että niiden arvo on lähes täysin hypoteettinen. Tällaisen seinänousun jälkeen romahdus tulee olemaan totaalinen kaaos, kun markkinoilla on mukana huikeasta noususta hullaantuneita ihmisiä jotka pyrkivät yhtä aikaa pääsemään kryptoistaan eroon ennen kuin niiden arvo ei ehdi sulaa ihan täysin. Kauppapaikat ovat jo nyt olleet ongelmissa ostojen kanssa, niin voitte vain miettiä mitä tapahtuu kun kaikki pyrkivät pääsemään omistaan yhtä aikaa eroon.

  Sijoittamisessa on aina ajateltava, että sijoittaa vain sen verran kuin on valmis menettämään. Markkinoilta ei löydy kryptovaluuttojen lisäksi kovinkaan monta muuta kohdetta, jossa tämä kaiken menettäminen olisi yhtä todennäköistä.

  • lindamanuella
   Posted at 14:02h, 19 joulukuun Vastaa

   Jep, kryptoihin sijoittaminen on riski ja sitä kannattaa todella harkita. Turvallisempia vaihtoehtoja löytyy varmasti.
   Mielenkiintoista kuitenkin nähdä mitä tulevaisuus tuo, faktahan on että kukaan ei tiedä. :D

 • mr Cox
  Posted at 10:54h, 18 tammikuun Vastaa

  Miten sijoitukset voi?

  • lindamanuella
   Posted at 12:07h, 18 tammikuun Vastaa

   Vähän punasta, mutta kuitenkin ollaan vielä plussan puolella 😄

   • a
    Posted at 10:21h, 06 helmikuun Vastaa

    Entä nyt?

    • lindamanuella
     Posted at 13:18h, 06 helmikuun Vastaa

     Myin 16 tonnissa ja venailen tässä uutta entry pointtia 😂

Post A Comment