HERKULLISET, HYVÄN OMANTUNNON LEIVÄT!

08.10.2017

Heippa ihanat!

Mä olen aina korostanut valmentaessani terveellisiä elämäntapoja ja pyrkinyt opettamaan valmennettavat ulos jatkuvista pikadieeteistä ja ajatusmaailmasta, josta löytyy se ihmeellinen höpöhöpö ajatus jostain kummallisesta oikotiestä onneen. Liian moni syö miten sattuu suurimman ajan vuodesta ja vetää joka tammikuu epäterveellisen pikadieetin, tiputtaa 5-10 kiloa ja lihoaa pian takaisin, muutaman extrakilon kera. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fazerin kanssa ja postauksessa kerron teille hieman ajatuksiani niistä pienistä arkisista valinnoista, jotka auttavat jaksamaan sekä voimaan hyvin ympäri vuoden.

Tavoite hyvien elämäntapojen ylläpitämiseksi ei tulisi olla pelkästään ulkonäöllinen, vaan myös sisäinen hyvinvointi on tärkeää. Kukaan ei voi hyvin vain upean vartalon avulla, vaan siihen vaikuttavat meidän elimistön toiminta, hormonitoiminta sekä tietenkin kuntomme taso. Paha olo sekä väsymys lähtee usein elimistössä tapahtuvasta epätasapainosta, hormonien toiminnan häiriöistä tai esimerkiksi stressistä. Huono ruokavalio, epäterveelliset elämäntavat ja huono kunto vain lisäävät ja buustaavaat huonoa oloa. Kun elimistö voi hyvin ja olet suorituskyvyltäsi hyvässä kunnossa niin jaksat ja voit paremmin.  Ympärivuotinen tasapainoisuus elämäntavoissa tuo pitkäaikaista hyvää oloa.

Mä oon vuosia pysynyt aika saman kokoisena. Välillä jojotellut vähän korkeimmissa rasvoissa ja välillä sitten ollut niiden vatsalihasten kanssa. Loppukesä ja alkusyksy on usein mulle niitä aikoja, kun otan vähän rennommin, mutta kesää kohti ota hieman tiukemman vaihteen ja kaivan ne vatsalihakset esiin sekä kiristelen kuntoa. Se ei kuitenkaan vaadi multa minkäänlaista kärsimysten dieettiä, eikä sana dieetti oikein edes sovi kuvaan, sillä mä syön aivan hemmetisti sillon, kun tavoitteena on polttaa rasvaa ja muokata kehosta kiinteämpää, eli suomeksi sanoen muuttaa mun kehonkoostumusta. Se on mulle myös suhteellisen helppoa, sillä en koe että mikään hirveästi muuttuu; olin dieetillä vai en.

Miksi koen sen olevan helppoa?

Kun päättää lähteä dieettaamaan, tulee ensiksi tehdä päätös, että nyt mulla on tavoite polttaa rasvaa ja muuttaa mun kehonkoostumusta. Sitten kun se on tehty, on hyvä hommata itselleen treeniohjelma ja sitä tukeva ruokavalio ja sitoutua siihen. Tämä vaihe on varmasti kaikille sama, mutta se miten suunnitelma etenee ja lähtee liikkeelle; kelle se on vaikeaa ja kelle helpompaa, riippuu todella paljon siitä minkälaiset elämäntavat sulla on vuoden ympäri, aina.

 1. Oletko pikaruokaloiden uskollinen ystävä, ulkona syömisen fani? Omistatko epäsäännölliset ruokailutottumukset tai oletko edes kovinkaan tietoinen siitä, mitä sun pitäisi syödä ja millä on ruokavaliossa väliä? Harrastatko liikuntaa säännöllisesti vai käytkö lähikaupassakin autolla?
 2. VAI Oletko tietoinen ravitsemuksesta, syötkö 80% terveellisesti ympäri vuoden ja harrastatko liikuntaa säännöllisesti?

Jos edustat tuota ykköstä, tulee sulle olemaan paljon vaikeampaa ja hitaampaa totutella uuteen elämäntapaan, jonka todennäköisesti koet dieetiksi. Jos taas edustat kakkosta, tulee prokkis olemaan sulle todennäköisesti lähinnä hieman annoskokojen pienentämistä, makrojen suhtauttamista tavoitteisiin sopivimmiksi ja ylimääräisen napostelun sekä alkoholin jättämistä pois. Ruokavalio pysyy todennäköisesti rungoltaan samana ja treeneihin lisätään volyymia. Elämä ei muutu mitenkään dramaattisesti, eikä siitä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa itselleen eikä kenellekkään muullekkaan.

Jotta päästäisiin siitä jatkuvasta jojottelusta, epäterveellisistä pikadieeteistä ja pysyttäisiin hyvässä kunnossa sekä toiminnallisina ympäri vuoden, olisi hyvä, että jokainen pitäisi arjessaan tietynlaisen balanssin, huolehtisi että syö mahdollisimman monipuolisesti ja ravitsevasti, liikkuisi vähintään 3 x viikossa raskaammin ja nukkuisi hyvin.

Ongelma terveellisessä ruokavaliossa? Moni kokee edelleen, että terveellinen ruokavalio on jotenkin yksipuolista ja kurjaa luopumista. Ennen ei oltu niin terveystietoisia ja meidän ruoka-aineet sekä valikoimat olivat todella joko – tai tyyppisiä. Oli hyvin selkeää, että terveystietoinen ihminen välttää tiettyjä ruokia, jotka sisälsivät esimerkiksi runsaasti valkoisia jauhoja, sokeria tai huonoja rasvoja.

Oikea ongelma on tiedonpuute! Nykyään meidän ei onneksi enää tarvitse elää pelkällä riisillä ja kanalla sekä salaateilla, vaan me voidaan syödä lähes mitä tahansa, jos me vaan hieman nähdään vaivaa ja otetaan selvää ravintosisällöistä ja tutustutaan tuotteisiin. Edelleen vältellään sokeria, valkoisia jauhoja ja huonoja rasvoja, mutta lähes jokaisesta reseptistä löytyy helposti netistä se terveellisempi vaihtoehto, jossa korvataan jauhot ja rasvat terveellisemmällä vaihtoehdolla ja nykyään myös brändit ovat tuoneet markkinoille paljon tuotteita, joita me terveystietoiset kuluttajat rakastamme!

Perinteinen leipä on esimerkiksi yksi koko kansan rakastama tuote, jota ei suositella jokapäiväiseen ruokavalioon. Leipä on super helppo ja herkullinen välipala, joten siitä ei millään haluaisi luopua, eikä enää tarvitsekaan! Nyt sitä saa taas syödä, sillä Fazer on jatkanut ihanaa Juuresleipä konseptiaan ja tuonut markkinoille tuotteen, joka sisältää mielenkiintoisia uusia ja terveellisiä raaka-aineita. Nyt kuluttajille on tarjolla Juuresleipien lisäksi Siemenleipä kolmella eri makuvariantilla; Ruis, Kaura & Gluteeniton.

Fazer Siemenleivissä yli 1/3 jauhoista on korvattu siemenillä (ja idätetyillä jyvillä), jotka tuovat leipään puruvastusta ja makua. Sen lisäksi Fazer Siemenleivistä löytyy: 

 •  Yksinkertainen ja selkeä ainesosaluettelo, joka on varsinkin terveystietoisten kuluttajien mieleen! (Itse katson aina tuotteiden ainesosaluettelon, jos tuote ei ole ennestään tuttu)
 •  Terveystietoisten kuluttajien suosimia viljoja: kauraa, ruista ja spelttivehnää
 •  Mahtavat ravitsemukselliset ominaisuudet, kuten loistava proteiinin lähde ja runsas kuidun sekä Omega 3-lähde

Ensimmäinen leipä on tehty Fazer Siemenleipä – Gluteeniton leipään ja se sisältää porkkana levitettä, jonka valmistin itse uunissa paistetusta porkkanasta. Lisäksi päältä löytyy oliivia, fetaa, siemeniä ja kidney-papua. Nam!

Seuraavaksi vuorossa oli Fazer Siemenleipä – Kaura, johon halusin päälle avocado-tomaatti-lohi – siemen mixin ja päälle vuonankaalia vahvistamaan värimaailmaa.

Vimeisenä Fazer Siemenleipä – Ruis. Tähän leipään paistoin päälle yhden kananmunan, heitin alle hieman salaattia ja rucolaa, kananmunan päälle punasipulia, punakaalia, homejuustoa ja tähänkin lopuksi vielä hieman vuonankaalia. Tää oli varmaankin mun lemppari leipä, koostumukseltaan ihanan pehmeä ja kivan tuntuinen suussa. :D

Aivan hemmetin hyviä leipiä jokainen, mutta kyllä lemppari kaikista oli Fazer Siemenleipä – Ruis, sillä pidin sen koostumuksesta todella paljon. Kaikki tosin olivat hyviä ja nyt kun tuota leipää löytyy taas kotoa, niin tulen korvaamaan välipaloja sekä aamupaloja normaalia enemmän leivällä ja mikä parasta – hyvällä omallatunnolla, sillä näiden leipien ravintoarvot ovat niin hyvät, että jopa diettaaja voi näitä syödä!

KILPAILU

Kerro sun omat arjen vinkkit jaksamiseen! Vastanneiden kesken arvotaan 2×25 €:n arvoista tuotepalkintoa. Linkki kilpailun sääntöihin http://saannot.indiedays.com/2017/08/29/fazer- siemenleipa-arvonnan-saannot/ . 

Kilpailun päättymispäivä 20.9 ! 

 

21 Responses to “HERKULLISET, HYVÄN OMANTUNNON LEIVÄT!”

 1. Jossu sanoo:

  Mun vinkit jaksamiseen on terveellinen ruokavalio. Erityisesti hedelmät ja marjat joita syön neljänviljan puuron kanssa. Tietysti myös herkkuja saa (tai pitääkin) syödä vähän. Pienikin liikuntahetki päivässä piristää kumman paljon, en tarkoita tällä välttämättä raskasta salitreeniä vaan lyhytkin kävelylenkki tekee olen virkeämmäksi. Myös riittävä uni on tietysti todella tärkeä, minulla on itselläni ollut joskus pientä unenpuute ongelmaa, mutta olen saanut siihen todella hyviä vinkkejä. Esim. Sängyssä ei kannata ”hengailla” turhaan päivisin, syödä, yms. Sillä se vaikuttaa unen saamiseen. Vinkkini ovat siis terveellinen ruokavalio, liikunta ja uni.

 2. Marika sanoo:

  Terveellinen ja energisoiva ruokavalio rennolla otteella sekä itselleen mieluinen liikunta. Sitten tietenkin riittävät yöunet ja hyvät ihmissuhteet. Perusjuttuja mutta nää on kaiken hyvinvoinnin perusta!

 3. Heini sanoo:

  Terveellisen ruokavalion ja salitreenin lisäksi ehdottomasti koiran kanssa lenkkeilyt säällä kuin säällä. Ulkoilu heti aamusta piristää ja laittaa päivän hyvin käyntiin. Sitten alkaakin jo nälkä kurnia ja aamupala maistuu entistä paremmalta :)

 4. Petra sanoo:

  Mun vinkit ois arkeen ensinnäkin hyvät yöunet, monipuolinen rauhassa syöty aamupala, läheisten kanssa vietettävä aika sekä liikunta. Ilman näitä en ite jaksais, nämä koen tärkeimmiksi! Rakkaat läheiset tuo energiaa valtavasti päivään, kunnon yöunet kantaa päivän askareesta toiseen, hyvä aamupala tuo hyvän fiiliksen heti aamusta ja liikunta nostaa sen vielä korkeempiin lukemiin, tuo itsevarmuutta, terveyttä ja onnellisuutta.

 5. mariem sanoo:

  Lepo, ravinto ja liikunta tässä järjetyksessä. Sosiaalisten suhteiden hoitaminen ja tarvittaessa itsekkäästi aikaa myös rauhassa itselle :D
  Ihanaa syksyä!

 6. Hanna sanoo:

  Yleisesti aktiivinen arki (lenkkeily, siivoilu, ruuanlaitto, sosiaaliset suhteet) ja kunnon yöunet :)

 7. Laura sanoo:

  Hyvät yöunet, rennon terveellinen ruokailu ja itselle mieleinen liikunta ja tekeminen. Lisäks tärkeiden ihmisten seura. Koiran kanssa luonnossa liikkuminen on yks voimaannuttavimmista asioista. :)

 8. Tiia sanoo:

  Säännöllinen syöminen, välillä vähän herkkuja ja joka yö tarpeeksi unta. Sekä tietysti mieluisat harrastukset. 😊

 9. Jaana sanoo:

  Hyvät ja riittävät yöunet ja mahdollisimman vähän turhaa stressaamista :)

 10. Airiina sanoo:

  Juuri nyt olen sairastumassa flunssaan ja olo on hyvin huono, kipeä suorastaan. Olen onnekseni löytänyt jo jokin aika sitten sen terveellisemmän elämän, nyt sujahdan vaatteisiin joihin en viime talvena mahtunut, liikun ja nautin jumpasta, en joka päivä mutta useasti viikossa, nyt maltan levätä. Fazerin Real leipä on minun voimaruokani, saatan syödä sitä vaikka kuinka mutta olen laittanut stopin nyt, yksi viipale aamulla ja yksi illalla.

 11. Henna29 sanoo:

  Stressin välttäminen, kannattaa ottaa rennosti vaikka vauva olisi niskaan asti kakassa aamulla kun herätään, meillä ukkeli pöräyttää melkein joka aamu kunnon niskakakat. Eli kakka tuli kello 5 ja poika heräsi kello 6:)

 12. Appa sanoo:

  Syön Kainuun talkkunaa usein, se pitää nälän pois jopa kello 12 asti jos syön puuron kello 7 aamulla, en ota muuta sen kanssa, vain musta kahvi ja hedelmä.

 13. PeHo sanoo:

  Iltalenkki, itse teen lenkin joka ilta säästä riippumatta, matka vaihtelee mutta n. 2 km tai kauniilla ilmalla 4. Hyvä olo tulee jälkeen päin.

 14. Ss sanoo:

  Liikunta ehdottomasti. Kevät ja kesä meni pitkälti sohva kiinni selässä kun ei vaan saanut aikaseksi lähteä ulos. Nyt syksyllä kun on palannut vanhan rakkaan palloilulajin pariin niin energia on lisääntynyt tosi paljon. Arjessa jaksaa niin paljon paremmin kun joskus jaksaa käyttää nokkaansa kodin ulkopuolella :D vielä kun ruokailun ja pienen painonpudotuksen sais tähän yhdistettyä niin luulen että syksyn pimeydenkin selätettäis aika tehokkaasti!

 15. elinachristine sanoo:

  Mun vinkit arjen jaksamiseen on ehdottomasti uni ja lenkit kaatosateessa. Mikää ei oo nii kivaa ku muuttaa asennetta suomen syksyyn liittyen, pestä meikit naamasta ja mennä lenkille ja antaa sateen vaa piiskata naamaa. Siitä kuumaan suihkuun ja unille. Myös uusien juttujen kokeilu (kuten noiden leipien) virkistää mieltä. Pitää muistaa ottaa itselle aikaa ja luvan välillä olla tekemättä mitään.

 16. Sun sanoo:

  Omassa jaksamisessa pääosassa on ehdottomasti ruokavalio, myös edes parit lenkit viikossa tekee ihmeitä, jos takana on löllöilykausi suolaisen ruuan parissa 😅 olen myös oppinut soveltamaan paremmin ruuan kanssa, esim. Superfoodeilla terästetyt smoothiet nautin suosiolla vasta työpäivän jälkeen kotona, sillä aamu-unisena koti-aamiaiset jää mulla kuitenkin syömättä. Monesti olen alkanut tiukasti syömään jonkun mallin mukaan joka ei ole omaan arkeen tai mieltymyksiin täysin sopinut, ja paha mielihän siitä sitten vaan tulee kun TAAS jälleen tuli valittua se huonompi/helpompi vaihtoehto.

 17. Sanna sanoo:

  Riittävä uni, monipuolinen ruoka, uusi harrastus, riittävä rentoutuminen duunien jälkeen ja tärkeät ihmiset ympärillä. Ps. Olisi ihana saada sulta jatkossakin terveellisiä reseptejä!😊

 18. Resus sanoo:

  Hyvät yöunet on ihan ykkösasia. Itellä oiskin nyt tsempattavaa siinä, kun vuorotyö on saanut vähän unirytmin sekaisin.

 19. A sanoo:

  Anteeksi, mutta mihin tuo lause ”Perinteinen leipä on esimerkiksi yksi koko kansan rakastama tuote, jota ei suositella jokapäiväiseen ruokavalioon” perustuu? Tiedän, että osa fitnesihmisistä välttelee leipää, mutta kummastelen silti tuota ”faktaa”, jonka mainitset tekstissäsi. En siis tarkoita pahalla :)

  • lindamanuella sanoo:

   Tämä perustuu lähinnä siihen, mitä leipä on paljon ennen edustanut; sämpylää, valkoista jauhoa, sokeria, lisäaineita. Toinen vaihtis on ollut ruisleipä, mikä sopii harvan vatsalle jokapäiväiseksi ruoaksi. Nykyään brändit ovat panostaneet ravintosisältöön ja leivät ovat paljon vatsaystävällisempiä, ravinnerikkaampia ja terveellisiä. :)

 20. Emilia sanoo:

  Terveellinen ruokavalio on super tärkeä, mutta mielestäni hyvinvoinnista unohdetaan liian usein jopa tärkein henkinen hyvinvointi, eli hoitaa omat työt, ihmissuhteet ym, niin että niistä voi nauttia.

Kommentoi