ÄLYKÄS = ONNELLINEN ?

Kävin eilen mielenkiintoista keskustelua aiheista älykkyys ja onnellisuus. Keskustelu piti sisällään pohdintoja mm. siitä, lisääkö tietoisuus ja koulutus mahdollisuutta onnellisempaan elämään vai mitä ylipäätään on onnellisuus? Onko se kenties sitä, että kouluttaudut mahdollisimman korkeasti, jolloin pääset todennäköisemmin hyvään työpaikkaan, jossa sulla on ehkä mahdollisuus edetä sen verran korkealle, että voit vanhempana tehdä oikeasti ihan hyvää rahaa, käydä muutaman kerran vuodessa luxus lomilla perheen kanssa ja ajaa se kallis audi perheen upean talon suureen autotalliin, vaimon mersun viereen? Vai lisääkö kouluttautuminen tietoisuutta esimerkiksi riskeistä, jolloin et todennäköisemmin uskalla tai halua enää ottaa elämässä tietoisia riskejä, etkä näin ollen lähde vaikkapa tavoittelemaan sitä omaa yritystä, josta kuitenkin unelmoit ikuisesti, vaan päädyt turvalliseen työpaikkaan, työhön johon sulla ei ole intohimoa, mutta on kuitenkin varma, turvallinen ja hyvin palkattu ala?

Onko hieman kouluttamattomammat ihmiset onnellisempia, sillä he eivät välttämättä ole niin tietoisia monista asioista ja uskaltavat elää enemmän tunteella? Vai elävätkö he liian putkinäköisesti pienessä kuplassaan, joka johtaa elämässä yksitoikkoisuuteen tai bisneksissä mahdollisesti epäonnistumiseen? Onko nykyään mahdollisimman laaja tietoisuus edes riippuvainen koulutustasosta vai enemmänkin ihmisestä itsestään kiinni? Onhan lähes kaikki tieto netissä, eikä oppimiseen tarvitse enää fyysistä opettajaa tai välikättä.

Mielenkiintoisia kysymyksiä. Itse olen sitä mieltä, että nykyään kun meillä on lähes kaikki tieto saatavilla ja käytössämme, on hyvin paljon ihmisestä itsestään kiinni, kehittääkö hän itseään vai ei. Onko ihmisellä lähtökohtaisesti intohimoa maailmaa kohtaan, haluaako hän olla tietoinen asioista; itsestään, ihmiskunnasta, soluista, energioista, filosofiasta, ravinnosta, historiasta, uskonnosta, politiikasta,tulevaisuudesta tai mistä tahansa.

Toki on monia ammatteja, joihin tarvitaan perinteinen koulutus ja hyvä niin. Lisäksi todennäköisemmin ihminen oppii sekä sisäistää asioita paremmin, kun on pakko läpäistä haastavat kurssit, jotta saa todistuksen pätevyydestä alaa kohtaan. Kuitenkin aina tarvitaan aitoa mielenkiintoa ja halua oppia asioita, jotta susta tulee alaa tai aihetta kohtaan älykäs ja lahjakas. Vahvaan osaamiseen vaaditaan aina intohimoa alaa kohtaan, eikä pelkästään kirjan ja kaavojen ulkoa opettelemista, tenttien läpäisyä tai ainoastaan sitä ajatusta, että tästä työstä saa hyvää rahaa.

Mutta takaisin tietoisuuteemme. Ennen media päätti, mitä uutisoidaan maailman menoista, miten ja missä muodossa ne syötetään meille ja loput piti etsiä kirjoista tai oppia koulusta. Tiedon saanti oli aika hidasta ja informaatio kulki vaivalloisesti. Tällä hetkellä tietoa ja infoa pursuu joka puolelta, ehkä vähän liikaakin ja nykyään me pystytään tutkimaan lähes mitä tahansa itsenäisesti sekä osataan myös ottaa selvää faktoista ja olla paljon mediakriittisempiä. Tällä tarkoitan sitä, että nykyään me päästään esimerkiksi tsekkaamaan heti uutisten lähteet tai tutkimaan, mikä yritys rahoitti minkäkin tutkimuksen (jolloin todennäköisesti tulokset ovat yritystä ja sen toimintaa tukevia). Nuoretkin ymmärtävät ihmetellä, miksi esimerkisi tyypin 2 diabeeteksteen suositellaan jenkkien diabetesliiton sivustolla potilaille mielettömiä määriä punaista ja rasvaista lihaa? Tai miksi ihmeessä American Cancer Societyn sivuilla ei puhuta tai mainita mitään menestyksekkäistä happihoidoista, ainoastaan kemoterapiaa suositellaan? Ihmiset voivat ottaa selvää lähes mistä tahansa, laskea itse päässään yhteenlaskut sekä ymmärtävät sen faktan, että elämme maailmassa, joka on yhtä suurta bisnestä. Jopa meidän terveys on osa sitä.

Tulin itse siihen tulokseen, että oikeasti älykäs, aitoa onnellisuutta tavoitteleva ihminen todennäköisesti irrottautuu siitä oravanpyörästä ja systeemistä, johon meidät halutaan ja kasvatetaan mukaan. Älykäs ihminen on jo niin älykäs, että hän ymmärtää sen, miten vähän materiaalilla on tekemistä onnellisuuden kanssa ja miten tärkeää terveys ja mielenrauha on. Oikeasti älykäs ihminen todennäköisesti hakeutuu hyvin lähelle luontoa, elää niin omavaraisesti kuin pystyy, pysyy kaukana kaikesta mitä ihminen itse keinotekoisesti maailmaan luo ja tuottaa, meditoi, urheilee ja toteuttaa itseään jonkun työn kautta, jota rakastaa ja jolla todennäköisesti on hyvin vähän tekemistä minkään ison bisneksen kanssa ja jos kuitenkin on, hän todellakin tekee sitä rakkaudesta, eikä rahan, maineen ja materiaalin himosta.

Siitä pääsinkin kysymykseen, jonka esitin itselleni; vaikka ajattelen näin, miksi mä sitten itse en lähde tähtäämään tuohon? Tulin siihen tulokseen, että mä kuitenkin olen vielä siinä vaiheessa elämää ja kasvua ihmisenä, että mä myös rakastan materiaalia; vaatteita, laukkuja, kenkiä, kivaa kotia, kosmetiikkaa ja nautin tietynlaisista, jopa pinnallisista dinnereistä, juhlista ja tapahtumista. Tietynlainen luksus on silloin tällöin ihanaa. Olen siinä pisteessä, että yhtäaikaa vihaan ja rakastan kaikkea pinnallista. En kuitenkaan enää ihaile näitä samalla tavalla, kuin joskus nuorempana. Mä olen päässyt elämässäni näkemään, mitä on kun on lähes kaikkea, sekä päässyt tietyllä tavalla valitsemaan oman tieni tässä maailmassa. Sanotaan nyt ääneen se fakta, vaikka se kuinka paljon varmasti ärsyttääkin; nykyään naisen on niin käsittämättömän helppoa valita se helppo elämä, jolloin voi ostaa sen uuden chanelin vaikka joka päivä. Haluan kuitenkin uskoa siihen, että kauneus ja älykkyys mahtuvat samaan päähän, eikä lähdetä myymään omaa sieluaan materiaalista. Jokainen älykäs nainen tarvitsee varmasti elämäänsä jotain muutakin, kuin laukkuja ja hienoja autoja, kun tavoitteena on olla aidosti onnellinen ja hyvinvoiva.

Vaikka tuonkin vahvasti materiaalia esiin, niin en väitä, etteikö tottakai näistäkin asioista saa nauttia. Ne eivät tietenkään ole poissuljettuja asioita onnellisen ja älykkään ihmisen elämässä, mutta ne eivät saa pyörittää ihmisen maailmankuvaa tai viedä ihmistä kauemmas niiltä aidoilta asioilta, mitä elämässä kannattaa tavoitella. Vahva korostukseni aiheeseen pohjautuu siihen, että kun katsotaan sitä tietynlaista mielikuvaa, jota vaikkapa instagram ja muu media luo nuorille, on se hyvin pitkälle painottunut materiaaliin ja pinnallisuuteen, jolloin käsitys onnellisesta elämästä saattaa helposti vääristyä. Moni saattaa ajatella, että onnellisuus on suoraan verrannollista tavaran ja rahan määrään, mitä se ei missään nimessä ole.

Saa nähdä, päädynkö mä vielä joskus elämään elämääni omavaraisesti luonnon keskelle, mutta ainakin tällä hetkellä jatkan mielelläni elämääni samaan rataan ja se pysyy vielä kauniina ajatuksena aidosta tasapainosta ja onnellisuudesta takaraivossa.

 

 

 

 


15 Comments
 • Janne
  Posted at 03:05h, 17 syyskuun Vastaa

  Sä oot surkee kirjoityaa.

 • Moderni hippi
  Posted at 10:36h, 17 syyskuun Vastaa

  Hyvä aihe Linda ja varmasti herättää fiiliksiä puolesta ja vastaan. Kukaan ei vain näköjään uskalla sanoa niitä ääneen:D Mun mielestä aika usein saa vaikutelman (nyt myös hieman sun ajatuksista), että vika on ”systeemissä” jos kokee joutuneensa oravanpyörään = onneton. Kyllä se niin on, että jokainen (aikuinen) täällä tekee valinnat itse. Varsinkin meillä länsimaissa ihmisillä on kyllä mahdollisuus valintoihin. Maailmanmenoa ei voi enää pysäyttää eikä sitä lopullisesti pakoonkaan pääse mutta voi kyllä valita elävänsä vähemmän kuluttavalla/’pinnallisella’ tavalla ilman että tarvitsee lähteä ruohonjuuritasolle. Hippien ihannemaailma meni jo. Rikas voi olla aivan täys urpo/sivistymätön ja köyhä maailman fiksuin tyyppi…sitä se ei katso. Onnellinen/onneton voi olla sekä-että. Ehkä älykäs ihminen on se, joka tietää mitä tarvitsee/haluaa mutta tietää myös omat rajat. Tavoittelee sitä mikä on mahdollista. Jos se on chanelin laukku ja siihen riittävät paukut, niin go for it. Ja se ei todellakaan tee susta onnettomampaa/pinnallisempaa. Jos taas mikään ei riitä ja materian myötä paha olo vain kasvaa, niin sitten on latva palanut tai saakelin tyhmä jos ei itse näe mistä homma kiikastaa. Mihinkään muottiin sua ei työnnetä, siihen menee ihan itse. Ja muuten, kuka tietää varmasti, että kaikki he ketkä elävät flooran, faunan ja ulkohuussin kanssa, niin aivan oikeasti ovat ikionnellisia ja täydellisessä balanssissa…?;) Olenkohan ainoa tätä mieltä…hope not:D Mukavaa syksyä!

  • lindamanuella
   Posted at 18:54h, 17 syyskuun Vastaa

   Ihan super hyvät pointit ja ajatukset, samaa mieltä! :)

 • Jaaha
  Posted at 16:03h, 17 syyskuun Vastaa

  Ihan jees yritys purkaa asioita. Itse olen sitä mieltä, että koulutuksen kuuluu ennen kaikkea olla tiedonjanoa ravitsevaa. Jokainen pystyy itse hakemaan tietoa ja sitä kautta sivistämään itseään, mutta kuka pystyy itse haastamaan omia näkemyksiään ja käsityksiään? Tässä kohtaa opettajalla on merkittävä rooli. Rauhallisella, jatkuvasti kyseenalaistavalla otteella saa varmasti paljon aikaa vielä kehittyvän nuoren ajatusmaailmassa.

  Mitä sillä sivistyksellä sitten tekee? No esimerkiksi, syvä ymmärrys asioista tekee elämästä ja keskusteluista mielenkiintoisempiä. Varsinkin opiskeluiden aikana on helppo löytää ympärilleen älykkäitä, ahkeria ihmisiä, jotka ovat keskustelu- ja sanavalmiita. Onnellisuus on kuitenkin hyvin subjektiivista, enkä usko koulutuksella olevan mitään osaa siihen. Itse olen kuitenkin hyvin onnellinen ihanista ystävistäni ja varmasta elämäntilanteestani, jotka hyvä koulutus on tuonut elämääni.

  • lindamanuella
   Posted at 18:53h, 17 syyskuun Vastaa

   Kyllä, tosi hyviä pointteja. Haastamiseen, sivistymiseen ja keskustelu kavereihin koulu on yksi helppo ja varma vaihtoehto, mutta en sanoisi että sekään on välttämättä noihin nostamiisi huomioihin se ainut ratkaisu. :) Näitä kaikkia saat, kun hakeudut oikeiden ihmisten ympärille.
   Ja tuohon ”ihan jees…” kommenttiin sen verran, että en tarkoituksella tuonut tähän niitä miljoonia seikkoja , huomioita ja ajatuksiani, sillä muuten postaus olisi niin pitkä, ettei sitä jaksaisi kukaan enää lukea. Tämän tyylisiä postauksia kun ei ole niin helppo purkaa mahdollisimman yksinkertaisesti.

 • Sanna
  Posted at 17:42h, 17 syyskuun Vastaa

  Hemmetin hyvä postaus! Hyvin puettu sanoiksi ajatuksia, joita itsekin pyöritellyt paljon varsinkin viime aikoina. Tosi hyvä aihe, ihanaa kun ”uskallat” kirjoittaa tällaisistakin aiheista.

  • lindamanuella
   Posted at 18:56h, 17 syyskuun Vastaa

   Kiitos super paljon :)

 • Aliisa
  Posted at 22:03h, 17 syyskuun Vastaa

  Todella mielenkiintoista pohdintaa! Mietin kanssa usein onko lisääntynyt ”kehotietoisuus” terveyden kannalta aina niin hyvä asia kuin luulisi. Kun porukka mittaa sykettä liikkuessa, askeleita, kaloreita yms., herää kysymys pysyykö itse tekemisen ilo mukana. Usein harmittaa heidän puolestaan, jotka eivät voi edes lenkkeillä ilman sykemittaria ja puhelimen liikuntasovellusta. Ja sitten jokainen suoritus täytyy tietenkin julkistaa..

 • Noora
  Posted at 19:28h, 18 syyskuun Vastaa

  Älykkyyttähän on monenlaista, eikä koulutus tai kouluttamattomuus ole mikään tae siitä kuinka älykäs on. Mut sanonta ”onnellinen hölmö” viittais vähän sellaseen kuplassaeloon, joka tosin ei määräydy sen perusteella just kuinka koulutettu oot.

 • Anette
  Posted at 05:26h, 19 syyskuun Vastaa

  Hyvä postaus, oon samaa mieltä tän ”Älykkään” ihmisen elämäntyylin lokeroinnista.

  Tutkimuksetkin on yksiselitteisiä siitä, että vauraus tuo onnellisuutta vain ja ainoastaan siihen pisteeseen, kun perustarpeet (ruoka, vesi katto pään päälle) on tyydytetty. Maailman kehitys on muuttunut ihmis-aivojen kehitystä nopeammin, niin ihmekös kun ihmiset masentuu ja ahdistuu, vaikka on kaikkea, mutta kun ei ymmärrä, että meidät on tarkotettu tekemään ihan jotain muuta kun istumaan neljän seinän sisällä 8h päivässä tai tuijottamaan ruutua jne.

  Keski-iän kriisit ja eläke iän viisaus-katumus aika ei oo kuuluneet ihmisen psykologiseen kehitykseen, ennen kun maailma modernisoitui. Se on musta aika suora linkki siihen, että monissa asioissa pitäis ottaa takapakkia.

  Jos lapset jo pienestä pitäen ymmärtäis, et ”vahva” onnellisuus on rakennettu ajattelulla ja ”heikko” onnellisuus materialla, niin miksi he valitsisivat elämässään tien, jossa onnellisuus tulee ja menee, eikä ole pysyvää.. Monet olis varmasti valinnut elämässään toisen polun, kun sen, jossa on nyt. Ja nää polut tietysti aina vahvistaa myös tulevien sukupolvien vääriä arvoja ja valintoja, ja siks ollaan nyt siinä pisteessä, että ihmiset ajattelee, että on liian myöhäistä.

  Ihan mahtavaa, sait varmasti kirjotuksella monien nuorten päähän uusia ajatuksia. Ehkä vuoden tai parin päästä myös esimerkin voimalla vakuuttuu loputkin! Olis ihana lukea aiheesta lisää postauksia myös tulevaisuudessa. Toimit varmasti vakuuttavampana educatorina nuorille, kun monet opettajat koulussa.

  Ps. Dalai Laman ja Desmond Tutun kirja The book of Joy (Ilon kirja) käsittelee aika hyvin aihetta onnellisuus ja itselle oli ainakin silmiä avaava ja ajatuksia herättävä.

 • Jere
  Posted at 16:30h, 19 syyskuun Vastaa

  Pakko tulla sanomaan, että tän kertainen teksti osui ja upposi meikäläiseen täysin! Todella hyviä pointteja ja muutenki hienosti rakennettu teksti. Tää sai ajattelemaan!

  ”oikeasti älykäs, aitoa onnellisuutta tavoitteleva ihminen todennäköisesti irrottautuu siitä oravanpyörästä ja systeemistä, johon meidät halutaan ja kasvatetaan mukaan.”, oli kohta, johon itse voin samaistua täysin. Mielestäni nykymaailma supistaa ihmisten käsitystä maailmasta ja omasta itsestään niin paljon, että pakottaa meidät kulkemaan tietyn muotin läpi. Tähän ajattelutapaan kun liitetään esim. luovalla alalla työskentelevät maailman menestyvimmät henkilöt, syntyy aikamoinen ristiriita. Maailman luoma muotti ja menestys, ei kulje kyllä käsi kädessä.

  http://www.jereviinikainen.fi

 • Jii
  Posted at 21:28h, 19 syyskuun Vastaa

  Mielikuvissa elää tosi vahva stereotypia että jos tykkää vaikka hienoista vaatteista on pinnallinen. Harvoin kukaan tuo esille esim. eri designien taiteellista puolta. Onhan sekin sielunruokaa että nauttii asumisesta, vaatteista, autosta jne. Toki jos hankkii asioita tai menee naimisiin vaan kulissien takia, että ”näyttäis onnelliselta”, se on pinnallista.

  Balanssi kaikessa. Ei pelkkä hyvä taloudellinen tilanne tee onnelliseksi, mutta onhan se osa sitä. Samoin kun että on duuni jota teet intohimolla etkä pelkän rahan takia. Tavotteita ja ’sit ku’ juttuja tarvii myös. Jos on tyytyväinen kaikkeen tulee tyhjyys että mitäs nyt sitte.

  Älykkyys ja tieto kyllä lisää tuskaa jos multa kysytään, mutta kaikkien olis toisinaan hyvä pysähtyy ajatteleen asioita ja laittaan niitä oikeeseen perspektiiviin. Ehkä se sit loppupeleissä lisää sitä tyytyväisyyttä. Onnellisuus, millasena mä sen käsitän on myytti. Semmonen tasanen ’hyvä’ on kaikkein paras.

 • Essi
  Posted at 21:55h, 19 syyskuun Vastaa

  Hyviä pointteja! Itse ajattelisin, että älykäs ihminen on tiedonjanoinen ja tavoittelee just sitä, mikä eniten kiinnostaa ja kiehtoo. Ei sitä, mikä muiden mielestä on arvostettavaa. Jos sun intohimo on olla kätilö, ja susta odotetaan lääkäriä tai asianajajaa, ni single fucks given, tee sitä mitä sä ite haluat! Jos sun unelmaduuniin ei vaadita tohtorin tutkintoa, etkä sä sitä halua rämpiä läpi, niin miks hitossa rämpisit?

 • nala
  Posted at 18:35h, 22 syyskuun Vastaa

  siis tarkotikko ton koulutuksen suhteen että se koulutettu voi olla yhden kirjan mukaan koulutettu. silloin ei ole laajempaa tietämystä aiasta tai siis monelta kantilta on vain opetettu yksi näkökulma joka tutnuu hyvälle opettaa eteenpoäin ja sitten sitä toistellaan vuosisatoi pahimillaan ja uudet ajattelijat tuomitaan keretteliäiksi kun ne keksii uuden näkökulman joka voi olla ristiriidassa sen mitä oppi kirja sanoo..

  esim katselin että tehdään väikkäriä avo hoidosta ja luetaan kirjoi. parhaiten ne potilaat voisi kertoa missä voisi parantaa ja mitkä on huonosti ja miten esim lääkitys toimii mutta sitä ei kuunelal keskitytään siihen mitä lääkäri sanoo ja lääkäri voi esim yhdellä diagnoosilal kun purat tuntojasi uskostasi tuomita sulle diagnoosina skitsofrenian ja lisäksi kun ne lääkkeet aiheuttaa tutkitusti.
  sivuoireita jotka on kummalisesti myös skitsofrenia taulukossa sairauden oire voi todeta että mahdollisesti osa skitsofrenia oireista onkin lääkkeen aiheuttama sivuoire. siis esim skitsofreniassa yksi oire voi olla katatoniinen niin kappas yksi lääke vie tuntoi pois .. onko esim tutkittu tarpeeksi miten potilas voi ilman ja kuinka monella se lääkitys on toiminut …

  lisäksi on omituista että kaikki ei saa liikuntaa tarpeeksi hoitopaikoissa esim ulkoilua kerran tuntiin sitä nämä lääkärit serlsotavat että voi olla vaarallinen itselleen ja muille kuitenkin saa sisällä olla vapaasti muiden seurassa mutta ulkoilessa muuttuisi jotenkin vaaralliseksi se virallinen selittely on juuri omituista ja epäloogistakin mutta sitten kun itse oelt epälooginenb on se merkki että olen skitsfreeninen eivät huomaa että omilla diagnooseilla kaikki me oltaisiin skitfreenisia kun jos puhe on hajanaista…

  toki tähän loppuyun lisään että olen itse pahnan pohjimmainen mutta huomasin siellä laitoksessa että esim yksi olio oli kovin turhautunut siihen touhuun siellä mutta heti ku nsai maalata yhta grilli katosta oli ylpee ja kaikki turhautuminen oli poissa mutta sitten kun ei tekemistä taas alkoi turhatuminen.

  se millä se toiemttumuus kumottiin oli että tälläistä tämä on vastaanotoissa koulutetut ihmiset ..

  miksi kirjoitan kun mun sydän meni jo mut sulal oli hyvii pointtei.. kouluissa pitäisi juuri panbostaa siihen monenlailseen pointteluuun ja kuulal niitä kokemus ekspertteis asiasta kuion asiasta ja mitä enemmän kuuntelee parwammin saa kokonaiskuvaa ja lukee sen virallsienkin niin paljon tulee heittoa :)= olipa kvia luaksta pitkästä aikaa

 • Emilia
  Posted at 21:34h, 05 lokakuun Vastaa

  Mua vähän ärsyttää että puhuit samassa otsikossa älykkyydestä, onnellisuudesta, pinnallisuudesta ja materiasta. (Ärsyttää itse asiassa kaikki jotka rinnastavat nuo sanat) Luin itse asiassa juuri itse tänään määritelmiä älykkäästä ihmisestä ja eteen tuli monia eri vastauksia, kaikki kaikin puolin hyviä. Itse olen sitä mieltä että voi olla onnellinen ja/tai älykäs ihminen myös materian kanssa. Älykäs ihminen ei poissulje tiettyjä aioita sillä perusteella koska ne on ”pinnallisia” tai ”turhia” ja koska ”ilmankin pärjää”. Älykäs ihminen ei myöskään kailota kaikille kuinka älykäs ja spesiaali hän on kun hän esim. asuu jossain Aasian maassa, meditoi 24/7 eikä käytä elektroniikkaa. Hän ei myöskään tuomitse muita, jotka ovat valinneet eri polun kuin hän.

  Suosittelen että elät elämääsi just niin kuin tahdot etkä yritä olla jotain muuta mitä et ole. :)

Post A Comment