PAINONPUDOTUS VS. RASVANPOLTTO

Kuinka moni ymmärtää mitä eroa on painonpudotuksella aka. laihtumisella ja rasvanpoltolla/kehonkoostumuksen muuttamisella? Törmäsin seuraavaan kuvaan netissä ja musta se oli aivan loistava havainnollistaja näiden kahden täysin eri asian välille.

kuva: https://www.fitneass.com/weight-loss-and-fat-loss/

kuva: https://www.fitneass.com/weight-loss-and-fat-loss/

Kummassakaan ei sinänsä ole mitään väärää. Joku haluaa olla mahdollisimman pieni sekä välttää muodokasta tai lihaksikasta kroppaa. Jos kuitenkin toivoo mahdollisimman pientä rasvaprosenttia ja kiinteämpää kehonkoostumusta (enemmän lihasta>vähemmän rasvaa) tulee treenin ja ruokailun olla erilaista pelkkään painonpudotukseen verrattuna.

Painonpudotus on maailman yksinkertaisinta. Senkuin syöt vain hyvin kevyesti, tietenkin kulutuksesi alle, treenaat paljon kaloreita kuluttavia lajeja kuten juoksua, uintia, spinningiä, pyöräilyä, crosstraineria ja juot paljon vettä… Olen itse joskus aikoinani pudottanut pelkkää juoksua harrastaen ja porkkanoita syöden yli 20 kiloa puolessa vuodessa. Tosin rasvaprosenttini taisi olla lopussa aivan yhtä korkea kuin ”dieettini” alussakin ja nuppi meinasi seota sen hyvin kireän tunnelman myötä, joka syömättömyydestä seurasi.

Kun taas halutaan muuttaa kehonkoostumusta ja polttaa rasvaa, tulee ruokavalion, levon ja treenin olla balanssissa. Treeni vaatii painoharjoittelun ohella myös intensiivistä treeniä, kuten kuntopiirejä, HIIT treenejä ja muutamia aerobisia viikkoon. Ruokavaliossa tulee suosia hyviä rasvoja, laadukkaita proteiineja ja hiilihydraatteja. Treenikierto on myös tärkeä, koska liian rasittunut keho kerää helposti nesteitä eikä pääse palautumisongelmien vuoksi myöskään kehittymään, kun taas liian löysä treenaaminen ei välttämättä täsmää ruokavalion tarpeisiin. Laatu on kuitenkin aina määrää tärkeämpi, vaikka säännöllisyys onkin kehittymisen perusta. Tähän on usein hyvä palkata osaava valmentaja avuksi, jos oma tietotaito ei riitä tai olet epävarma treenien tai/ja ruokien sopivasta suhteesta. Se että ihmisen tulisi kärsiä nälästä ja olla syömättä on aivan väärä lähtökohta rasvanpoltolle tai kun lähdetään muokkaamaan kehonkoostumusta. Ruokavalion tulee olla rasvapolttoa tukevaa, mutta myös samalla antaa lihaksille ja elimistölle kaikki tarvittava palautumista ja kehitystä varten.

Muistakaahan aina ensin miettiä mitä itse haluat ja mikä sun tavoite on? Onko se yksinkertaista painonpudotusta, vai kehonkoostumuksen muokkaamista ja vasta sen mukaan laatia suunnitelmat treenien, ruokavalion ja levon ympärille.

Mä itse olen ehdottomasti tuon rasvanpolton ja kehonkoostumuksen puolella. Toki rakastan treenata kehoani ja kehittää omaa suorituskykyäni niin salilla, kuin myös lenkkipolullakin. Tavoite onkin, että kehoni olisi mahdollisimman toimintakykyinen, ketterä, vahva ja räjähtävä.

Mitä hyötyä ylipäätään lihaksikkaasta kehosta on?

 • Lihakset sopivassa määrässä parantavat suorituskykyä, kuten ketteryyttä, räjähtävyyttä ja kestävyyttä. Jaksat arkea paremmin ja hoidat vikkelätkin asiat iisimmin!
 • Lihasmassa lisää kehon energiankulutusta, joten poltat levossakin enemmän rasvaa ja saat syödä enemmän lihoamatta ;)
 • Lihasmassalla pystyt vaikuttamaan fysiikkaasi: pystyt muokkaamaan kehoasi haluamaasi suuntaan kuten treenaamalla pyöreämmät pakarat ja kiinteämmän vatsan
 • Pääset eroon ikuisesta kiusankappaleesta, eli puntarista. Painoindeksit ja puntarit voi unohtaa siinä vaiheessa, kun lihasta rupeaa olemaan kehossa. Ne ovat tietenkin suuntaa antavia välineitä ja hyviä työkaluja tietyssä määrin, mutta puntarin luku on kehonmuokkaamisessa turhempi fakta kuin peilikuva. Voit olla 10 kiloa painavampi kuin se laiha kaverisi, mutta omistaa kuitenkin huimasti matalamman rasvaprosentin ja kiinteämmän kropan kuin hän.

Mitä haittaa lihaksikkaasta kehosta on?

 • Todella harvat farkut tulevat todennäköisesti istumaan sun päällä. Joko ne ei mene reisistä tai ne roikkuvat vyötäröltä, jos menevät reisistä. Onneksi on jooga pantsit ja stretch housut :D
 • Joudut jatkuvasti vastaamaan kysymykseen ”paljoko nousee penkistä???” vaikka et edes tekisi penkkiä.
 • Thats it I guess.

 


20 Comments
 • vera
  Posted at 21:40h, 10 heinäkuun Vastaa

  Nyt peukutan,loistoteksti😊.
  Voikun ihmiset tajuis tämän!

  • linda
   Posted at 22:21h, 10 heinäkuun Vastaa

   Kiitos (:

 • Runrunrun
  Posted at 05:58h, 11 heinäkuun Vastaa

  Moikka! Nää on niin masentavaa luettavaa kun haluisin lihaksikkaan ja muodokkaan kropan mutta rakastan juoksua! Se on urheilulaji johon olen jäänyt koukkuun. Kahden pienen lapsen äitinä aikaa on rajallisesti ja ne vapaa ajat käytän mieluiten just juoksuun. Punttitreeniä yritän tunkea ainakin kerta viikkoon ( kotona).
  Onkohan mun edes mahdollista saada lihasta kun haaveilen jo maratonin juoksusta ensi vuonna ? :)

  • linda
   Posted at 06:35h, 11 heinäkuun Vastaa

   Sähän voit sekoittaa sinne lenkkiin myös omanpainontreeniä , loikkatreeniä, spurtteja, loikkia, portaita yms, jolloin saat erilaista vastusta keholle ! Valitettavasti kuitenkin pitkän matkan juoksijat näyttävät fysiikaltaan eriltä kuin vaikka 100m juoksijat , mutta never say never (:

   • ninniliini
    Posted at 07:40h, 11 heinäkuun Vastaa

    Se, ennen kuin tavallisesta kuntoilijasta tulee ns.pitkämatkan juoksijan näköinen, menee vuosia! ..ja taas toisinpäin, kun tavallinen tallaaja alkaa muistuttaa oikeaa satasen juoksijaa, ei tapahdu hetkessä. Olen itse harrastanut kestävyysurheilua kohta 15 vuotta, enkä voi sanoa muistuttavani noista kumpaakaan..vaikka treenaaminen on ollut todella monipuolista.

 • Hanna
  Posted at 06:38h, 11 heinäkuun Vastaa

  Hyvö teksti ja loistavan havainnollistava kuva! Itselläni on esim. Aina ollut ligaksikkaat jalat koska olen urheillut monipuolisesti koko ikäni. Jossain vaiheessa yläasteella-lukion alussa tuntui ihan väärältä kun oli muka liian isot reidet ja pohkeet. Onneksi olen viisastunut ajan myötä ja tykkään nykyään jaloistani, tosin kiinteytystä ja lisäö voimaa kaipaan silti;)

 • Jenni
  Posted at 08:03h, 11 heinäkuun Vastaa

  On totta että pelkkä laihduttaminen ja rasvaprosentin pudottaminen voidaan nähdä kahtena eri asiana mutta mun mielestä nimenomaan järkevä laihduttaminen on tähtäämistä maksimaaliseen rasvanpolttoon, lihaksia säästäen. Ja kun asiaa katsotaan tältä kantilta niin keinot edetä ovat ihan samat molemmissa tilanteissa: hyvää, ravitsevaa ruokaa ja treeniä. Itse taas toivoisin että laihduttaminen ymmärrettäisiin tällaiseksi eikä suinkaan kuuriluontoiseksi kitudieetiksi, kuten joskus ennen on ollut tapana.

  myprojectisme.fitfashion.fi

  • linda
   Posted at 09:48h, 11 heinäkuun Vastaa

   Joo kyllä
   Sä voit laihduttaa myös rasvaprosenttia madaltamalla ja se onkin ihanne että kaikki näin tekisivät , mutta valitettavasti näin harva tekee ja siksi halusin havainnollistaa eroja, eli hain tässä eri asiaa (:

 • Laura
  Posted at 11:19h, 11 heinäkuun Vastaa

  Aivan mahtava postaus, toivottavasti selkeyttää tuota eroa monille! Itsellä on juuri tuollainen pieni rasvanpolttoprojekti meneillään, mutta nyt on ruvennut siltä näyttämään että omat tiedot ja taidot ei ihan näytä riittävän :( Osaavan valmentajan hankkiminen olisi varmasti suureksi avuksi, mutta opiskelijabudjetti ei valitettavasti anna periksi, sen verran kallista tuppaa olemaan…

 • Emilia
  Posted at 08:47h, 12 heinäkuun Vastaa

  Tän asian kun kaikki ymmärtäisivät niin hallelujah!

 • sanni
  Posted at 07:13h, 13 heinäkuun Vastaa

  Osaatko sanoa paljo sä nyt painat? Ooot hito upeen näkönen =)
  ps. meinaatko vielä kisata? =)

  • linda
   Posted at 13:06h, 13 heinäkuun Vastaa

   Jotain 63 tienoilla , kisapaino on 55 :) aijon kyllä !

 • sanni
  Posted at 16:53h, 13 heinäkuun Vastaa

  paljo sä oot pitkä? =) oot pitkän näköne! veikkaan 170? sit aika tosi matala toi sun kisapaino :S hui!

  • linda
   Posted at 19:30h, 13 heinäkuun Vastaa

   Oon super lyhyt, kisaan -163 ja 54kg* oli näköjään kirjotusvirhe , on tosi koskee kisapaino mun pituiselle , yleensä se on 52 luokkaa :)

 • Liina
  Posted at 10:13h, 15 heinäkuun Vastaa

  Hei mun on pitänyt kysyä sulta, että mitä mieltä sä olet fitnessguruksikin tituleeratun Kayla Itsinesin treeneistä ja ruokavaliosta? Hänhän on ollut paljon esillä alallasi kansainvälisesti ja hänellä sanotaan olevan suurin kuntoiluyhteisö maailmassa! Mitä mieltä olet brändistä, ohjelmista, ruokajutuista, markkinoinnista jne hänellä? :)

  • linda
   Posted at 14:42h, 16 heinäkuun Vastaa

   Mulla ei oo valitettavasti kokemusta siitä :/

 • Marianne
  Posted at 12:37h, 16 heinäkuun Vastaa

  Hei, taisit olla Blockpartyissä vipin puolella. Menit ensin baaritiskin pitkän jonon hännille, kunnes päätitkin etuilla jonossa menemällä melkein tiskille suoraan ystäviesi luokse lyöttäytymällä. Kaikilla meillä oli siellä ystäviä, useimmat valitsivat silti kiltisti jonottamisen. Ensi kerralla muistat ehkä käytöstavat, vaikka et jonottamisesta pitäisikään?

 • H
  Posted at 12:15h, 17 heinäkuun Vastaa

  Moikka! Mulla on alla tässä Fit with HIIT ja kaipailisin vielä kiristelyä, niin olisiko Fit for bikini seuraava hyvä vaihtoehto? onko siinä pienempi kalorimäärä kuin hiitissä?

 • Nn
  Posted at 14:44h, 17 heinäkuun Vastaa

  Olen sairastunut bulimiaan raskaan eron jälkeen. Nyt olen päättänyt että parannun koska huomaan naamassa muutoksia poskissa. Onko sinulla kokemusta tästä? Milloin kasvoni normalisoituvat?

 • ilari
  Posted at 18:42h, 11 lokakuun Vastaa

  siis mitkä tossa oli kriteerit tossa kilpailussa itelle näytti et tossa ekasa kuvassa oli pehemyttä ja se sopi kyl hyvin? et onko se sit yks mittari ?

Post A Comment