PAINONPUDOTUS VS. RASVANPOLTTO

10.07.2016

Kuinka moni ymmärtää mitä eroa on painonpudotuksella aka. laihtumisella ja rasvanpoltolla/kehonkoostumuksen muuttamisella? Törmäsin seuraavaan kuvaan netissä ja musta se oli aivan loistava havainnollistaja näiden kahden täysin eri asian välille.

kuva: https://www.fitneass.com/weight-loss-and-fat-loss/

kuva: https://www.fitneass.com/weight-loss-and-fat-loss/

Kummassakaan ei sinänsä ole mitään väärää. Joku haluaa olla mahdollisimman pieni sekä välttää muodokasta tai lihaksikasta kroppaa. Jos kuitenkin toivoo mahdollisimman pientä rasvaprosenttia ja kiinteämpää kehonkoostumusta (enemmän lihasta>vähemmän rasvaa) tulee treenin ja ruokailun olla erilaista pelkkään painonpudotukseen verrattuna.

Painonpudotus on maailman yksinkertaisinta. Senkuin syöt vain hyvin kevyesti, tietenkin kulutuksesi alle, treenaat paljon kaloreita kuluttavia lajeja kuten juoksua, uintia, spinningiä, pyöräilyä, crosstraineria ja juot paljon vettä… Olen itse joskus aikoinani pudottanut pelkkää juoksua harrastaen ja porkkanoita syöden yli 20 kiloa puolessa vuodessa. Tosin rasvaprosenttini taisi olla lopussa aivan yhtä korkea kuin ”dieettini” alussakin ja nuppi meinasi seota sen hyvin kireän tunnelman myötä, joka syömättömyydestä seurasi.

Kun taas halutaan muuttaa kehonkoostumusta ja polttaa rasvaa, tulee ruokavalion, levon ja treenin olla balanssissa. Treeni vaatii painoharjoittelun ohella myös intensiivistä treeniä, kuten kuntopiirejä, HIIT treenejä ja muutamia aerobisia viikkoon. Ruokavaliossa tulee suosia hyviä rasvoja, laadukkaita proteiineja ja hiilihydraatteja. Treenikierto on myös tärkeä, koska liian rasittunut keho kerää helposti nesteitä eikä pääse palautumisongelmien vuoksi myöskään kehittymään, kun taas liian löysä treenaaminen ei välttämättä täsmää ruokavalion tarpeisiin. Laatu on kuitenkin aina määrää tärkeämpi, vaikka säännöllisyys onkin kehittymisen perusta. Tähän on usein hyvä palkata osaava valmentaja avuksi, jos oma tietotaito ei riitä tai olet epävarma treenien tai/ja ruokien sopivasta suhteesta. Se että ihmisen tulisi kärsiä nälästä ja olla syömättä on aivan väärä lähtökohta rasvanpoltolle tai kun lähdetään muokkaamaan kehonkoostumusta. Ruokavalion tulee olla rasvapolttoa tukevaa, mutta myös samalla antaa lihaksille ja elimistölle kaikki tarvittava palautumista ja kehitystä varten.

Muistakaahan aina ensin miettiä mitä itse haluat ja mikä sun tavoite on? Onko se yksinkertaista painonpudotusta, vai kehonkoostumuksen muokkaamista ja vasta sen mukaan laatia suunnitelmat treenien, ruokavalion ja levon ympärille.

Mä itse olen ehdottomasti tuon rasvanpolton ja kehonkoostumuksen puolella. Toki rakastan treenata kehoani ja kehittää omaa suorituskykyäni niin salilla, kuin myös lenkkipolullakin. Tavoite onkin, että kehoni olisi mahdollisimman toimintakykyinen, ketterä, vahva ja räjähtävä.

Mitä hyötyä ylipäätään lihaksikkaasta kehosta on?

 • Lihakset sopivassa määrässä parantavat suorituskykyä, kuten ketteryyttä, räjähtävyyttä ja kestävyyttä. Jaksat arkea paremmin ja hoidat vikkelätkin asiat iisimmin!
 • Lihasmassa lisää kehon energiankulutusta, joten poltat levossakin enemmän rasvaa ja saat syödä enemmän lihoamatta ;)
 • Lihasmassalla pystyt vaikuttamaan fysiikkaasi: pystyt muokkaamaan kehoasi haluamaasi suuntaan kuten treenaamalla pyöreämmät pakarat ja kiinteämmän vatsan
 • Pääset eroon ikuisesta kiusankappaleesta, eli puntarista. Painoindeksit ja puntarit voi unohtaa siinä vaiheessa, kun lihasta rupeaa olemaan kehossa. Ne ovat tietenkin suuntaa antavia välineitä ja hyviä työkaluja tietyssä määrin, mutta puntarin luku on kehonmuokkaamisessa turhempi fakta kuin peilikuva. Voit olla 10 kiloa painavampi kuin se laiha kaverisi, mutta omistaa kuitenkin huimasti matalamman rasvaprosentin ja kiinteämmän kropan kuin hän.

Mitä haittaa lihaksikkaasta kehosta on?

 • Todella harvat farkut tulevat todennäköisesti istumaan sun päällä. Joko ne ei mene reisistä tai ne roikkuvat vyötäröltä, jos menevät reisistä. Onneksi on jooga pantsit ja stretch housut :D
 • Joudut jatkuvasti vastaamaan kysymykseen ”paljoko nousee penkistä???” vaikka et edes tekisi penkkiä.
 • Thats it I guess.

 


20 Responses to “PAINONPUDOTUS VS. RASVANPOLTTO”

 1. vera sanoo:

  Nyt peukutan,loistoteksti😊.
  Voikun ihmiset tajuis tämän!

 2. Runrunrun sanoo:

  Moikka! Nää on niin masentavaa luettavaa kun haluisin lihaksikkaan ja muodokkaan kropan mutta rakastan juoksua! Se on urheilulaji johon olen jäänyt koukkuun. Kahden pienen lapsen äitinä aikaa on rajallisesti ja ne vapaa ajat käytän mieluiten just juoksuun. Punttitreeniä yritän tunkea ainakin kerta viikkoon ( kotona).
  Onkohan mun edes mahdollista saada lihasta kun haaveilen jo maratonin juoksusta ensi vuonna ? :)

  • linda sanoo:

   Sähän voit sekoittaa sinne lenkkiin myös omanpainontreeniä , loikkatreeniä, spurtteja, loikkia, portaita yms, jolloin saat erilaista vastusta keholle ! Valitettavasti kuitenkin pitkän matkan juoksijat näyttävät fysiikaltaan eriltä kuin vaikka 100m juoksijat , mutta never say never (:

   • ninniliini sanoo:

    Se, ennen kuin tavallisesta kuntoilijasta tulee ns.pitkämatkan juoksijan näköinen, menee vuosia! ..ja taas toisinpäin, kun tavallinen tallaaja alkaa muistuttaa oikeaa satasen juoksijaa, ei tapahdu hetkessä. Olen itse harrastanut kestävyysurheilua kohta 15 vuotta, enkä voi sanoa muistuttavani noista kumpaakaan..vaikka treenaaminen on ollut todella monipuolista.

 3. Hanna sanoo:

  Hyvö teksti ja loistavan havainnollistava kuva! Itselläni on esim. Aina ollut ligaksikkaat jalat koska olen urheillut monipuolisesti koko ikäni. Jossain vaiheessa yläasteella-lukion alussa tuntui ihan väärältä kun oli muka liian isot reidet ja pohkeet. Onneksi olen viisastunut ajan myötä ja tykkään nykyään jaloistani, tosin kiinteytystä ja lisäö voimaa kaipaan silti;)

 4. Jenni sanoo:

  On totta että pelkkä laihduttaminen ja rasvaprosentin pudottaminen voidaan nähdä kahtena eri asiana mutta mun mielestä nimenomaan järkevä laihduttaminen on tähtäämistä maksimaaliseen rasvanpolttoon, lihaksia säästäen. Ja kun asiaa katsotaan tältä kantilta niin keinot edetä ovat ihan samat molemmissa tilanteissa: hyvää, ravitsevaa ruokaa ja treeniä. Itse taas toivoisin että laihduttaminen ymmärrettäisiin tällaiseksi eikä suinkaan kuuriluontoiseksi kitudieetiksi, kuten joskus ennen on ollut tapana.

  myprojectisme.fitfashion.fi

  • linda sanoo:

   Joo kyllä
   Sä voit laihduttaa myös rasvaprosenttia madaltamalla ja se onkin ihanne että kaikki näin tekisivät , mutta valitettavasti näin harva tekee ja siksi halusin havainnollistaa eroja, eli hain tässä eri asiaa (:

 5. Laura sanoo:

  Aivan mahtava postaus, toivottavasti selkeyttää tuota eroa monille! Itsellä on juuri tuollainen pieni rasvanpolttoprojekti meneillään, mutta nyt on ruvennut siltä näyttämään että omat tiedot ja taidot ei ihan näytä riittävän :( Osaavan valmentajan hankkiminen olisi varmasti suureksi avuksi, mutta opiskelijabudjetti ei valitettavasti anna periksi, sen verran kallista tuppaa olemaan…

 6. Emilia sanoo:

  Tän asian kun kaikki ymmärtäisivät niin hallelujah!

 7. sanni sanoo:

  Osaatko sanoa paljo sä nyt painat? Ooot hito upeen näkönen =)
  ps. meinaatko vielä kisata? =)

 8. sanni sanoo:

  paljo sä oot pitkä? =) oot pitkän näköne! veikkaan 170? sit aika tosi matala toi sun kisapaino :S hui!

  • linda sanoo:

   Oon super lyhyt, kisaan -163 ja 54kg* oli näköjään kirjotusvirhe , on tosi koskee kisapaino mun pituiselle , yleensä se on 52 luokkaa :)

 9. Liina sanoo:

  Hei mun on pitänyt kysyä sulta, että mitä mieltä sä olet fitnessguruksikin tituleeratun Kayla Itsinesin treeneistä ja ruokavaliosta? Hänhän on ollut paljon esillä alallasi kansainvälisesti ja hänellä sanotaan olevan suurin kuntoiluyhteisö maailmassa! Mitä mieltä olet brändistä, ohjelmista, ruokajutuista, markkinoinnista jne hänellä? :)

 10. Marianne sanoo:

  Hei, taisit olla Blockpartyissä vipin puolella. Menit ensin baaritiskin pitkän jonon hännille, kunnes päätitkin etuilla jonossa menemällä melkein tiskille suoraan ystäviesi luokse lyöttäytymällä. Kaikilla meillä oli siellä ystäviä, useimmat valitsivat silti kiltisti jonottamisen. Ensi kerralla muistat ehkä käytöstavat, vaikka et jonottamisesta pitäisikään?

 11. H sanoo:

  Moikka! Mulla on alla tässä Fit with HIIT ja kaipailisin vielä kiristelyä, niin olisiko Fit for bikini seuraava hyvä vaihtoehto? onko siinä pienempi kalorimäärä kuin hiitissä?

 12. Nn sanoo:

  Olen sairastunut bulimiaan raskaan eron jälkeen. Nyt olen päättänyt että parannun koska huomaan naamassa muutoksia poskissa. Onko sinulla kokemusta tästä? Milloin kasvoni normalisoituvat?

 13. ilari sanoo:

  siis mitkä tossa oli kriteerit tossa kilpailussa itelle näytti et tossa ekasa kuvassa oli pehemyttä ja se sopi kyl hyvin? et onko se sit yks mittari ?

Kommentoi