Sheikh Zayed Mosque, Abu Dhabi

Terkkuja Dubaista! Täällä on yllättävän miellyttävät ilmat. Viimevuonna olin tähän samaan aikaan Dubaissa lomalla ja muistan miten tuskaiselta ulkona liikkuminen tuntui. Tällä kertaa täällä on tuullut kokoajan mukavasti ja ilma on ollut lähes täydellinen.

Mä rakastan Dubaita, edelleen. Tämä kaupunki jaksaa aina yllättää. Täällä on niin paljon nähtävää ja rakastan sitä miten inspiroiva kaupunki tämä onkaan. Täällä katsotaan niin pitkälle tulevaisuuteen ja varsinkin omaan ammattiini liittyen täällä on niin paljon mahdollisuuksia ja blogaaminen/some on täällä super arvostettu, haipattu ja kiinnostava ala. Se liittyy lähes kaikkeen täällä.

Dubaissa kaikilla on omat hastagit, instagramit, somekamppikset. Kaikkeen tartutaan ja vain mielikuvitus on rajana. Todella inspiroivaa ja kannustavaa meininkiä täällä :) Suosittelen kyllä Dubaita aina vain kaikille, joita kiinnostaa tulevaisuus ja moderni tekeminen.

13346808_10153637936365794_6429618324921643778_n

Tiistaina käytiin tsekkaamassa mielettömän upea ja kaunis Sheikki Zayedin moskeija Abu Dhabissa. En ole ennen käynyt edes Abu Dhabissa, mutta olen Sinkkuelämää 2 elokuvan jälkeen himoinnut sinne. Pettymyksekseni sain tietää, ettei elokuvan kohtauksia edes ole kuvattu Abu Dhabissa, vaan Marokossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Moskeija on aivan mieletön. Sen rakentamiseen on kulunut 545 miljoonaa dollaria ja siltä se kyllä näyttääkin. Pelkästään ulkoa katsottuna moskeija näyttää uskomattomalta, mutta sisältä se vetää aivan sanattomaksi.

13325468_10153641516820794_8729372340601223899_n

Ennen moskeijaan sisälle menoa naisille annetaan abaya puettavaksi, ellei ole itse pukeutunut löysään, peittävään asuun, jossa tulee olla hiukset peitettynä. Mä olin aivan innoissani pukemassa asua päälleni, sillä olen aina halunnut kokeilla miltä tuntuu kulkea abayassa.

Kieltämättä pukeutuminen abayaan saa olon jotenkin salaperäiseksi. Olisin halunnut peittää myös kasvoni niin, että vain silmät näkyvät, mutta valitettavasti unohdin huivini autoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13315303_10153641526495794_5582084704254442350_n

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rahaa ei ole kyllä tässä moskejassa säästelty. Rakennusmateriaaleina on käytetty mm. marmoria, kultaa ja kristallia. Moskeijasta löytyy vaatimattomat 82 marmorikupua, yli tuhat pylvästä sekä neljä 107 metriä korkeaa minareettia. Lisäksi sisältä löytyy myös hyvin vaatimattomasti maailman suurin persialainen matto, jota kaksituhatta miestä kutoi kahden vuoden ajan.

Sisältä moskeja on värikäs ja koristeellinen. Katoista roikkuu seitsemän valtavaa kristallikruunua. Niitä ei millään saanut kuvaan, jossa niiden koko tulisi esiin, mutta en ole ikinä nähnyt mitään vastaavaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moskeijan rakennustyöt aloitettiin jo 90-luvulla, mutta rakennus avattiin vasta lopulta vuonna 2007. Muutama vuosi siinä sitten vierähtikin, eikä ihme.

Suosittelen ehdottomasti jokaiselle, että menette käymään moskeijassa, vaikka uskonnot eivät muuten kiinnostaisikaan. Olen itse hyvin hengellinen ihminen, mutta en silti itse kokenut minkäänlaista hengellistä kokemusta paikassa. Koin vierailussa, että moskeja oli minulle oikeastaan hyvin vaikuttava, ihmisen luoman taidonnäytte, jossa ihmisten valta ja voima sekä se, mihin ihminen pystyy, tulevat esiin rakennuksen muodossa.

Täällä päin maailmaa ei ole rajoja, kun kyse on luomisesta ja rakentamisesta.

13335824_10153641526510794_2138080400527167862_n


24 Comments
 • kiehtovaa
  Posted at 19:46h, 02 kesäkuun Vastaa

  Erittäin laadukas ja mielenkiintoinen postaus…luin ihan ns.hullun kiilto silmissä ahmimalla koko tekstin ja petyin sitten kun se loppui…olisin jatkanut niin mielellään lukemista. Hieno matka moskeijaan, kiitos. Uskontona Islam ei kiinnosta , mutta toki itämaisuus ja juurikin tuo kuvailemasi ihmisen suuri ja näyttävä työ on kieltämättä kiehtova saavutus. Jumala ei varmaan moisia vaadi vaan on läsnä pienimmässä ja vaatimattomimmassakin paikassa , jossa Häntä tarvitaan :) Mutta tosi kiehtova kirjoituksesi kuvineen. Hieno !

  • linda
   Posted at 00:33h, 03 kesäkuun Vastaa

   Kyllä juuri näin (:

 • Minna
  Posted at 21:23h, 02 kesäkuun Vastaa

  ”Täällä päin maailmaa ei ole rajoja, kun kyse on luomisesta ja rakentamisesta.”

  Orjatyövoimalla.

  • linda
   Posted at 00:28h, 03 kesäkuun Vastaa

   Kyllä se on asia joka aina tuntuu pahalta, kun täällä ns ei tarvitse tehdä mitään ja ahdistaa itseä se ”palvelu” meininki asiakaspalvelussa.

 • gfdsa
  Posted at 21:38h, 02 kesäkuun Vastaa

  miks helvetissä sulla sudanin lippu instagramin tiedoissa? ootko psykoosissa?

  • linda
   Posted at 00:24h, 03 kesäkuun Vastaa

   Hah joo se oli vahinko . :D
   Ei tarvii kenenkään muun kuitenkaan toivottavasti repiä pelihousujaan vaikka mulla olis indokiinan lippu poskessa :)

 • Posted at 21:49h, 02 kesäkuun Vastaa

  kiva postaus! Kauhee matkakuume mulla tällä hetkellä ja just tällaset matkapostauksesti vielä nostattaa kuumeen pilviin, kiva :D Ootko muuten perehtynyt Dubain epäinhimillisyyteen – ja eettisyyteen? mm. ihmisoikeusrikkomukset, luonnotuhot, saasteet. Mitä oot näistä mieltä? Ittellä nää vaikuttaa nii paljon, että en haluu tukea toimintaa, matkustamalla koko kohteeseen ! Kaupunkihan on periaattessa rakennettu siirtolaisten orjatyövoimalla ja sitten rikkaat paikalliset asuu näissä hulppeissa asunnoissa ja elää omaa luksuselämäänsä.
  nii ja kauheesti on jääny vaivaa se, että mitä sille sun vuokrahepalle espanjassa nyt käy? Palaatko vielä espanjaan ratsastaan ja hoitaan sitä? oli muuten suloinen tapaus :)
  hyvää kesän alkua sulle.

  • linda
   Posted at 00:29h, 03 kesäkuun Vastaa

   Kyllä
   Aijon ehdottomasti käydä siellä mahdollisimman paljon , mulle kuitenkin tuli muutama todella hyvä ystävä siellä joita haluan myös nähdä :) hevosta en valitettavasti mukaan voinut ottaa <3
   Ja tuosta orjatyövoimasta, mitä mä olen käsittänyt niin täällä tehdään kyllä pitkiä työpäiviä ja työntekijät rakennusalalla koostuu kyllä köyhien maiden ihmisistä , kuten intialaisista , mutta kuitenkin loppujenlopuksi maa tarjoaa töitä ihmisille jotka eivät omasta kotimaastaan saa töitä & he pääsevät töihin jotta voivat lähettää rahaa perheelleen kotimaahan, saavat täällä moninkertaisen palkan heidän elintasoonsa nähden eikä kenenkään tarvitse kotona syödä roskiksesta. Työpaikka usein tarjoaa asumisen ja ns. Elämisen ilmaiseksi sopimuksen ajaksi.
   Kakspiippuinen juttu. Suomalaisten näkökulmasta varmasti karua, mutta työntekijöiden kotiolosuhteisiin nähden monille elintärkeä mahdollisuus.

   Mutta ei tämä maa ole orjuuttanut ketään kuitenkaan , kuten esimerkiksi jenkit on rakennettu oikeasti orjilla. Ketään ei ole pakotettu töihin täällä.

   • Aavikon kukka
    Posted at 08:07h, 03 kesäkuun Vastaa

    Erittäin hyvä vastaus sinulta, Linda. Se on totta, että monet tulevat tänne töihin, palkat ovat pieniä ja työmäärät suuria, mutta he ansaitsevat täällä paremmin kuin kotimaassaan ikinä. Monelle tämä on mahdollisuuksien maa, mihin halutaan tulla töihin, sillä se voi mahdollistaa paremman selviytymisen koko perheelle. Moni pelkää, että ”joutuu” lähtemään kotiin, ja rikostilanteissa karkoitus onkin yksi rangaistusmuoto. Nykyisin täällä on mielestäni laki, mikä määrää ettei passia voi ottaa ihmiseltä pois, mutta aiemmin sekin on ilmeisesti ollut todellisuutta. Myös työläisten työturvallisuuteen kiinnitetään nykypäivänä enemmän huomiota kuin aiemmin. On ihan totta, että paikalliset, länsimaiset expatit ja kehitysmaista tänne töihin tulleet elävät hyvin erilaista elämää keskenään, mikä länsimaisen silmin on välillä hyvin erikoista katseltavaa. Joka maassa on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa, se pitää muistaa.

    t. Emiraateissa asuva

    • linda
     Posted at 11:44h, 03 kesäkuun Vastaa

     juuri näin mäkin oon käsittänyt. Ja työpaikoilla vallitsee nokkimis järjestys ja ihmiset ovat kykyjensä mukaan asemassaan. Mutta mahdollisuuksia ja työtä täällä monille tarjotaan , mikä on lähes lottovoitto ihmisille jotka joutuvat lähes syömään roskia kotimaassaan ilman töitä.

 • Olivia
  Posted at 01:59h, 03 kesäkuun Vastaa

  Kyllä asia nyt vaan niin on että Dubai nimenomaan on rakennettu orjatyövoimailla, tai vähintäänkin työvoimalla jolla työolot ovat karmeat ja palkka täysin mitätön, erittäin nopeassa ajassa. Jengiä on kusetettu sinne tekemään työtä jota joutuukin tehdä ympäri vuorokauden ja monilta on passitkin otettu pois. Ymmärrän että paikka on lomakohteena kiva mutta ei kannata sulkea täysin silmiään siltä mitä tuolla on tapahtunut/tapahtuu edelleen. Kyllä jokaisen fiksun ihmisen pitäisi huomata että jokin siellä mättää.

  • linda
   Posted at 06:19h, 03 kesäkuun Vastaa

   varmasti on huonojakin diilejä. töitä hakevia on kuitenkin niin monia, etten ymmärrä miksi joku jäisi ”orjuutettavaksi”, jos yleisellä tasolla näin asia on. Tai miksi tänne ylipäätään matkustetaan töiden perässä.

   Oli miten oli, ylipäätään tästä maasta on hurjasti outoja oletuksia, mielikuvia ja käsityksiä ihmisillä. Muistan vieläkin mikä kohu syntyi kun pakkasin viimevuonna shortsit Dubaihin. :D
   Tai naisen asemasta maassa.

   • Essi
    Posted at 10:14h, 03 kesäkuun Vastaa

    Miten pukeudut kun liikut Dubaissa? Itse ainakin kunnioitin paikallista kulttuuria pukeutumalla polvet ja hartiat peittäviin vaatteisiin. Kyllä siellä näkee turisteja liian antavissa vaatteissa, eikä siitä kukaan sanomaan tule, mutta kyllä joistain katseista huomaa että sitä halveksutaan, erityisesti ostoskeskuksissa.

    • linda
     Posted at 11:41h, 03 kesäkuun Vastaa

     Hotelli – & ranta alueella voi hyvin kulkea shortseissa , toki ravintolaan , tai ostoskeskuksiin, kaupungille mentäessä esimerkiksi pitkä mekko/housut.
     Abu Dhabi vähän eri , siellä ei sovi näyttää edes hartioita, mutta niin kuin sanoit , kyse on kunnioittamisesta, eikä siitä että sut jotenkin rangaistaisiin niinkuin jengi välillä kohuaa. Lokaalit naiset kulkevat täällä hyvin paljon itsekin revityissä farkuissa ja ylipäätään meininki on todella suvaitsevainen . (:

   • Karu fakta
    Posted at 15:34h, 05 kesäkuun Vastaa

    Työläisiltä otetaan passit pois, kun tulevat maahan. Siksi he jäävät ”orjuutettavaksi”.

    • linda
     Posted at 22:22h, 05 kesäkuun Vastaa

     Kyllä, otetaan ilmeisesti sopimuskauden ajaksi rikollisuuden välttämisen vuoksi, jota työntekijöiden maissa suhteellisen vakavana ongelmana pidetään. Dubaissahan ei tapahdu rikoksia miltein lainkaan, koska siellä karkoitetaan maasta heti tai leikataan kädet pois :D . Voit mennä katsomaan Intiaan minkälaista siellä on ja miettiä sen jälkeen, onko miljoonien työnhakijoiden joukosta päässeet työntekijät orjia vai oman kotimaansa olosuhteisiin nähden onnekkaita. Muutaman dokkarin nähneenä koen itse, että heillä on todella hyvin asiat. En tiedä onko näiden ihmisten työolosuhteita nähty, mutta ei siellä ketään kiduteta tai orjuuteta, saatika missään nimessä pakoteta töihin. Pitkiä ja rankkoja työpäivät kyllä toki ovat ja kulttuuri todella erilainen ja vaikeasti suomalaisen ymmärrettävä, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

     • Ei huhhuh
      Posted at 18:23h, 06 kesäkuun

      Olet niin uskomattoman, häkellyttävän, fantastisen sivistymätön ja typerä, etten oikeasti tiedä, mistä alottaisin.

      Voin vain sanoa, että olen ottanut screenshotit vastauksistasi Dubain ihmisoikeustilanteesta, ja kulta pieni, lupaan viskata ne tiellesi sitten vuonna 2026 kun vihdoin yrität räpeltää jotain oikean uran tapaista (mikä tietty tulee olemaan haastavaa ottaen huomioon, ettet kykene kirjoittamaan edes omaa äidinkieltäsi).

      Kannattaa miettiä millaisia aivoripuleja päästelet nettiin, sillä internet ei unohda.

      Mutta promoa ihmeessä Dubaita kaikkien muiden kirjoitustaidottomien huonosti koulutettujen pissisten kanssa. Mene ihmeessä jopa niin pitkälle, että lähdet nelosluokkalaisen argumentointitaidoillasi valkopesemään touhujasi. Eiköhän sinullekin joku päivä aukene mitä seurauksia saattaa tulla, kun oma äo on pienempi kuin kengännumero.

      t. toinen -92, joka on järkyttynyt siitä, että meidät on koulutettu samassa maassa.

     • linda
      Posted at 20:35h, 07 kesäkuun

      Joo, kyllä tämä sun kommenttisi teki niin suuren vaikutuksen että ihan sanattomaksi veti :D mutta hei hyvää kesää!

     • Karu fakta
      Posted at 23:12h, 06 kesäkuun

      Nimenomaan, passit pois. Vastasit itse kysymykseesi siitä, miksei nämä työläiset lähde Dubaista, ”orjuudesta”.

      Minä tunnen paikallisia, sillä reissaan siellä muutamaan kertaan vuoteen erinäisistä syistä. Siellä työläisiä kuolee päivittäin esimerkiksi puutteellisten turvatoimien takia.

      Intiassa olen käynyt, kiitos suosituksesta. Oletko itse siellä koskaan ollut? Vaikka kuinka ihmiset elää köyhyydessä, ei orjuudessa kuoleminen ole sen parempaa.

     • ilari
      Posted at 14:49h, 12 lokakuun

      pakko muistaa kyl sen verran et ei voi oikeen vertaa omai oliojaan muihin ku nsitten se hyvä tekeminen unohtuu ja eikös se ollut utolal dubaissa jossa jsut oli kuollut paljon porukkaa kun oli ollut sitä rakentamassa että kyllähän sitä mätää on sielläkin. kyllä pitäisi niin olal sielläkin kun tulee muualta sinen töihin kohdellaan sitten tasarvoisesti niitäkin kuin omiaan eikä halventavasti koska kyllä se sitten ekrtoo sitä että maireaaa hymyä toisilel ja dolalreilel ja sylkyä muille jotka sitä o nraentanut näistä jutuista on kyllä tullut luettua paljonkin.
      siis jos kohdellaan samalla lailla kaikkia työntekijöitä niin sitten ei ole ongelmaakaan ? ja millainen on käytäntö miehille ja naisilel ja kuinka paljon siellä erotellaan ihmisryhmiä? vai kuinka tiivisti erilaisuus otetaan vastaan. itse ymmärrän tietyn puekutumis kulttuurin toki mut käyttäytymis säännöt tulisi olla suhteelisen vapaita kaikilel kunah nei pahaa toiselle tee menttaliteetilla

 • Jenna
  Posted at 12:53h, 04 kesäkuun Vastaa

  Mitkä kengät sulla on kuvissa? Mistä?

  • linda
   Posted at 14:11h, 04 kesäkuun Vastaa

   Steve madden, nellystä 2 V sitten ostettu (:

 • ilari
  Posted at 14:43h, 12 lokakuun Vastaa

  siis sä tykkäät vaan tsiigailla arkkitethturiia niin ittekin en kyl tiiä koskaan et minkä niminen se tyyli on vaan jos joku saa sen vaau jutun tulee niin sit se on hyvä tossa oli noit sinisii lasei ja ne toi tohon kultaan kyl eloo. toki mietin tota sun ninja asuaa enempi nyt ja joo jäi harmittaa et se asu oli viittä vailel vajaa olisi ollut hienompi kuva jos vaan pelkät silmät näkyy muuten oli hyvä mut tosi lähellä sitä mikä sydämeessä ois tuntunu viellä makeemmalle :) tiiäks sä sen tunteen kun on ihan lhellä sitä perfect tunentta mut huomaa et jsut joku viel siihen kuvaan ja sit se on valmis jää niinkuin vesi kielelle et seuraava on parempi. tietty se on helpomi huioida muiden kuvista tai talosita tai muodista tai iha nmsit vaan kun oamst itellä se tuntu uvaan silel hyvälle ja sitä ei osa nii nanalysoida ku nse lienee se et itsekkehu on liain omtiusta ja vähän sellanen nolo tunnekin

 • ilari
  Posted at 14:55h, 12 lokakuun Vastaa

  karu fakta ja tolla tyylillä saa asiaa teitoisuuteen ootko koskaan kuullut selalsta juttua että maailamssa on miljoonia asioita joista ei vaan oo kuullukkaan ja ne tulee uutena vastaan niin mitä tekee sellaselal ”tiedon” välittäjällä joka vaan vittuilee ja pitää tyhmänä toista se kuullostaa vaan sille että toinen lukkiutuu ja alkaa potero ja juupas eipäs huutelu itse asiaahan se ei sitten paranakkaan mihkään suntaan?
  puoli tiehen vastaan keskuteluissa kannattaa olla pyrkimys eikä huuto? tulee siit rakentavampaa jaoppivampaa kuin ydhessäkään puisevassa koulussa jsosa aihealueet oli niin kauhea suppeat. mä esim tykkään jsut lindasta sen takkiii kun se osaa puhua tunteistaan ja anaysoida niit ja ne vie uusiin tarinoihin ja kehittyy se henkisyys. toise tietää tuosta ja toiset tuosta eik siis kukaan ole tyhmä vaan kaikesta voi aina oppia eikö?

Post A Comment